StoryEditorOCM
Svijetcure informacije

Navaljni je ubijen jednim udarcem?! Riječ je o posebnoj tehnici kojoj su nekoć podučavali KGB-ovce

Piše JL
21. veljače 2024. - 11:16

Aleksej Navaljni vjerojatno je ubijen udarcem šakom u srce, odnosno tehnikom kojom su nekoć podučavali KBG-ove operativce. Prije toga je, tvrdi se, nekoliko sati bio izložen ledenim vremenskim uvjetima.

Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, rekao je za The Times da modrice koje su pronađene na tijelu Navaljnog podsjećaju na one koje bi se pojavile u slučaju da je pri ubojstvu upotrijebljena tehnika "jednog udarca". Osečkin se poziva na izvor koji radi u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je Navaljni umro u petak, prenosi Jutarnji list.

Prije smrti, Navaljnog (47) su prisilili da više od dva i pol sata provede na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do -27 °C, rekao je Osečkin. Zatvorenike obično nisu držalu dulje do sat vremena na otvorenom, a mnogi su u takvim ekstremnim uvjetima i manje vremena provodili vani.

- Mislim da su mu prvo uništili tijelo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum, rekao je Osečkin.

- A onda postaje vrlo lako u roku od nekoliko sekundi ubiti nekoga, ako operativac ima nekakvo iskustvo u tome.

- To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a.

Dodao je da su bivši zatvorenici, koji su služili kaznu u arktičkoj regiji, ranije prijavili da su neke zatvorenike čuvari ubili na ovaj način.

Informacije koje su ruske vlasti do sada dale o smrti Navaljnog bile su šture i kontradiktorne, a Rusi i dalje drže njegovo tijelo.

Zatvorska uprava okruga Jamalo-Nenecki, gdje je Navaljni služio zatvorsku kaznu, u petak je objavila da je ruski oporbeni čelnik mrtav.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga priopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest". U priopćenju su naveli da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati.

Nešto kasnije, Telegram kanal pod kontrolom države ustvrdio je da je uzrok smrti krvni ugrušak.

Sljedećeg dana Navaljnijevoj majci i njegovom odvjetniku uručena je potvrda o smrti u kojoj je rečeno da je umro od "sindroma iznenadne smrti".

Julija Navaljna, Navaljnijeva udovica, rekla je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ove ubojice pokušale ubiti u kolovozu 2020.

Osečkin je rekao kako smatra da je malo vjerojatno da je to slučaj. - Moguće je, naravno, ali kada je netko pod kontrolom zatvorskog sustava, postoji mnogo opcija kako ga ubiti. Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom da je to već jednom pokušao, rekao je.

Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net, što u prijevodu znači "Ne Gulagu". Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika, postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima.

Prošlog tjedna objavljeno je izvješće u kojem stoji da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije smrti Navaljnog te da su isključili neke sigurnosne kamere i prislušne uređaje.

Osečkin je rekao da je prisutnost agenata FSB-a u zatvoru dokaz da je smrt Navaljnog naredio Kremlj.

- Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj akciji koja je bila pripremana nekoliko dana unaprijed, rekao je.

- To je bila naredba iz Moskve jer bez Moskve ne bi bilo moguće isključiti kamere na način na koji je to učinjeno.

Ljudmila Navaljna, majka ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji je umro u petak, zatražila je u utorak da joj ruski predsjednik Vladimir Putin vrati sinovo tijelo kako bi ga mogla pokopati.

U video poruci snimljenoj ispred zatvora, njegova majka, odjevena u crninu, požalila se da ne zna gdje se nalazi sinovo tijelo i zatražila je od Putina da naredi da joj ga se preda.

- Peti dan ga ne mogu vidjeti, ne daju mi njegovo tijelo i ne žele mi reći gdje se nalazi, rekla je u poruci koja je objavljena na YouTube kanalu Navaljni LIVE.

- Apeliram na tebe, Vladimire Putine. Rješenje ovog pitanja ovisi samo o tebi. Dopusti mi da napokon vidim svojeg sina.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbacio je optužbe Julije Navaljni da je Putin ubio njezina muža kao "neutemeljene i vulgarne". - Baš me briga kako glasnogovornik ubojice komentira moje riječi, odgovorila mu je Navaljna u video poruci.

Navaljnijevi saveznici rekli su da im je ruski istražitelj rekao da vlastima treba najmanje 14 dana da provedu razne kemijske analize i da prema tome još ne mogu predati njegovo tijelo.

Bolničar je rekao za Novaja Gazetu, cijenjene ruske oporbene novine, da je tijelo Navaljnog u petak navečer odvezeno u okružnu kliničku bolnicu u Salehardu, a ne u obližnji ured za forenzičku medicinu, kao što bi inače bio slučaj.

Bolničar je rekao i da su na njegovom tijelu pronađene modrice koje odgovaraju konvulzijama. Na njegovu tijelu pronađena je i modrica na prsima koja djeluje kao da je povezana s "neizravnom masažom srca".

- Sada se moramo pobrinuti za to da njegovo tijelo bude prebačeno Navaljnijevoj obitelji i na zapad kako bi se napravila testiranja, rekao je Osečkin.

- Ali postoji veliki rizik da će ga Putinove specijalne snage umjesto toga kremirati.

U ponedjeljak je objavljeno da je viši zatvorski dužnosnik, koji je optužen da je u nekoliko navrata intervenirao kako bi se osiguralo da se prema Navaljnom grubo postupa, unaprijeđen.

Direktivom koju je izdao ured predsjednika, Valeri Bojarinjev, prethodno zamjenik ravnatelja zatvorske službe, promaknut je u general-pukovnika.

Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije, na X-u je objavio sliku dekreta te je napisao da je promaknuće "Putinova osobna nagrada za mučenje i ubojstvo".

- Bojarinjev je osobno nadgledao mučenje Alekseja Navaljnog u zatvoru. Ograničavanje Alekseju da kupuje hranu, kao i sva druga mučenja, bili su njegova osobna naredba, napisao je Ždanov, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:53