StoryEditorOCM
Svijetcjenovni prag

Europski sud presudio protiv plafforme za smještaj jer može ograničiti konkurenciju; Booking: Razočarani smo

Piše hina
19. rujna 2024. - 17:35
Europski zakon o digitalnim tržištima zabranjuje velikim internetskim platformama, pa tako i Bookingu, ugovorne odredbe o cjenovnom ‘paritetu‘ i druge slične mjereAfp

Digitalna platforma Booking.com ugovornim određivanjem cjenovnog praga za hotelski smještaj potencijalno ograničava konkurenciju, presudio je u četvrtak Europski sud (ECJ).

Hoteli se u ugovorima s internetskim platformama za rezervaciju smještaja često obavezuju da na vlastitim internetskim stranicama i na onima konkurentskih platformi neće nuditi niže cijene, prihvaćajući načelo cjenovnog pariteta.

Njemački regulator za tržišno natjecanje zabranio je takvu ugovornu praksu i na internetskim stranicama hotela i na onima digitalne konkurencije, dok je Europska komisija ograničila zabranu samo na hotele.

Europski zakon o digitalnim tržištima zabranjuje velikim internetskim platformama ugovorne odredbe o cjenovnom ‘paritetu‘ i druge slične mjere.

Europski sud presudio je danas da Booking.com nije ponudio dokaze koji bi opravdali primjenu takve klauzule.

"Nije dokazano da su klauzule o paritetu cijena, bilo široko bilo usko definiranom, objektivno potrebne da bi se ostvario glavni poslovni cilj niti da su razmjerne cilju koji se njima želi postići", rekli su suci.

image

Digitalna platforma Booking.com ugovornim određivanjem cjenovnog praga za hotelski smještaj potencijalno ograničava konkurenciju, presudio je u četvrtak Europski sud (ilustracija)

Afp

Odredba o paritetu cijena spada u skupinu specifičnih ugovornih klauzula koje kompanijama ograničavaju slobodu u poslovanju, poput zabrane međusobnog konkuriranja i isključivih sporazuma o nabavi, i same po sebi predstavljale bi kršenje propisa o ravnopravnom natjecanju. EU ih kompanijama dopušta pod uvjetom da su ograničene i ključne za ostvarivanje zacrtanog ekonomskog cilja.

Suci su zaključili da bi Booking.com-ova odredba o cjenovnom pragu hotelskog smještaja mogla ograničiti konkurenciju među digitalnim platformama i istisnuti manje i nove tržišne aktere.

Odredba također nije ključna za ekonomsku održivost Booking.coma, zaključili su.

Dodali su ipak da odredba ne predstavlja povredu propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Booking Holdings poručio je da je razočaran presudom.

"Tvrdimo da su klauzule o paritetu (...) u Njemačkoj bile nužne i proporcionalne odnosu između smještajnih partnera i Booking.coma i da Booking.com posluje na konkurentnom tržištu", priopćila je kompanija.

image

Hoteli se u ugovorima s internetskim platformama za rezervaciju smještaja često obavezuju da na vlastitim internetskim stranicama i na onima konkurentskih platformi neće nuditi niže cijene (ilustracija)

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:36