stdClass Object ( [id] => 1176226 [title] => Na nebu iznad Ukrajine kroji se novi svjetski poredak i nazire se stvaranje nove, još snažnije ‘željezne zavjese‘, hoće li Putin otvoriti i ‘Balkansku frontu‘? [alias] => na-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sumorne prognoze kako svijet poslije završetka pandemije više neće biti isti u potpunosti su se obistinile. Bilo je dovoljno da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin najprije prizna nezavisnost samoproglašenih republika Doneck i Lugansk na tlu Ukrajine i da Njemačka zbog toga već sutradan odustane od opskrbe preko plinovoda "Nord Stream 2", pa da ruske trupe prijeđu ukrajinsku granicu i začas tenkovima opkole najveće gradove, uključujući i Kijev.

Sada već trotjedno ratovanje koje kao i uvijek donosi ogromna razaranja gradova i uništenja velikog broja ljudskih života pored brojnih geostrateških i geopolitičkih pitanja otvara i jedno koje najbolje ilustrira pravo stanje na terenu o kojem će vjerojatno ovisiti i ishod ruskog neslavnog pohoda na zapadne susjede. To pitanje glasi: čije je nebo nad Ukrajinom?

Samo tenkovi, zahvaljujući za Putina neočekivanom otporu Ukrajinaca, nisu dovoljni pa su ubrzo u raketiranju angažirani ruski "migovi" i "suhoji". Dronove i druge bespilotne letjelice da ne spominjemo. Ne treba biti vojni strateg pa zaključiti kako će oni koji budu kontrolirali nebo dobiti i rat na kopnu, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

Pandemija je u potpunosti ogolila sliku svijeta, besramno podijeljenog na one koji ne znaju što će s parama i one koji jedva sastavljaju kraj s krajem ili bukvalno umiru od gladi.

Mnogi su po tko zna koji put zaboravili na solidarnost, jednakost i slobodu kao temeljne vrijednosti i Zapada i Istoka, a međunarodno pravo uglavnom je ostalo mrtvo slovo na papiru, dok su sebičluk, pohlepa i izigravanje svih moralnih društvenih normi postali obrazac, pogotovo u primjeni zajedničkih mjera za borbu protiv utihnule pandemije, ali i osudi Putinove invazije na Ukrajinu. Činjenica da ruski blitzkrieg nije uspio, međutim, još nije odagnala strepnje i strahove gdje bi se moćna armada s istoka mogla zaustaviti.

'migovi' poljski, odgovornost zajednička

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje i, vjerojatno, barem usporio ruska napredovanja na kopnu i na Crnom moru, odnosno opkoljavanje Ukrajine s tri strane, te spriječio svakodnevno bombardiranje u kojem stradaju tisuće ljudi, bili oni vojnici ili civili. Putin neprestano upozorava kako bi svako korištenje aerodroma okolnih zemalja automatski svaku od njih uvuklo u rat i učinilo te zemlje neprijateljima Rusije.

Iako ima, istina rijetkih, glasova kako se zapadni avioni mogu uključiti u sukob a da nijedna nova zemlja ne bude uvučena u rat, ostaje gorak osjećaj da nebranjeno nebo nad Ukrajinom i dalje kontrolira agresorska ruska strana čiji su propagandisti objavili kako je uništeno 95 posto ukrajinske protuzračne obrane.

U međuvremenu Zapad izbjegava donijeti odluku o zabrani letenja nad Ukrajinom kao jednom od mogućih rješenja, svjestan kako bi to mogao biti direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata.

O tome najbolje svjedoči epizoda s eskadrilom od 28 poljskih "migova 29", stacioniranih u Poljskoj, u američkoj bazi u blizini ukrajinske granice. Poslije više apela Kijeva na zapadne i susjedne zemlje da joj pošalju borbene avione i uvedu zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, kao hladan tuš za Ukrajince stigla je izjava poljskog predsjednika Andržeja Dude:

---

image

Direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata mogla je biti eskadrila od 28 poljskih 'migova 29'

AFP
---

"Poljska je spremna djelovati, ali samo u okviru NATO-a."

