stdClass Object ( [id] => 1247742 [title] => Dvojica američkih diplomata ukrajinski rat usporedili s građanskim ratom u SAD-u: hoće li ruski general Surovikin taktikom spaljene zemlje ‘natjerati Ukrajinu da zavija‘? [alias] => dvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki časopis Newsweek objavio je ovog tjedna intrigantnu analizu dvojice američkih diplomata o ukrajinskom ratu, kojeg oni uspoređuju s građanskim ratom u SAD-u iz 19. stoljeća: Rusija je u tom viđenju pobjednički Sjever, Ukrajina je poraženi Jug.

Riječ je o tekstu pod naslovom "Lekcije iz američkog građanskog rata pokazuju zašto Ukrajina ne može pobijediti", koji potpisuju David H. Rundell i Michael Gfoeller, konzultanti za međunarodnu politiku i sigurnosna pitanja s dugim diplomatskim stažom u State Departmentu.

Rundell je bivši šef misije u ambasadi SAD-a u Saudijskoj Arabiji, koji je kao diplomat služio trideset godina u Washingtonu i više arapskih zemalja. A ambasador Gfoeller bivši je politički savjetnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a te je 26 godina služio kao časnik američke službe vanjskih poslova u istočnoj Europi, bivšem SSSR-u i na Bliskom istoku.

---

image

General William Tecumseh Sherman u građanskom ratu ostao je zapamćen po taktici ‘spaljene zemlje‘, odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga

AFP
---

U svojoj analizi navedeni autori uspoređuju komandanta ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina – kojeg zbog njegove taktike "spaljene zemlje" zovu "general Armagedon" – s američkim generalom Williamom Tecumsehom Shermanom, koji se u građanskom ratu borio na strani Sjevera i ostao zapamćen po taktici "spaljene zemlje", odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga.

Inače, nakon građanskog rata general Sherman je 14 godina bio vrhovni zapovjednik vojske SAD-a (nakon što je raniji zapovjednik, general Ulysses S. Grant, postao predsjednik SAD-a).

Tragom Abrahama Lincolna

"Prvih godina američkog građanskog rata predsjednik Abraham Lincoln tražio je samo ograničen sukob protiv ljudi koje je još uvijek smatrao sunarodnjacima i s kojima je tražio pomirenje. Tek nakon tri godine zastoja obratio se ‘Grantu za bezuvjetnu predaju‘, a ovaj je poslao generala Williama Tecumseha Shermana da ‘natjera Georgiju da zavija‘ i pomogne da se rat nasilno završi", pišu Rundell i Gfoeller, povlačeći paralele između Lincolna i Putina:

"Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine", konstatiraju autori.

---

image

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine‘

Profimedia
---

Ističući kako je Putinov početni napad bio "ograničen na jedva 150.000 vojnika", što pokazuje da je "očekivao brzu pobjedu nakon koje će uslijediti pregovori o njegovim glavnim brigama: ruskoj kontroli Krima, ukrajinskoj neutralnosti i autonomiji za rusko stanovništvo u Donbasu", američki analitičari zaključuju da se Putin preračunao, jer "nije računao na čvrsti otpor Ukrajine niti na veliku vojnu i gospodarsku intervenciju Zapada".

"Suočen s novom situacijom, Putin je promijenio strategiju. Sada se sprema osloboditi vlastitog generala Shermana i natjerati Ukrajinu da zavija", upozoravaju bivši američki diplomati.

‘Vojske trebaju željeznice‘

Autori navode da Surovikin "dolazi iz tehnološki sofisticiranih Zračnih svemirskih snaga, ali se borio na terenu u Afganistanu, Čečeniji i Siriji, gdje mu se pripisuje spašavanje Assadovog režima". Podsjećaju i kako je Surovikin javno rekao da u Ukrajini neće biti polovičnih mjera te je već "počeo metodično uništavati ukrajinsku infrastrukturu preciznim raketnim napadima".

"Vojske trebaju željeznice, i dok je Sherman sustavno rušio tračnice koje vode do Atlante, Surovikin uništava električnu mrežu koja napaja ukrajinske željeznice. Ovo je ostavilo ukrajinske gradove hladnim i mračnim, ali čini se da se Surovikin slaže sa Shermanom da je ‘rat okrutnost i ne možete ga oplemeniti‘", pišu Rundell i Gfoeller.

