StoryEditor
SvijetSAM SVOJ MAJSTOR

I dok je nizozemski premijer Rutte pesimističan oko EU dogovora o planu oporavka, Macron najavio ‘ulijevanje‘ 100 milijardi eura u oporavak Francuske

14. srpnja 2020. - 17:58
AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak obvezno nošenje maske nakon skromne vojne parade zbog covida-19 i najavio dodatnih 100 milijarda za gospodarski oporavak zemlje nakon pandemije.

Ranije u utorak predsjednik Macron predvodio je mini svečanost jer prvi put od 1945. vlasti su otkazale vojnu smotru duž avenije Elizejskih poljana, koja se tradicionalno održava na nacionalni praznik Dan pada Bastille 14. srpnja 1789., čime je počela Francuska revolucija. 

Plan oporavka francuskoga gospodarstva predstavljat će "najmanje 100 milijarda eura", osim 460 milijarda već angažiranih od početka epidemije, rekao je u intervjuu iz predsjedničke palače.

Mladi ljudi bit će prioritet, u samom središtu mjera za poticaj gospodarstva, najavio je i predstavio to kao "izuzetne mjere koje će potrajati dvije godine". 

Za zapošljavanje mladih poslodavci će biti rasterećeni doprinosa, napose za niskokvalificirane.

Gotovo istodobno, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je pesimističan oko postizanja dogovora o planu gospodarskog oporavka na samitu čelnika EU-a koji počinje u petak. 

"Reakcije iza kulisa na naše prijedloge ne ulijevaju mi nadu za postizanje dogovora", rekao je Rutte u nizozemskom parlamentu.

Rutte je proteklih dana održao niz rasprava 'jedan na jedan' s europskim liderima koji su ga nastojali uvjeriti da prihvati predloženi plan oporavka u iznosu 750 milijardi eura koji podupiru Francuska i Njemačka. 

No Rutte se još uvijek protivi ideji da se članicama EU-a kroz plan oporavka dodjeljuje velik dio bespovratnih sredstva, osim ako one ne pronađu način da se obećane reforme u zamjenu za novac zaista i provedu.

"Subvencije trebaju doći pod vrlo strogim uvjetima, to je jedini način", rekao je Rutte.

"Ne bih mogao objasniti kako možemo davati bespovratna sredstva bez obećanja ozbiljnih reformi i osiguranja da se one zaista provedu. No ne vjerujem da će ta ideja biti prihvaćena", kazao je.

Europska komisija predložila je ambiciozan, 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka EU-a, koji se sastoji od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava i 250 milijuna eura u zajmovima.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 19:33