StoryEditor
SvijetDEMOKRATSKI KANDIDAT

Biden spašava Ameriku od Trumpa: poput velikog Roosevelta želi socijalnim mjerama smekšati tvrdi kapitalizam. Ali, postoje i zamke...

Piše Tihomir Rajčić
14. srpnja 2020. - 17:35
Joe BidenAFP

Još u travnju ove godine bivši američki potpredsjednik Joe Biden počeo je ozbiljne pripreme za rušenje predsjednika Donalda Trumpa. U uvjetima karantene Biden je iz podruma svoje kuće obavljao virtualne konzultacije i odlučio krenuti putem legendarnog američkog predsjednika F.D. Roosevelta koji se prije više od osam desetljeća uspješno suprotstavio velikoj gospodarskoj krizi i kasnije, uz Winstona Churchilla, postao pravi, demokratski, antifašistički lider.

Zato je Rooseveltova politička škola spašavanje demokracije u doba krize vrlo važno Bidenovo sredstvo za rušenje Trumpa.
Nakon strašnog kraha na burzi na Wall Streetu 1929. Amerika i čitav svijet su potonuli u nezapamćenu recesiju koja je prijetila uništenjem demokratskog nasljeđa zapada. Kriza je bila toliko duboka da se većina Europljana počela priklanjati diktaturama i totalitarnim režimima, što je najočitije bilo u Njemačkoj gdje su Adolf Hitler i njegova nacional-socijalistička stranka vlast osvojili na izborima.

Čavrljanje kraj kamina

U takvim teškim vremenima Roosevelt je svojim programom „New Deal“ (Nova pogodba) uspio spasiti američko gospodarstvo, unijeti elemente socijalne države u ovdašnji „tvrdi“ kapitalizam i Amerikancima vratiti vjeru u učinkovitost demokracije. Sve to je uradio koristeći državne intervencije, odnosno ogromno proračunsko zaduživanje. U ovom poslu Roosevelt je bio toliko uspješan da je iza sebe ostavio Ameriku koja je postala globalna velesila oko čijeg se dolara i danas okreće svijet.

Uz to Roosevelta se i danas pamti po njegovim radioemisijama pod nazivom „Čavrljanje kraj kamina“ u kojima je običnim Amerikancima na vrlo pristupačan način objasnio najteže probleme s kojima se zemlja suočavala.

Polazeći od ovoga prestižni tjednik Newsweek proveo je istragu o tajnom programu koji već neko vrijeme u tišini radi tridesetak Bidenovih savjetnika.

Najzanimljivije je svakako to što se, inače umjereni, centristički Biden, priklonio radikalno lijevom „naprednjačkom“ krilu Demokratske stranke čije ideje mnogim Amerikancima izgledaju kao socijalizam ili čak komunizam.

Zato Biden svoj program koji, pokušavajući se ogrnuti Rooseveltovom karizmom naziva „New Deal“, temelji na politici
gotovo beskonačnog zaduživanja kojim bi vlada u Washingtonu Amerikancima trebala omogućiti lakši pristup kvalitetnijem
obrazovanju, čitaj državne potpore za studij na prestižnim sveučilištima, te kvalitetnije i šire dostupno zdravstveno osiguranje.

Uz sve ovo Biden obećava pokrenuti raspravu o poštenim, čitaj većim, plaćama za američke radnike.

Kontroverzno naličje ovog programa koji će Trumpu i njegovim pristalicama izgledati kao neodgovorno uvođenje državnog
socijalizma, pojačava Bidenovo priklanjanje eksperimentu s temeljnim dohotkom što bi zapravo značilo da bi američka vlada
svakom građaninu trebala jednostavno poklanjati izvjesnu svotu novaca.

Cijena Bidenova programa

Zato će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će u Americi odjeknuti ovaj eksperiment koji u Europi nije zaživio i koji je nedavno obnovila španjolska vlada doslovno dajući 1000 eura svakoj obitelji koja nema dostatne prihode za normalan život.

Naravno, ovaj Bidenov plan, kao i sve drugo na ovom svijetu, ima svoju cijenu koja bi mogla biti astronomska.

Ta bi cijena mogla obuhvatiti državnu otplatu vrlo skupih studentskih kredita koji posebno opterećuju Amerikance iz srednjeg i nižeg srednjeg sloja. Također trebat će naći novaca za „pojačavanje“ socijalne pomoći sa oko 200 dolara mjesečno, te novaca za proširivanje kruga korisnika državnog sustava Medicare.

Ova sažeta lista reformi koju je Biden usuglasio sa Sandersom, dugovječnim liderom lijevog krila Demokratske stranke koji bez kompleksa zastupa američki socijalizam, trebala bi stajati puno više od 3 bilijuna dolara (3 s dvanaest nula), koliko je Trumpova vlada do sada potrošila da bi se suprotstavila korona-recesiji.

image
AFP

S obzirom da su konkretni dolarski iznosi iz Bidenova programa još uvijek skriveni, kao orijentir mogu poslužiti cifre iz programa njegove stranačke konkurentice u predizborima unutar Demokratske stranke, Elisabeth Warren. Naime, kako je lani pisao The Economist, Warren je planirala potrošiti 8 bilijuna dolara za bolju socijalnu zaštitu građana i ekološke programe.

