StoryEditorOCM
Svijetruski predator

Putin proziva Ukrajince: ‘Oni su idioti, zar ne? Sve je bilo dogovoreno u Turskoj, a onda su dokument bacili u smeće‘

Piše Vijesti sd
16. siječnja 2024. - 19:53

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je na sastanku s čelnicima lokalnih vlasti Ruske Federacije izrazio nezadovoljstvo nevoljkošću Ukrajine da se uključi u pregovore. Također je poručio da bi sve „odavno završilo da budale nisu odustali od pregovora” te pritom ponovio i svoju staru tezu kako je bivši britanski premijer Boris Johnson srušio već postignut dogovor o miru u proljeće 2022.  

U citatu koji prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti Putin je kazao:

"Odbili su pregovarati, da, oni su to učinili! Ali da vas podsjetim, u Istanbulu smo se dogovorili o svemu – to govorim vama, čelnicima općinskih vlasti i to trebaju znati svi građani, a vi ste ti koji izravno komunicirate s ljudima. Sve smo dogovorili. Štoviše, šef pregovaračke skupine iz Ukrajine čak je stavio svoj potpis ispod dogovora. Potpis je tu, imamo dokument. Rekli su nam da samo trebamo pokazati znak da Rusija doista namjerava riješiti te probleme mirnim putem, da moramo povući trupe iz Kijeva, što smo i učinili. Dan kasnije, oni su sve dogovore bacili u smeće, izjavio je Putin.

Naveo je kako je bivši premijer Velike Britanije minirao sporazum s Rusijom.

"Oni su idioti, zar ne? Da smo se dogovorili, ovo bi završilo prije godinu i pol.. - ponovio je Putin.

image
Sergei Savostyanov/Afp

The New York Times je, pozivajući se na diplomatske izvore, početkom prosinca, napisao kako Putin šalje signale da je spreman za razgovore o prekidu vatre kao i zamrzavanje stanja na bojišnici. Uvjet primirja je da već osvojena područja ostanu pod kontrolom Ruske Federacije.

Da je to zahtjev Moskve potvrđuju i današnje Putinove riječi o tome „kako je nemoguće oduzeti ono što je Rusija vojno ostvarila u Ukrajini”.

Visoki ukrajinski dužnosnik David Arahamija također je govorio da su Kijev i Moskva u proljeće  2022., na pregovorima u Turskoj dogovarali kraj rata. Arahamija je u razgovoru za ukrajinski TV kanal 1+1 ispričao da su Rusi tražili od Ukrajine neutralnost, odnosno da je rusko izaslanstvo Kijevu obećalo mir u zamjenu za ukrajinsko odustajanje od ulaska u NATO.

Sam Johnson je informacije o njegovom prekidanju pregovora nazvao “potpunom besmislicom i ruskom propagandom”.

image
Genya Savilov/Afp

Prema američkim dužnosnicima, Putinov prijedlog bi sačuvao Ukrajinu kao suverenu državu s glavnim gradom Kijevom, ali bi Rusija zadržala gotovo 20 posto osvojenog ukrajinskog teritorija. Ukrajinsko vodstvo nije nipošto htjelo pristati na te uvjete, smatrali su da će Putin iskoristi primirje za jačanje vojnih snaga, naoružavanje i nastavak rata u još jačem obimu.

"Putin je predator koji se ne zadovoljava smrznutim proizvodima"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pak danas je u Davosu kazao kako Putin ne misli stati. 

„Putin ustvari utjelovljuje rat. On se neće promijeniti. Mi se moramo promijeniti. Moramo se promijeniti do razine da ludilo koje živi u glavi tog čovjeka ili bilo kojeg drugog agresora ne pobijedi", kazao je ukrajinski predsjednik.

Gotovo dvije godine nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu Zelenski je rekao da se snažno protivi zamrzavanju sukoba na trenutnim linijama.

"Putin je predator koji nije zadovoljan smrznutim proizvodima", kazao je ukrajinski čelnik.

image
Gints Ivuskans/Afp

Putin poručio da je Trump pokraden na zadnjim izborima 

‘Veliki demokrat‘ Putin, čiji su neistomišljenici i protivnici ili u Sibiru ili pod zemljom održao je danas i demokratsku lekciju SAD-u kazavši kako su predsjednički izbori 2020., na kojima je izgubio Donald Trump, a pobjedio Joe Biden, bili pokradeni i lažirani. “Jasno je što je glasovanje poštom, kupili su glasačke listiće za 10 dolara, napisali ih i bez nadzora promatrača ubacili u poštanske sandučiće, ocijenio je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:03