---

image

Razorena Atlanta u Georgiji 1864. godine

AFP
---

Američki diplomati potom ukazuju da je stvarna slika ukrajinskog rata ipak drukčija od slike koju nude zapadni izvještaji:

"Rusija je postavila svoju ekonomiju na ratne temelje, pozvala rezerve i okupila stotine tisuća vojnika. Ova je vojska opremljena najsofisticiranijim oružjem i, suprotno mnogim zapadnim izvještajima, daleko je od demoralizacije. S druge strane, Ukrajina je iscrpila svoje oružje i u potpunosti ovisi o zapadnoj vojnoj potpori za nastavak rata", pišu autori, citirajući nedavnu izjavu načelnika Združenog stožera vojske SAD-a, generala Marka Milleya, da je Ukrajina "učinila sve što je mogla".

Masivni ruski napad

Rundell i Gfoeller zatim najavljuju kako će uskoro, "kad se bogata crna zemlja Ukrajine čvrsto zamrzne", započeti masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku.

"Zapravo, već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta", tvrde američki analitičari.

---

image

‘Masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta‘

AFP
---

U nastavku teksta Rundell i Gfoeller upozoravaju da bi zapadna alijansa mogla opasno "zaglaviti" u ukrajinskom glibu, baš kako je to "Zapad učinio u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku".

"Kako ruska ofenziva bude uzimala maha, očekujemo da će snažni glasovi pozivati na slanje sve naprednijeg oružja i na kraju NATO-ovih čizama na terenu za obranu Ukrajine. Te glasove treba nedvosmisleno odbaciti iz mnogo razloga", savjetuju američki autori, te elaboriraju neke od tih razloga:

"Generacije zapadnih vođa uspješno su radile na izbjegavanju izravnog vojnog sukoba sa Sovjetskim Savezom. Prepoznali su da, za razliku od Moskve, Zapad ima vrlo malo strateškog interesa u tome tko kontrolira Donjeck. Sigurno nisu bili voljni riskirati nuklearni rat za Harkov. Ukrajina nije članica NATO-a i savez je nema obavezu braniti. (...) Slanje NATO trupa u Ukrajinu tako bi pretvorilo naš posrednički rat s Rusijom u pravi rat s najvećom svjetskom nuklearnom silom", ističu autori.

Crno-bijela slika rata

Drugi razlog zbog kojega bi trebalo odbaciti veći angažman NATO-a u Ukrajini odnosi se na iskrivljenu crno-bijelu sliku ukrajinskog rata koja prevladava u zapadnim medijima. Autori primjećuju da su "neki ovaj sukob predstavili kao igru morala, između dobra i zla, ali stvarnost je kompleksnija":

"Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene. Prije rata, krajnje desničarske ukrajinske nacionalističke skupine poput bataljona Azov oštro su osuđivane od strane američkog Kongresa. (...) Ukrajinske granate ubile su stotine civila u Donbasu, a pojavljuju se i izvještaji o ukrajinskim ratnim zločinima", pišu Rundell i Gfoeller, te napominju:

---

image

‘Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene‘, pišu američki diplomati

AFP
---

"Istinski moralan način djelovanja bio bi okončati ovaj rat pregovorima, a ne produžiti patnju ukrajinskog naroda u sukobu koji vjerojatno neće dobiti bez riskiranja američkih života."

U zaključku teksta autori dopuštaju mogućnost da se njihove predikcije pokažu pogrešnima, ali u protivnom traže da se njihovi apeli uzmu ozbiljno:

"Možda smo u krivu. Možda ruske zimske ofenzive neće biti ili će je ukrajinske snage uspjeti zaustaviti. Ali ako smo u pravu i ako veljača zatekne generala Surovikina pred vratima Kijeva, moramo trezveno razmotriti i pošteno raspraviti kao nacija i kao savez o opsegu naše predanosti Ukrajini i koje smo rizike spremni prihvatiti za vlastitu sigurnost", poručuju američki analitičari.