Samo dan ranije, u Kijev su stizale vijesti kako je Poljska spremna rasporediti sve svoje avione MIG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, pozivajući pritom i druge članice NATO-a da urade isto.

Međutim, SAD je odbacio takvu ponudu nazvavši je "neodrživom".

Kako je objašnjeno, Washington ne želi da ti avioni u Ukrajinu polete iz američkih baza, pa su i Poljaci smanjili svoj entuzijazam objašnjavajući kako "Poljska mora najprije uzeti u obzir svoju sigurnost", obrazlažući kako ta zemlja ne može biti jedina članica NATO-a koja će preuzeti rizik, a da druge članice na neki način ne podijele taj rizik s Poljskom, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

Usput, MIG-29 je tip borbenog aviona napravljen u Sovjetskom Savezu, a kako ukrajinska vojska već koristi letjelice ruske proizvodnje, to je najbolji izbor za ukrajinske pilote koji znaju kako njima upravljati.

Vojni stručnjaci navode da bi obuka pilota za upravljanje borbenim avionima proizvedenim u SAD-u mogla potrajati godinama, uz različite načine njihovog održavanja.

Pogrešne procjene NATO-a i Moskve

Poslije tri tjedna ratovanja ne može biti zadovoljan ni pokretač "vojne operacije" za "denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine", kako njemu bliski mediji nazivaju invaziju na Ukrajinu, Putin koji zasad ne odustaje od svog plana da pokori Ukrajinu i, sasvim paradoksalno, svoje trupe razmjesti tik uz susjedne države, sve odreda članice NATO-a.

Očekivanja kako će barem polovina Ukrajinaca dočekati ruske trupe kao "oslobodioce" očigledno su se izjalovile, pa je više nego suvislo pitanje kako su ruske obavještajne strukture previdjele pravo raspoloženje lokalnog stanovništva na terenu.

U takvoj situaciji, Putin je najprije posegnuo za čečenskim borcima Ramzana Kadirova, a potom i dobrovoljcima s Bliskog istoka, uglavnom Sirijcima, kao pojačanju svojih trupa u kopnenim pohodima.

Mnogi se analitičari iz cijelog svijeta sada pitaju šta se događa u Putinoj glavi, plašeći se njegovih ranijih eksplicitnih izjava kako Moskva neće odustati od želje za političkom i ekonomskom dominacijom nad teritorijem nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sa zaključkom kako bi u tom slučaju novi sukob svjetskih razmjera bilo nemoguće spriječiti.

---

image

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje

sky news screenshot
---

Naknadna pamet nekih ranijih lidera NATO-a (npr. Andersa Fogh Rasmussena, bivšeg generalnog sekretara tog saveza), kako je alijansa morala oštrije reagirati još prilikom ruske vojne intervencije u Gruziji ili prilikom aneksije Krima, te događajima u Donbasu na istoku Ukrajine, sada izgleda kao posipanje pepelom po glavi.

Ni Rasmussen, ali ni Joe Biden i drugi zapadnoeuropski lideri, međutim, neće rado govoriti o doktrini regionalnih sukoba od kojih imaju koristi ne samo oni nego i Moskva – dok su pod kontrolom velikih, pogotovo ako su u sukob involvirani i neki od velikih, a uvijek jesu, kao što je u ovom slučaju Ruska Federacija direktno, a NATO indirektno.

Oni se uglavnom plaše od prelijevanja sukoba u druge zemlje koje potpadaju u "njihove interesne zone".

S mislima na Balkan

Drugi važan faktor koji su previdjele Putinove obavještajne službe, a koji itekako može uticati na ubrzanje pregovora o prekidu ratnih djelovanja, jest skoro stopostotno jedinstvo zemalja Europske unije u osudi agresije. Zemlje Višegradske grupe koje se posljednjih godina i nisu držale postulata i vrijednosti Unije zdušno su podržale sve inicijative Bruxellesa i preuzele brigu o izbjeglicama iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, kojih već sada ima bezmalo tri milijuna.

