StoryEditorOCM
Svijet‘točka bez povratka‘

Putin ima novu ponudu za Zelenskog i Zapad: ‘‘Ovo su naša dva uvjeta za mir u Ukrajini‘

Piše M.B./ JL
14. lipnja 2024. - 13:18

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija za pristupanje NATO-u i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

Putin je rekao da je Rusija spremna jamčiti sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica kako bi se to i dogodilo, javlja Reuters, prenosi Jutarnji list.

Ruski predsjednik je to rekao uoči summita u Švicarskoj na kojem više od 90 zemalja i organizacija treba raspravljati o mogućem putu prema miru u Ukrajini. Rusija nije pozvana i kaže da je okupljanje gubljenje vremena.

Osim mirovne ponude, Putin je danas također izjavio da se svijet približio točki bez povratka i da NATO nastoji pojačati pritisak na one zemlje čiji razvoj pokušava obuzdati, prenose ruski mediji.

"Sebičnost i bahatost zapadnih država doveli su do sadašnjeg stanja stvari, svijet se približio točki bez povratka", rekao je Putin u obraćanju rukovodstvu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Smatra i da će doći do kolapsa euroatlantskog sistema sigurnosti i da će se morati stvoriti novi, kao i da države trebaju razraditi svoje opcije za osiguranje sigurnosti u Euroaziji, navode RIA Novosti.

Također je rekao i da se svijet mijenja, te da ništa više neće biti kao prije ni u ekonomiji, tehnologiji, globalnoj politici..., donosi Sputnjik, a prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 13:18