StoryEditorOCM
Svijetpoginulo 176 ljudi

Iran objavio da je ukrajinski zrakoplov srušen ‘ljudskom pogreškom‘, Zelenski traži kažnjavanje krivaca i odštetu

Piše Hina
11. siječnja 2020. - 09:59
(FILES) In this file photo taken on January 8, 2020 rescue teams are seen at the scene of a Ukrainian airliner that crashed shortly after take-off near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran. - Iran said on January 11 that it unintentionally shot down the Ukrainian plane due to 'human error'. (Photo by Akbar TAVAKOLI/IRNA/AFP)Akbar TAVAKOLI/IRNA/AFP

Iran je u subotu objavio kako je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski zrakoplov u kojem je poginulo 176 ljudi, nakon što je prethodno odbijao optužbe da su njegove snage srušile zrakoplov u kontekstu napetosti nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku.

Pad zrakoplova koji se dogodio u srijedu pojačao je međunarodni pritisak na Iran nakon mjeseci napetosti sa SAD-om i razmjene međusobnih napada. Washington je prošloga tjedna u Iraku ubio iranskog generala izazvavši iranski odgovor i napad na američke ciljeve.

Sjedinjene Države i Kanada, čijih je 57 državljana poginulo u padu zrakoplova, okrivile su Iran za rušenje zrakoplova, a u tim tvrdnjama navodilo se da je do rušenja po svoj prilici došlo slučajno.

Iranski šef diplomacije Mohamad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:16