StoryEditorOCM
Svijetskriva se

Kosovar šokirao Njemačku pozivanjem na zločine: ‘Suleiman nam treba biti uzor!‘; Sigurnosne službe ga imaju na oku...

Piše M.B./JL
4. lipnja 2024. - 20:07

Njemačke službe identificirale su muškarca koji je, poslije krvavog napada u Mannheimu, slavio taj zločin na društvenoj mreži TikTok, doznaje tjednik Spiegel.

Radi se o srpskom državljaninu Muhamedu R. (35), rođenom u Prištini na Kosovu, navodi Spiegel, a prenosi DW.

Muhamed R. je u jednominutnom snimku na njemačkom jeziku rekao da je ubojica iz Mannheima „uzor“ i da će otići u „najviši krug raja“. On je pozvao na nova takva islamistička zlodjela.

U Mannheimu je u petak Suleiman A. (25), rođen u Afganistanu, nožem napao organizatore manifestacije antiislamskog pokreta Pax Europa, ranivši više ljudi, uključujući i poznatog kritičara islama Michaela Stürzenbergera.

Suleiman je potom nožem zadao fatalni udarac u vrat policajcu Rouvenu L. (29) koji je preminuo u nedjelju. Napad je okončan pošto je drugi policajac pucao u napadača. Čitavo zlodjelo zabilježeno je kamerom mobilnog telefona.

Za sada se nagađa o eventualnim islamističkim motivima napada. Sam ubojica još ne može biti ispitan jer je, zbog prostrijelne rane, u teškom stanju.

Napad u Mannheimu osudio je cijeli njemački državni vrh. U Njemačkoj se povela rasprava o islamističkoj prijetnji, kao i o islamofobiji. Ne zna se gdje je Muhamed R.

Osuđivan je i video koji je Muhamed R. objavio na TikToku. To njemu nije prvi put. Kako piše Spiegel, službe već duže imaju na oku ovog čovjeka zbog snimaka s islamističkim i antisemitskim sadržajem. Krajem prošle godine je navodno pozivao da se otputuje u Izrael i napadne izraelsku državu, prenosi Jutarnji list.

Muhamed R. je rođen u Prištini, a u Njemačku je stigao kao trogodišnje dijete 1991. godine. Poznato je da je ovdje boravio do 2019. godine, posljednji put u Hamburgu gdje je protiv njega vođen postupak zbog pružanja otpora policiji uz vrijeđanje i nanošenje tjelesnih ozljeda.

Kako dodaje Spiegel, hamburške službe su povele postupak za deportaciju Muhameda R. koji se pak od tada skriva, navodno koristeći lažne identitete. Službe pretpostavljaju da više nije u Njemačkoj, a zabranjen mu je i ulazak u Šengenski prostor, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 23:46