stdClass Object ( [id] => 1351980 [title] => Zašto EU tolerira izbornu farsu u hrvatskom susjedstvu: Vučić ne bira sredstva u borbi za vlast. A to se i nas tiče! [alias] => zasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što su to izbori? To je ono kad se mnogi kandidiraju, narod bira, a Vučić pobjeđuje! Tako nekako, već više od desetljeća, glasi neslužbena srpska definicija toga važnog demokratskog postupka za odabir vlasti.

Uostalom, kud ćete većeg dokaza – na parlamentarnim izborima pobijedila je lista koja u svom nazivu nosi ime čovjeka koji formalno nije ni sudjelovao, niti bi zbog sadašnje funkcije smio sudjelovati na izborima. Ali je zato, nesebičan kakav već jest, dao svoj neskromni obol u (naravno, personaliziranoj) kampanji, od prvog do zadnjeg dana, tj. mitinga. I tijekom izborne večeri, upravo je on držao glavnu riječ u stožeru svoje tobože bivše stranke.

I zato, ako pitate predsjednika Srbije, a to je slučajno čovjek čije je ime bilo i u nazivu pobjedničke liste, izbori održani 17. prosinca – a u pitanju su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori – bili su “do sada najčistiji i najpošteniji”. A i nego kakvi bi mogli biti! Suprotno mogu tvrditi samo oni koji Srbiji ne žele dobro – sažetak je sadržaja poruka kojima Vučićev PR bombardira tamošnju javnost.

Oporba i dio javnosti nikako se ne slažu s takvom ocjenom. Najveća oporbena koalicija, Srbija protiv nasilja, ne priznaje rezultate izbora i traži održavanje novih, tvrdeći da je pobjeda Srpske napredne stranke i liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" rezultat krađe glasova. Za razliku od Vučića, oni u upravo održanim izborima ne vide trijumf, nego devijaciju i travestiju demokracije, odnosno demokraturu! Organizacija civilnog sektora CRTA objavila je istraživanje koje potkrepljuje tvrdnje oporbe o izbornom inženjeringu.

Indikativno je i da je na "svom" biračkom mjestu, 140, u Novom Beogradu, Vučićeva lista dobila 293, a Srbija protiv nasilja 741 glas birača... Sigurno ste već čitali o “izbornim migracijama”, zatim o primjerima “dopremanja” birača iz Republike Srpske i unutrašnjosti Srbije, kao i o kupovanju glasova (“Kome se sad trebam javiti?”), tj. "bugarskom vlaku". Prosvjednici traže uvid u popis birača. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu to ne dopušta, štoviše, tvrdi kako popis “nikad nije bio uređeniji”. I zato se ulicama Beograda valjaju prosvjedi iza kojih stoje oporba i nezadovoljni studenti.

Prosvjedna okupljanja počela su na ulicama Beograda 18. prosinca, zasad posljednje viđeno je 30. prosinca. Još drugog dana prosvjeda Marinika Tepić i Miroslav Aleksić započeli su štrajk glađu. Iz studentskih redova, odnosno iz pokreta Mladi Borba, "iskočili" su Ivan Bjelić i Nikola Ristić...

---

image
Andrej Isakovic/Afp
--- ---
image
/Cropix
------
image
------
image
Andrej Isakovic/Afp
---

A da kampanja traje i dalje, pokazuju i reakcije vladajućeg aparata na aktualna zbivanja; u tabloidima se čelnike oporbe demonizira kao da izbori tek predstoje: “Đilas sprema zlo!”, “Đilasovi teroristi”, “Đilasovci žele građanski rat!”, “Đilasov plan: 48 sati pakla u Beogradu”, “Zapad obećao Draganu Đilasu: Dovest ćemo te na vlast ako u Srbiji napraviš Majdan” (Informer), “Zlo! Tajkun pravi pakao za Novu godinu” (Alo!), “Opozicionari iz unutrašnjosti ruše Beograd!”, “Opozicija i stranci na istom zadatku: Ovo je pet razloga za lomljenje kičme Srbiji” (Srpski telegraf)...

Sam Vučić ih je nazvao “zečevima”, likujući nad tim kako su se razbježali pred policijskim “kornjačama” pred gradskom Skupštinom. Također je, u maniri iskusnog teoretičara zavjere, govorio i o “uplivu i miješanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način”, ne precizirajući tom prigodom na koga misli. No znakovito je da je o tome govorio odgovarajući na pitanje kako gleda na kritike koje po pitanju regularnosti izbora stižu iz Njemačke...

Istina, iz tijela i institucija EU-a i nisu stigle neke pretjerano oštre reakcije. Ne samo zato što je u Bruxellesu puna sezona godišnjih odmora! Vučić je Europi i dalje prihvatljiv, kao brana eventualnoj radikalizaciji Srbije, kooperativniji je i po pitanju Kosova nego što to prikazuje domaćoj javnosti (a to što u srpskim medijima ima potpuno drugi diskurs, to mu očito toleriraju), a ne odmaže ni to što mu je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, osobni prijatelj. Ni Washington nije preoštar prema Vučiću iz sličnih razloga. Potpirivanje velikosrpskog projekta “srpskog sveta”, kao ni stalno koketiranje službenog Beograda s Moskvom, a onda i izbjegavanje uvođenja sankcija Rusiji (premijerka Ana Brnabić se, uzgred, pohvalila da su ih upravo ruske službe upozorile da će se dogoditi ovo što posljednjih dana gledamo na ulicama Beograda!), još uvijek očito u očima Zapada nisu dovoljno veliki minusi da bi EU i SAD Vučiću okrenuli leđa. A to se indirektno, ali itekako tiče i Hrvatske, kao i svih susjednih zamalja. Jer, tko kaže da Vučić, osokoljen prešutnom podrškom Europe, neće i Hrvatsku i čitavu regiju pokušati uplesti u svoje izborne i druge marifetluke, sve s jednim jedinim ciljem - da ostane na vlasti.

Istina, nisu baš svi šutjeli: nižerangirani EU političari su kritizirali uočene izborne anomalije i izbore u Srbiji nazvali nepoštenima. Europarlamentarac Andreas Schieder je govorio o kršenju izbornog zakona, a Stefan Schennach, šef promatračke misije Vijeća Europe, tvrdi kako "ne možemo govoriti o poštenim izborima u Srbiji jer oni to nisu bili!".  Ali, unatoč njihovim neuvijenim kritikama, mora se priznati, to nema težinu koju bi imale reakcije vodećih tijela Unije!

---

image
Cropix/Cropix
------
image
Cropix/Cropix
---

Oporba dekor legitimiteta

Jasno, sve to dodatno otežava položaj oporbe i prosvjednika koji traže više demokracije, što samo na prvi pogled može izgledati nevažno i za sve nas koji živimo u susjedstvu Srbije.

Nego, zastanimo na trenutak kod oporbe. A zašto su oni uopće pristali biti dekor i svojevrsno sredstvo demokratskog legitimiteta na izborima za koje su znali da će se održati u neregularnim uvjetima i s nesređenim biračkim popisom?