---

image

Ulysses S. Grant, general Sjevera i kasniji predsjednik SAD-a, dao je zapovijed Shermanu

AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJE VIĐENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DRUKČIJE VIĐENJE 2 0 7234 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-10 09:56:50 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-10 10:35:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-10 10:35:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1377 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dvojica američkih diplomata ukrajinski rat usporedili s građanskim ratom u SAD-u: hoće li ruski general Surovikin taktikom spaljene zemlje 'natjerati Ukrajinu da zavija'? [metakey] => rat u Ukrajini , građanski rat sad, spaljena zemlja, ukrajina georgija, general sergej surovikin, general sherman, general grant, ruska taktika, Američki diplomati, newsweek, Damir Pilić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23763661.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23555013.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23364675.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23968976.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23968977.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23968978.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23969002.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23969003.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/10\/23969004.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Profimedia","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Generala Sergeja Surovikina zbog njegove taktike \u2018spaljene zemlje\u2018 zovu \u2018general Armagedon\u2018<\/p>","

\u2018Ruski predsjednik Vladimir Putin \u010dekao je samo \u0161est mjeseci prije nego \u0161to je sa specijalne vojne operacije pre\u0161ao na rat punog opsega protiv Ukrajine\u2018<\/p>","

\u2018Masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku ve\u0107 je po\u010deo u va\u017enom prometnom \u010dvori\u0161tu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. O\u010dekujemo da \u0107e Bahmut pasti i predvi\u0111amo da \u0107e Rusija, ako ne bude mnogo ve\u0107e potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idu\u0107eg ljeta\u2018<\/p>","

General Ulysses Grant vodi snage Sjevera 1862. u bitci kod Shiloha<\/p>","

Ulysses S. Grant, general Sjevera i kasniji predsjednik SAD-a, dao je zapovijed Shermanu<\/p>","

General William Tecumseh Sherman u gra\u0111anskom ratu ostao je zapam\u0107en po taktici \u2018spaljene zemlje\u2018, odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, \u0161to je ubrzalo kapitulaciju Juga<\/p>","

\u2018Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiroma\u0161ena, korumpirana, jednostrana\u010dka dr\u017eava s opse\u017enom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i politi\u010dke stranke zatvorene\u2018, pi\u0161u ameri\u010dki diplomati<\/p>","

Zatvoreni prista\u0161e konfederacije u Georgiji<\/p>","