U medijima, ne računajući one koji i ne kriju svoje propagandističke namjere, čak i onima koji se smatraju ozbiljnima, sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku, navodno, sada odgovaralo otvaranje nove fronte i to možda na mekom trbuhu Europe, na Balkanskom poluotoku, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.

Iako se većina građana u novonastalim državama na Balkanu, od koji su neke i članice NATO-a, nada da je rat u Ukrajini dovoljno daleko, bilo bi sasvim pogrešno misliti kako onih koji bi ponovo jurišali na susjede – ima. Sretna je okolnost što su u manjini i što je Srbija, na primjer, proglasila vojnu neutralnost.

---

image

Vladimir Putin, malo je vjerojatno da će odustati od komadanja ukrajinske zemlje

AFP
---

Šta bi se dogodilo ako bi, na primjer, Kosovo postalo članica NATO-a, odnosno kako bi na to reagirao Beograd, svakako bi spadalo u domenu nagađanja.

Uostalom, kao i kada bi, naprimjer, Banjaluka svoje brojne najave odcjepljenja entiteta Republika Srpska, zaista provela u praksi. Što se tiče Bosne i Hercegovine važno je spomenuti da je u krajnjoj instanci za provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma zadužen NATO, što se često zaboravlja ili se namjerno prešućuje.

novi Berlinski zid?

Ali, vratimo se Ukrajini i njenom nebu. Za razliku od Balkana gdje su velike sile navodno spriječile širenje sukoba famoznim embargom na oružje, Ukrajina uživa nepodijeljenu podršku Zapada s obje strane oceana odakle stiže sva moguća logistika, od oružja, municije i hrane do teških sankcija protiv Rusije, kakve do sada svijet nije vidio.

Nebo nad Ukrajinom kao suverenom zemljom i članicom Ujedinjenih naroda sada je pod kontrolom Rusa. Kako sada stvari stoje, tako će i ostati dok ne dođe do direktnih pregovora Putina i Zelenskog. Jedina dobra stvar za sada je više puta ponovljen stav Zelenskog kako bi poslije svega Ukrajina mogla ostati vojno neutralna zemlja iako se godinama pripremala za ulazak u NATO upravo da bi izbjegla ovo što ju je snašlo.

---

image

Sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku odgovaralo otvaranje nove fronte na Balkanu, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.
Francuski Rafalei kod Zadra

Jure Mišković/Cropix
---

S druge strane, malo je vjerojatno da će Putin odustati od komadanja ukrajinske zemlje. O tome, koliko god rat bude trajao, na kraju će opet odlučivati on i lideri sa Zapada. Kao i o tome kada i kuda će biti povučene linije interesnih zona, odnosno novog "Berlinskog zida" koji će u tom slučaju vjerojatno biti strašniji od nekadašnje "željezne zavjese".

Je li poslije svega moguće vratiti stvari na početak i nebo nad Ukrajinom ostaviti Ukrajincima?

Teško, ali ne i nemoguće. Za Ukrajinu bi sada bilo važno da Peking, kojega je Putin u strahu da ne ostane zaglavljen u ukrajinskom blatu, nedavno također pozvao upomoć – ustane suzdržan, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vjetrovi rata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vjetrovi rata 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-16 16:03:44 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-16 20:39:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-16 20:39:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11870 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21291990.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21229104.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21278560.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21205934.png","\/images\/slike\/2022\/03\/16\/21291014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","sky news screenshot","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinski Suhoi SU-27, snimljen prije rata<\/p>\n","

Direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata mogla je biti eskadrila od 28 poljskih 'migova 29'<\/p>\n","

Vladimir Putin, malo je vjerojatno da \u0107e odustati od komadanja ukrajinske zemlje<\/p>\n","

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (\u010ditaj: NATO) da mu da avione kako bi za\u0161titio zra\u010dni prostor iznad svoje zemlje<\/p>\n","