“Zašto je oporba pristala izaći na izbore pod uvjetima koji su isti kao onomad kad su ih bojkotirali? Pogotovo ako znamo da je to s biračkim popisima zapravo skandal koji traje još iz vremena Slobodana Miloševića! Pa ni Boris Tadić i ekipa to nisu rušili jer im je tada odgovaralo. Stvar je u tome da su ovi vodeći iz oporbe dobili više mandata nego na prošlim izborima. Računajući upravo na to, ušli su u izbornu utrku!” komentira nam jedna beogradska kolegica. I dodaje: “Prekrajanje izborne volje je kazneno djelo i nadam se da će studenti uspjeti izboriti ono što oporba nije htjela ili znala, jer je očito da nema neki konkretan plan!”

Tome treba dodati da oporba u trenutku pisanja ovog teksta još nije zauzela jedinstven stav hoće li “konzumirati” mandate u parlamentu, odnosno hoće li na taj način priznati legitimitet parlamentarnih izbora. U petak je počela “24-satna blokada” Beograda, po čijem je isteku započeo prosvjed inicijative ProGlas na Terazijama. No lakše je razbiti pokoji prozor na zgradi Skupštine nego medijsku blokadu koja vlada u Srbiji. Ispiranje mozgova uz pomoć “ukazivanja” ministara i samog Vučića već od jutarnjih emisija na TV Pinku i drugim kontroliranim medijima traje godinama...

Evo kako to komentira Ana Jovanović s portala Peščanik: “Generacijama smo obučavani da nam je neophodan snažni vođa, bilo na vlasti, bilo u oporbi, a onda nam je to vraćano uvijeno u oblandu ‘našem mentalitetu je neophodan snažni vođa’. Sada nam to pokazuju i mladi. Alternativno izvješće o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2023., koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije, pokazuje da čak 60 posto mladih smatra da je Srbiji potreban snažni vođa! Takav se vođa može nametnuti jedino u društvima gdje institucije ne rade... Siguran u njihove odluke, snažni vođa može po potrebi skidati odgovornost sa sebe i sa svog bliskog kruga tako što zloupotrebljava institucije.

Tako ipak održava i privid demokracije, jer institucije ‘donose’ odluke. Snažni vođa ne trpi kritike i stoga mora u potpunosti kontrolirati i narativ. A narativ se kontrolira medijima... Mi sve to imamo u jednom čoveku na jednoj funkciji. U situaciji gdje nas svojim svakodnevnim performansima podsjeća da je on taj koji donosi konačne odluke. On nam je nametnut kao prva i posljedna instanca.”

---

image
Andrej Isakovic/Afp
------
image
Elvis Barukcic/Afp
---

Vjera u otpor

Ili, kako je to u svojoj analizi vladavine u zemljama zapadnog Balkana kazao Vedran Džihić, profesor politologije sa Sveučilišta u Beču, “demokracija nekima nije cilj, nego samo još jedno sredstvo za postizanje cilja”. Po njegovu mišljenju, upravo je Vučić prototip političara koji djeluje “mesijanski i narcisoidno”. Profesor Džihić ipak vjeruje da, unatoč monopolizaciji moći, civilno društvo ipak može pružiti otpor i prisiliti autokratske strukture na povratak principima vladavine prava. Samo, znate što u toj priči najviše zabrinjava?! Ili još točnije, deprimira... Pa to što spomenuta analiza politologa Džihića datira iz ožujka 2017. godine! Kao što vidimo, stvar je u međuvremenu eskalirala.

Da nije tako, ne bi, primjerice, bilo moguće da na dan izbora u Beograd stižu silni autobusi s biračima koje se prevozilo do Arene, koja, treba reći, uopće nije bila biračko mjesto! Kako je uočeno da se ondje grupiraju potencijalni birači, predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) pokušali su provjeriti o čemu se radi, ali bili su zaustavljeni od pripadnika osiguranja Arene. Član RIK-a Vladimir Dragaš o tome je ovih dana svjedočio za srpske medije i otkrio: “Davali su nam kontradiktorne informacije o tome kakav se događaj organizira unutra: košarkaška utakmica, košarkaški turnir, snimanje filma i slično. Pritom, nikome od onih koji su ušli nije tražena nikakva ulaznica, a upitani na koju utakmicu ulaze, nisu znali kazati.”

---

image
Cropix/Cropix
------
image
Cropix/Cropix
---

Član RIK-a pozvao je potom i policiju kako bi njemu i dvojici kolega omogućila da provjeri je li u pitanju “umjetno” biralište ili se u najvećoj dvorani u Srbiji provode neke druge nedopuštene radnje. Stigavši do Arene, policija je taj zahtjev odbila. Dragaš ističe da su autobusi pristizali “cijelo poslijepodne”, ali i sljedeće: “Slučaj Arena svakako nije usamljen. Koalicija Srbija protiv nasilja je na svim razinama u Srbiji saznala za barem deset sličnih slučajeva.”

Internet vrvi snimkama u kojima dovedeni glasači pred Arenom dobivaju upute na koje točno beogradsko biralište trebaju otići, većini se nudio i prijevoz, a na nekim od tih videa glasači pitaju gdje će dobiti - i novac!

Nedovoljno za poništavanje izbora? Naravno! Niste valjda već zaboravili “Vučićevu definiciju izbora” s početka teksta?!

---

Freedom House: Na Balkanu ništa novo

Neke stvari se ne mijenjaju! I nipošto nisu slučajnost. U redovnom godišnjem izvješću "Nacije u tranziciji" Freedom Housea, objavljenom još u drugoj polovici svibnja, Srbija četvrtu godinu zaredom nije svrstana među demokratske zemlje. Preciznije, Srbija je ubrajena u "hibridne ili tranzicijske režime" u kojima su demokratske institucije krhke, a izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda "značajni".
Kvaliteta demokracije koja se prema izvješću Freedom Housea "Države u tranziciji 2023." mjeri od 1 do 7, ove godine ocijenjena je s 3,79, dakle, kao i lani, što je tada bio drugi najveći zabilježeni pad. Srbija po tom indeksu dijeli drugo mjesto na zapadnom Balkanu s Crnom Gorom i Albanijom, dok je najbolje rangirana Sjeverna Makedonija, objavio je portal European Western Balkans (EWB). Usporedbe radi, Hrvatska šestu godinu zaredom ima ocjenu 4,25.
To izvješće detektira Vučića kao političara koji se održava na vlasti tako što sebe predstavlja kao ključnu osobu za domaću i regionalnu sigurnost, "koristeći razne krize koje je sam izazivao kako bi skretao pozornost s toga što njegova vlada preuzima medije i ušutkava kritičare iz civilnog društva".
Također se ističe kako se srpska oporba poslije bojkota 2020. godine vratila na političku scenu, ali i da su predsjedničke i parlamentarne izbore 2022. obilježile neregularnosti, što je na kraju rezultiralo pobjedom Vučića i njegova SNS-a.
Kao najkontroverzniji dio aspekta parlamentarnih izbora 2022., FH navodi trajanje procesa utvrđivanja konačnih rezultata – čak 93 dana nakon održavanja izbora, što je značajno pridonijelo kašnjenju u formiranju i parlamenta i vlade.
Također, Freedom House navodi da je nastavljen negativan razvoj slobode medija i u 2022. i da su napadi na novinare u Srbiji i dalje "zabrinjavajući".
Aktualna događanja tu ocjenu sigurno neće revidirati...

