StoryEditorOCM
Svijetforsiranje ukrajine

Putin nastavlja igrati izuzetno opasnu igru, svim državnim medijima u Rusiji stigla je naredba: ‘Jašite na ovoj vezi!‘

Piše Vlado Vurušić/ JL
27. ožujka 2024. - 14:17
Iako uži krug oko njega tvrdi da nema dokaza o ukrajinskoj umiješanosti, Vladimir Putin ustraje na toj tezi, upirući prstom u nacizam i ZapadAfp

Čim se dogodio bezočni pokolj u koncertnoj dvorani u Podmoskovlju, Vladimir Putin i njegova propagandna političko-medijska mašinerija počela je optuživati Ukrajinu da stoji iza tog monstruoznog napada. No umjesto da istražuju razloge masakra te zašto i kako su se dogodili evidentni propusti ruskih obavještajnih službi, u Kremlju zataškavaju "američka upozorenja" koja su dobili najmanje tjedan dana prije napada; zatim odbijaju stranu pomoć u istrazi ("Mi to možemo sami", kako kaže Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov), što ne pridonosi zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma; te su fiksirani da svim silama, bez jasnih dokaza, "dokažu upletenost", kaže Putin, "neonacističkog režima u Kijevu koji podržava i sponzorira globalni Zapada". Time Vladimir Putin želi potpuno okrenuti pilu naopako i sve druge optužiti za stravični teroristički čin, skidajući svaku odgovornost sa sebe i svojih sigurnosnih zajednica, piše Jutarnji list.

image

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je stranu pomoć u istrazi tvrdeći da Rusija to može sama riješiti

Afp

"Mi znamo čijim je rukama počinjen ovaj zločin nad Rusijom i njezinim narodom. Zanima nas tko je naručitelj", rekao je Vladimir Putin na susretu s predstavnicima sigurnosnog aparata. Ruski predsjednik je kazao kako je pokolj u Crocus City Hallu "možda samo poveznica" u nizu napada onih koji se protiv Rusije bore "rukama neonacističkog kijevskog režima". Doduše, Putin nije precizirao na koga misli, mada je jasno da prstom upire u NATO, Zapad i prvenstveno SAD.

‘Tako su to radili nacisti‘

Zanimljivo je da se zna kako su dvojica napadača bila u Turskoj nedugo prije nego su krenuli u krvavi pohod, ali u Rusiji nitko zato ne govori o "turskom tragu". No, Putin je tvrdoglav u upiranju prstom u Kijev, mada Bloomberg navodi da ljudi iz najužeg kruga ruskog predsjednika smatraju da nema nikakvih dokaza o umiješanosti Ukrajine u teroristički napad u koncertnoj dvorani Crocus City Hall.

Zašto Putin i njegova okolina to rade? Prvo, zato da dodatno antagoniziraju Ruse prema Ukrajini, mobiliziraju ih (i u izravnom i prenesenom smislu) te ih "okupe oko sebe predstavljajući se kao jamac sigurnosti i stabilnosti", kao i da antiratne aktiviste i disidente definitivno proglasi izdajnicima jer - kako bi bili išta drugo ako su i nakon ovoga protiv rata?

image

Zanimljivo je da se zna kako su dvojica napadača bila u Turskoj nedugo prije nego su krenuli u krvavi pohod, ali u Rusiji nitko zato ne govori o ‘turskom tragu‘. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Adem Altan/Afp

Drugo, ovim retroaktivno daju opravdanje još jednom svom "argumentu": "Eto, vidite, bili smo u pravu, sad vam je jasno s kim imamo posla", zapravo poručuje Kremlj svojim građanima.

Vladimir Putin je beskrupulozni teroristički napad usporedio s "nacističkim smaknućima" - "Tako su to radili nacisti" - a onda već u sljedećoj rečenici pojačao je ton optužujući da je u Kijevu na vlasti "neonacistički režim" koji podržava Zapad. Time implicira i imputira da je Kijev taj strašni monstrum, a još ga takvog podržava i pomaže Zapad. Putin tako pojašnjava Rusima i praktički poručuje: "Jesam li vam govorio tko su naši neprijatelji, a s njima zna se kako treba?" Dakle, po tome, sve bi trebalo sjesti na mjesto - potpuno sebe opravdati i za rat i za sve one raketne napade na ukrajinske gradove, a i često pogađanje civilnih ciljeva, kao i izbjegavanje svake odgovornosti za monstruozni teroristički napad.

