StoryEditorOCM
SvijetMIA SCHEM

Mlada taokinja koju je držao Hamas opisala dane u zatočeništvu: ‘Prošla sam holokaust. Tamo su svi teroristi‘

Piše Damjan Raknić/ JL
29. prosinca 2023. - 10:19
Obitelji nekih od otetih imale su veliki razlog za tugu, a neki, poput rodbine Mie Schem, i za suze radosniceOren Ziv/Afp

Mia Schem, 21-godišnja Izraelka koju su pripadnici palestinske vojno-političke organizacije Hamas oteli nakon što su 7. listopada ubili 364 posjetitelja glazbenog festivala Supernova Sukkot Gathering koji se održavao kod kibuca Re‘im na zapadu Izraela, rekla je izraelskoj TV postaji Kanal 13 da želi "dati pravu sliku o ljudima koji žive u Gazi, njihovim pravim namjerama i svemu što je doživjela u zatočeništvu".

- Prošla sam holokaust. Tamo su svi teroristi - rekla je Schem, tattoo majstorica iz grada Shohama u središnjem dijelu Izraela. Dodala je da je u Gazi bila smještena kod jedne obitelji s djecom, piše Jutarnji list.

image

Fotografija Mie Schem među ostalim otetima u Gazi

Henry Nicholls/Afp

- To su obitelji pod Hamasovim režimom, znate. Shvatila sam da sam bila kod obitelji. Onda sam si počela postavljati pitanja... Zašto sam kod obitelji? Zašto su djeca ovdje? Zašto je žena ovdje? - rekla je Schem, koja pored izraelskog ima i francusko državljanstvo.

Nakon što je u zatočeništvu provela 54 dana, a prije nego što je puštena, Schem je morala snimiti video poruku o svome boravku u Gazi, prenosi Daily Mail.

- Ljudi su jako dobri, jako su ljubazni bili prema meni... Hrana je bila dobra, ljubaznost isto. Sve je dobro - rekla je Izraelka, između ostaloga, u toj poruci.

Ta je video snimka brzo proširila svijetom jer je njezino svjedočanstvo bilo drukčije od svjedočanstava drugih zarobljenika. Oni su, naime, rekli da su bili zlostavljani. Mnogi su stoga pomislili da je Schem nije bila iskrena, odnosno da su je hamasovci natjerali da kaže to što je rekla.

Schem je tijekom napada Hamasa na glazeni festival Supernova Sukkot Gathering ustrijeljena u desnu ruku. Operacija tijekom koje su joj sanirane ozlijede trajala je tri sata. Kasnije je njezina teta rekla da ju je operirao veterinar te da nije išla na fizioterapiju nakon operacije.

Schem je 9. prosinca na društvenoj mreži Instagram objavila fotografije sebe na kojoj se može vidjeti da na lijevoj podlaktici ima tetovažu "Opet ćemo plesati, 7. 10. 23.".

- 7. 10. ‘23. nikad neću zaboraviti. Bol i strah, teške slike, prijatelje koji se neće vratiti i one koje moramo spasiti. Još nismo pobijedili, još ćemo zaplesati - napisala je Schem uz fotografije, piše Jutarnji list.

image

Izraelski vojnici u kibucu Reim, mjestu ubojstva izralekih građana

Jack Guez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 00:18