stdClass Object ( [id] => 1373255 [title] => Vučić se boji otimanja teritorija, ‘kao puno puta ranije‘. Kao kad je Hrvatska pošla na Čačak, a Slovenija na Novi Sad? [alias] => vucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana Aleksandar Vučić je kazao kako se Srbija naoružava da bi "čuvala sebe, a ne da bi nekoga u regionu ugrozila" i tom je prilikom poručio da su komentari o tome da je naoružavanje Srbije prijetnja miru u regionu "mantra onih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno unižena da bi takvom Srbijom bili zadovoljni".

Ako bi se netko teoretski probudio iz višedesetljetne kome, možda bi i mogao saslušati srbijanskog predsjednika bez ciničnog osmijeha. Svi ostali odrično vrte glavom shvaćajući da je riječ o još jednoj retoričkoj vratolomiji, usudit ću se kazati nebulozi prvog čovjeka Srbije, koji iznova i iznova mijenja uzrok za posljedicu izvrćući istinu.

Naime, Vučić vrlo dobro, odlično zna da je Srbija bila ta koja je u zadnja tri desetljeća vodila osvajačke i agresorske ratove NA TUĐEM TERITORIJU – od Slovenije, Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine do Kosova, i da nikome u regionu nije palo na pamet da dira srpske granice.

Dakako, ova bizarna srpska teorija o vječitoj ugroženosti se crpi i iz Memoranduma SANU-a, ali još ranije iz viševjekovne konkvistadorske težnje srpske vlastele koja bi dominirala cijelim Balkanom – na ovaj ili onaj način.

Pa nije se valjda Vukovar uništavao u obrambenom srpskom ratu, nije počinjen genocid u Srebrenici u obrambenom srpskom ratu, nije uništavano Sarajevo u obrambenom srpskom ratu, nisu se formirale SAO Krajine u obrambenom srpskom ratu? Naravno da nisu, samo što srpski narativ govori upravno suprotno – sve je to za njih bio obrambeni rat, zaključno na kraju i s rasističkim zatiranjem Albanaca na svojim ognjištima na Kosovu.

Šešeljevim stazama velikosrpstva

A zašto je to tako? Pa zato što je paradigma o Jugoslaviji u velikosrpskih elita uvijek bila zapravo paradigma o Srboslaviji, koja se suštinski nikad zvanično nije tako zvala.

Ali se na spomen rata početkom devedesetih odmah isprojektirala Velika Srbija sa dobro znanim granicama Karlobag – Karlovac – Ogulin – Virovitica, a autor karte je, gle čuda, Vučićev politički otac i medijski mentor, ratni zločinac Vojislav Šešelj.

"Srbija kad se naoružava, naoružava se prije svega iz domaće industrije. Naoružava se da bi čuvala svoje ime, svoje prezime, da bi čuvala svoje nebo, svoju zemlju. Da razni patuljci ne bi umislili da ponovo mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila", vrišti nervozno Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare.

Nego, hajmo se malo pozabaviti tim "patuljcima" koji bi da joj (Srbiji) "ponovno otimaju teritorij". Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? Jesu li hrvatske postrojbe upadale u Čačak i rušile i palile grad ili su to bile srpsko-četničke u Vukovaru ili Cavtatu? Je li Janšina TO tenkovima nadirala na Novi Sad ili su tenkovi ispraćeni špalirima ruža iz Beograda išli put Slovenije? Je li Peti korpus Armije BiH granatirao Valjevo ili je vojska bosanskih Srba to činila četiri godine Bihaću u BiH?

Stvar je jasna, ponavljam, da jasnija ne može biti, jedna agresivna nacionalistička velikosrpska politika, mit o srpskoj ugroženosti koristi kao alibi – ako im uopće treba alibi za naoružavanje. Autor ovih redaka nikako ne bježi u tako popularnu amnestiju naroda, odnosno građana Srbije. Jer kao što su početkom devedesetih odlično znali da je Milošević suspendirao Ustav SFRJ i nametnuo de facto Srboslaviju, kao što su znali da se sprema osvajački rat, danas znaju da iste nakane ima i Vučić. Samo što je Vučić možda čak i perfidniji od Miloševića, jer osim Šešeljeve ideološke škole ima dovoljno prijetvornosti da se naivnim Europljanima prikazuje kao suradnik, dok suptilno radi za svoje i Putinove interese.