Razorena Atlanta u Georgiji 1864. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_23763661_1920.jpg":"1920x1080","k_23763661_1280.jpg":"1280x1280","k_23763661_1024.jpg":"1024x1024","k_23763661_640.jpg":"640x640","k_23763661_480.jpg":"480x480","k_23763661_340.jpg":"340x340","k_23763661_220.jpg":"220x220","o_23763661_1280.jpg":"1280x852","o_23763661_1024.jpg":"1024x682","o_23763661_640.jpg":"640x426","o_23763661_480.jpg":"480x319","o_23763661_340.jpg":"340x226","o_23763661_220.jpg":"220x146","h_23763661_1280.jpg":"1280x854","h_23763661_1024.jpg":"1024x683","h_23763661_640.jpg":"640x427","h_23763661_480.jpg":"480x320","h_23763661_340.jpg":"340x227","h_23763661_220.jpg":"220x147","pp_23763661_1280.jpg":"1280x1628","pp_23763661_1024.jpg":"1024x1303","pp_23763661_640.jpg":"640x814","pp_23763661_480.jpg":"480x611","pp_23763661_340.jpg":"340x432","pp_23763661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_23555013_1920.jpg":"1920x1080","k_23555013_1280.jpg":"1280x1280","k_23555013_1024.jpg":"1024x1024","k_23555013_640.jpg":"640x640","k_23555013_480.jpg":"480x480","k_23555013_340.jpg":"340x340","k_23555013_220.jpg":"220x220","o_23555013_1280.jpg":"1280x856","o_23555013_1024.jpg":"1024x684","o_23555013_640.jpg":"640x428","o_23555013_480.jpg":"480x321","o_23555013_340.jpg":"340x227","o_23555013_220.jpg":"220x147","h_23555013_1280.jpg":"1280x854","h_23555013_1024.jpg":"1024x683","h_23555013_640.jpg":"640x427","h_23555013_480.jpg":"480x320","h_23555013_340.jpg":"340x227","h_23555013_220.jpg":"220x147","pp_23555013_1280.jpg":"1280x1628","pp_23555013_1024.jpg":"1024x1303","pp_23555013_640.jpg":"640x814","pp_23555013_480.jpg":"480x611","pp_23555013_340.jpg":"340x432","pp_23555013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23364675_1920.jpg":"1920x1080","k_23364675_1280.jpg":"1280x1280","k_23364675_1024.jpg":"1024x1024","k_23364675_640.jpg":"640x640","k_23364675_480.jpg":"480x480","k_23364675_340.jpg":"340x340","k_23364675_220.jpg":"220x220","o_23364675_1280.jpg":"1280x852","o_23364675_1024.jpg":"1024x682","o_23364675_640.jpg":"640x426","o_23364675_480.jpg":"480x319","o_23364675_340.jpg":"340x226","o_23364675_220.jpg":"220x146","h_23364675_1280.jpg":"1280x854","h_23364675_1024.jpg":"1024x683","h_23364675_640.jpg":"640x427","h_23364675_480.jpg":"480x320","h_23364675_340.jpg":"340x227","h_23364675_220.jpg":"220x147","pp_23364675_1280.jpg":"1280x1628","pp_23364675_1024.jpg":"1024x1303","pp_23364675_640.jpg":"640x814","pp_23364675_480.jpg":"480x611","pp_23364675_340.jpg":"340x432","pp_23364675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x650","hd_23968976_1920.jpg":"1920x1080","k_23968976_1280.jpg":"1280x1280","k_23968976_1024.jpg":"1024x1024","k_23968976_640.jpg":"640x640","k_23968976_480.jpg":"480x480","k_23968976_340.jpg":"340x340","k_23968976_220.jpg":"220x220","o_23968976_1280.jpg":"1280x812","o_23968976_1024.jpg":"1024x650","o_23968976_640.jpg":"640x406","o_23968976_480.jpg":"480x304","o_23968976_340.jpg":"340x215","o_23968976_220.jpg":"220x139","h_23968976_1280.jpg":"1280x854","h_23968976_1024.jpg":"1024x683","h_23968976_640.jpg":"640x427","h_23968976_480.jpg":"480x320","h_23968976_340.jpg":"340x227","h_23968976_220.jpg":"220x147","pp_23968976_1280.jpg":"1280x1628","pp_23968976_1024.jpg":"1024x1303","pp_23968976_640.jpg":"640x814","pp_23968976_480.jpg":"480x611","pp_23968976_340.jpg":"340x432","pp_23968976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"732x1024","hd_23968977_1920.jpg":"1920x1080","k_23968977_1280.jpg":"1280x1280","k_23968977_1024.jpg":"1024x1024","k_23968977_640.jpg":"640x640","k_23968977_480.jpg":"480x480","k_23968977_340.jpg":"340x340","k_23968977_220.jpg":"220x220","o_23968977_1280.jpg":"1280x1790","o_23968977_1024.jpg":"1024x1432","o_23968977_640.jpg":"640x895","o_23968977_480.jpg":"480x671","o_23968977_340.jpg":"340x475","o_23968977_220.jpg":"220x307","h_23968977_1280.jpg":"1280x854","h_23968977_1024.jpg":"1024x683","h_23968977_640.jpg":"640x427","h_23968977_480.jpg":"480x320","h_23968977_340.jpg":"340x227","h_23968977_220.jpg":"220x147","pp_23968977_1280.jpg":"1280x1628","pp_23968977_1024.jpg":"1024x1303","pp_23968977_640.jpg":"640x814","pp_23968977_480.jpg":"480x611","pp_23968977_340.jpg":"340x432","pp_23968977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"803x1024","hd_23968978_1920.jpg":"1920x1080","k_23968978_1280.jpg":"1280x1280","k_23968978_1024.jpg":"1024x1024","k_23968978_640.jpg":"640x640","k_23968978_480.jpg":"480x480","k_23968978_340.jpg":"340x340","k_23968978_220.jpg":"220x220","o_23968978_1280.jpg":"1280x1632","o_23968978_1024.jpg":"1024x1305","o_23968978_640.jpg":"640x816","o_23968978_480.jpg":"480x612","o_23968978_340.jpg":"340x433","o_23968978_220.jpg":"220x280","h_23968978_1280.jpg":"1280x854","h_23968978_1024.jpg":"1024x683","h_23968978_640.jpg":"640x427","h_23968978_480.jpg":"480x320","h_23968978_340.jpg":"340x227","h_23968978_220.jpg":"220x147","pp_23968978_1280.jpg":"1280x1628","pp_23968978_1024.jpg":"1024x1303","pp_23968978_640.jpg":"640x814","pp_23968978_480.jpg":"480x611","pp_23968978_340.jpg":"340x432","pp_23968978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_23969002_1920.jpg":"1920x1080","k_23969002_1280.