StoryEditorOCM
Svijetčuvaju kremlj

Paranoični Putin nikome ne vjeruje i pojačava svoju gardu elitnom postrojbom kako bi se zaštitio. Evo čega se boji...

23. srpnja 2023. - 12:41

Vladimir Putin ojačao je svoju Nacionalnu gardu elitnom postrojbom specijalnih snaga, kao i tenkovima, ratnim avionima i topovima, kako bi ga dodatno štitili od moguće pobune.

Ruski predsjednik ovaj je tjedan osobno naredio da se posebna postrojba specijalnih snaga „Grom“, Ministarstva unutarnjih poslova, prebaci pod zapovijedanje i nadležnost Ruske Nacionalne garde - Rosgvardije koja čuva Kremlj. Potvrdio je to i Aleksandar Hinštejn, zastupnik u Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija koji je kazao kako zajedno sa osobljem i cjelokupnom infrastrukturom, jedinica prelazi pod nadležnost ruske garde kojom upravlja bliski Putinov čovjek Viktor Zolotov.

U pripojenoj jedinici je oko 7000 dobro obučenih osoba s modernim naoružanjem, a ovim je potezom Putin ojačao i poziciju svog nekadašnjeg tjelohranitelja Viktora Zolotova u kojega ima veliko povjerenje. Nakon Prigožinovog puča stanje među generalima u ruskoj vojsci je i dalje prilično konfuzno: jedni su smijenjeni, drugi zatvoreni, treći poginuli, a četvrti ne znaju što bi i na čiju bi se stranu svrstali. Najmanje 13 visokih ruskih vojnih časnika privedeno je nakon neuspjelog pokušaja Prigožinovog vojnog puča. 

Vjerni Zolotov   

Zolotov je bio šef predsjedničke tjelesne straže od 2000. do 2013. i moglo ga se vidjeti kako nosi automatsko oružje radi zaštite Putina na putovanjima. Kad je došlo do Prigožonove pobune koncem lipnja, šezdesetdevetogodišnji Zolotov je kazao da je non-stop bio u kontaktu s Putinom te najavio da će gardisti u budućnosti biti opremljeni teškim naoružanjem i tenkovima nakon što su se morali pripremati za obranu ruske prijestolnice od Wagnerovih boraca.

Također je izjavio da su njegovi ljudi „bili spremni boriti se do smrti radi obrane države“.

image

Zolotov snimljen 2007. u Beču kad je bio Putinov tjelohranitelj. 

Alexander Nemenov/Afp
image
Sergei Guneyev/Afp

Ruska Nacionalna garda, koja ima oko 340.000 pripadnika, formirana je 2016., kako bi osiguravala red i sigurnost pored policijskih i sigurnosnih službi.

Prije Putina, Zolotov je kao tjelohranitelj stajao i pored Borisa Jeljcina  1991., tijekom sovjetskog pokušaja državnog udara. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, postao je dio novostvorene Federalne službe zaštite (FPS-a) odgovorne za zaštitu visokih ruskih dužnosnika. Čime se sve bave njezini djelatnici zorno svjedoči i sličica s jednog od rijetkih Putinovih putovanja izvan Rusije kad su kamere zabilježile jedan zanimljiv detalj u teheranskoj zračnoj luci. Tamo su tjelohranitelji FPS-a čak pomno krpicom prebrisali kvaku na vratima automobila koju je Putin dotaknuo. Neki su spekulirali da su otisci obrisani jer ruski predsjednik ima dvojnike koji ga zamjenjuju u delikatnim situacijama, i ne žele da ti otisci dođu u ruke Zapadu.

Poznato je također kako FPS-ovci moraju kad Putin putuje u inozemstvo, skupljati njegov izmet i urin i vraćati ih nazad u Moskvu - a sve iz opreza da bi to moglo zapadnim obavještajcima otkriti previše podataka o Putinovom zdravlju.

image

Viktor Zolotov 

Sergei Guneyev/Afp

Iz te službe Zolotov je prebačen u Rosgvardiju, gdje je imao nekoliko prilično nebuloznih javnih nastupa. Tako je 2018., u videu objavljenom na YouTube kanalu Nacionalne garde pozvao na dvoboj Putinova političkog protivnika, Alekseja Navalnog i zaprijetio mu da će od njega napraviti „fini sočni odrezak“.

"Nitko te nije dobro isprašio po stražnjici, tako jako da to osjetiš u svojoj jetri," izjavio je tada Zolotov u videu. 

Ben Noble, britanski profesor ruske politike za The Telegraph je ocijenio je kako je pripajanje jedinice „Grom“ gardi, Putinov pokušaj dodatnog osiguravanja državnog udara budući je Prigožinova pobuna povećala razinu neizvjesnosti sadašnje i  buduće podrške režimu, kako elite tako i naroda.

Ruski parlament je odmah odobrio promjene u statusu Ruske Nacionalne garde, a navedeno je da Nacionalna garda sada može biti naoružana "vojnom opremom" kako bi "suzbijala aktivnosti ilegalnih oružanih skupina".

Analitičari navode da će dodavanje postrojbe „Grom“ dodati još jednu važnu sposobnost Nacionalnoj gardi. "Ovo je značajno. Putin sada jača kontrolu nad zapovjedništvom specijalnih snaga nakon Prigožinove pobune", ocijenio je Andrej Soldatov, stručnjak za ruske sigurnosne službe.

image
Mikhail Klimentyev/Afp
image

Viktor Zolotov

Kirill Kudryavtsev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:37