StoryEditorOCM
Svijetvelika eskalacija

Izrael bombardirao Libanon, Iran prijeti odmazdom; uhićen Izraelac koji je planirao ubiti premijera Netanyahua

Piše Vijesti SD
19. rujna 2024. - 08:34

NOVO 11.22 Izraelska policija i obavještajna služba u zajedničkom priopćenju obavijestili su javnost da je uhićen izraelski državljanin koji se sumnjiči da je planirao ubiti premijera Benjamina Netanyahua.

U priopćenju je rečeno da je Izraelac dvaput "prošvercan" u Iran te da je u tamo primio novac kako bi odradio ‘zadatak‘. Navodno se radi o poslovnom čovjeku koji je živio u Turskoj i preko svojih turskih kontakta je prelazio iransku granicu.

image

Benjamin Netanyahu 

Abir Sultan/Afp

11:05  Voki-tokiji i dojavljivači su sada zabranjeni na svim letovima u bejrutskoj zračnoj luci Rafic Hariri, jedinoj operativnoj komercijalnoj zračnoj luci u Libanonu.

Kako javlja Libanonska nacionalna novinska agencija, putnicima je rečeno da ne smiju imati takve uređaje u ručnoj prtljazi te će im, ako budu pronađeni, odmah biti oduzeti.

Broj ranjenih na sjeveru Izraela se popeo na osam, javlja Haaretz. Dvije su osobe u teškom stanju. Hezbollah je navodno iz Libanona ispalio protutenkovske projektile.

"Rat koji neće nikog poštedjeti"

Libanonski veleposlanik Rami Mortada rekao je za Sky News da je Bliski istok najbliže regionalnom ratu u posljednjih 50 godina te je naveo da je to rat ‘koji neće nikoga poštedjeti‘. Rekao je da su izraelski ratni zločini doveli regiju na rub sveopćeg rata.

- Benjamin Netanyahu držao je cijelu regiju kao taoca kako bi izbjegao vlastitu političku sudbinu. Izraelski premijer želi svoju zemlju staviti u stalno ratno stanje kako bi otklonio rizik od pada svoje koalicije i suočavanje s optužbama za korupciju, rekao je Mortada.

Dodaje da je vlada Netanyahua namjerno potkopala pregovore o prekidu vatre u Gazi širenjem rata napadima na Libanon.

- To je kao da Netanyahu vozi bicikl. U trenutku kad stane, pao bi. Dakle, on svoju zemlju mora stalno stavljati na put rata i nasilja jer u trenutku kada to prestane, suočit će se s unutarnjim posljedicama, ističe Mortada.

Izraelskom je narodu poručio da, ako žele mir, moraju izabrati dužnosnike koji odgovaraju na mirovne inicijative.

Istaknuo je da su eksplozije u Libanonu tijekom protekla dva dana kršile međunarodno pravo i neselektivno ciljale i civile, zbog čega je to ratni zločin.

image
-/Afp
image

Rakete ispaljene iz južnog Libanona presreo je izraelski sustav protuzračne obrane Iron Dome iznad regije Gornje Galileje u sjevernom Izraelu 

Jalaa Marey/Afp

8:34 Europski proizvođač pagera bio je izraelska paravan tvrtka

Jučer je mađarska tvrtka BAC Consulting bila pod istragom nakon što ju je tajvanska tvrtka Gold Apollo optužila za proizvodnju pagera koji su eksplodirali u Libanonu. Izvršni direktor BAC-a negirao je optužbe, ali sada New York Times izvještava da je to bila izraelska paravan tvrtka.

Prema izvještaju, BAC je bila jedna od barem tri paravan tvrtke koje su stvorene kako bi se prikrili identiteti izraelskih obavještajnih časnika koji su proizvodili te pagere. Ove informacije dolaze od trojice obavještajnih časnika upoznatih s operacijom.

BAC je prihvaćao obične klijente, uključujući Hezbolah, ali pageri za tu skupinu su se proizvodili zasebno, s baterijama koje su sadržavale eksploziv PETN, rekli su časnici. Izrael bi zatim aktivirao te pagere porukom na arapskom jeziku koja je izgledala kao da dolazi od visokih dužnosnika Hezbolaha.