Sve u\u010destalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku odgovaralo otvaranje nove fronte na Balkanu, gdje jo\u0161 nisu zalije\u010dene rane ni od ratova devedesetih.
\nFrancuski Rafalei kod Zadra<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21291990_1920.jpg":"1920x1080","k_21291990_1280.jpg":"1280x1280","k_21291990_1024.jpg":"1024x1024","k_21291990_640.jpg":"640x640","k_21291990_480.jpg":"480x480","k_21291990_340.jpg":"340x340","k_21291990_220.jpg":"220x220","o_21291990_1280.jpg":"1280x852","o_21291990_1024.jpg":"1024x682","o_21291990_640.jpg":"640x426","o_21291990_480.jpg":"480x319","o_21291990_340.jpg":"340x226","o_21291990_220.jpg":"220x146","h_21291990_1280.jpg":"1280x854","h_21291990_1024.jpg":"1024x683","h_21291990_640.jpg":"640x427","h_21291990_480.jpg":"480x320","h_21291990_340.jpg":"340x227","h_21291990_220.jpg":"220x147","pp_21291990_1280.jpg":"1006x1280","pp_21291990_1024.jpg":"805x1024","pp_21291990_640.jpg":"503x640","pp_21291990_480.jpg":"377x480","pp_21291990_340.jpg":"267x340","pp_21291990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21229104_1920.jpg":"1920x1080","k_21229104_1280.jpg":"1280x1280","k_21229104_1024.jpg":"1024x1024","k_21229104_640.jpg":"640x640","k_21229104_480.jpg":"480x480","k_21229104_340.jpg":"340x340","k_21229104_220.jpg":"220x220","o_21229104_1280.jpg":"1280x852","o_21229104_1024.jpg":"1024x682","o_21229104_640.jpg":"640x426","o_21229104_480.jpg":"480x319","o_21229104_340.jpg":"340x226","o_21229104_220.jpg":"220x146","h_21229104_1280.jpg":"1280x854","h_21229104_1024.jpg":"1024x683","h_21229104_640.jpg":"640x427","h_21229104_480.jpg":"480x320","h_21229104_340.jpg":"340x227","h_21229104_220.jpg":"220x147","pp_21229104_1280.jpg":"1006x1280","pp_21229104_1024.jpg":"805x1024","pp_21229104_640.jpg":"503x640","pp_21229104_480.jpg":"377x480","pp_21229104_340.jpg":"267x340","pp_21229104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_21278560_1920.jpg":"1920x1080","k_21278560_1280.jpg":"1280x1280","k_21278560_1024.jpg":"1024x1024","k_21278560_640.jpg":"640x640","k_21278560_480.jpg":"480x480","k_21278560_340.jpg":"340x340","k_21278560_220.jpg":"220x220","o_21278560_1280.jpg":"1280x855","o_21278560_1024.jpg":"1024x684","o_21278560_640.jpg":"640x427","o_21278560_480.jpg":"480x320","o_21278560_340.jpg":"340x227","o_21278560_220.jpg":"220x147","h_21278560_1280.jpg":"1280x854","h_21278560_1024.jpg":"1024x683","h_21278560_640.jpg":"640x427","h_21278560_480.jpg":"480x320","h_21278560_340.jpg":"340x227","h_21278560_220.jpg":"220x147","pp_21278560_1280.jpg":"1006x1280","pp_21278560_1024.jpg":"805x1024","pp_21278560_640.jpg":"503x640","pp_21278560_480.jpg":"377x480","pp_21278560_340.jpg":"267x340","pp_21278560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"811x521","hd_21205934_1920.png":"1920x1080","k_21205934_1280.png":"1280x1280","k_21205934_1024.png":"1024x1024","k_21205934_640.png":"640x640","k_21205934_480.png":"480x480","k_21205934_340.png":"340x340","k_21205934_220.png":"220x220","o_21205934_1280.png":"1280x822","o_21205934_1024.png":"1024x657","o_21205934_640.png":"640x411","o_21205934_480.png":"480x308","o_21205934_340.png":"340x218","o_21205934_220.png":"220x141","h_21205934_1280.png":"1280x854","h_21205934_1024.png":"1024x683","h_21205934_640.png":"640x427","h_21205934_480.png":"480x320","h_21205934_340.png":"340x227","h_21205934_220.png":"220x147","pp_21205934_1280.png":"1006x1280","pp_21205934_1024.png":"805x1024","pp_21205934_640.png":"503x640","pp_21205934_480.png":"377x480","pp_21205934_340.png":"267x340","pp_21205934_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21291014_1920.jpg":"1920x1080","k_21291014_1280.jpg":"1280x1280","k_21291014_1024.jpg":"1024x1024","k_21291014_640.jpg":"640x640","k_21291014_480.jpg":"480x480","k_21291014_340.jpg":"340x340","k_21291014_220.jpg":"220x220","o_21291014_1280.jpg":"1280x852","o_21291014_1024.jpg":"1024x682","o_21291014_640.jpg":"640x426","o_21291014_480.jpg":"480x319","o_21291014_340.jpg":"340x226","o_21291014_220.jpg":"220x146","h_21291014_1280.jpg":"1280x854","h_21291014_1024.jpg":"1024x683","h_21291014_640.jpg":"640x427","h_21291014_480.jpg":"480x320","h_21291014_340.jpg":"340x227","h_21291014_220.jpg":"220x147","pp_21291014_1280.jpg":"1006x1280","pp_21291014_1024.jpg":"805x1024","pp_21291014_640.jpg":"503x640","pp_21291014_480.jpg":"377x480","pp_21291014_340.jpg":"267x340","pp_21291014_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4806266 Threads: 3 Questions: 167387686 Slow queries: 72749 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4916279 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/na-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu-1176226 [printLink] => /vijesti/svijet/na-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu-1176226?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [3] => stdClass Object ( [id] => 324845 [name] => balkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balkan [link] => /tag/balkan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 446937 [name] => Novi svjetski poredak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-svjetski-poredak [link] => /tag/novi-svjetski-poredak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vjetrovi rata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na nebu iznad Ukrajine kroji se novi svjetski poredak i nazire se stvaranje nove, još snažnije ‘željezne zavjese‘, hoće li Putin otvoriti i ‘Balkansku frontu‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21291990.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Ukrajinski Suhoi SU-27, snimljen prije rata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21291990.jpg [title] =>

