StoryEditorOCM
Svijetiran u krizi

Izabran privremeni šef države, ajatolah proglasio petodnevnu javnu žalost: poznat rok u kojem će se održati novi izbori

Piše vijesti sd
20. svibnja 2024. - 12:42

Vršitelj dužnosti iranskog predsjednika Mohammad Mokhber održao je u ponedjeljak "izvanredni sastanak" s čelnicima zakonodavne i pravosudne vlasti nakon objave smrti predsjednika Ebrahima Raisija, prema iranskim državnim medijima.

Mokhber je razgovarao s predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Bagherom Ghalibafom i Hujjatom al-Islamom Gholam-Hosseinom Mohseni-Eje‘ijem, šefom iranskog pravosuđa, prema iranskim poluslužbenim Tasnim News.

Sva trojica su izrazili sućut i ponovno potvrdili da će tri grane vlasti nastaviti sa svojim dužnostima prema naciji "bez ikakvog prekida", izvijestio je Tasnim, prenosi Jutarnji list.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je petodnevnu javnu žalost nakon što su u padu helikoptera poginuli predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova i još sedam ljudi.

image
Fatemeh Bahrami/Anadolu Via Afp

U poruci koju su prenijele iranske državne novinske agencije, Khamenei je izrazio sućut zbog smrti i potvrdio da prvi iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber sada upravlja izvršnom vlasti.

"Dužan je s čelnicima zakonodavne i sudbene vlasti dogovoriti izbor novog predsjednika u roku od najviše pedeset dana."

Ali Bagheri Kani, koji je vodio iranska izaslanstva kroz neizravne pregovore sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim pitanjima i razmjenama zarobljenika, izabran je za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova nakon smrti Hosseina Amir-Abdollahiana, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 13:59