---

---

image
Oliver Bunic/Afp
------
image
Andrej Isakovic/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => demokratura srbija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => demokratura srbija 2 0 11475 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-29 13:35:06 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-02 05:12:59 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2024-01-01 21:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto EU tolerira izbornu farsu u hrvatskom susjedstvu: Vučić ne bira sredstva u borbi za vlast. A to se i nas tiče! page_title=Zašto EU tolerira izbornu farsu u hrvatskom susjedstvu: Vučić ne bira sredstva u borbi za vlast. A to se i nas tiče! [metakey] => Aleksandar Vučić, izbori u Srbiji, izborna krađa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26273253.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26265004.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26267793.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26276248.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26285265.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26285279.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26280955.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26280166.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26243238.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26243158.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26243144.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26241356.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26241354.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26241351.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26241344.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26274920.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26274611.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26274610.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26274919.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26265013.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26265005.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/29\/26262643.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Oliver Bunic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Oliver Bunic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","\/Cropix","Cropix\/Cropix","Cropix\/Cropix","Cropix\/Cropix","Cropix\/Cropix","Cropix\/Cropix","Cropix\/Cropix","Oliver Bunic\/Afp","Oliver Bunic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Oliver Bunic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Elvis Barukcic\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

AFP<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26273253_1920.jpg":"1920x1080","k_26273253_1280.jpg":"1280x1280","k_26273253_1024.jpg":"1024x1024","k_26273253_640.jpg":"640x640","k_26273253_480.jpg":"480x480","k_26273253_340.jpg":"340x340","k_26273253_220.jpg":"220x220","o_26273253_1280.jpg":"1280x853","o_26273253_1024.jpg":"1024x682","o_26273253_640.jpg":"640x426","o_26273253_480.jpg":"480x320","o_26273253_340.jpg":"340x226","o_26273253_220.jpg":"220x146","h_26273253_1280.jpg":"1280x854","h_26273253_1024.jpg":"1024x683","h_26273253_640.jpg":"640x427","h_26273253_480.jpg":"480x320","h_26273253_340.jpg":"340x227","h_26273253_220.jpg":"220x147","pp_26273253_1280.jpg":"1280x1628","pp_26273253_1024.jpg":"1024x1303","pp_26273253_640.jpg":"640x814","pp_26273253_480.jpg":"480x611","pp_26273253_340.jpg":"340x432","pp_26273253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26265004_1920.jpg":"1920x1080","k_26265004_1280.jpg":"1280x1280","k_26265004_1024.jpg":"1024x1024","k_26265004_640.jpg":"640x640","k_26265004_480.jpg":"480x480","k_26265004_340.jpg":"340x340","k_26265004_220.jpg":"220x220","o_26265004_1280.jpg":"1280x853","o_26265004_1024.jpg":"1024x682","o_26265004_640.jpg":"640x426","o_26265004_480.jpg":"480x320","o_26265004_340.jpg":"340x226","o_26265004_220.jpg":"220x146","h_26265004_1280.jpg":"1280x854","h_26265004_1024.jpg":"1024x683","h_26265004_640.jpg":"640x427","h_26265004_480.jpg":"480x320","h_26265004_340.jpg":"340x227","h_26265004_220.jpg":"220x147","pp_26265004_1280.jpg":"1280x1628","pp_26265004_1024.jpg":"1024x1303","pp_26265004_640.jpg":"640x814","pp_26265004_480.jpg":"480x611","pp_26265004_340.jpg":"340x432","pp_26265004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26267793_1920.jpg":"1920x1080","k_26267793_1280.jpg":"1280x1280","k_26267793_1024.jpg":"1024x1024","k_26267793_640.jpg":"640x640","k_26267793_480.jpg":"480x480","k_26267793_340.jpg":"340x340","k_26267793_220.jpg":"220x220","o_26267793_1280.jpg":"1280x853","o_26267793_1024.jpg":"1024x682","o_26267793_640.jpg":"640x426","o_26267793_480.jpg":"480x320","o_26267793_340.jpg":"340x226","o_26267793_220.jpg":"220x146","h_26267793_1280.jpg":"1280x854","h_26267793_1024.jpg":"1024x683","h_26267793_640.jpg":"640x427","h_26267793_480.jpg":"480x320","h_26267793_340.jpg":"340x227","h_26267793_220.jpg":"220x147","pp_26267793_1280.jpg":"1280x1628","pp_26267793_1024.jpg":"1024x1303","pp_26267793_640.jpg":"640x814","pp_26267793_480.jpg":"480x611","pp_26267793_340.jpg":"340x432","pp_26267793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26276248_1920.jpg":"1920x1080","k_26276248_1280.jpg":"1280x1280","k_26276248_1024.jpg":"1024x1024","k_26276248_640.jpg":"640x640","k_26276248_480.jpg":"480x480","k_26276248_340.jpg":"340x340","k_26276248_220.jpg":"220x220","o_26276248_1280.jpg":"1280x853","o_26276248_1024.jpg":"1024x682","o_26276248_640.jpg":"640x426","o_26276248_480.jpg":"480x320","o_26276248_340.jpg":"340x226","o_26276248_220.jpg":"220x146","h_26276248_1280.jpg":"1280x854","h_26276248_1024.jpg":"1024x683","h_26276248_640.jpg":"640x427","h_26276248_480.jpg":"480x320","h_26276248_340.jpg":"340x227","h_26276248_220.jpg":"220x147","pp_26276248_1280.jpg":"1280x1628","pp_26276248_1024.jpg":"1024x1303","pp_26276248_640.jpg":"640x814","pp_26276248_480.jpg":"480x611","pp_26276248_340.jpg":"340x432","pp_26276248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26285265_1920.jpg":"1920x1080","k_26285265_1280.jpg":"1280x1280","k_26285265_1024.jpg":"1024x1024","k_26285265_640.jpg":"640x640","k_26285265_480.jpg":"480x480","k_26285265_340.jpg":"340x340","k_26285265_220.jpg":"220x220","o_26285265_1280.jpg":"1280x853","o_26285265_1024.jpg":"1024x682","o_26285265_640.jpg":"640x426","o_26285265_480.jpg":"480x320","o_26285265_340.jpg":"340x226","o_26285265_220.jpg":"220x146","h_26285265_1280.jpg":"1280x854","h_26285265_1024.jpg":"1024x683","h_26285265_640.jpg":"640x427","h_26285265_480.jpg":"480x320","h_26285265_340.jpg":"340x227","h_26285265_220.jpg":"220x147","pp_26285265_1280.jpg":"1280x1628","pp_26285265_1024.jpg":"1024x1303","pp_26285265_640.jpg":"640x814","pp_26285265_480.jpg":"480x611","pp_26285265_340.jpg":"340x432","pp_26285265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26285279_1920.jpg":"1920x1080","k_26285279_1280.jpg":"1280x1280","k_26285279_1024.jpg":"1024x1024","k_26285279_640.jpg":"640x640","k_26285279_480.jpg":"480x480","k_26285279_340.jpg":"340x340","k_26285279_220.jpg":"220x220","o_26285279_1280.jpg":"1280x853","o_26285279_1024.jpg":"1024x682","o_26285279_640.jpg":"640x426","o_26285279_480.jpg":"480x320","o_26285279_340.jpg":"340x226","o_26285279_220.jpg":"220x146","h_26285279_1280.jpg":"1280x854","h_26285279_1024.jpg":"1024x683","h_26285279_640.jpg":"640x427","h_26285279_480.jpg":"480x320","h_26285279_340.jpg":"340x227","h_26285279_220.jpg":"220x147","pp_26285279_1280.jpg":"1280x1628","pp_26285279_1024.jpg":"1024x1303","pp_26285279_640.jpg":"640x814","pp_26285279_480.jpg":"480x611","pp_26285279_340.jpg":"340x432","pp_26285279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26280955_1920.jpg":"1920x1080","k_26280955_1280.jpg":"1280x1280","k_26280955_1024.jpg":"1024x1024","k_26280955_640.jpg":"640x640","k_26280955_480.jpg":"480x480","k_26280955_340.jpg":"340x340","k_26280955_220.jpg":"220x220","o_26280955_1280.jpg":"1280x853","o_26280955_1024.jpg":"1024x682","o_26280955_640.jpg":"640x426","o_26280955_480.jpg":"480x320","o_26280955_340.jpg":"340x226","o_26280955_220.jpg":"220x146","h_26280955_1280.jpg":"1280x854","h_26280955_1024.jpg":"1024x683","h_26280955_640.jpg":"640x427","h_26280955_480.jpg":"480x320","h_26280955_340.jpg":"340x227","h_26280955_220.jpg":"220x147","pp_26280955_1280.jpg":"1280x1628","pp_26280955_1024.jpg":"1024x1303","pp_26280955_640.jpg":"640x814","pp_26280955_480.jpg":"480x611","pp_26280955_340.jpg":"340x432","pp_26280955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26280166_1920.jpg":"1920x1080","k_26280166_1280.jpg":"1280x1280","k_26280166_1024.jpg":"1024x1024","k_26280166_640.jpg":"640x640","k_26280166_480.jpg":"480x480","k_26280166_340.jpg":"340x340","k_26280166_220.jpg":"220x220","o_26280166_1280.jpg":"1280x853","o_26280166_1024.jpg":"1024x682","o_26280166_640.jpg":"640x426","o_26280166_480.jpg":"480x320","o_26280166_340.jpg":"340x226","o_26280166_220.jpg":"220x146","h_26280166_1280.jpg":"1280x854","h_26280166_1024.jpg":"1024x683","h_26280166_640.jpg":"640x427","h_26280166_480.jpg":"480x320","h_26280166_340.jpg":"340x227","h_26280166_220.jpg":"220x147","pp_26280166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26280166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26280166_640.jpg":"640x814","pp_26280166_480.jpg":"480x611","pp_26280166_340.jpg":"340x432","pp_26280166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26243238_1920.jpg":"1920x1080","k_26243238_1280.jpg":"1280x1280","k_26243238_1024.jpg":"1024x1024","k_26243238_640.jpg":"640x640","k_26243238_480.jpg":"480x480","k_26243238_340.jpg":"340x340","k_26243238_220.jpg":"220x220","o_26243238_1280.jpg":"1280x853","o_26243238_1024.jpg":"1024x682","o_26243238_640.jpg":"640x426","o_26243238_480.jpg":"480x320","o_26243238_340.jpg":"340x226","o_26243238_220.jpg":"220x146","h_26243238_1280.jpg":"1280x854","h_26243238_1024.jpg":"1024x683","h_26243238_640.jpg":"640x427","h_26243238_480.jpg":"480x320","h_26243238_340.jpg":"340x227","h_26243238_220.jpg":"220x147","pp_26243238_1280.jpg":"1280x1628","pp_26243238_1024.jpg":"1024x1303","pp_26243238_640.jpg":"640x814","pp_26243238_480.jpg":"480x611","pp_26243238_340.jpg":"340x432","pp_26243238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26243158_1920.jpg":"1920x1080","k_26243158_1280.jpg":"1280x1280","k_26243158_1024.jpg":"1024x1024","k_26243158_640.jpg":"640x640","k_26243158_480.jpg":"480x480","k_26243158_340.jpg":"340x340","k_26243158_220.jpg":"220x220","o_26243158_1280.jpg":"1280x853","o_26243158_1024.jpg":"1024x682","o_26243158_640.jpg":"640x426","o_26243158_480.jpg":"480x320","o_26243158_340.jpg":"340x226","o_26243158_220.jpg":"220x146","h_26243158_1280.jpg":"1280x854","h_26243158_1024.jpg":"1024x683","h_26243158_640.jpg":"640x427","h_26243158_480.jpg":"480x320","h_26243158_340.jpg":"340x227","h_26243158_220.jpg":"220x147","pp_26243158_1280.jpg":"1280x1628","pp_26243158_1024.jpg":"1024x1303","pp_26243158_640.jpg":"640x814","pp_26243158_480.jpg":"480x611","pp_26243158_340.jpg":"340x432","pp_26243158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26243144_1920.jpg":"1920x1080","k_26243144_1280.jpg":"1280x1280","k_26243144_1024.jpg":"1024x1024","k_26243144_640.jpg":"640x640","k_26243144_480.jpg":"480x480","k_26243144_340.jpg":"340x340","k_26243144_220.jpg":"220x220","o_26243144_1280.jpg":"1280x853","o_26243144_1024.jpg":"1024x682","o_26243144_640.jpg":"640x426","o_26243144_480.jpg":"480x320","o_26243144_340.jpg":"340x226","o_26243144_220.jpg":"220x146","h_26243144_1280.jpg":"1280x854","h_26243144_1024.jpg":"1024x683","h_26243144_640.jpg":"640x427","h_26243144_480.jpg":"480x320","h_26243144_340.jpg":"340x227","h_26243144_220.jpg":"220x147","pp_26243144_1280.jpg":"1280x1628","pp_26243144_1024.jpg":"1024x1303","pp_26243144_640.jpg":"640x814","pp_26243144_480.jpg":"480x611","pp_26243144_340.jpg":"340x432","pp_26243144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26241356_1920.jpg":"1920x1080","k_26241356_1280.jpg":"1280x1280","k_26241356_1024.jpg":"1024x1024","k_26241356_640.jpg":"640x640","k_26241356_480.jpg":"480x480","k_26241356_340.jpg":"340x340","k_26241356_220.jpg":"220x220","o_26241356_1280.jpg":"1280x853","o_26241356_1024.jpg":"1024x682","o_26241356_640.jpg":"640x426","o_26241356_480.jpg":"480x320","o_26241356_340.jpg":"340x226","o_26241356_220.jpg":"220x146","h_26241356_1280.jpg":"1280x854","h_26241356_1024.jpg":"1024x683","h_26241356_640.jpg":"640x427","h_26241356_480.jpg":"480x320","h_26241356_340.jpg":"340x227","h_26241356_220.jpg":"220x147","pp_26241356_1280.jpg":"1280x1628","pp_26241356_1024.jpg":"1024x1303","pp_26241356_640.jpg":"640x814","pp_26241356_480.jpg":"480x611","pp_26241356_340.jpg":"340x432","pp_26241356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26241354_1920.jpg":"1920x1080","k_26241354_1280.jpg":"1280x1280","k_26241354_1024.jpg":"1024x1024","k_26241354_640.jpg":"640x640","k_26241354_480.jpg":"480x480","k_26241354_340.jpg":"340x340","k_26241354_220.jpg":"220x220","o_26241354_1280.jpg":"1280x853","o_26241354_1024.jpg":"1024x682","o_26241354_640.jpg":"640x426","o_26241354_480.jpg":"480x320","o_26241354_340.jpg":"340x226","o_26241354_220.jpg":"220x146","h_26241354_1280.jpg":"1280x854","h_26241354_1024.jpg":"1024x683","h_26241354_640.jpg":"640x427","h_26241354_480.jpg":"480x320","h_26241354_340.jpg":"340x227","h_26241354_220.jpg":"220x147","pp_26241354_1280.jpg":"1280x1628","pp_26241354_1024.jpg":"1024x1303","pp_26241354_640.jpg":"640x814","pp_26241354_480.jpg":"480x611","pp_26241354_340.jpg":"340x432","pp_26241354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26241351_1920.jpg":"1920x1080","k_26241351_1280.jpg":"1280x1280","k_26241351_1024.jpg":"1024x1024","k_26241351_640.jpg":"640x640","k_26241351_480.jpg":"480x480","k_26241351_340.jpg":"340x340","k_26241351_220.jpg":"220x220","o_26241351_1280.jpg":"1280x853","o_26241351_1024.jpg":"1024x682","o_26241351_640.jpg":"640x426","o_26241351_480.jpg":"480x320","o_26241351_340.jpg":"340x226","o_26241351_220.jpg":"220x146","h_26241351_1280.jpg":"1280x854","h_26241351_1024.jpg":"1024x683","h_26241351_640.jpg":"640x427","h_26241351_480.jpg":"480x320","h_26241351_340.jpg":"340x227","h_26241351_220.jpg":"220x147","pp_26241351_1280.jpg":"1280x1628","pp_26241351_1024.jpg":"1024x1303","pp_26241351_640.jpg":"640x814","pp_26241351_480.jpg":"480x611","pp_26241351_340.jpg":"340x432","pp_26241351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26241344_1920.jpg":"1920x1080","k_26241344_1280.jpg":"1280x1280","k_26241344_1024.jpg":"1024x1024","k_26241344_640.jpg":"640x640","k_26241344_480.jpg":"480x480","k_26241344_340.jpg":"340x340","k_26241344_220.jpg":"220x220","o_26241344_1280.jpg":"1280x853","o_26241344_1024.jpg":"1024x682","o_26241344_640.jpg":"640x426","o_26241344_480.jpg":"480x320","o_26241344_340.jpg":"340x226","o_26241344_220.jpg":"220x146","h_26241344_1280.jpg":"1280x854","h_26241344_1024.jpg":"1024x683","h_26241344_640.jpg":"640x427","h_26241344_480.jpg":"480x320","h_26241344_340.jpg":"340x227","h_26241