Ukrajinski Suhoi SU-27, snimljen prije rata

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21229104.jpg [title] =>

Direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata mogla je biti eskadrila od 28 poljskih 'migova 29'

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21278560.jpg [title] =>

Vladimir Putin, malo je vjerojatno da će odustati od komadanja ukrajinske zemlje

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21205934.png [title] =>

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje

sky news screenshot ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/16/21291014.jpg [title] =>

Sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku odgovaralo otvaranje nove fronte na Balkanu, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.
Francuski Rafalei kod Zadra

Jure Mišković/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sumorne prognoze kako svijet poslije završetka pandemije više neće biti isti u potpunosti su se obistinile. Bilo je dovoljno da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin najprije prizna nezavisnost samoproglašenih republika Doneck i Lugansk na tlu Ukrajine i da Njemačka zbog toga već sutradan odustane od opskrbe preko plinovoda "Nord Stream 2", pa da ruske trupe prijeđu ukrajinsku granicu i začas tenkovima opkole najveće gradove, uključujući i Kijev.

Sada već trotjedno ratovanje koje kao i uvijek donosi ogromna razaranja gradova i uništenja velikog broja ljudskih života pored brojnih geostrateških i geopolitičkih pitanja otvara i jedno koje najbolje ilustrira pravo stanje na terenu o kojem će vjerojatno ovisiti i ishod ruskog neslavnog pohoda na zapadne susjede. To pitanje glasi: čije je nebo nad Ukrajinom?

Samo tenkovi, zahvaljujući za Putina neočekivanom otporu Ukrajinaca, nisu dovoljni pa su ubrzo u raketiranju angažirani ruski "migovi" i "suhoji". Dronove i druge bespilotne letjelice da ne spominjemo. Ne treba biti vojni strateg pa zaključiti kako će oni koji budu kontrolirali nebo dobiti i rat na kopnu, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

Pandemija je u potpunosti ogolila sliku svijeta, besramno podijeljenog na one koji ne znaju što će s parama i one koji jedva sastavljaju kraj s krajem ili bukvalno umiru od gladi.

