StoryEditorOCM
Svijet‘POLARNI VUK‘

Pogledajte ozloglašeni sibirski zatvor u kojem je umro Navaljni: ‘Zamišljate mafijaše s noževima? O ne, puno je gore!‘

Piše VIJESTI SD
16. veljače 2024. - 14:26

Smrt ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog potresla je svijet, a zatvorska kolonija u kojoj je preminuo tijekom odsluženja 19-godišnje kazne nasljednik je gulaga u kojem su brojni Rusi izgubili svoje živote.

Kaznena kolonija IK-3, smještena u Kharpu u Yamalo-Nenecko regiji nalazi se u Arktičkom krugu oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Kolonija u kojoj je Navaljni, u sovjetskom je vremenu bila poznata kao Gulag 501, a poznata je i pod nadimkom ‘Polarni vuk‘. Osnovana je 1961. godine i jedan je od 700 aktivnih radnih logora u kojima je zatvoreno 266.000 zatvorenika.

image

Kaznena kolonija IK-3

SCREENSHOT/YOUTUBE

- Možda zamišljate mišićave, istetovirane muškarce sa željeznim zubima koji se noževima bore za najbolje mjesto uz prozor. No više je to nalik na kineske radne kampove u kojima svi marširaju kao jedan i gdje na svakom ćošku visi kamera. Tu je nadzor stalan i jako je rašireno cinkanje, rekao je svojevremeno preminuli oporbeni čelnik.

Navaljni se tijekom boravka u koloniji morao nositi i s temperaturama do -40 stupnjeva, vremenski uvjeti su bili zaista surovi, a o životu u toj kaznionici govorio je Marc Elie, istraživač specijaliziran za povijest Sovjetskog Saveza u Centru za ruske, kavkaske i srednjoeuropske studije (CERCEC) u Francuskoj.

- Malo je svjetla šest mjeseci u godini, a ljeti vas napadaju komarci i mušice. Uvjeti su surovi, bit će mu (Navaljnom) puno teže nego u prijašnjim kaznionicama, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:16