jpg":"1280x1280","k_23969002_1024.jpg":"1024x1024","k_23969002_640.jpg":"640x640","k_23969002_480.jpg":"480x480","k_23969002_340.jpg":"340x340","k_23969002_220.jpg":"220x220","o_23969002_1280.jpg":"1280x853","o_23969002_1024.jpg":"1024x683","o_23969002_640.jpg":"640x426","o_23969002_480.jpg":"480x320","o_23969002_340.jpg":"340x226","o_23969002_220.jpg":"220x146","h_23969002_1280.jpg":"1280x854","h_23969002_1024.jpg":"1024x683","h_23969002_640.jpg":"640x427","h_23969002_480.jpg":"480x320","h_23969002_340.jpg":"340x227","h_23969002_220.jpg":"220x147","pp_23969002_1280.jpg":"1280x1628","pp_23969002_1024.jpg":"1024x1303","pp_23969002_640.jpg":"640x814","pp_23969002_480.jpg":"480x611","pp_23969002_340.jpg":"340x432","pp_23969002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x721","hd_23969003_1920.jpg":"1920x1080","k_23969003_1280.jpg":"1280x1280","k_23969003_1024.jpg":"1024x1024","k_23969003_640.jpg":"640x640","k_23969003_480.jpg":"480x480","k_23969003_340.jpg":"340x340","k_23969003_220.jpg":"220x220","o_23969003_1280.jpg":"1280x901","o_23969003_1024.jpg":"1024x721","o_23969003_640.jpg":"640x450","o_23969003_480.jpg":"480x337","o_23969003_340.jpg":"340x239","o_23969003_220.jpg":"220x154","h_23969003_1280.jpg":"1280x854","h_23969003_1024.jpg":"1024x683","h_23969003_640.jpg":"640x427","h_23969003_480.jpg":"480x320","h_23969003_340.jpg":"340x227","h_23969003_220.jpg":"220x147","pp_23969003_1280.jpg":"1280x1628","pp_23969003_1024.jpg":"1024x1303","pp_23969003_640.jpg":"640x814","pp_23969003_480.jpg":"480x611","pp_23969003_340.jpg":"340x432","pp_23969003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x777","hd_23969004_1920.jpg":"1920x1080","k_23969004_1280.jpg":"1280x1280","k_23969004_1024.jpg":"1024x1024","k_23969004_640.jpg":"640x640","k_23969004_480.jpg":"480x480","k_23969004_340.jpg":"340x340","k_23969004_220.jpg":"220x220","o_23969004_1280.jpg":"1280x971","o_23969004_1024.jpg":"1024x777","o_23969004_640.jpg":"640x485","o_23969004_480.jpg":"480x364","o_23969004_340.jpg":"340x257","o_23969004_220.jpg":"220x166","h_23969004_1280.jpg":"1280x854","h_23969004_1024.jpg":"1024x683","h_23969004_640.jpg":"640x427","h_23969004_480.jpg":"480x320","h_23969004_340.jpg":"340x227","h_23969004_220.jpg":"220x147","pp_23969004_1280.jpg":"1280x1628","pp_23969004_1024.jpg":"1024x1303","pp_23969004_640.jpg":"640x814","pp_23969004_480.jpg":"480x611","pp_23969004_340.jpg":"340x432","pp_23969004_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38706734 Threads: 4 Questions: 7118803284 Slow queries: 3307564 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608897163 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/dvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija-1247742 [printLink] => /vijesti/svijet/dvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija-1247742?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699648 [name] => građanski rat sad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => gradanski-rat-sad [link] => /tag/gradanski-rat-sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699649 [name] => spaljena zemlja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => spaljena-zemlja [link] => /tag/spaljena-zemlja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699650 [name] => ukrajina georgija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina-georgija [link] => /tag/ukrajina-georgija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 699651 [name] => general sergej surovikin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => general-sergej-surovikin [link] => /tag/general-sergej-surovikin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 699652 [name] => general sherman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => general-sherman [link] => /tag/general-sherman ) [6] => stdClass Object ( [id] => 699653 [name] => general grant [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => general-grant [link] => /tag/general-grant ) [7] => stdClass Object ( [id] => 699654 [name] => ruska taktika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-taktika [link] => /tag/ruska-taktika ) [8] => stdClass Object ( [id] => 393525 [name] => Američki diplomati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-diplomati [link] => /tag/americki-diplomati ) [9] => stdClass Object ( [id] => 699655 [name] => newsweek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 11:35:25 [main_article_id] => 0 [alias] => newsweek [link] => /tag/newsweek ) [10] => stdClass Object ( [id] => 367471 [name] => Damir Pilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-pilic [link] => /tag/damir-pilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJE VIĐENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvojica američkih diplomata ukrajinski rat usporedili s građanskim ratom u SAD-u: hoće li ruski general Surovikin taktikom spaljene zemlje ‘natjerati Ukrajinu da zavija‘? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23763661.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Generala Sergeja Surovikina zbog njegove taktike ‘spaljene zemlje‘ zovu ‘general Armagedon‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23763661.jpg [title] => AFP