Mnogi su po tko zna koji put zaboravili na solidarnost, jednakost i slobodu kao temeljne vrijednosti i Zapada i Istoka, a međunarodno pravo uglavnom je ostalo mrtvo slovo na papiru, dok su sebičluk, pohlepa i izigravanje svih moralnih društvenih normi postali obrazac, pogotovo u primjeni zajedničkih mjera za borbu protiv utihnule pandemije, ali i osudi Putinove invazije na Ukrajinu. Činjenica da ruski blitzkrieg nije uspio, međutim, još nije odagnala strepnje i strahove gdje bi se moćna armada s istoka mogla zaustaviti.

'migovi' poljski, odgovornost zajednička

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje i, vjerojatno, barem usporio ruska napredovanja na kopnu i na Crnom moru, odnosno opkoljavanje Ukrajine s tri strane, te spriječio svakodnevno bombardiranje u kojem stradaju tisuće ljudi, bili oni vojnici ili civili. Putin neprestano upozorava kako bi svako korištenje aerodroma okolnih zemalja automatski svaku od njih uvuklo u rat i učinilo te zemlje neprijateljima Rusije.

Iako ima, istina rijetkih, glasova kako se zapadni avioni mogu uključiti u sukob a da nijedna nova zemlja ne bude uvučena u rat, ostaje gorak osjećaj da nebranjeno nebo nad Ukrajinom i dalje kontrolira agresorska ruska strana čiji su propagandisti objavili kako je uništeno 95 posto ukrajinske protuzračne obrane.

U međuvremenu Zapad izbjegava donijeti odluku o zabrani letenja nad Ukrajinom kao jednom od mogućih rješenja, svjestan kako bi to mogao biti direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata.

O tome najbolje svjedoči epizoda s eskadrilom od 28 poljskih "migova 29", stacioniranih u Poljskoj, u američkoj bazi u blizini ukrajinske granice. Poslije više apela Kijeva na zapadne i susjedne zemlje da joj pošalju borbene avione i uvedu zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, kao hladan tuš za Ukrajince stigla je izjava poljskog predsjednika Andržeja Dude:

---

image

Direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata mogla je biti eskadrila od 28 poljskih 'migova 29'

AFP
---

"Poljska je spremna djelovati, ali samo u okviru NATO-a."

Samo dan ranije, u Kijev su stizale vijesti kako je Poljska spremna rasporediti sve svoje avione MIG-29 u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj i staviti ih na raspolaganje SAD-u, pozivajući pritom i druge članice NATO-a da urade isto.

Međutim, SAD je odbacio takvu ponudu nazvavši je "neodrživom".

Kako je objašnjeno, Washington ne želi da ti avioni u Ukrajinu polete iz američkih baza, pa su i Poljaci smanjili svoj entuzijazam objašnjavajući kako "Poljska mora najprije uzeti u obzir svoju sigurnost", obrazlažući kako ta zemlja ne može biti jedina članica NATO-a koja će preuzeti rizik, a da druge članice na neki način ne podijele taj rizik s Poljskom, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

Usput, MIG-29 je tip borbenog aviona napravljen u Sovjetskom Savezu, a kako ukrajinska vojska već koristi letjelice ruske proizvodnje, to je najbolji izbor za ukrajinske pilote koji znaju kako njima upravljati.

Vojni stručnjaci navode da bi obuka pilota za upravljanje borbenim avionima proizvedenim u SAD-u mogla potrajati godinama, uz različite načine njihovog održavanja.

Pogrešne procjene NATO-a i Moskve

Poslije tri tjedna ratovanja ne može biti zadovoljan ni pokretač "vojne operacije" za "denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine", kako njemu bliski mediji nazivaju invaziju na Ukrajinu, Putin koji zasad ne odustaje od svog plana da pokori Ukrajinu i, sasvim paradoksalno, svoje trupe razmjesti tik uz susjedne države, sve odreda članice NATO-a.

Očekivanja kako će barem polovina Ukrajinaca dočekati ruske trupe kao "oslobodioce" očigledno su se izjalovile, pa je više nego suvislo pitanje kako su ruske obavještajne strukture previdjele pravo raspoloženje lokalnog stanovništva na terenu.

