StoryEditor
SvijetIma i ozlijeđenih

Stravičan napad u Norveškoj, muškarac lukom i strijelom ubio petero ljudi; Suludi pohod započeo je iz supermarketa, policija otkrila: ‘Izgubili smo kontrolu...‘

Piše Hina, PSD
13. listopada 2021. - 22:45

Pet osoba je ubijeno, a dvije su ozlijeđene u suludom napadu kojeg je u srijedu navečer izveo napadač naoružan lukom i strijelom u norveškom Kongsbergu. Te informacije potvrdio je kasno navečer šef regionalne policije Øyvind Aas. Napad je počeo u jednom supermarketu, a napadač je, kako se čini, mijenjao lokacije i nasumično ispaljivao strelice po ljudima.

- Jedan od ozlijeđenih je i policajac koji se suprostavio napadaču. On je bio van službe u tim trenucima - rekao je Aas dodavši da privođenje napadača nije prošlo glatko.

- Dobili smo dojavu u 18.13, a uhitili smo ga u 18.47, Prvi pokušaj uhićenja, nažalost, nije uspio. Policija je ispalila pucnjeve upozorenja, ali on je uspio pobjeći. U jednom trenutku smo izgubili kontorolu nad njim, ali je poslije ipak uhićen u obližnjem gradu Drammenu - rekao je Aas dodavši malo detalja o napadaču, prenosi Jutarnji.

- Pričekajte da skupimo sve informacije, odradimo pretres stana... Prema informacijama kojima zasad raspolažemo djelovao je sam. Terorizam? Ne možemo ni to isključiti...

Do napada je došlo u šoping zoni gradića koji broji oko 28.000 stanovnika.

Norveška ministrica pravosuđa i javne sigurnosti Monica Maeland rekla je da njeno ministarstvo pomno nadzire situaciju, a istraga je u tijeku.

O napadu su odmah izvijestili i korisnici Twittera.

- Pored moje kuće šeta muškarac sa lukom i strijelom, koji vrag se događa - pitao je jedan.

BBC javlja da je policija zatvorila velike dijelove grada. Ozlijeđene osobe žurno su otpremljene u bolnicu. Na terenu se nalaze deseci ambulantnih kola kao i policijska vozila, a grad nadlijeće policijski helikopter.

Do napada je došlo na u blizini trgovačkog centra Coop iz kojeg zasad nisu htjeli komentirati incident, ali su potvrdili da je došlo do napada te da je centar zatvoren. Norveške vlasti na mjesto događaja uputile su i protuekplozijske stručnjake kao i Odjel za hitne situacije, javlja norveški NRK.

Bolnica i općina su u stanju pripravnosti. Policija sada radi na osiguravanju tragova na mjestima gdje su se dogodila kaznena djela.

- Imamo mnogo svjedoka s kojima moramo razgovarati, kaže Aas.

Opisuje li to policija kao teroristički napad?

- Vrijeme će pokazati kakav je motiv postojao za ovu radnju. Sada se ponašamo prema onome što znamo; imamo nekoliko ozlijeđenih, također i mrtvih i uhitili smo počinitelja. Gradonačelnica Kari Anne Sand rekla je novinarima da je odmah uspostavljen krizni stožer koji nadzire situaciju.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

item - id = 1134828
related id = 0 -> 1136104
related id = 1 -> 1135024
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 06:54