Generala Sergeja Surovikina zbog njegove taktike ‘spaljene zemlje‘ zovu ‘general Armagedon‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23555013.jpg [title] => Profimedia

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23364675.jpg [title] => AFP

‘Masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23968976.jpg [title] => AFP

General Ulysses Grant vodi snage Sjevera 1862. u bitci kod Shiloha

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23968977.jpg [title] => AFP

Ulysses S. Grant, general Sjevera i kasniji predsjednik SAD-a, dao je zapovijed Shermanu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23968978.jpg [title] => AFP

General William Tecumseh Sherman u građanskom ratu ostao je zapamćen po taktici ‘spaljene zemlje‘, odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23969002.jpg [title] => AFP

‘Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene‘, pišu američki diplomati

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23969003.jpg [title] => AFP

Zatvoreni pristaše konfederacije u Georgiji

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/10/23969004.jpg [title] => AFP

Razorena Atlanta u Georgiji 1864. godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Američki časopis Newsweek objavio je ovog tjedna intrigantnu analizu dvojice američkih diplomata o ukrajinskom ratu, kojeg oni uspoređuju s građanskim ratom u SAD-u iz 19. stoljeća: Rusija je u tom viđenju pobjednički Sjever, Ukrajina je poraženi Jug.

Riječ je o tekstu pod naslovom "Lekcije iz američkog građanskog rata pokazuju zašto Ukrajina ne može pobijediti", koji potpisuju David H. Rundell i Michael Gfoeller, konzultanti za međunarodnu politiku i sigurnosna pitanja s dugim diplomatskim stažom u State Departmentu.

Rundell je bivši šef misije u ambasadi SAD-a u Saudijskoj Arabiji, koji je kao diplomat služio trideset godina u Washingtonu i više arapskih zemalja. A ambasador Gfoeller bivši je politički savjetnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a te je 26 godina služio kao časnik američke službe vanjskih poslova u istočnoj Europi, bivšem SSSR-u i na Bliskom istoku.

---

image

General William Tecumseh Sherman u građanskom ratu ostao je zapamćen po taktici ‘spaljene zemlje‘, odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga

AFP
---

U svojoj analizi navedeni autori uspoređuju komandanta ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina – kojeg zbog njegove taktike "spaljene zemlje" zovu "general Armagedon" – s američkim generalom Williamom Tecumsehom Shermanom, koji se u građanskom ratu borio na strani Sjevera i ostao zapamćen po taktici "spaljene zemlje", odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga.

Inače, nakon građanskog rata general Sherman je 14 godina bio vrhovni zapovjednik vojske SAD-a (nakon što je raniji zapovjednik, general Ulysses S. Grant, postao predsjednik SAD-a).

Tragom Abrahama Lincolna

"Prvih godina američkog građanskog rata predsjednik Abraham Lincoln tražio je samo ograničen sukob protiv ljudi koje je još uvijek smatrao sunarodnjacima i s kojima je tražio pomirenje. Tek nakon tri godine zastoja obratio se ‘Grantu za bezuvjetnu predaju‘, a ovaj je poslao generala Williama Tecumseha Shermana da ‘natjera Georgiju da zavija‘ i pomogne da se rat nasilno završi", pišu Rundell i Gfoeller, povlačeći paralele između Lincolna i Putina:

"Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine", konstatiraju autori.

---

image

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine‘

Profimedia
---

Ističući kako je Putinov početni napad bio "ograničen na jedva 150.000 vojnika", što pokazuje da je "očekivao brzu pobjedu nakon koje će uslijediti pregovori o njegovim glavnim brigama: ruskoj kontroli Krima, ukrajinskoj neutralnosti i autonomiji za rusko stanovništvo u Donbasu", američki analitičari zaključuju da se Putin preračunao, jer "nije računao na čvrsti otpor Ukrajine niti na veliku vojnu i gospodarsku intervenciju Zapada".