U takvoj situaciji, Putin je najprije posegnuo za čečenskim borcima Ramzana Kadirova, a potom i dobrovoljcima s Bliskog istoka, uglavnom Sirijcima, kao pojačanju svojih trupa u kopnenim pohodima.

Mnogi se analitičari iz cijelog svijeta sada pitaju šta se događa u Putinoj glavi, plašeći se njegovih ranijih eksplicitnih izjava kako Moskva neće odustati od želje za političkom i ekonomskom dominacijom nad teritorijem nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sa zaključkom kako bi u tom slučaju novi sukob svjetskih razmjera bilo nemoguće spriječiti.

---

image

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje

sky news screenshot
---

Naknadna pamet nekih ranijih lidera NATO-a (npr. Andersa Fogh Rasmussena, bivšeg generalnog sekretara tog saveza), kako je alijansa morala oštrije reagirati još prilikom ruske vojne intervencije u Gruziji ili prilikom aneksije Krima, te događajima u Donbasu na istoku Ukrajine, sada izgleda kao posipanje pepelom po glavi.

Ni Rasmussen, ali ni Joe Biden i drugi zapadnoeuropski lideri, međutim, neće rado govoriti o doktrini regionalnih sukoba od kojih imaju koristi ne samo oni nego i Moskva – dok su pod kontrolom velikih, pogotovo ako su u sukob involvirani i neki od velikih, a uvijek jesu, kao što je u ovom slučaju Ruska Federacija direktno, a NATO indirektno.

Oni se uglavnom plaše od prelijevanja sukoba u druge zemlje koje potpadaju u "njihove interesne zone".

S mislima na Balkan

Drugi važan faktor koji su previdjele Putinove obavještajne službe, a koji itekako može uticati na ubrzanje pregovora o prekidu ratnih djelovanja, jest skoro stopostotno jedinstvo zemalja Europske unije u osudi agresije. Zemlje Višegradske grupe koje se posljednjih godina i nisu držale postulata i vrijednosti Unije zdušno su podržale sve inicijative Bruxellesa i preuzele brigu o izbjeglicama iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, kojih već sada ima bezmalo tri milijuna.

U medijima, ne računajući one koji i ne kriju svoje propagandističke namjere, čak i onima koji se smatraju ozbiljnima, sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku, navodno, sada odgovaralo otvaranje nove fronte i to možda na mekom trbuhu Europe, na Balkanskom poluotoku, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.

Iako se većina građana u novonastalim državama na Balkanu, od koji su neke i članice NATO-a, nada da je rat u Ukrajini dovoljno daleko, bilo bi sasvim pogrešno misliti kako onih koji bi ponovo jurišali na susjede – ima. Sretna je okolnost što su u manjini i što je Srbija, na primjer, proglasila vojnu neutralnost.

---

image

Vladimir Putin, malo je vjerojatno da će odustati od komadanja ukrajinske zemlje

AFP
---

Šta bi se dogodilo ako bi, na primjer, Kosovo postalo članica NATO-a, odnosno kako bi na to reagirao Beograd, svakako bi spadalo u domenu nagađanja.

Uostalom, kao i kada bi, naprimjer, Banjaluka svoje brojne najave odcjepljenja entiteta Republika Srpska, zaista provela u praksi. Što se tiče Bosne i Hercegovine važno je spomenuti da je u krajnjoj instanci za provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma zadužen NATO, što se često zaboravlja ili se namjerno prešućuje.

novi Berlinski zid?

Ali, vratimo se Ukrajini i njenom nebu. Za razliku od Balkana gdje su velike sile navodno spriječile širenje sukoba famoznim embargom na oružje, Ukrajina uživa nepodijeljenu podršku Zapada s obje strane oceana odakle stiže sva moguća logistika, od oružja, municije i hrane do teških sankcija protiv Rusije, kakve do sada svijet nije vidio.