Uz to sljedećih deset godina planirala je potrošiti oko 35 bilijuna dolara za projekt Medicare usmjeren na osiguranje zdravstvene zaštite za sve Amerikance, što bi olakšalo život sve ugroženijeg srednjeg sloja. Da bi to postigla Warren je, među ostalim, namjeravala najbogatije Amerikance opteretiti sa 61 posto poreza umjesto dosadašnjih 33 posto.

Kako piše novi The Economist Biden je po pitanju poreza puno umjereniji - bogatima namjerava uzimati 40 posto poreza, a velikim korporacijama ukinuti Trumpovu olakšicu i porez vratiti s 21 na 28 posto.

Usporedo s pronalaženjem bilijuna dolara, koji će zapravo biti „helikopterski novac“ koji će država doslovno izdijeliti građanima,
Biden će morati pokazati sposobnost upravljanja krizom i vođenje gospodarske obnove bolje nego je to radio Trump.

Istovremeno, morat će se pokazati sposobnim oživjeti Rooseveltovo umijeće komuniciranja, što je posebno važno u doba nadolazeće korona-recesije.

Još su izjednačeni

Prema podacima koje donosi Newsweek, američki birači trenutno vjeruju da bi Biden puno bolje upravljao korona-pandemojom nego Trump (57 posto Biden nasuprot 37 posto za Trumpa). Istovremeno, birači tek za mrvicu više vjeruju u Bidenovo bolje upravljanje nadolazećom korona-recesijom (48 posto Biden nasuprot 47 posto Trump).

Ova relativna izjednačenost, vidljiva i u nedavnom istraživanju The Economista koji je na osnovi vrlo složenoga matematičkog modela zaključio da je predsjednik Donald Trump u maloj prednosti jer birači još uvijek vjeruju kako njegova politika može donijeti ekonomski oporavak, pri čemu posljedice korona-pandemije mogu naštetiti njegovu reizboru i pomoći Bidenu.

Također, vrlo zanimljivo zvuči upozorenje prema kojem bi daljnja radikalizacija pokreta “Black lives metter”, iza kojeg po svemu sudeći stoji lijevo krilo Demokratske stranke, moglo naškoditi Bidenu. Naime postoji opasnost od, pod sloganom “red i zakon”, okupljanja bijelaca oko Trumpa što bi znatno suzilo Bidenovu izbornu bazu.

Iako je prihvatio ljevičarski programski okvir „naprednjačkog“ krila Demokratske stranke, Biden u javnosti nastupa s imidžom umjerenog i dobroćudnog političkog patrijarha. Uz to, za razliku od glasnog i ratobornog Trumpa, Biden, zbog velikih osobnih tragedija, davne 1972. u automobilskoj nesreći izgubio prvu suprugu i jednogodišnju kćer, a prije pet godina odraslog sina koji je umro od raka, ima velike rezerve ljudske suosjećajnosti što biračima može biti vrlo privlačno.

Tri velika R

Uz sve ovo, smatra Newsweek, Biden mora odlučno nastupiti pod političkom zastavom triju važnih Rooseveltovih političkih R slogana - relief, recovery, reform (pomoć, oporavak i reforma) koji će u ovo doba krize biti bliski većini Amerikanaca.

Izuzetno je važno i da se već sada postavi kao predsjednik u sjeni koji će Amerikancima reći ono što Trump prešućuje. To opet znači da, koristeći nove medije, na dnevnoj bazi mora voditi svojevrsni „Razgovor kraj kamina“ u kojem bi na jednostavna način građanima trebao objasniti svoja rješenja za probleme s kojima se Amerika suočava.

Ovakva prilagodba političko-medijske škole legendarnog F. D. Roosevelta Bidenu bi mogla pomoći da preskoči Trumpa kojem vrlo sofisticirani matematički model The Economista daje prilično dobre izglede za pobjedu.

Predviđanja The Economista


U svom vrlo sofisticiranom istraživanju američkog javnog mišljenja prestižni The Economist ističe da će američki gospodarski opravak u drugoj polovici 2020. vrlo vjerojatno raditi u korist Trumpova reizbora.

Također, Bidenovo skretanje u lijevo moglo bi ograničiti broj bijelih birača koji bi se vrlo lako mogli okupiti oko Trumpa koji, nasuprot pokretu „Black lives metter“ vrlo uspješno nastupa pod zastavom „reda i zakona“. Sve u svemu, Joe Biden kao izazivač u doba krize po prirodi stvari na političkoj pozornici mora napraviti zaokret u lijevo, ali ipak ne previše.

Čak i radikali iz lijevog krila Demokratske stranke smatraju da Biden biračima mora ponuditi vrlo prihvatljivo lice umjerenog i dobroćudnog patrijarha centrizma, što u doba krize zaista može djelovati kao glas F. D. Roosevelta koji je došao spasiti Ameriku.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 13:49