"Suočen s novom situacijom, Putin je promijenio strategiju. Sada se sprema osloboditi vlastitog generala Shermana i natjerati Ukrajinu da zavija", upozoravaju bivši američki diplomati.

‘Vojske trebaju željeznice‘

Autori navode da Surovikin "dolazi iz tehnološki sofisticiranih Zračnih svemirskih snaga, ali se borio na terenu u Afganistanu, Čečeniji i Siriji, gdje mu se pripisuje spašavanje Assadovog režima". Podsjećaju i kako je Surovikin javno rekao da u Ukrajini neće biti polovičnih mjera te je već "počeo metodično uništavati ukrajinsku infrastrukturu preciznim raketnim napadima".

"Vojske trebaju željeznice, i dok je Sherman sustavno rušio tračnice koje vode do Atlante, Surovikin uništava električnu mrežu koja napaja ukrajinske željeznice. Ovo je ostavilo ukrajinske gradove hladnim i mračnim, ali čini se da se Surovikin slaže sa Shermanom da je ‘rat okrutnost i ne možete ga oplemeniti‘", pišu Rundell i Gfoeller.

---

image

Razorena Atlanta u Georgiji 1864. godine

AFP
---

Američki diplomati potom ukazuju da je stvarna slika ukrajinskog rata ipak drukčija od slike koju nude zapadni izvještaji:

"Rusija je postavila svoju ekonomiju na ratne temelje, pozvala rezerve i okupila stotine tisuća vojnika. Ova je vojska opremljena najsofisticiranijim oružjem i, suprotno mnogim zapadnim izvještajima, daleko je od demoralizacije. S druge strane, Ukrajina je iscrpila svoje oružje i u potpunosti ovisi o zapadnoj vojnoj potpori za nastavak rata", pišu autori, citirajući nedavnu izjavu načelnika Združenog stožera vojske SAD-a, generala Marka Milleya, da je Ukrajina "učinila sve što je mogla".

Masivni ruski napad

Rundell i Gfoeller zatim najavljuju kako će uskoro, "kad se bogata crna zemlja Ukrajine čvrsto zamrzne", započeti masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku.

"Zapravo, već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta", tvrde američki analitičari.

---

image

‘Masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta‘

AFP
---

U nastavku teksta Rundell i Gfoeller upozoravaju da bi zapadna alijansa mogla opasno "zaglaviti" u ukrajinskom glibu, baš kako je to "Zapad učinio u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku".

"Kako ruska ofenziva bude uzimala maha, očekujemo da će snažni glasovi pozivati na slanje sve naprednijeg oružja i na kraju NATO-ovih čizama na terenu za obranu Ukrajine. Te glasove treba nedvosmisleno odbaciti iz mnogo razloga", savjetuju američki autori, te elaboriraju neke od tih razloga:

"Generacije zapadnih vođa uspješno su radile na izbjegavanju izravnog vojnog sukoba sa Sovjetskim Savezom. Prepoznali su da, za razliku od Moskve, Zapad ima vrlo malo strateškog interesa u tome tko kontrolira Donjeck. Sigurno nisu bili voljni riskirati nuklearni rat za Harkov. Ukrajina nije članica NATO-a i savez je nema obavezu braniti. (...) Slanje NATO trupa u Ukrajinu tako bi pretvorilo naš posrednički rat s Rusijom u pravi rat s najvećom svjetskom nuklearnom silom", ističu autori.

Crno-bijela slika rata

Drugi razlog zbog kojega bi trebalo odbaciti veći angažman NATO-a u Ukrajini odnosi se na iskrivljenu crno-bijelu sliku ukrajinskog rata koja prevladava u zapadnim medijima. Autori primjećuju da su "neki ovaj sukob predstavili kao igru morala, između dobra i zla, ali stvarnost je kompleksnija":

"Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene. Prije rata, krajnje desničarske ukrajinske nacionalističke skupine poput bataljona Azov oštro su osuđivane od strane američkog Kongresa. (...) Ukrajinske granate ubile su stotine civila u Donbasu, a pojavljuju se i izvještaji o ukrajinskim ratnim zločinima", pišu Rundell i Gfoeller, te napominju:

---

image

‘Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene‘, pišu američki diplomati

AFP
---

"Istinski moralan način djelovanja bio bi okončati ovaj rat pregovorima, a ne produžiti patnju ukrajinskog naroda u sukobu koji vjerojatno neće dobiti bez riskiranja američkih života."

