StoryEditorOCM
SvijetNakon pet tjedana

Krenula protuofenziva u Kursku, Rusi tvrde da sela padaju rekordnom brzinom. Putin je postavio rok: ‘Do tada mora...‘

Piše T. Š./JL
12. rujna 2024. - 21:52

Rusija tvrdi da su njezine snage ponovno zauzele 10 naselja nakon što su pokrenule protuofenzivu u regiji Kursk kako bi potisnule ukrajinske snage, koje su prije pet tjedana iznenada upale preko granice - piše Jutarnji list.

Dok se žestoke borbe nastavljaju, rusko ministarstvo obrane navelo je imena 10 naselja za koje tvrdi da su ih ruske snage ponovno zauzele, što bi bio značajan udarac Kijevu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je ruska protuofenziva pokrenuta. Zelenski je rekao da su ukrajinske oružane snage predvidjele ruski napad ovog tjedna te da se operacija još uvijek planira. "Rusi su započeli protuofenzivne akcije. To ide prema našem planu", rekao je ukrajinski predsjednik na tiskovnoj konferenciji s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausėdom u Kijevu.

image

Ilustracija

Handout/Afp

Mehanizirani napad započeo je u utorak, kako pišu ruski vojni blogeri. Ruske snage probile su se iz sela Korenevo i brzo napredovale prema jugu u Snagost. Povratili su niz sela, a još dva mjesta - Krasnooktiabrskoje i Komarovka - navodno su zauzete u četvrtak. Jedan od ciljeva bio je da se oko 1000 kvadratnih kilometara teritorija koji je zauzela Ukrajinu rascijepi na dva dijela i da se odsiječe zapadno krilo ukrajinskih snaga, smatraju promatrači događanja, kako prenosi The Guardian.

Idući korak bio bi "organiziranije nastojanje uz bolju opremljenost da se ukrajinske snage potpuno potisnu" iz Rusije, navodi istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISW). ISW navodi da je situacija na terenu bila promjenjiva, a veličina i razmjer protuofenzive nejasni.

Putin je, kako prenosi Forbes, izdao naredbu da se Kursk ponovno zauzme do 1. listopada, da bi u srijedu ruske snage poslušno pokrenule protunapad duž zapadnog ruba ukrajinske isturene strane. "Ruska protuofenziva da istjera Ukrajince iz regije Kursk službeno je započela", objavio je finski analitičar Joni Askola.

Rusi su ciljali na Snagosk, selo južno od rijeke Sejm, 12-ak kilometara sjeverno od granice. U glavnom napadu sudjelovalo je najmanje osam tenkova i drugih oklopnih vozila ruske 51. zračnodesantne pukovnije, kako navodi analitičar Forbesa David Axe. Nekoliko sati nakon početka protuofenzive, selo je i dalje bilo na udaru. "Situacija na lijevom boku naše skupine u Kursku se pogoršala", izvijestila je ukrajinska analitička skupina Deep State.

image

Životu u gradu Kursk

Tatyana Makeyeva/Afp

Novi poziv na evakuaciju Pokrovska

Istovremeno, drugi dio ruskih snaga krenuo je prema selu Ulanok, na desnom boku ukrajinskih snaga u Kursku. Pritom nije jasno kako su Rusi točno došli do Snagoska. Postoje dva puta do sela s teritorija pod kontrolom Rusije - sa sjeverozapada preko rijeke Sejm ili kopnenim putem iz obližnjeg grada Koreneva. Ovo drugo se, navodi Axe, čini vjerojatnijim, budući da je ukrajinska vojska uništila sve fiksne mostove preko Sejma u Kursku i uništila većinu ili sve pontonske mostove koje su Rusi postavili u tom području.

Ruske snage također i dalje brzo napreduju u istočnoj regiji Doneck. Navodno su zauzele još jedno selo na periferiji grada Pokrovska - ključnog ukrajinskog prometnog i logističkog središta u regiji - i nalaze su samo 8 km od grada. Ruski projektil srušio je cestovni most koji povezuje Pokrovsk sa susjednim mjestom Mrinohradom i prekinut je dovod vode. Dužnosnici su opisali situaciju u tom području kao vrlo tešku. Tisuće civila ostale su na tom području unatoč bombardiranju. Regionalni guverner Donecka, Vadim Filaškin, kaže da se uvjeti u i oko Pokrovska neće poboljšati. "Ponovo vas pozivam na evakuaciju!" objavio je on na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Tri ukrajinska zaposlenika koji su radili za Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) su poginula, a dva su ozlijeđena kada je topnička granata pogodila njihov kamion u selu Viroljubivka. Predsjednica ICRC-a Mirjana Špoljarić Egger rekla je da je njezino osoblje prije zime dijelilo brikete od drva i ugljen ugroženim kućanstvima. "Najoštrije osuđujem napade na djelatnike Crvenog križa. Nesavjestan čin je da se granatiranjem pogodi mjesto za distribuciju humanitarne pomoći", rekla je ona.

image

 

 

Yan Dobronosov/Afp

Na drugom bojištu, ruska raketa pogodila je teretni brod za Egipat koji je prevozio pšenicu u Crnom moru, ali žrtava nije bilo. Ukrajina je prošle godine nastavila izvoz žita iz luke Odesa nakon što je istjerala rusku mornaričku flotu napadima pomorskim dronovima. U međuvremenu, ukrajinska vojna obavještajna agencija objavila je da je oborila ruski zrakoplov Su-30SM iznad Crnog mora. Zrakoplov je pogođen projektilom zemlja-zrak, navodi se, uz video snimku događaja.

