StoryEditorOCM
SvijetViše partnera

Ova država jedan je od najbližih saveznika Ukrajine, ali pomaže u financiranju ruskog rata: ‘Imaju i druge opcije...‘

Piše A. Vl./JL
16. listopada 2024. - 22:47
talijanski predsjednik Sergio Mattarella, češki predsjednik Petr Pavel, Volodimir i Olena Zelenska, Charles MichelLudovic Marin/Afp

Jedan od najbližih saveznika Ukrajine potrošio je pet puta više na rusku naftu i plin nego na pomoć Kijevu, a to je, tvrde analitičari, pomoglo u "financiranju ruskog rata".

Unatoč tomu što su Ukrajini slali značajnu vojnu i financijsku pomoć od početka ruske invazije, mnoge zemlje nisu uspjele smanjiti oslanjanje na rusku energiju. Dok su neki saveznici Ukrajine uveli zabrane uvoza ruske nafte i plina, ostali su pomogli da se gospodarstvo te zemlje pod strogim sankcijama održi na životu, piše Newsweek.

U ponedjeljak su Centar za proučavanje demokracije i Centar za istraživanje energije i čistog zraka objavili izvješće o ovisnosti europskih sila o ruskim fosilnim gorivima, u kojemu opisuju kako je Češka iskoristila izuzeće od zabrane EU-a na uvoz ruske nafte i naftnih derivata, prenosi Jutarnji.

Izuzeće je osmišljeno kako bi se srednjoeuropskim zemljama koje nemaju izlaz na more, poput Češke, Mađarske i Slovačke - dala prilika da postupno ukinu ovisnost o ruskoj nafti tijekom duljeg razdoblja dok traže nove rute opskrbe gorivom.

image

češki predsjednik Petr Pavel

Samuel Corum/Afp

Izuzeće

Prema navodima spomenutih think tankova, Češka je "iskoristila" izuzeće, kao i popuste na rusku sirovu naftu, kako bi povećala uvoz prošle godine, koji je porastao na 60 posto češkog uvoza nafte 2023., u odnosu na 56 posto u 2022. godini.

U prvom kvartalu 2024. oslanjanje na rusku naftu se smanjilo na razine prije invazije ispod 50 posto. Međutim, Češka i dalje kupuje velike količine nafte i plina od Rusije, potkopavajući time opsežne sankcije protiv Kremlja.

Češka je potrošila više od sedam milijardi eura (7,62 milijarde dolara) na rusku naftu i plin od početka invazije, što je više od pet puta više od 1,29 milijardi eura koliko je dala Ukrajini, navodi se u izvješću, pozivajući se na brojke Instituta Kiel.

Prema procjenama think tankova, oslanjanje zemlje na rusku energiju donijelo je Moskvi više od 2,3 milijarde eura poreznih prihoda od veljače 2022.

U izvješću se također tvrdi da Češka ima "mnogo alternativnih opcija opskrbe koji nisu iz Rusije" te potrebne opskrbne rute i energetski portfelj za potpuno ukidanje ruskih fosilnih goriva.

Nadalje pišu u izvješću da bi Češka mogla iskoristiti prednosti Transalpskog naftovoda, koji prenosi naftu iz Trsta u Češku te se dodaje da naftovod radi ispod ukupnog kapaciteta.

image
Božo Radić/Cropix

Ima više partnera

Češka bi također mogla pregovarati s mađarskim naftnim tvrtkama o dobivanju sirove nafte preko Jadranskog naftovoda.

Osim toga, zemlja ima nekoliko partnera koji bi joj mogli pomoći u pronalaženju alternativa ruskom plinu, piše Newsweek.

"Češka ne mora uvoziti ruski plin iz plinovoda kako bi održala sigurnost svoje opskrbe. Može uvesti dovoljno plina iz Norveške putem plinovoda u Njemačkoj. Češka također može kupovati ukapljeni prirodni plin (LNG) preko novog plutajućeg terminala u Eemshavenu, Nizozemska", stoji u izvješću.

Think tankovi su pozvali Europsku uniju da "dovrši strateško odvajanje od ruske nafte" uklanjanjem izuzeća za uvoz u Češku, Mađarsku i Slovačku i da postavi čvrsti rok za kompletni prekid uvoza ruskog plina.

"Postupno ukidanje ruskog uvoza fosilnih goriva daje regiji ključnu priliku za proširenje ulaganja u obnovljive izvore energije poput sunca i vjetra. Dajući prioritet čišćim energetskim alternativama, zemlje u regiji mogu smanjiti svoj ugljični otisak, poboljšati energetsku sigurnost i uskladiti se sa širim europskim ciljevima za održivost", zaključuje se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 22:48