StoryEditor
SvijetPLATITI ĆE 138 MILIJUNA DOLARA KAZNE

Banka Westpac mrtvim klijentima naplatila 7 milijuna za usluge financijskog savjetovanja. Poznati su po pranju novca, ali poručuju: ‘Poboljšati ćemo se‘

Piše Marin Prvan
1. prosinca 2021. - 23:30

Australski bankarski div Westpac priznao je da je prekršio zakon nakon što je suočen sa šest tužbi regulatora zbog lošeg postupanja prema klijentima, uključujući naplatu naknada mrtvim ljudima. Platit će 81 milijun dolara kazne, a dodatnih 57 milijuna dolara će morati uručiti svojim klijentima kao odštetu, prenosi BBC.

Australska komisija za vrijednosne papire i ulaganja (ASIC) rekla je da Westpac mora hitno poboljšati svoju 'lošu kulturu usklađenosti'. Zamjenica predsjednika ASIC-a Sarah Court je poručila: 'Ponašanje i kršenja navedena u ovim postupcima prouzročili su značajnu štetu potrošačima i pojavljivali se u Westpacovim svakodnevnim poslovima bankarenja, financijskog savjetovanja, mirovinskog i drugog osiguranja.'

Iz ASIC-a su još obavijestili da je jedna od šest istraga otkrila da je banka naplatila više od 7 milijuna dolara naknada u razdoblju od 10 godina za više od 11.000 'preminulih klijenata za usluge financijskog savjetovanja koje nisu pružene zbog njihove smrti'. Regulator je također rekao da je Westpac distribuirao duple police osiguranja za više od 7000 klijenata, zbog čega oni nepotrebno plaćaju više polica. Ujedno se procjenjuje da je najmanje 25.000 kupaca naplaćeno više od 5 milijuna dolara u naknadama koje nisu bile na odgovarajući način iskomunicirane.

Westpac je priznao optužbe podnesene saveznom sudu. 'U svakom od ovih pitanja, Westpac nije ispunio svoje standarde i standarde koje naši kupci očekuju od nas. Problemi istaknuti u tim pitanjima nisu se trebali pojaviti, a naši procesi, sustavi i nadzor trebali su biti bolji. Popravljamo stvari i bezrezervno se ispričavamo našim klijentima', rekao je izvršni direktor Westpaca u izjavi.

image
William West

Ove optužbe nisu prve slične prirode za ovu bankarsku kuću. U rujnu prošle godine Westpac je pristao platiti rekordnu kaznu od 930 milijuna dolara za najveće kršenje zakona o pranju novca dotad u zemlji klokana, zbog čega tadašnji izvršni direktor bio primoran podnijeti ostavku. Također 2019., nacionalna istraga o australskom financijskom sektoru pogođenom skandalima predložila je temeljite promjene u industriji u pokušaju da se stane na kraj ovakvom uobičajenom raširenom nedoličnom ponašanju.

Kraljevska komisija - najviši oblik javne istrage u Australiji - provela je 12 mjeseci istražujući nedjela nekih od najvećih institucija u zemlji. Sve je ovo došlo nakon desetljeća skandala koji su poljuljali povjerenje u ovu najveću australsku industriju.

item - id = 1147781
related id = 0 -> 1159387
related id = 1 -> 1159384
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2022 08:23