Proizvodnja je pojačana nakon što je Hezbolah odbacio svoje mobitele, kada je njihov vođa upozorio da Izrael koristi telefone za prikupljanje obavještajnih podataka o skupini. Trojica obavještajnih službenika su za New York Times izjavila da je Izrael uložio milijune u razvoj tehnologije za hakiranje tih uređaja.

image
Anwar Amro/Afp
image
Afp/

Zračni napadi 

Izraelska vojska izvela je zračne napade na Hezbolahovu infrastrukturu i skladište oružja u šest lokacija na jugu Libanona, uključujući Chihine, Tayibe, Blidu, Meiss El Jabal, Aitaroun i Kfarkela, te u području Khiam.

Izrael je priopćio da se njihov ratni fokus ‘seli na sjever‘, što je zapravo prešutno priznanje uloge Izraela u šokantnim napadima na Hezbollah, u kojima su dojavljivači i voki-toki uređaji eksplodirali diljem Libanona dva dana za redom.

image
Houssam Shbaro/Anadolu Via Afp

Japanska tvrtka ICOM rekla je da je model njezinog voki-tokija povezan s eksplozijama u Libanonu ukinut prije deset godina te ne može utvrditi jesu li krivotvoreni ili su isporučeni iz njezine tvrtke. "IC-V82 je ručni radio koji se proizvodio i izvozio, uključujući na Bliski istok, od 2004. do listopada 2014. Prestao je s proizvodnjom prije otprilike 10 godina i od tada ga naša tvrtka više nije isporučivala", navodi se u priopćenju tvrtke.

Tvrtka je rekla da je proizvodnja baterija u uređajima također obustavljena i da "hologramski pečat za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda nije pričvršćen, tako da nije moguće potvrditi je li proizvod isporučen iz njihove tvrtke". ICOM je rekao da se svi njegovi radijski uređaji proizvode u prefekturi Wakayama pod strogim nadzorom kako bi se osiguralo da se "nikakvi dijelovi osim onih koje je specificirala tvrtka ne koriste u proizvodu". "Svi naši radiouređaji proizvedeni su u istoj tvornici i ne proizvodimo ih u inozemstvu", rečeno je.

Također je navedeno da se proizvodi za prekomorska tržišta prodaju isključivo preko ovlaštenih distributera i da se provodi "stroga kontrola izvoza" na temelju vladinih sigurnosnih trgovinskih propisa.

image
Kazuhiro Nogi/Afp

Pejdžeri i voki-tokiji ubili su 26 ljudi

Za eksplozije dojavljivača (pejdžera) koji su gotovo istodobno u utorak eksplodirali diljem Libanona i u Siriji te ubili najmanje 12 ljudi, uključujući dvoje djece, te ranili njih nekoliko tisuća, među kojima je velik dio pripadnika militantnog libanonskog pokreta Hezbolah, koji ima podršku Teherana, stoji Izrael, odnosno, kako procjenjuju mnogi, njihova obavještajna služba Mossad.

image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

Cijela regija će danas pažljivo slušati kada Hassan Nasrallah - vođa Hezbolaha - održi svoj televizijski govor, koji se očekuje u 16 sati po hrvatskom vremenu. Njegova oružana skupina, koju podržava Iran, pretrpjela je ozbiljne gubitke i poniženja zbog nevjerojatnih napada na svoju komunikacijsku mrežu te su obećali "pravednu kaznu".

Iran je rekao da će odgovoriti nakon što je njegov veleposlanik u Libanonu Mojtaba Amani ranjen u napadu pagerima usmjerenom na Hezbolah. "Iran će propisno pratiti napad na svog veleposlanika u Libanonu, koji je rezultirao njegovom ozljedom, i zadržava svoje pravo prema međunarodnom pravu poduzeti mjere koje se smatraju nužnima za odgovor na tako gnjusan zločin i kršenje", zaprijetili su.

Iran podupire Hezbolah, koji je jedna od najmoćnijih militantnih skupina na Bliskom istoku i uključen je u svakodnevnu razmjenu vatre s Izraelom od napada Hamasa 7. listopada. CNN je doznao da Izrael, koji je odbio izravno komentirati ovotjednu seriju eksplozija u Libanonu, stoji iza napada.

"Glavni tajnik UN-a i Vijeće sigurnosti moraju nedvosmisleno osuditi izraelsku terorističku akciju i gnjusni zločin protiv šefa iranske diplomatske misije u Libanonu, kao i kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libanona te napade i ciljanje libanonskih civila", zaprijetio je Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:28