344_220.jpg":"220x147","pp_26241344_1280.jpg":"1280x1628","pp_26241344_1024.jpg":"1024x1303","pp_26241344_640.jpg":"640x814","pp_26241344_480.jpg":"480x611","pp_26241344_340.jpg":"340x432","pp_26241344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26274920_1920.jpg":"1920x1080","k_26274920_1280.jpg":"1280x1280","k_26274920_1024.jpg":"1024x1024","k_26274920_640.jpg":"640x640","k_26274920_480.jpg":"480x480","k_26274920_340.jpg":"340x340","k_26274920_220.jpg":"220x220","o_26274920_1280.jpg":"1280x853","o_26274920_1024.jpg":"1024x682","o_26274920_640.jpg":"640x426","o_26274920_480.jpg":"480x320","o_26274920_340.jpg":"340x226","o_26274920_220.jpg":"220x146","h_26274920_1280.jpg":"1280x854","h_26274920_1024.jpg":"1024x683","h_26274920_640.jpg":"640x427","h_26274920_480.jpg":"480x320","h_26274920_340.jpg":"340x227","h_26274920_220.jpg":"220x147","pp_26274920_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274920_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274920_640.jpg":"640x814","pp_26274920_480.jpg":"480x611","pp_26274920_340.jpg":"340x432","pp_26274920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26274611_1920.jpg":"1920x1080","k_26274611_1280.jpg":"1280x1280","k_26274611_1024.jpg":"1024x1024","k_26274611_640.jpg":"640x640","k_26274611_480.jpg":"480x480","k_26274611_340.jpg":"340x340","k_26274611_220.jpg":"220x220","o_26274611_1280.jpg":"1280x853","o_26274611_1024.jpg":"1024x682","o_26274611_640.jpg":"640x426","o_26274611_480.jpg":"480x320","o_26274611_340.jpg":"340x226","o_26274611_220.jpg":"220x146","h_26274611_1280.jpg":"1280x854","h_26274611_1024.jpg":"1024x683","h_26274611_640.jpg":"640x427","h_26274611_480.jpg":"480x320","h_26274611_340.jpg":"340x227","h_26274611_220.jpg":"220x147","pp_26274611_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274611_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274611_640.jpg":"640x814","pp_26274611_480.jpg":"480x611","pp_26274611_340.jpg":"340x432","pp_26274611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26274610_1920.jpg":"1920x1080","k_26274610_1280.jpg":"1280x1280","k_26274610_1024.jpg":"1024x1024","k_26274610_640.jpg":"640x640","k_26274610_480.jpg":"480x480","k_26274610_340.jpg":"340x340","k_26274610_220.jpg":"220x220","o_26274610_1280.jpg":"1280x853","o_26274610_1024.jpg":"1024x682","o_26274610_640.jpg":"640x426","o_26274610_480.jpg":"480x320","o_26274610_340.jpg":"340x226","o_26274610_220.jpg":"220x146","h_26274610_1280.jpg":"1280x854","h_26274610_1024.jpg":"1024x683","h_26274610_640.jpg":"640x427","h_26274610_480.jpg":"480x320","h_26274610_340.jpg":"340x227","h_26274610_220.jpg":"220x147","pp_26274610_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274610_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274610_640.jpg":"640x814","pp_26274610_480.jpg":"480x611","pp_26274610_340.jpg":"340x432","pp_26274610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26274919_1920.jpg":"1920x1080","k_26274919_1280.jpg":"1280x1280","k_26274919_1024.jpg":"1024x1024","k_26274919_640.jpg":"640x640","k_26274919_480.jpg":"480x480","k_26274919_340.jpg":"340x340","k_26274919_220.jpg":"220x220","o_26274919_1280.jpg":"1280x853","o_26274919_1024.jpg":"1024x682","o_26274919_640.jpg":"640x426","o_26274919_480.jpg":"480x320","o_26274919_340.jpg":"340x226","o_26274919_220.jpg":"220x146","h_26274919_1280.jpg":"1280x854","h_26274919_1024.jpg":"1024x683","h_26274919_640.jpg":"640x427","h_26274919_480.jpg":"480x320","h_26274919_340.jpg":"340x227","h_26274919_220.jpg":"220x147","pp_26274919_1280.jpg":"1280x1628","pp_26274919_1024.jpg":"1024x1303","pp_26274919_640.jpg":"640x814","pp_26274919_480.jpg":"480x611","pp_26274919_340.jpg":"340x432","pp_26274919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26265013_1920.jpg":"1920x1080","k_26265013_1280.jpg":"1280x1280","k_26265013_1024.jpg":"1024x1024","k_26265013_640.jpg":"640x640","k_26265013_480.jpg":"480x480","k_26265013_340.jpg":"340x340","k_26265013_220.jpg":"220x220","o_26265013_1280.jpg":"1280x853","o_26265013_1024.jpg":"1024x682","o_26265013_640.jpg":"640x426","o_26265013_480.jpg":"480x320","o_26265013_340.jpg":"340x226","o_26265013_220.jpg":"220x146","h_26265013_1280.jpg":"1280x854","h_26265013_1024.jpg":"1024x683","h_26265013_640.jpg":"640x427","h_26265013_480.jpg":"480x320","h_26265013_340.jpg":"340x227","h_26265013_220.jpg":"220x147","pp_26265013_1280.jpg":"1280x1628","pp_26265013_1024.jpg":"1024x1303","pp_26265013_640.jpg":"640x814","pp_26265013_480.jpg":"480x611","pp_26265013_340.jpg":"340x432","pp_26265013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26265005_1920.jpg":"1920x1080","k_26265005_1280.jpg":"1280x1280","k_26265005_1024.jpg":"1024x1024","k_26265005_640.jpg":"640x640","k_26265005_480.jpg":"480x480","k_26265005_340.jpg":"340x340","k_26265005_220.jpg":"220x220","o_26265005_1280.jpg":"1280x853","o_26265005_1024.jpg":"1024x682","o_26265005_640.jpg":"640x426","o_26265005_480.jpg":"480x320","o_26265005_340.jpg":"340x226","o_26265005_220.jpg":"220x146","h_26265005_1280.jpg":"1280x854","h_26265005_1024.jpg":"1024x683","h_26265005_640.jpg":"640x427","h_26265005_480.jpg":"480x320","h_26265005_340.jpg":"340x227","h_26265005_220.jpg":"220x147","pp_26265005_1280.jpg":"1280x1628","pp_26265005_1024.jpg":"1024x1303","pp_26265005_640.jpg":"640x814","pp_26265005_480.jpg":"480x611","pp_26265005_340.jpg":"340x432","pp_26265005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_26262643_1920.jpg":"1920x1080","k_26262643_1280.jpg":"1280x1280","k_26262643_1024.jpg":"1024x1024","k_26262643_640.jpg":"640x640","k_26262643_480.jpg":"480x480","k_26262643_340.jpg":"340x340","k_26262643_220.jpg":"220x220","o_26262643_1280.jpg":"1280x776","o_26262643_1024.jpg":"1024x621","o_26262643_640.jpg":"640x388","o_26262643_480.jpg":"480x291","o_26262643_340.jpg":"340x206","o_26262643_220.jpg":"220x133","h_26262643_1280.jpg":"1280x854","h_26262643_1024.jpg":"1024x683","h_26262643_640.jpg":"640x427","h_26262643_480.jpg":"480x320","h_26262643_340.jpg":"340x227","h_26262643_220.jpg":"220x147","pp_26262643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26262643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26262643_640.jpg":"640x814","pp_26262643_480.jpg":"480x611","pp_26262643_340.jpg":"340x432","pp_26262643_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14891479 Threads: 3 Questions: 3139630919 Slow queries: 6998397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234765623 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/zasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice-1351980 [printLink] => /vijesti/regija/zasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice-1351980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611084 [name] => izbori u Srbiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-23 14:32:47 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-srbiji [link] => /tag/izbori-u-srbiji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 742536 [name] => izborna krađa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-01 23:00:09 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-krada [link] => /tag/izborna-krada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => demokratura srbija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto EU tolerira izbornu farsu u hrvatskom susjedstvu: Vučić ne bira sredstva u borbi za vlast. A to se i nas tiče! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26273253.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Oliver Bunic/Afp [mainImageDesc] =>

AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26273253.jpg [title] =>

AFP

Oliver Bunic/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26265004.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26267793.jpg [title] => Oliver Bunic/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26276248.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26285265.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26285279.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26280955.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26280166.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26243238.jpg [title] => /Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26243158.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26243144.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26241356.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26241354.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26241351.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26241344.jpg [title] => Cropix/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26274920.jpg [title] => Oliver Bunic/Afp ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26274611.jpg [title] => Oliver Bunic/Afp ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26274610.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26274919.jpg [title] => Oliver Bunic/Afp ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26265013.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26265005.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/29/26262643.jpg [title] => Elvis Barukcic/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što su to izbori? To je ono kad se mnogi kandidiraju, narod bira, a Vučić pobjeđuje! Tako nekako, već više od desetljeća, glasi neslužbena srpska definicija toga važnog demokratskog postupka za odabir vlasti.

Uostalom, kud ćete većeg dokaza – na parlamentarnim izborima pobijedila je lista koja u svom nazivu nosi ime čovjeka koji formalno nije ni sudjelovao, niti bi zbog sadašnje funkcije smio sudjelovati na izborima. Ali je zato, nesebičan kakav već jest, dao svoj neskromni obol u (naravno, personaliziranoj) kampanji, od prvog do zadnjeg dana, tj. mitinga. I tijekom izborne večeri, upravo je on držao glavnu riječ u stožeru svoje tobože bivše stranke.

I zato, ako pitate predsjednika Srbije, a to je slučajno čovjek čije je ime bilo i u nazivu pobjedničke liste, izbori održani 17. prosinca – a u pitanju su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori – bili su “do sada najčistiji i najpošteniji”. A i nego kakvi bi mogli biti! Suprotno mogu tvrditi samo oni koji Srbiji ne žele dobro – sažetak je sadržaja poruka kojima Vučićev PR bombardira tamošnju javnost.

Oporba i dio javnosti nikako se ne slažu s takvom ocjenom. Najveća oporbena koalicija, Srbija protiv nasilja, ne priznaje rezultate izbora i traži održavanje novih, tvrdeći da je pobjeda Srpske napredne stranke i liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" rezultat krađe glasova. Za razliku od Vučića, oni u upravo održanim izborima ne vide trijumf, nego devijaciju i travestiju demokracije, odnosno demokraturu! Organizacija civilnog sektora CRTA objavila je istraživanje koje potkrepljuje tvrdnje oporbe o izbornom inženjeringu.

Indikativno je i da je na "svom" biračkom mjestu, 140, u Novom Beogradu, Vučićeva lista dobila 293, a Srbija protiv nasilja 741 glas birača... Sigurno ste već čitali o “izbornim migracijama”, zatim o primjerima “dopremanja” birača iz Republike Srpske i unutrašnjosti Srbije, kao i o kupovanju glasova (“Kome se sad trebam javiti?”), tj. "bugarskom vlaku". Prosvjednici traže uvid u popis birača. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu to ne dopušta, štoviše, tvrdi kako popis “nikad nije bio uređeniji”. I zato se ulicama Beograda valjaju prosvjedi iza kojih stoje oporba i nezadovoljni studenti.

