StoryEditorOCM
Svijethuligani bez vode?

‘Činimo sve za naše državljane zatvorene u Grčkoj, imamo i neka obećanja. Milanović ih svojim izjavama samo ugrožava!‘

Piše hina
14. rujna 2023. - 19:45

Hrvatska vlada čini sve što je u njezinoj moći da hrvatski državljani pritvoreni u Grčkoj budu sigurni, da se istraga dovrši i da se oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju kući, dok predsjednik države svojim djelovanjem samo ugrožava njihovo stanje, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Šef diplomacije osvrnuo se na izjave predsjednika Zorana Milanović da su hrvatskim nogometnim navijačima pritvorenim zbog izgreda "uskraćena egzistencijalna prava i da nemaju pitke vode".

"Mislim da predsjednik nema dovoljno informacija ili se krivo informira (...) što se MVP-a tiče, veleposlanstva, cijele vlade, mi im pružamo maksimalnu konzularnu i pravnu pomoć. Činimo sve što je u našoj moći da imaju sigurnost, da se istraga dovrši, imamo to obećanje, i da se svi oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju u Hrvatsku", rekao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića, njega i ministra pravosuđa Ivana Malenice  21. kolovoza Ateni rečeno da istraga neće trajati mjesecima već nekoliko tjedana.

"Budimo malo strpljivi", rekao je ministar i dodao da su "djelatnici hrvatskog veleposlanstva u svakodnevnoj vezi" s uhićenim navijačima Dinama, Bad Blue Boysima (BBB).

Za Milanović je rekao da se ne informira kvalitetno i da ne zna čak niti točan broj uhićenih.

Rekao je da predsjednik nije nazvao hrvatskog veleposlanika u Ateni, niti svoju kolegicu, predsjednicu (Katerinu Sakellaropoulou) ... ali da zato dijeli lekcije demokratskoj državi.

Smatra da bi se kao predsjednik države trebao interesirati malo više, ali da zbog načina na koji komunicira vezano uz hrvatske državljane misli da na stanovit način ugrožava njihovo stanje.

"Mi moramo sanirati štetu koju je on svojim izjavama prije toga nanio, zbog njega se moramo stalno ispričavati jer on svojim lošim djelovanjem ugrožava njihovu sigurnost dolje i iritira i samo tužiteljstvo i sudstvo", istaknuo je Grlić Radman.

Dodao je da je imamo uspostavljenu liniju komunikacije u koju su uključeni djelatnici MVP-a i veleposlanstva u Ateni.

"Ja sam u stalnom kontaktu s njihovim ministrom vanjskih poslova i ministrom za građansku sigurnost i zatvorski sustav, a ministar Malenica komunicira s njihovim ministrom pravosuđa", rekao je Grlić Radman.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:36