‘ATACMS ne može do svih ruskih meta‘

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će u petak o pogoršanju vojne i humanitarne situacije u Ukrajini s britanskim premijerom Keirom Starmerom, koji je krenuo u kratki posjet Washingtonu. Do sastanka dolazi nakon što su američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy otputovali u Kijev i razgovarali sa Zelenskim.

Blinken je, govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, dao najsnažniji nagovještaj do sada da će SAD uskoro ukinuti neka ograničenja na korištenje američkog oružja dugog dometa na ključnim vojnim ciljevima unutar Rusije. Izvori iz britanske vlade kažu da će biti dano odobrenje za dopuštanje sličnih napada britanskim krstarećim projektilima Storm Shadow.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio da je američko-britanska odluka o gađanju ruskog teritorija "davno donesena". Rekao je također da ruske snage uspješno potiskuju ukrajinsku vojsku iz područja Kurska. Glasnogovornik Pentagona potpukovnik Charlie Dietz naveo je da američke navođene rakete, poput ATACMS-a, neće moći dosegnuti sve lokacije na koje je Rusija premjestila neke od svojih resursa. "Zalihe ATACMS-a su ograničene i moramo bitirazboriti kada i gdje ćemo ih rasporediti", dodao je.

Rano u četvrtak, Rusija je pokrenula još jedan veliki napad bespilotnim letjelicama i projektilima, a sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u većem dijelu Ukrajine. Grad Konotop, željezničko čvorište u regiji Sumi, koji je Kijev koristio kao uporište za svoj upad Kursk, izvijestio je da je nastala velika šteta. Lokalni dužnosnici kažu da je najmanje 14 osoba ozlijeđeno.

Spasioci su radili na ponovnom uspostavljanju opskrbe električnom energijom u gradu koji je prije rata imao oko 83.000 stanovnika. Regionalni dužnosnici rekli su da je tijekom napada bilo 10 eksplozija, a gradonačelnik Artem Semenihin istaknuo je da je elektroenergetski sustav u kritičnom stanju. "Trenutačno djelatnici energetskog sektora poduzimaju sve kako bi bolnicu i vodovod opskrbili električnom energijom", rekao je on.

image

 

 

Gints Ivuskans/Afp

Ukrajinci u Kursku na najvećoj udaljenosti od svoje opskrbe

Ovo je delikatna situacija za Ukrajince u delikatnom trenutku, ocjenjuje David Axe. Glavni stožer u Kijevu preuzeo je veliki rizik naredivši napad na Kursk jer u Doneckoj oblasti na istoku Ukrajine, jaka ruska 2. kombinirana armija uporno maršira prema Pokrovsku. Ukrajinski branitelji oko Pokrovska brojčano su nadjačani u omjeru 4:1 i nedavno su izgubili svoju najbolju brigadu kada je borbeno iscrpljena 47. mehanizirana brigada konačno napustila liniju bojišnice nakon što je provela nevjerojatnih 15 mjeseci u neprekidnim borbama.

Donoseći odluku što učiniti sa svojim malobrojnim raspoloživim snagama, Glavni stožer u Kijevu procijenio je da je zauzimanje dijela Kurska vrijedno gubitka dijela Donecka. Iako su ukrajinski generali držali nekoliko brigada u pričuvi za Pokrovsk - i te su brigade nedavno uspjele usporiti, iako ne i zaustaviti, rusko napredovanje - u Kursk su poslali većinu svojih najboljih slobodnih snaga i opreme, uključujući elitne zračno-jurišne brigade sa svojim tenkovima i borbenim vozilima pješaštva zapadne proizvodnje. No, sada su te ukrajinske postrojbe u Kursku napadnute na najudaljenijem dometu svojih opskrbnih linija koje ulaze u ruski teritorij iz ukrajinskog grada Sumija.

Linija bojišnice se mijenja. Prema ukrajinskoj analitičkoj skupini Centar za obrambene strategije (CDS), Rusi su ponovno zauzeli Ulanok. Ali u isto vrijeme, ukrajinske snage jugozapadno od Snagoska napadaju, iako je sam Snagosk u opasnosti od pada pod rusku kontrolu. Sve to vrijeme, Rusi nastavljaju cijepati ukrajinsku obranu oko Pokrovska. "Situacija na južnom dijelu smjera Pokrovsk i dalje izuzetno teška", izvijestio je CDS. "Neprijatelj je uspostavio brojčanu prednost na ovom području", dodali su.

Pet tjedana nakon početka ukrajinske invazije na Kursk, i dalje je diskutabilno je li odluka o napadu na Rusiju bila ispravna. Ako Ukrajinci izdrže u Kursku, možda će moći zamijeniti taj teritorij za svoj u budućim mirovnim pregovorima, ali ako budu nadvladani u ruskim protunapadima i izgube Kursk, postavlja se pitanje u čemu je dobitak, zaključuje Axe - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 22:33