StoryEditorOCM
Svijetšto se događa?

Nijemci u šoku; jedan od najvećih trgovačkih lanaca zauvijek zatvara dio poslovnica. Među popularnijima je i u Hrvatskoj

Piše Vijesti SD
14. svibnja 2024. - 22:39

Sada je konačno jasno koje će se poslovnice Kauflanda zauvijek zatvoriti. Mediji u Njemačkoj otkrivaju što će se dogoditi s radnicima na pogođenim lokacijama i što to sada znači za kupce, prenosi Fenix magazin.

Vjerojatno nema osobe u Njemačkoj koja nije čula za lanac supermarketa Kaufland. U mnogim gradovima kupcima je dostupna barem jedna poslovnica. Jednom tjedno većina se informira o tjednim ponudama u brošuri Kauflanda.

Lanac supermarketa ima sjedište u Neckarsulmu u Baden-Württembergu. Poput Lidla, primjerice, pripada Schwarz grupi i zapošljava oko 132.000 ljudi.

Grupacija je preuzela 92 poslovnice lanca supermarketa Real i posluje s oko 770 poslovnica. Zbog golemog uspjeha Kauflanda neki će se sada možda iznenađeno namrštiti i zapitati zašto bi Kauflandove poslovnice u nekim mjestima trebale zauvijek nestati.

Poslovnice Kauflanda u Greizu i Siegenu zatvaraju se u lipnju 2024. Poslovnica u Bochum-Ruhrparku će zatvoriti svoja vrata u rujnu. Podružnica u Palais West Recklinghausenu zatvorit će se u siječnju 2025.

Kaufland u Dortmund-Mengedeu će se zatvoriti u ožujku 2025.

image

 

 

Carsten Koall/Dpa Picture-alliance Via Afp

Zašto se uopće zatvaraju poslovnice?

Stoji li možda iza toga nelikvidnost? Prema priopćenju iz Kauflanda, to nije slučaj. No, navodi se da tvrtka provjerava svaku lokaciju za uvjete ugovora o najmu i dugoročni razvojni potencijal.

Jednostavnim jezikom to znači da iza zatvaranja mogu postojati ekonomski razlozi.

Što se događa s radnicima?

No, radnici iz podružnica koje se zatvaraju neće biti otpušteni. “Tražimo rješenje s pogođenima”, navodi se.

Njemački mediji pišu kako će radnici vjerojatno prijeći raditi u druge poslovnice u svojoj u regiji.

Kaufland navodi kako s radnicima rade na pronalaženju dobrog rješenja za obje strane, prenosi Fenix magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 16:15