StoryEditorOCM
SvijetROĐENA SARAJKA

Od Miltona ih spasilo stablo koje su posadili Indijanci?! Luna nam priča: ‘Jedna je grana pala na moj automobil, ali...‘

Piše Ivica Marković
10. listopada 2024. - 22:45

Nevjerojatnu priču nam je ispričala Luna Franeta (71), rođena Sarajka koja već 40 godina živi u SAD-u, od čega 13 godina u mjestu Clearwater koje je udaljeno 30-tak minuta automobilom od Tampe. Preko njene kuće, odnosno njenog kvarta, prošao je uragan Milton, koji je doduše smanjio jačinu, a od velike štete ih je, prema vjerovanju tamošnjeg stanovništva sačuvalo - stablo.

- I to ne obično stablo, već stablo koje su posadili Indijanci prije nekih 300 godina koji su tu tada živjeli i koje se nalazi na pristupnom putu moje i susjedine kuće. Tako mi svi u ovom djelu našeg grada vjerujemo. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga jer svaki puta kada bi uragan krenuo prema našem gradu, a to je bilo dosta puta do sada, odnosno prema ovom dijelu Clearwatera, zaobišao bi nas i ne bi pričinio neku veliku štetu. Nažalost, sada je jedna sasušena grana s tog stabla pala na moje auto - kazuje nam Luna, koju smo nazvali u Clearwater.

U četvrtak oko 14.45 sati po vremenu u Clearwateru je bio lijep dan.

image

Luna nam je ispričala kako je danas lijep dan 

Privatni album

Pravi dan za plažu

- Pravi beach day, vrijeme je predivno i najgore je prošlo. Najgore je bilo u srijedu oko 19 sati kada je počelo jako puhati i padati jaka kiša. U našem susjedstvu je eksplodirao jedan transformator pa su neke kuće, ne sve u mom susjedstvu, ostale bez električne energije. I ja sam ostala bez struje. Vjetar je bio jak, a najavljivali su snagu od 50 milja na sat. Jako je treslo, grane i stabla su se njihala i kidala, ali nije bilo većih šteta, barem ne u našem susjedstvu. Na mojoj kući ima neznatnih oštećenja. Ja sam u vrijeme najjačih udara bila u kupatilu jer je tamo najjača konstrukcija moje kuće - rekla nam je Luna, koja je doživjela desetak uragana,

Nevrijeme je, prema njezinim riječima, trajalo do 2 sata u noći na četvrtak.

- Živim u dijelu grada koji nema visokih zgrada, pa ni oštećenja nisu velika. Moja kći Tina je ipak iz predostrožnosti otišla, prema nalogu vlasti, na istočnu obalu Floride, a ja nisam. Pitate me zašto? Iz jednostavnog razloga jer sam ostala čuvati i brinuti se o jednoj ženi od 88 godina, koja nema nikoga. Ona živi blizu plaže, u visokoj zgradi na osmom katu i zbog toga je morala iseliti prije dolaska uragana. Kako joj u zgradi ne radi lift, koji se pokvario za nedavnih poplava, ja sam zvala vatrogasce koji su je "izvukli" iz zgrade i kada je izišla vani, nije imala gdje, pa sam je ja odvela u svoju kuću i ostala brinuti o njoj. Dobro smo prošle - kazuje nam Luna.

Sve je uništeno

Kolika je snaga bila valova i vjetra najbolje govori podatak o plaži u Clearwateru.

- Prije 11 godina, točnije 2013., plaža u Cleawateru je bila proglašena najljepšom u SAD-u. Sada je sve uništeno, a kolika je bila snaga mora najbolje govori podatak da su napravljene pješčane dine od gotovo jednog metra - zaključila je naša sugovornica.

Dok smo razgovarali s Lunom, upravo je hodala prema susjedinoj kući koja je imala struje, kako bi napunila mobitel, koji je danas prije punila na akumulatoru svog automobila. Luna je prije Clearwatera 30-tak godina živjela u New Yorku, gdje je radila kao učiteljica za djecu do pet godina starosti.

Kako nam je rekla glavni udar uragana je bio u Sarasoti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 23:12