StoryEditorOCM
Svijetdrama u moskvi

‘Kremlj trese rat klanova, sukobili su se ključni Putinovi ljudi, a sve je počelo zbog jedne kritike‘

Piše Antonija Handabaka/JL
17. siječnja 2024. - 20:15

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je kako temeljem informacija na društvenim mrežama zaključuje da je u tijeku još jedan rat klanova oko ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Sukob frakcija te vrste je značajan, ali ne mora imati odlučujuće posljedice na bojištu", poručili su iz Instituta za proučavanje rata. No može, navodi se u analizi, narušiti koheziju ruskih snaga i smanjiti moral ruskih vojnika. Međutim, malo je izgledno da bi došlo do masovnog sukoba unutar ruskih redova ili širih društvenih slojeva, prenosi Jutarnji list.

Jedan od pokazatelja trzavica javni je istup srbijanskog plaćenika Dejana Berića, sadašnjeg savjetnika u Putinovu timu za predsjednički reizbor u ožujku, o zlostavljanju srbijanskih kadrova u ruskoj vojsci u Ukrajini. O tome je na društvenoj mreži Telegram pisao Ruski vizionarski kanal. ISW taj kanal opisuje kao "ruski insajderski izvor koji kontinuirano izvješćuje o promjenama u političkom i vojnom vrhu Rusije".

Važan je i trenutak jer se očekivalo predizborno primirje, a ne izbijanje rata klanova, komentira Newsweek. Napisi na ruskom kanalu smatraju se dijelom šireg napada iza kojeg stoje Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, i ministar obrane Sergej Šojgu. Patrušev i Šojgu suparnici su Igora Sečina, Putinova neslužbenog zamjenika. Sečin je izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosneft.

Prema navodima na Telegramovu kanalu, Berićev istup za cilj bi mogao imati pokušaj potkopavanja guvernera ruske oblasti Tula, Alekseja Djumina, koji je Sečinov čovjek i stoji iza specijalnih jedinica na koje se žalio srbijanski plaćenik. Također, na meti bi mogli biti i general-bojnik Vladimir Seliverstov i general-pukovnik Mihailo Teplinski.

image

Sergej Lavrov

 

Ed Jones/Afp

Svi oni prije su bili u sukobu s Ministarstvom obrane, a povezivali su se s plaćeničkom skupinom Wagner.

Tu su na meti i neovisni vojni blogeri, utjecajni u Rusiji. Krajnji je cilj Sečin. Vjeruje se da bi izbijanju rata povod mogle biti kritike koje je Sečinova ekipa iznosila na račun Patruševljeva sina Dmitrija. On je ministar poljoprivrede, a Rusija je nedavno pogođena nestašicom jaja. U kuloarima kruži priča da je mlađi Patrušev potencijalni Putinov nasljednik.

Prema analizi ISW-a, suparnički klanovi međusobno se pokušavaju ocrniti u Putinovim očima, što nije prvi put. I sam Putin znao je okretati klanove jedne protiv drugih, sam se držeći iznad ratova. Zato analitičari smatraju da novi rat klanova ne znači nužno i probleme za Putinov režim. Ruski predsjednik običava rotirati čelne ljude kako nitko od njih ne bi dobio preveliku moć. Štoviše, na "vertikalama moći" njegov je režim oduvijek i počivao, ističe u analizi ISW. Međutim, stalna trvenja klanova koji sudjeluju u ratu mogu stvoriti probleme u ruskom procesu odlučivanja i ograničiti sposobnost Kremlja za doprinos koheziji i učinkovitosti ruske vojske, zaključuju u ISW-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:27