StoryEditorOCM
Svijetnekoć velika sila

Osim što njemačka vojska ima municije samo za dva dana rata, sada su otkrili i da im puške nisu baš precizne

Piše a.vi./ jl
26. siječnja 2024. - 21:31

Nova jurišna puška njemačke vojske nije dovoljno precizna i ne može se sa sigurnošću tvrditi da će u borbenom djelovanju raditi ispravno, navodi se u povjerljivom izvješću koje prenosi Telegraph.

Oružane snage Njemačke (Bundeswehr) bile su prisiljene sniziti standarde testiranja za svoju pušku G95A1 nakon što nije prošla ispitivanje koristeći standardno vojno streljivo, navodi se u izvješću koje je Bundestagu poslao njemački nacionalni ured za reviziju.

- Aktualna testiranja u laboratorijskim uvjetima pokazuju da oružje ne zadovoljava vojne standarde kada je napunjeno borbenim streljivom, navodi se u recenziji koju je prvi otkrio časopis Der Spiegel.

- Vojsci treba jurišna puška koja je dovoljno precizna u stvarnim uvjetima s bojnim streljivom, stoji u izvješću. Ministarstvo obrane, dodaje se, to više ne može osigurati... zbog modificiranog ugovora s proizvođačem oružja, dodaje se u izvješću.

Bundeswehrov Odjel za nabavu vojske dopustio je proizvođaču oružja Heckler & Koch da testira oružje koristeći civilno streljivo, umjesto istih patrona koje koristi vojska.

Također su dopustili testiranje na sobnoj temperaturi umjesto na ekstremnim temperaturama.

image
/Shutterstock

Puška je naručena kao zamjena za G36, koju je također proizveo Heckler & Koch, a tijekom svog radnog vijeka bila je obilježena skandalima.

Uvelike se koristi plastika za izradu G36, ali njemački vojnici koji su služili u Afganistanu počeli su se žaliti da će njihovo oružje izgubiti sposobnost preciznog gađanja nakon kontinuirane paljbe.

Istraga Ministarstva obrane otkrila je da bi se, tijekom gađanja, plastični kanal u kojem se nalazi cijev zagrijao i postao mekan. Istraživanje Bundeswehra 2015. godine pokazalo je da samo 8 posto njemačkih vojnika vjeruje svom oružju, a Ursula von der Leyen, tadašnja ministrica obrane, rekla je za G36 da je upitne kvalitete.

Njemačka vojska koja broji 180.000 vojnika trebala bi sljedeće godine početi dobivati svoje novo oružje. Najnoviji problemi njemačke s malim oružjem stižu u trenutku kada aktualni ministar obrane Boris Pistorius priznaje da je zemlja loše pripremljena za rat.

Njemački vojnici nisu zabrinuti zbog upitne preciznosti novog oružja, izvijestio je Der Spiegel.

Njemačke elitne trupe KSK opremljene su puškama G95A1 i nisu imale pritužbi, izvijestio je časopis.

Njemački ministar obrane, koji je na dužnosti godinu dana, obećao je da će vojsku osposobiti za rat nakon što su se pojavila izvješća da Bundeswehr ima dovoljno streljiva za samo dva dana rata.

Međutim, njegovi pokušaji transformacije obrambenih snaga oštećenih sklerotičnom birokracijom i zastarjelom opremom zasad nisu dali veće rezultate, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:27