Prosvjedna okupljanja počela su na ulicama Beograda 18. prosinca, zasad posljednje viđeno je 30. prosinca. Još drugog dana prosvjeda Marinika Tepić i Miroslav Aleksić započeli su štrajk glađu. Iz studentskih redova, odnosno iz pokreta Mladi Borba, "iskočili" su Ivan Bjelić i Nikola Ristić...

---

image
Andrej Isakovic/Afp
--- ---
image
/Cropix
------
image
------
image
Andrej Isakovic/Afp
---

A da kampanja traje i dalje, pokazuju i reakcije vladajućeg aparata na aktualna zbivanja; u tabloidima se čelnike oporbe demonizira kao da izbori tek predstoje: “Đilas sprema zlo!”, “Đilasovi teroristi”, “Đilasovci žele građanski rat!”, “Đilasov plan: 48 sati pakla u Beogradu”, “Zapad obećao Draganu Đilasu: Dovest ćemo te na vlast ako u Srbiji napraviš Majdan” (Informer), “Zlo! Tajkun pravi pakao za Novu godinu” (Alo!), “Opozicionari iz unutrašnjosti ruše Beograd!”, “Opozicija i stranci na istom zadatku: Ovo je pet razloga za lomljenje kičme Srbiji” (Srpski telegraf)...

Sam Vučić ih je nazvao “zečevima”, likujući nad tim kako su se razbježali pred policijskim “kornjačama” pred gradskom Skupštinom. Također je, u maniri iskusnog teoretičara zavjere, govorio i o “uplivu i miješanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način”, ne precizirajući tom prigodom na koga misli. No znakovito je da je o tome govorio odgovarajući na pitanje kako gleda na kritike koje po pitanju regularnosti izbora stižu iz Njemačke...

Istina, iz tijela i institucija EU-a i nisu stigle neke pretjerano oštre reakcije. Ne samo zato što je u Bruxellesu puna sezona godišnjih odmora! Vučić je Europi i dalje prihvatljiv, kao brana eventualnoj radikalizaciji Srbije, kooperativniji je i po pitanju Kosova nego što to prikazuje domaćoj javnosti (a to što u srpskim medijima ima potpuno drugi diskurs, to mu očito toleriraju), a ne odmaže ni to što mu je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, osobni prijatelj. Ni Washington nije preoštar prema Vučiću iz sličnih razloga. Potpirivanje velikosrpskog projekta “srpskog sveta”, kao ni stalno koketiranje službenog Beograda s Moskvom, a onda i izbjegavanje uvođenja sankcija Rusiji (premijerka Ana Brnabić se, uzgred, pohvalila da su ih upravo ruske službe upozorile da će se dogoditi ovo što posljednjih dana gledamo na ulicama Beograda!), još uvijek očito u očima Zapada nisu dovoljno veliki minusi da bi EU i SAD Vučiću okrenuli leđa. A to se indirektno, ali itekako tiče i Hrvatske, kao i svih susjednih zamalja. Jer, tko kaže da Vučić, osokoljen prešutnom podrškom Europe, neće i Hrvatsku i čitavu regiju pokušati uplesti u svoje izborne i druge marifetluke, sve s jednim jedinim ciljem - da ostane na vlasti.

Istina, nisu baš svi šutjeli: nižerangirani EU političari su kritizirali uočene izborne anomalije i izbore u Srbiji nazvali nepoštenima. Europarlamentarac Andreas Schieder je govorio o kršenju izbornog zakona, a Stefan Schennach, šef promatračke misije Vijeća Europe, tvrdi kako "ne možemo govoriti o poštenim izborima u Srbiji jer oni to nisu bili!".  Ali, unatoč njihovim neuvijenim kritikama, mora se priznati, to nema težinu koju bi imale reakcije vodećih tijela Unije!

---

image
Cropix/Cropix
------
image
Cropix/Cropix
---

Oporba dekor legitimiteta

Jasno, sve to dodatno otežava položaj oporbe i prosvjednika koji traže više demokracije, što samo na prvi pogled može izgledati nevažno i za sve nas koji živimo u susjedstvu Srbije.

Nego, zastanimo na trenutak kod oporbe. A zašto su oni uopće pristali biti dekor i svojevrsno sredstvo demokratskog legitimiteta na izborima za koje su znali da će se održati u neregularnim uvjetima i s nesređenim biračkim popisom?

“Zašto je oporba pristala izaći na izbore pod uvjetima koji su isti kao onomad kad su ih bojkotirali? Pogotovo ako znamo da je to s biračkim popisima zapravo skandal koji traje još iz vremena Slobodana Miloševića! Pa ni Boris Tadić i ekipa to nisu rušili jer im je tada odgovaralo. Stvar je u tome da su ovi vodeći iz oporbe dobili više mandata nego na prošlim izborima. Računajući upravo na to, ušli su u izbornu utrku!” komentira nam jedna beogradska kolegica. I dodaje: “Prekrajanje izborne volje je kazneno djelo i nadam se da će studenti uspjeti izboriti ono što oporba nije htjela ili znala, jer je očito da nema neki konkretan plan!”

Tome treba dodati da oporba u trenutku pisanja ovog teksta još nije zauzela jedinstven stav hoće li “konzumirati” mandate u parlamentu, odnosno hoće li na taj način priznati legitimitet parlamentarnih izbora. U petak je počela “24-satna blokada” Beograda, po čijem je isteku započeo prosvjed inicijative ProGlas na Terazijama. No lakše je razbiti pokoji prozor na zgradi Skupštine nego medijsku blokadu koja vlada u Srbiji. Ispiranje mozgova uz pomoć “ukazivanja” ministara i samog Vučića već od jutarnjih emisija na TV Pinku i drugim kontroliranim medijima traje godinama...

Evo kako to komentira Ana Jovanović s portala Peščanik: “Generacijama smo obučavani da nam je neophodan snažni vođa, bilo na vlasti, bilo u oporbi, a onda nam je to vraćano uvijeno u oblandu ‘našem mentalitetu je neophodan snažni vođa’. Sada nam to pokazuju i mladi. Alternativno izvješće o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2023., koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije, pokazuje da čak 60 posto mladih smatra da je Srbiji potreban snažni vođa! Takav se vođa može nametnuti jedino u društvima gdje institucije ne rade... Siguran u njihove odluke, snažni vođa može po potrebi skidati odgovornost sa sebe i sa svog bliskog kruga tako što zloupotrebljava institucije.

Tako ipak održava i privid demokracije, jer institucije ‘donose’ odluke. Snažni vođa ne trpi kritike i stoga mora u potpunosti kontrolirati i narativ. A narativ se kontrolira medijima... Mi sve to imamo u jednom čoveku na jednoj funkciji. U situaciji gdje nas svojim svakodnevnim performansima podsjeća da je on taj koji donosi konačne odluke. On nam je nametnut kao prva i posljedna instanca.”

