StoryEditorOCM
Regijaopasan virus

Žena iz Srbije preminula nakon uboda komarca, obitelj ispričala potresne detalje: ‘Odjednom je pala u komu...‘

Piše Vijesti SD
25. srpnja 2024. - 09:37

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila ove sezone. Kod jedne osobe iz Beograda virus je dijagnosticiran krajem prošlog tjedna, a koliko ovaj virus može biti opasan potvrđuje i priča obitelji iz Crvenke, piše Mondo.rs.

U svojoj ispovijesti otkrivaju kako je žena vedrog duha i puna snage nakon uboda komarca u samo nekoliko dana postala "kao biljka", da bi nakon tri mjeseca borbe s virusom umrla.

J. B. iz Crvenke živjela je punim plućima. Bila je voljena baka, majka i supruga koja je na prvi poziv trčala u zagrljaj svojim unucima. Bavila se vrtlarstvom i ništa joj nije bilo teško, bez obzira na to što je zagazila u 7. desetljeće. No, 21. rujna prošle godine sve se promijenilo.

Prema riječima njezina sina, te je večeri sa susjedama u dvorištu pila kavu, a nakon što su se razišli, odjednom je pala na pod. Obitelj je isprva mislila da joj je skočio tlak, no ono što je uslijedilo nisu mogli sanjati ni u najgoroj noćnoj mori.

"Pili smo kavu u dvorištu, a nakon što smo ispratili susjede i obitelj, ona je ustala i samo se srušila. Nismo znali što se događa. Mislili smo da ima napad ili da joj je visok tlak. Dozivali smo je, ali nije reagirala, iako je bila svijesti. Odmah smo nazvali hitnu i liječnik joj je rekao da prati njegov prst da vidi hoće li reagirati. Međutim, nije mogla pratiti prst, djelovala je potpuno izbezumljeno i oči su joj lutale. Bilo je jeziv", kaže jedan od članova obitelji.

Odjednom je pala u komu

Liječnici su je odmah prebacili u somborsku bolnicu, no nakon pregleda obitelji je rečeno da je najbolje da se vrati kući. Nažalost, stanje J.B. se tijekom noći pogoršalo i sutradan je vraćena u somborsku bolnicu.

"Odvezli su je tu noć u bolnicu, ali su je navečer vratili kući jer su mislili da je prolazno, ali sljedeće jutro je bilo isto. Nije mogla stajati, kretati se, govoriti. Opet su je vratili u bolnicu jer nismo znali što ćemo, a onda su krenule pretrage. Napravili su sve nalaze, izvadili krv, učinili su sve što se moglo i liječnici su zaključili da je virus Zapadnog Nila i da nikad prije nisu vidjeli takav slučaj", kažu sin i snaha.nesretne žene.

Svaki put kad bi je posjetili, prizor je bio stravičan. Obitelj nije mogla vjerovati da je žena koja je do prije mjesec dana trčala, obavljala sve kućanske poslove, bila energična i vesela, sada pala u komu.

"Bila je kao biljka. U bolnici je provela oko tri mjeseca. Samo je spavala i nije se mogla pomaknuti. Nije pričala, a kamoli hodala", objašnjava sin J.B.

No, ono što je liječnike i obitelj najviše šokiralo jest činjenica da su svi njezini nalazi bili dobri, a J. B. nije imala nikakvih simptoma prije nego što je postala gotovo nepokretna. Iako se obitelj mjesecima nadala da će se nešto promijeniti, da će stići vijest da je njihova voljena baka napokon napravila prvi korak i progovorila prvu riječ, u prosincu su saznali najgore. J.B. otkazalo srce i ona je preminula.

"Jako nam je teško, ne možemo vjerovati da se život promijenio u jednom danu. Iza sebe je ostavila malog sina i unuke koji su još djeca. Svi smo je jako voljeli, a iako je prošlo nekoliko mjeseci od njene smrti, Još uvijek ne možemo doći sebi, nedostaje nam svaki dan", kaže njezina šogorica.

Ugrizao ju je komarac dok je radila vani

Obitelj vjeruje da je do uboda komarca došlo tijekom obavljanja poljoprivrednih radova. S obzirom na to da imaju vrt, ali i mnogo domaćih životinja, J. B. je rijetko bila u kući, a nikad nije obraćala pažnju kada bi vidjela ugrize, jer kako kaže obitelj, to je normalno kada se radi u prirodi.

Podsjetimo, groznica Zapadnog Nila zabilježena je kod komaraca u Srbiji prije više od dva tjedna, a prvi slučaj kod ljudi zabilježen je krajem prošlog tjedna. I Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je na svojim stranicama prvi slučaj oboljelih.

Groznica Zapadnog Nila je sezonska bolest koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prijenosnik virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je udomaćena i kod nas. Sezona prenošenja virusa Zapadnog Nila u Srbiji obično traje od lipnja do studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:37