U zaključku teksta autori dopuštaju mogućnost da se njihove predikcije pokažu pogrešnima, ali u protivnom traže da se njihovi apeli uzmu ozbiljno:

"Možda smo u krivu. Možda ruske zimske ofenzive neće biti ili će je ukrajinske snage uspjeti zaustaviti. Ali ako smo u pravu i ako veljača zatekne generala Surovikina pred vratima Kijeva, moramo trezveno razmotriti i pošteno raspraviti kao nacija i kao savez o opsegu naše predanosti Ukrajini i koje smo rizike spremni prihvatiti za vlastitu sigurnost", poručuju američki analitičari.

---

image

Ulysses S. Grant, general Sjevera i kasniji predsjednik SAD-a, dao je zapovijed Shermanu

AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Profimedia AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Generala Sergeja Surovikina zbog njegove taktike ‘spaljene zemlje‘ zovu ‘general Armagedon‘

Profimedia

‘Ruski predsjednik Vladimir Putin čekao je samo šest mjeseci prije nego što je sa specijalne vojne operacije prešao na rat punog opsega protiv Ukrajine‘

AFP

‘Masivni ruski napad na ukrajinsku vojsku već je počeo u važnom prometnom čvorištu Bahmutu, koji je postao ukrajinski Verdun. Očekujemo da će Bahmut pasti i predviđamo da će Rusija, ako ne bude mnogo veće potpore Zapada, ponovno zauzeti Harkov, Herson i ostatak Donbasa do idućeg ljeta‘

AFP

General Ulysses Grant vodi snage Sjevera 1862. u bitci kod Shiloha

AFP

Ulysses S. Grant, general Sjevera i kasniji predsjednik SAD-a, dao je zapovijed Shermanu

AFP

General William Tecumseh Sherman u građanskom ratu ostao je zapamćen po taktici ‘spaljene zemlje‘, odnosno po brutalnom razaranju infrastrukture Georgije i Karoline, što je ubrzalo kapitulaciju Juga

AFP

‘Ukrajina nije rascvjetana demokracija. To je osiromašena, korumpirana, jednostranačka država s opsežnom cenzurom, u kojoj su oporbene novine i političke stranke zatvorene‘, pišu američki diplomati

AFP

Zatvoreni pristaše konfederacije u Georgiji

AFP

Razorena Atlanta u Georgiji 1864. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/dvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija-1247742 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5725fa30dd999b6db0af5f207835181e24b093b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvojica+ameri%C4%8Dkih+diplomata+ukrajinski+rat+usporedili+s+gra%C4%91anskim+ratom+u+SAD-u%3A+ho%C4%87e+li+ruski+general+Surovikin+taktikom+spaljene+zemlje+%E2%80%98natjerati+Ukrajinu+da+zavija%E2%80%98%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija-1247742 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdvojica-americkih-diplomata-ukrajinski-rat-usporedili-s-gradanskim-ratom-u-sad-u-hoce-li-ruski-general-surovikin-taktikom-spaljene-zemlje-natjerati-ukrajinu-da-zavija-1247742 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUKČIJE VIĐENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetDRUKČIJE VIĐENJE

Dvojica američkih diplomata ukrajinski rat usporedili s građanskim ratom u SAD-u: hoće li ruski general Surovikin taktikom spaljene zemlje ‘natjerati Ukrajinu da zavija‘?

Piše Damir Pilić
10. prosinca 2022. - 11:35

Američki časopis Newsweek objavio je ovog tjedna intrigantnu analizu dvojice američkih diplomata o ukrajinskom ratu, kojeg oni uspoređuju s građanskim ratom u SAD-u iz 19. stoljeća: Rusija je u tom viđenju pobjednički Sjever, Ukrajina je poraženi Jug.

Riječ je o tekstu pod naslovom "Lekcije iz američkog građanskog rata pokazuju zašto Ukrajina ne može pobijediti", koji potpisuju David H. Rundell i Michael Gfoeller, konzultanti za međunarodnu politiku i sigurnosna pitanja s dugim diplomatskim stažom u State Departmentu.

Rundell je bivši šef misije u ambasadi SAD-a u Saudijskoj Arabiji, koji je kao diplomat služio trideset godina u Washingtonu i više arapskih zemalja. A ambasador Gfoeller bivši je politički savjetnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a te je 26 godina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:24