Nebo nad Ukrajinom kao suverenom zemljom i članicom Ujedinjenih naroda sada je pod kontrolom Rusa. Kako sada stvari stoje, tako će i ostati dok ne dođe do direktnih pregovora Putina i Zelenskog. Jedina dobra stvar za sada je više puta ponovljen stav Zelenskog kako bi poslije svega Ukrajina mogla ostati vojno neutralna zemlja iako se godinama pripremala za ulazak u NATO upravo da bi izbjegla ovo što ju je snašlo.

---

image

Sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku odgovaralo otvaranje nove fronte na Balkanu, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.
Francuski Rafalei kod Zadra

Jure Mišković/Cropix
---

S druge strane, malo je vjerojatno da će Putin odustati od komadanja ukrajinske zemlje. O tome, koliko god rat bude trajao, na kraju će opet odlučivati on i lideri sa Zapada. Kao i o tome kada i kuda će biti povučene linije interesnih zona, odnosno novog "Berlinskog zida" koji će u tom slučaju vjerojatno biti strašniji od nekadašnje "željezne zavjese".

Je li poslije svega moguće vratiti stvari na početak i nebo nad Ukrajinom ostaviti Ukrajincima?

Teško, ali ne i nemoguće. Za Ukrajinu bi sada bilo važno da Peking, kojega je Putin u strahu da ne ostane zaglavljen u ukrajinskom blatu, nedavno također pozvao upomoć – ustane suzdržan, piše Goran Mišić za Al Jazeeru.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP sky news screenshot Jure Mišković/Cropix
AFP

Ukrajinski Suhoi SU-27, snimljen prije rata

AFP

Direktan povod za izbijanje novog svjetskog rata mogla je biti eskadrila od 28 poljskih 'migova 29'

AFP

Vladimir Putin, malo je vjerojatno da će odustati od komadanja ukrajinske zemlje

sky news screenshot

Uzalud ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svakodnevno moli Zapad (čitaj: NATO) da mu da avione kako bi zaštitio zračni prostor iznad svoje zemlje

Jure Mišković/Cropix

Sve učestalije se pojavljuju spekulacije kako bi ruskom predsjedniku odgovaralo otvaranje nove fronte na Balkanu, gdje još nisu zaliječene rane ni od ratova devedesetih.
Francuski Rafalei kod Zadra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/na-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu-1176226 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a08d827842653c8b3e1542c4ed31943f6b57b2a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+nebu+iznad+Ukrajine+kroji+se+novi+svjetski+poredak+i+nazire+se+stvaranje+nove%2C+jo%C5%A1+sna%C5%BEnije+%E2%80%98%C5%BEeljezne+zavjese%E2%80%98%2C+ho%C4%87e+li+Putin+otvoriti+i+%E2%80%98Balkansku+frontu%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fna-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu-1176226 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fna-nebu-iznad-ukrajine-kroji-se-novi-svjetski-poredak-i-nazire-se-stvaranje-nove-jos-snaznije-zeljezne-zavjese-hoce-li-putin-otvoriti-i-balkansku-frontu-1176226 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vjetrovi rata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetvjetrovi rata

Na nebu iznad Ukrajine kroji se novi svjetski poredak i nazire se stvaranje nove, još snažnije ‘željezne zavjese‘, hoće li Putin otvoriti i ‘Balkansku frontu‘?

Piše PSD
16. ožujka 2022. - 21:39

Sumorne prognoze kako svijet poslije završetka pandemije više neće biti isti u potpunosti su se obistinile. Bilo je dovoljno da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin najprije prizna nezavisnost samoproglašenih republika Doneck i Lugansk na tlu Ukrajine i da Njemačka zbog toga već sutradan odustane od opskrbe preko plinovoda "Nord Stream 2", pa da ruske trupe prijeđu ukrajinsku granicu i začas tenkovima opkole najveće gradove, uključujući i Kijev.

Sada već trotjedno ratovanje koje kao i uvijek donosi ogromna razaranja gradova i uništenja velikog broja ljudskih života pored brojnih geostrateških i geopolitičkih pitanja otvara i jedno koje najbolje ilustrira pravo stanje na terenu o kojem će vjerojatno ovisiti i ishod ruskog neslavnog pohoda na zapadne susjede...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:32