‘ukrajinski trag mučkog pokolja‘

I treće, objavljivanje snimaka na kojima se vide mučenje i iživljavanje nad počiniocima masakra zapravo ima dvojaki efekt. Prvi je da se javno pokaže osvetoljubivost, a drugi je, važniji, poruka svim ruskim disidentima, antiratnim aktivistima i proturežimskim političarima i prosvjednicima - ovo čeka i vas jer ste isti "zločinci i izdajnici" poput ove "terorističke gamadi".

Putinu je ovaj strašni tragični događaj poslužio da još dodatno ojača represiju i da represivnom aparatu da još veće ovlasti, te kao poruka da zbog mučenja privedenih neće biti sankcionirani. Dapače.

No koliko uopće ima smisla govoriti o ukrajinskom tragu ovog mučkog pokolja? Iako Putin stalno navodi "ukrajinsku vezu", čak je i on priznao da "istraga nema dokaza o umiješanosti Ukrajine u teroristički napad". No svejedno je kazao kako se zna da su zločin počinili radikalni islamisti.

image

Putin manevrom oko ukrajinske veze želi Ruse okupiti oko sebe predstavljajući se kao jamac sigurnosti i stabilnosti

Olga Maltseva/Afp

- Ali također vidimo da SAD pokušava uvjeriti svoje satelite i druge da tu, navodno, nema umiješanosti Kijeva i da su krvavi teroristički napad izveli sljedbenici IS-a. Znamo čijim je rukama počinjen ovaj zločin nad Rusijom i njezinim narodom. Zanima nas tko je nalogodavac - rekao je Putin na sastanku s predstavnicima sigurnosnih službi ne preciziravši o kome se radi.

Podbačaj ruske obavještajne službe

No "ukrajinsku temu" razrađuju ruski mediji, tako neovisni portal Meduza pak navodi kako se stalno inzistira na tome da su napadači bježali prema Ukrajini, gdje ih je netko "čekao". Navode da je jedan od terorista Saidahman Račabalizodi, uhićen u šumi kod Brjanska, koji je od ukrajinske granice udaljen nešto više od stotinu kilometara. Zato je Putin na tom susretu sa šefovima službi, prenosi Deutsche Welle, naznačio da istraga "morati odgovoriti na pitanje zašto su teroristi nakon zločina pokušali otići u Ukrajinu te tko ih je ondje čekao". Meduza navodi da se tom cestom može skrenuti i prema Bjelorusiji, ali ruski mediji to ne spominju. Po njima, postoje dvije maglovite verzije - ili su se napadači izgubili ili se uhićenje dogodilo negdje drugdje, ali su "snimke privođenja" načinjene kod Brjanska.

Tako da tu ima još nedoumica, mada su, odmah nakon napada, u Meduzi pozivajući se na svoje izvore u Moskvi naveli da je medijima "sugerirano da jašu na ukrajinskoj vezi". No inzistiranjem na "ukrajinskom tragu" Putin zapravo dodatno (nenamjerno) diskreditira FSB. Naime, hipotetski govoreći, time pokazuje da njegova najjača obavještajna služba ne može "probiti" ni Ukrajinu, koja joj je u fokusu, kad su joj se već islamistički teroristi provukli ispod radara, pa ispada da je sposobna jedino hapsiti ljude koji su polagali cvijeće na grob Navaljnog, a ne može prevenirati nešto ovako stravično.

Podsjetimo, 22. ožujka skupina radikalnih islamskih terorista iz IS-a u koncertnoj je dvorani kod Moskve ubila 139 ljudi, a ranila 182. Svi napadači su građani Tadžikistana i uhićeni su, piše Jutarnji list.

image

Ruski neovisni portal Meduza navodi da su se napadači izgubili ili se uhićenje dogodilo negdje drugdje, ali su ‘snimke privođenja‘ načinjene kod Brjanska

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:53