StoryEditorOCM
Svijet‘mi nećemo u to!‘

Putinov prijatelj Orban upozorava: NATO se priprema za sudjelovanje u rusko-ukrajinskom ratu!

Piše hina
24. svibnja 2024. - 09:57

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Bruxellesu u tijeku pripreme radnih skupina o tome kako bi NATO mogao sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio.

"Ono što se danas događa u Bruxellesu i Washingtonu, ili trenutno više u Bruxellesu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Europe u rat", rekao je.

Što se tiče situacije Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da Mađarska kao članica NATO-a ima predstavnike u tim skupinama, "ali ne želimo sudjelovati u sukobu, bilo financijskim doprinosom, niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a ".

"U povijesti NATO-a zapravo nije bilo situacije kada bi se država članica tako otvoreno i jasno držala temeljnog načela NATO-a kao što to sada čini Mađarska", rekao je Orban za javni radio, dodajući da Mađarska stoga mora "redefinirati svoju poziciju unutar vojnog saveza“.

On je dodao da su strahovi da će Rusija napasti neku članicu NATO-a neutemeljeni, dodavši da je rat u Ukrajini koji traje već treću godinu pokazao granice ruskih mogućnosti.

image
Daniel Mihailescu/Afp

"Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima", rekao je Orban u intervjuu za javni radio. "Da su Rusi bili dovoljno jaki da u jednom potezu poraze Ukrajince, već bi to učinili."

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo vjerojatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

“Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može pobijediti ni Ukrajinu, odjednom dođe i proguta cijeli zapadni svijet”, rekao je Orban. "Šanse za to su izuzetno male."

Orban je rekao da smatra spominjanje ruske prijetnje uvodom u dublje upletanje Zapada u ukrajinski rat.

Mađarska, članica Europske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini u obrani od ruske invazije koja je počela u veljači 2022.

Budimpešta se također želi izvući iz dugoročnog plana NATO-a za pomoć Ukrajini, a njezin ministar vanjskih poslova naziva to "ludom misijom".

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Nacionalist Orban, na vlasti od 2010., izgradio je svoju kampanju za izbore za Europski parlament sljedeći mjesec na izbjegavanju dubljeg upletanja u sukob i porukama da bi glasovanje moglo odrediti tijek rata i mira u Europi.

"Mi Mađari vjerujemo da će ovi predstojeći izbori biti o ratu i miru, i naravno također o migracijama i zaštiti tradicionalnih obitelji, ali pitanje rata sada je ispred svih drugih važnih pitanja", rekao je Orban.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se zbog otezanja Mađarske oko ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u, kao i zbog Orbanovih bliskih veza s Moskvom unatoč ratu u Ukrajini.

image

Orban i Putin

Grigory Sysoyev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 22:26