StoryEditorOCM
Svijettajni podaci

Otkriće Washington Posta: Od početka rata u Gazi Amerika je najmanje sto puta prodala oružje Izraelu

Piše Vijesti sd
7. ožujka 2024. - 14:12
Od početka rata u Gazi objavljene su samo dvije odobrene američke prodaje oružja izraelskoj vojsci, a ispostavlja se da ih je bilo 50 puta višeMenahem Kahana/Afp

Sjedinjene Američke Države su tajno odobrile i u više od sto navrata prodale i isporučile vojnu opremu Izraelu od početka rata u Gazi 7. listopada - piše Washington Post koji to naziva "poplavom isporuka", pozivajući se na informacije koje su nedavno na tajnom brifingu neimenovani američki dužnosnici prenijeli članovima Kongresa.

Navodi se da je Izraelu isporučeno više tisuća komada precizno navođenog streljiva, bombi malog kalibra, projektila kojima se gađaju podzemni bunkeri, malokalibarskog oružja i drugog vojnog materijala.

To pokazuje razmjere umiješanosti Washingtona u petomjesečni sukob, iako najviši američki dužnosnici i zakonodavci sve više izražavaju rezerve prema izraelskoj vojnoj taktici u napadu u kojem je, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, ubijeno više od 30.000 ljudi u Gazi, piše Washington Post, prenosi N1 Srbija.

Od početka rata objavljene su samo dvije odobrene američke prodaje: 106 milijuna dolara vrijedno protutenkovsko streljivo i 147,5 milijuna dolara vrijedne komponente za izradu granata od 155 mm.

image

 Joe Biden ‘zaboravio‘ je tražiti odobrenje Kongresa za prodaju oružja

Mandel Ngan/Afp

Te isporuke izazvale su pozornost javnosti jer je administracija predsjednika Josepha Bidena, pozivajući se na hitnost, zaobišla Kongres kako bi odobrila prodaju.

Dužnosnici su rekli da je svaka prodaja bila ispod iznosa navedenog u Zakonu o prodaji inozemnog vojnog materijala (FMS), tako da je obaviješten samo Kongres, ali ne i javnost.

SAD je opsežno pomogao Izraelu, iako se viši američki dužnosnici žale da izraelski dužnosnici nisu poslušali pozive da smanje civilne žrtve, dopuste veću humanitarnu pomoć Gazi i suzdrže se od retorike koja poziva na trajno raseljavanje Palestinaca.

image

Dio američke javnosti nije zadovoljan izraelskom upotrebom oružja koje je uzelo živote više od 30.000 Palestinaca

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:42