StoryEditor
SvijetNew York Times

Protiv Donalda Trumpa se vodi čak 30 ozbiljnih istraga, izgubio je imunitet i sada mu prijeti progon. Evo za što ga sve terete

21. siječnja 2021. - 17:44
Alex Edelman

Američki mediji su još prije izborne kampanje često pisali da će bitka Donalda Trumpa za ostanak u Bijeloj kući biti ujedno i bitka za njegov opstanak na slobodi.

Prema navodima New York Timesa, protiv Trumpa još se u studenome vodilo više od 30 sudskih istraga. Ima tu svega: od prevara, utaja poreza i pranja novca pa do seksualnog zlostavljanja, neplaćanja i ponižavanja. Znajući da kao civil više neće biti zaštićen od tužitelja, Trump je bitku za predsjedničke glasove vodio kao svoju zadnju bitku.

Okružni odvjetnik u New Yorku Cyrus Vance je odavno pokrenuo dvije istrage protiv Trumpa, a riječ je o čovjeku koji ima strašan pik na kapitalce i koji je moćnog filmskog producenta Harveyja Weinsteina već strpao u zatvor za brojne seksualne prijestupe.

Vance, inače sin nekadašnjeg američkog državnog tajnika i mirovnog posrednika u Hrvatskoj (Vance-Owenov plan) sad žarko želi dokazati da su Trump i njegova kompanija u velikom stilu varali banke i osiguravajuća društva. Pred Vrhovnim sudom Vance se odavno izborio za pristup Trumpovim poreznim dokumentima i ima spremne više nego čvrste adute.

No, u New Yorku ne čekaju na Trumpa samo tužbe protiv prezaduženog poduzetnika koje su za mandata u Bijeloj kući bile u mirovanju, već i brojni dugovi: on samo u sljedeće četiri godine mora vratiti više od 300 milijuna dolara na ime kredita koje je podigao. Za većinu osobno jamči, a ako ne plati njegovi vjerovnici, prije svih Deutsche Banka, mogu mu zaplijeniti imovinu.

A ona nije tako velika kao što to sugeriraju brojne zgrade u New Yorku na kojima se koči ime Trump. Trump je uvijek bio mala riba na tržištu nekretnina, tvrde upućeni, a američki politolozi smatraju da s njim više nitko razuman u toj branši ne bi dogovarao poslove niti bi mu posudio novac: politika mu je zapravo jedina mogućnost.

No, pridruže li se ovim starim tužbama bivšeg predsjednika SAD-a i zabrana obnašanja saveznih funkcija koja mu se smiješi izglasati u Senatu, pa tužbe zbog opstrukcije izbornog procesa i pritiska na biračka tijela kako bi mu priskrbili glasove koji mu ne pripadaju, a povrh svega i kaznena terećenja za huškanje rulje na pobunu pred Kongresom (zbog čega je život izgubilo petero ljudi) – Trumpova budućnost po sudnicama, a možda i rešetkaste godine, više su nego izgledne.

Može ga (privremeno) spasiti jedino politička procjena nove vlasti da od njega ne treba na brzinu raditi velikoga pravosudnog mučenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 19:57