StoryEditorOCM
Svijetfronta avdiivke

Pogledajte kako su Ukrajinci američkim Bradleyem brutalno isprašili ruski tenk T90: ‘Panično bježe kad ga ugledaju‘

18. siječnja 2024. - 23:23

„Ruska vojska pregazila bi ukrajinske položaje na ključnom dijelu bojišnice da Ukrajina nije imala oklopna vozila Bradley isporučena iz SAD-a. Sumnjam da bismo ovdje sad razgovarali da ih nismo imali - rekao je u reportaži za CNN ukrajinski vojnik čije je kodno ime ‘Barbie‘.

Niz snimaka iz dronova objavljenih na društvenim mrežama svjedoče kako su u brutalnim bitkama oko Avdiivke, Bradleyi žestoko isprašili Ruse. Kao što je poznato zadnjih mjeseci najžešće borbe vode se oko Avdiivke na koju su Rusi početkom listopada poslali 40.000 vojnika te na tisuće oklopnih vozila i tenkova. Unatoč silnim žrtvama još nisu uspjeli preoteti potpuno razrušeni grad. Zadnji video koji je objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane, stigao je ukrajinske 47. mehanizirane brigade koja se bori oko sela Stepove, sjeverozapadno od Avdiivke.

U kratkom isječku vidi se kako Bradley ispaljuje rafale topovima kalibra 25 milimetara na ruski tenk T-90M, najnoviji u seriji, s najnaprednijim oklopom, pokretljivošću i vatrenom moći.

Ukrajinska 47. brigada dosad je izgubila preko 30 Bradleyja, no i dalje ih imaju stotinjak koliko im je potrebno da u potpunosti opreme svoje bojne. Časnik ove brigade u videu je kazao kako se „vojnici u ruskim tenkovima i borbenim vozilima pješaštva boje krenuti u operaciju kada znaju da će se Bradley boriti protiv njih".

Vojni analitičari također ističu kako su Bradleyevi napravili stvarnu razliku duž crte bojišnice.

Na istoku se Stepove naslanjaju na drvorede i željezničku prugu sjever-jug. Ukrajina ih koristi kako bi razdvojila Stepove od ostatka bojnog polja. Kako se ruske trupe i vozila kreću iz susjedne Krasnohorivke preko otvorenih polja, ukrajinsko topništvo i bespilotne letjelice ih gađaju. Pod njihovom neprestanom vatrom ostaju dok napad ne izgubi zamah i zaustavi se, a zatim Ukrajinci kreću u protunapad ponekad s njemačkim tenkovima Leopard, češće s Bradleyima.  

- Bradleyi prevoze male napadačke skupine koje čiste zaostale ruske jedinice. Njegov top je vrlo učinkovit protiv ruskog pješaštva čak i kada su u zaklonu - ističe analitičar Donald Hill. Američki M-2 je težak 30 tona i ima mjesta za tri člana posade i još šest, sedam vojnika, a sa svojim reaktivnim oklopom učinkovito se odupire ruskim granatama na raketni pogon.

- Ovo ne samo da čuva živote posade, već im daje samopouzdanje da agresivno napadnu Ruse, što čini veliku razliku. Kad se Stepove, odnosno drveće uz željeznicu očisti, Ukrajinci se povlače na svoje funkcionalne obrambene položaje i čekaju sljedeći ruski napad. Stalno manevriranje i guranje Rusa unatrag pomaže u očuvanju trenutnih obrambenih položaja - objasnio je Hill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:57