StoryEditorOCM
Svijetširenje moći

Jačanje rusko-mađarskih veza sve je očitije, a jedan ‘igrač‘ od Orbanovog povjerenja raširio je utjecaj i Hrvatskoj...

Piše L.G./JL
24. svibnja 2024. - 08:53

Jačanje veza između Orbanove Mađarske i Putinove Rusije sve je očitije. Orban uopće ne krije da je u dobrim odnosima s Putinom, a novi dokaz prijateljstva je najavljeno sponzorstvo najjačeg mađarskog nogometnog kluba od strane ‘velike međunarodne tvrtke‘. Klub je Ferencvaroš, najtrofejniji mađarski klub, a sponzor Gazprom, ruski naftni div.

Ne čudi, također, ni da su državni mediji, pod obilatim utjecajem Orbana, ovo sponzorstvo prikazali kao veliku pobjedu. Cijeli će se posao odraditi posredstvom Gabora Kubatova, predsjednika kluba i zamjenika predsjednika vladajućeg Fidesza, a mađarsko ministarstvo vanjskih poslova na sve kaže da ‘što više međunarodnih kompanija ulaže u mađarski sport, to bolje‘.

Gazprom, podsjetimo, nije na popisu sankcija EU-a, ali ovo je jasan znak da utjecaj Rusije u Mađarskoj rapidno raste, piše Politico.

Analitičari Politica smatraju da Orban jačanjem ‘prijateljstva‘ s Putinom želi povećati utjecaj Mađarske u donošenju globalnih odluka i ojačati klijentelizam u svojoj zemlji, a tim povodom analiziraju i jedno ime dobro poznato u Hrvatskoj.

Orbanov prijatelj iz djetinjstva - i najbogatiji oligarh u Mađarskoj - Lőrinc Mészáros, pravi je primjer toga, pišu. Njegova tvrtka Mészáros és Mészáros Kft dobila je ugovor za izgradnju nuklearne elektrane Paks 2, dugo odgađanog projekta od 12,5 milijardi eura koji je uglavnom financiran ruskim zajmovima, gurajući Mađarsku dalje u krilo Kremlja, u izravnoj suprotnosti s ostatkom Europel, prenosi Jutarnji list.

Mészáros je vlasnik NK Osijeka, a uključio se i u turistički biznis izgradnjom hotela na jadranskoj obali. Prema najnovijim informacijama, poslao je i najveću ponudu za otkup hrvatskog poljoprivrednog giganta Belja. Iz ovog proizlazi da će kupnja hrvatske zemlje i industrijskog pogona biti financirana ruskim novcem.

image

Lorinc Meszaros

Damir Skomrlj/Cropix

No, vratimo se sada na odnos Orbana i Putina.

Vijest o sporazumu s Gazpromom pojavila se nedugo nakon što su češke i poljske vlasti razotkrile Glas Europe, novinsku stranicu koja je povezana s Fideszom za širenje proruske propagande i plaćanje europskim političarima u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Mađarskoj.

To je još jedan pokazatelj sve većeg utjecaja Rusije na Mađarsku. Odnosi su bili dobri i prije agresije Rusije na Ukrajinu, a nakon nje postali su gotovo idilični. Dok gotovo cijela Europska unija nameće sankcije Rusiju, poziva Putina na prekid agresije, samo jedna država članica ne sudjeluje u tome i sprječava jednoglasje. I ne želi poslati pomoć Ukrajini. Radi se, naravno, o Mađarskoj.

Mađarska se sada smatra ‘sigurnim utočištem‘ za ruske špijune, a Moskva ima izravnu vezu s Orbánovom vladom. Mađarski premijer jedan je od samo dvojice čelnika EU koji su se sastali s Putinom od izbijanja rata u Ukrajini, toplo govoreći o svom odnosu s ruskim čelnikom.

Na primjer, dok su druge europske zemlje smanjivale broj osoblja u ruskim veleposlanstvima i konzulatima, broj osoblja u ruskom veleposlanstvu u Budimpešti je u porastu.

Ruski hakeri također su rutinski pristupali serverima mađarskog ministarstva vanjskih poslova bez službenog diplomatskog odgovora iz Budimpešte. Štoviše, Ministarstvo vanjskih poslova bilo je svjesno da su iz njegovih računala ukradeni podaci o nacionalnoj sigurnosti. I, još otvorenije, mađarski državni mediji nemilosrdno šire dezinformacije Kremlja kako bi opravdali ruske akcije u Ukrajini. Prema provladinim glasilima, ratni huškači su SAD, EU i NATO, a Ukrajina nema granica jer ih ‘nije registrirala‘ u UN-u.

Osim toga, na Orbánov zahtjev, moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, nije uključen u predloženi popis sankcija EU-a. Kirill je ključni propagandist Putina, a njegova crkva je imala koristi od snažne financijske potpore mađarske vlade, unatoč činjenici da se samo 14.000 mađarskih građana identificira kao pravoslavci.

image

Opus Arena - mađarska investicija u Osijeku

Ivan Peric/Cropix

Politico navodi da postoji i snažan razlog za pozivanje na ‘Global Magnitsky Human Rights Accountability Act‘ (zakon kojim američka vlada može zamrznuti sredstva i zabraniti ulazak u zemlju), kojim bi se sankcionirali visoki dužnosnici mađarske vlade i oligarsi uključeni u projekte izravnih ulaganja iz Rusije. Mészáros ovdje, tvrde, zahtijeva poseban fokus, s obzirom na njegovu uključenost u nekoliko projekata saveznika Moskve, uključujući zajam od 10,6 milijuna eura koji je njegova banka osigurala predsjedničkoj kampanji francuske oporbene čelnice Marine Le Pen 2022. po Orbánovom nalogu.

Sve u svemu, piše Politico, jačanje veza između Putina i Orbana, moraju se staviti pod kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 01:25