---

image
Andrej Isakovic/Afp
------
image
Elvis Barukcic/Afp
---

Vjera u otpor

Ili, kako je to u svojoj analizi vladavine u zemljama zapadnog Balkana kazao Vedran Džihić, profesor politologije sa Sveučilišta u Beču, “demokracija nekima nije cilj, nego samo još jedno sredstvo za postizanje cilja”. Po njegovu mišljenju, upravo je Vučić prototip političara koji djeluje “mesijanski i narcisoidno”. Profesor Džihić ipak vjeruje da, unatoč monopolizaciji moći, civilno društvo ipak može pružiti otpor i prisiliti autokratske strukture na povratak principima vladavine prava. Samo, znate što u toj priči najviše zabrinjava?! Ili još točnije, deprimira... Pa to što spomenuta analiza politologa Džihića datira iz ožujka 2017. godine! Kao što vidimo, stvar je u međuvremenu eskalirala.

Da nije tako, ne bi, primjerice, bilo moguće da na dan izbora u Beograd stižu silni autobusi s biračima koje se prevozilo do Arene, koja, treba reći, uopće nije bila biračko mjesto! Kako je uočeno da se ondje grupiraju potencijalni birači, predstavnici Republičke izborne komisije (RIK) pokušali su provjeriti o čemu se radi, ali bili su zaustavljeni od pripadnika osiguranja Arene. Član RIK-a Vladimir Dragaš o tome je ovih dana svjedočio za srpske medije i otkrio: “Davali su nam kontradiktorne informacije o tome kakav se događaj organizira unutra: košarkaška utakmica, košarkaški turnir, snimanje filma i slično. Pritom, nikome od onih koji su ušli nije tražena nikakva ulaznica, a upitani na koju utakmicu ulaze, nisu znali kazati.”

---

image
Cropix/Cropix
------
image
Cropix/Cropix
---

Član RIK-a pozvao je potom i policiju kako bi njemu i dvojici kolega omogućila da provjeri je li u pitanju “umjetno” biralište ili se u najvećoj dvorani u Srbiji provode neke druge nedopuštene radnje. Stigavši do Arene, policija je taj zahtjev odbila. Dragaš ističe da su autobusi pristizali “cijelo poslijepodne”, ali i sljedeće: “Slučaj Arena svakako nije usamljen. Koalicija Srbija protiv nasilja je na svim razinama u Srbiji saznala za barem deset sličnih slučajeva.”

Internet vrvi snimkama u kojima dovedeni glasači pred Arenom dobivaju upute na koje točno beogradsko biralište trebaju otići, većini se nudio i prijevoz, a na nekim od tih videa glasači pitaju gdje će dobiti - i novac!

Nedovoljno za poništavanje izbora? Naravno! Niste valjda već zaboravili “Vučićevu definiciju izbora” s početka teksta?!

---

Freedom House: Na Balkanu ništa novo

Neke stvari se ne mijenjaju! I nipošto nisu slučajnost. U redovnom godišnjem izvješću "Nacije u tranziciji" Freedom Housea, objavljenom još u drugoj polovici svibnja, Srbija četvrtu godinu zaredom nije svrstana među demokratske zemlje. Preciznije, Srbija je ubrajena u "hibridne ili tranzicijske režime" u kojima su demokratske institucije krhke, a izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda "značajni".
Kvaliteta demokracije koja se prema izvješću Freedom Housea "Države u tranziciji 2023." mjeri od 1 do 7, ove godine ocijenjena je s 3,79, dakle, kao i lani, što je tada bio drugi najveći zabilježeni pad. Srbija po tom indeksu dijeli drugo mjesto na zapadnom Balkanu s Crnom Gorom i Albanijom, dok je najbolje rangirana Sjeverna Makedonija, objavio je portal European Western Balkans (EWB). Usporedbe radi, Hrvatska šestu godinu zaredom ima ocjenu 4,25.
To izvješće detektira Vučića kao političara koji se održava na vlasti tako što sebe predstavlja kao ključnu osobu za domaću i regionalnu sigurnost, "koristeći razne krize koje je sam izazivao kako bi skretao pozornost s toga što njegova vlada preuzima medije i ušutkava kritičare iz civilnog društva".
Također se ističe kako se srpska oporba poslije bojkota 2020. godine vratila na političku scenu, ali i da su predsjedničke i parlamentarne izbore 2022. obilježile neregularnosti, što je na kraju rezultiralo pobjedom Vučića i njegova SNS-a.
Kao najkontroverzniji dio aspekta parlamentarnih izbora 2022., FH navodi trajanje procesa utvrđivanja konačnih rezultata – čak 93 dana nakon održavanja izbora, što je značajno pridonijelo kašnjenju u formiranju i parlamenta i vlade.
Također, Freedom House navodi da je nastavljen negativan razvoj slobode medija i u 2022. i da su napadi na novinare u Srbiji i dalje "zabrinjavajući".
Aktualna događanja tu ocjenu sigurno neće revidirati...

---

---

image
Oliver Bunic/Afp
------
image
Andrej Isakovic/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Oliver Bunic/Afp Andrej Isakovic/Afp Oliver Bunic/Afp Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp /Cropix Cropix/Cropix Cropix/Cropix Cropix/Cropix Cropix/Cropix Cropix/Cropix Cropix/Cropix Oliver Bunic/Afp Oliver Bunic/Afp Andrej Isakovic/Afp Oliver Bunic/Afp Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp Elvis Barukcic/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice-1351980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d9fd5f711de89f33fe08936199989cb8c64f53d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+EU+tolerira+izbornu+farsu+u+hrvatskom+susjedstvu%3A+Vu%C4%8Di%C4%87+ne+bira+sredstva+u+borbi+za+vlast.+A+to+se+i+nas+ti%C4%8De%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice-1351980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-eu-tolerira-izbornu-farsu-u-hrvatskom-susjedstvu-vucic-ne-bira-sredstva-u-borbi-za-vlast-a-to-se-i-nas-tice-1351980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => demokratura srbija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Regijademokratura srbija

Zašto EU tolerira izbornu farsu u hrvatskom susjedstvu: Vučić ne bira sredstva u borbi za vlast. A to se i nas tiče!

1. siječnja 2024. - 22:58

Što su to izbori? To je ono kad se mnogi kandidiraju, narod bira, a Vučić pobjeđuje! Tako nekako, već više od desetljeća, glasi neslužbena srpska definicija toga važnog demokratskog postupka za odabir vlasti.

Uostalom, kud ćete većeg dokaza – na parlamentarnim izborima pobijedila je lista koja u svom nazivu nosi ime čovjeka koji formalno nije ni sudjelovao, niti bi zbog sadašnje funkcije smio sudjelovati na izborima. Ali je zato, nesebičan kakav već jest, dao svoj neskromni obol u (naravno, personaliziranoj) kampanji, od prvog do zadnjeg dana, tj. mitinga. I tijekom izborne večeri, upravo je on držao glavnu riječ u stožeru svoje tobože bivše stranke.

I zato, ako pitate predsjednika Srbije, a to je slučajno čovjek čije je ime bilo i u nazivu pobjedničke liste, izbori...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:42