StoryEditorOCM
Svijetbolesne financije

I druga važna bolnica u Njemačkoj proglasila bankrot; Slijede otpuštanja zaposlenika i pacijenata

Piše Vijesti sd
23. studenog 2023. - 17:21

O ekonomskoj krizi u Njemačkoj već se dugo piše. Kriza je u opskrbi energentima, gradnji stanova, izvozu automobila, platežnoj moći.

Kriza se odražava i na zdravstveni sustav, konkretno bolnice. Bolnica u Holzmindenu u Donjoj Saskoj, nakon proglašenja stečajnog postupka, objavila je da se zatvara, pri čemu će bez posla ostati 420 zaposlenika. To je već druga bolnica koja je u kratko vrijeme najavila zatvaranje. Samo dva dana ranije, zatvaranje je najavila i bolnica St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna.

Zatvaranje bolnice u Holzmindenu utječe i na okruge Höxter i Lippe u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Bolnica je udaljena samo pola kilometra od Wesera, dakle od granice sa Sjevernom Rajnom-Vestfalijom. Prema pisanju lokalnih medija, bolnica je bila važan stup zdravstva u regiji, piše Fenix-magazin.

– Grad i okrug Holzminden odlučili su da neće preuzeti nesolventne bolničke operacije s operativnom tvrtkom i podržati ih milijunskom financijskom injekcijom, navodi se u izjavi stečajne uprave Danko. Brojni odlasci osoblja u posljednje vrijeme čine provedbu koncepta restrukturiranja sve manje vjerojatnom.

Otpuštanje pacijenata i zaposlenika

Bolnica više ne prima nove pacijente. Većina od oko 70 pacijenata bit će otpuštena u sljedećih nekoliko dana. U nekoliko slučajeva gdje je to potrebno organizirat će se preseljenje u drugu bolnicu.

Radikalan korak nije iznenađenje. Kada je Evangelička bolnica u Holzmindenu krajem kolovoza podnijela zahtjev za bankrot, većinski dioničar Agaplesion gAG govorio je o "nikakvim izgledima".

image

Mladi liječnik Kyril Halavach prije šest godina iz inozemstva je došao raditi u bolnicu u Holzmindenu. Sada je ta epizoda završena

Afp

Samo dva dana ranije, St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna najavila je otpuštanje 108 zaposlenika.

Njemački zdravstveni radnici organizirali su u rujnu prosvjede u nekoliko gradova tražeći više sredstava za bolnice.

U organizaciji Njemački bolnički savez nekoliko stotina prosvjednika u Berlinu je prosvjedovalo protiv vladinih planova zdravstvene reforme i mjera štednje.

Novi val nelikvidnosti bolnica

– Bolnice su trenutno u dramatičnoj ekonomskoj situaciji, hitno su nam potrebni pošteni uvjeti financiranja. Samo na taj način možemo osigurati da se bolnice u Njemačkoj ne moraju zatvarati i da ćemo moći nesmetano zbrinjavati pacijente, rekao je Predsjednik Saveza, Gerald Gass i dodao da bi se zbog financijskih problema bolnice mogle suočiti s valom bankrota u narednim mjesecima..

Rekao je i da je u prvoj polovici ove godine više od 50 bolnica pokrenulo stečajni postupak, dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

– To pokazuje da kreće novi val nelikvidnosti i da će se možda morati zatvoriti bolnice koje su nam potrebne u mnogim regijama. To se mora spriječiti, istaknuo je Gass, piše Fenix-magazin.

Sve navedeno ne zvuči dobro, naročito za pacijente.

image

Sve se radi u pokušaju da se uštede euri (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:42