StoryEditorOCM
Svijetmilitanti u akciji

Američka baza u Iraku opet napadnuta raketama: ‘Pa vi i dalje podržavajte Izrael...‘

Piše hina
21. siječnja 2024. - 07:16

Više balističkih projektila i raketa lansirali su u subotu u zapadnom Iraku militanti koje podržava Iran ciljajući američku zračnu bazu Ain al-Asad, priopćili su iz Središnjeg zapovjedništva američke vojske (CENTCOM).

Većinu projektila presreli su sustavi protuzračne obrane baze, a nekoliko ih je palo na bazu, dodaje se u priopćenju.

"Procjena štete je u tijeku", priopćilo je Središnje zapovjedništvo, dodajući da se napad dogodio u 18.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 16.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Američko osoblje zadobilo je lakše ozljede, a pripadnik iračkih snaga sigurnosti je ranjen u napadu, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu, američka vojska je bila napadnuta najmanje 58 puta u Iraku i još 83 puta u Siriji od strane militanata koje podupire Iran, obično kombinacijom raketa i dronova za borbeno djelovanje.

Militanti se nastoje na taj način osvetiti Sjedinjenim Državama za njihovu potporu Izraelu protiv palestinske militantne skupine Hamas koju podržava Iran.

U Siriji se nalazi 900 američkih vojnika, a 2500 ih se nalazi u Iraku u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja prije nego što je poražena.

Iračani su duboko zabrinuti zbog opasnosti da se njihova zemlja pretvori u bojno polje između Sjedinjenih Država, Izraela i Irana.

Ured iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija najavio je poteze za izbacivanje američkih snaga nakon napada američke bespilotne letjelice na Bagdad koji je vlada osudila. Pentagon je rekao da je u napadu ubijen vođa milicije odgovoran za nedavne napade na američko osoblje.

Pentagon je rekao da nije službeno obaviješten o bilo kakvim planovima za prekid prisutnosti američkih trupa u zemlji i kaže da su njihove trupe raspoređene u Iraku na poziv vlade u Bagdadu.

Iranske snage su u ponedjeljak balističkim projektilima pogodile Erbil, glavni grad iračke poluautonomne regije Kurdistan. Iranci tvrde da je napad bio usmjeren na izraelski špijunski stožer, no te su tvrdnje irački dužnosnici i dužnosnici iračkih Kurda odbacili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:32