Što nam kažu brojke?

Ilustracije radi, kako navodi vojni analitičar Nedžad Ahatović, Vučić je najavio da će tijekom ove godine biti spremna dva paketa, sa 150 milijuna i 400 milijuna eura za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. Inače, taj novac je izdvojen mimo već uknjiženih 360 milijuna eura sredstava izdvojenih u budžetu Srbije za dodatno naoružavanje. Po riječima Ahatovića, 186 milijuna eura slobodnih sredstava Vučić će odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namjenske industrije. To podrazumijeva nabavu novih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pješadije i 30 kupola za BOV "Lazar" itd. Sve to na već potrošenih šest milijardi eura na naoružavanje od 2015. do danas.

---

image

Vojni budžet Srbije veći je i jači od vojnih budžeta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedno

Andrej Isaković/Afp
---

Još ilustrativniji podaci su oni od prije godinu i pol koji nam kazuju da su tadašnji vojni budžeti u regionu bili sljedeći:

1. Srbija 1,4 milijarde eura

2. Hrvatska 1,1 milijardu eura

3. BiH 156,8 milijuna eura

4. Crna Gora 67,3 milijuna eura

Što jednostavnom računskom operacijom zbrajanja daje jasan rezultat da je vojni budžet Srbije veći i jači od zbirnih vojnih budžeta njenih susjeda s kojima je nekada dijelila zajedničku zemlju.

A što će, opet, logičkim slijedom, kazati da se Srbija itekako sprema za buduće sukobe i da većinu oružja nabavlja kupujući ga od domaćih proizvođača, ali i iz inozemstva. Za sve one koji s podsmijehom odmahnu glavom, govoreći kako je to oružje zastarjelo, upravo ono – dakle, tako primitivno je počinilo najviše štete i odnijelo najviše ljudskih života u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Vučić traži način da prijetnjom upotrebe nadmoćne vojne sile utječe na političke procese u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, na koje Srbija polaže teritorijalne pretenzije. Srbija glumeći u političkom smislu mini Rusiju na Balkanu, svoj srpski svet želi da zaokruži kombinacijom terorizma, prijetnje oružanim konfliktom i izazivanjem unutrašnjih kriza u pomenutim zemljama koje polažu apsolutno suvereno pravo na teritorij koji je pseudo povijesno bio navodno oduvijek srpski", odlično sublimira vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Budućnost susjeda Srbije nije nimalo svijetla

I ne samo to, nedavni teroristički napad na Kosovu (u Banjskoj) pokazao je da srbijanske trupe mogu penetrirati na suverenu državu, da imaju potencijal da izvode terorističke akcije na tuđem tlu i još više, a to je stvar mentalitetske prirode, da je takva akcija gotovo sto posto podržana u Srbiji.

Nemojte zaboraviti da je vođa te naoružane skupine, kriminalac i terorist Milan Radoičić slavljen kao heroj u Srbiji i da je još uvijek na slobodi, a da su njegovi poginuli teroristički kolege koji su ubijali albanske policajce odavno opisani kao "srpski heroji".

Ali ako znamo da je Srbija odavno sigurna kuća za ratne zločine i ako znamo da, primjerice, ljudi sa službenim iskaznicama države Srbije štite murale ratnog zločinca Ratka Mladića, onda se sve ukaplja u slagalicu užasa.

Na sve ovo treba kazati da je Srbija najveća rusofilska baza u Europi, da je tzv. Ruski humanitarni centar u Nišu zapravo logističko-operativno leglo ruskog FSB-a, da srpski dobrovoljci formiraju čitave terorističke jedinice ratujući kao psi rata na ruskoj strani u Ukrajini i da se sama Srbija postavila u poziciju da brani interese "brata iz Kremlja" uz imaginarnu epopeiku vječnih čekača ruskih tenkova na Dunavu.

Prirodno je onda da u svemu ovome ima puno jeze, koja može i mora uzbuniti region. Jer, ako se svjetska geostrategija prelomi preko izbora u SAD-u i ako Donald Trump pobijedi – a ima veliku šansu – postoji osnovana sumnja da će u velikom mirnodopskom sporazumu, na neki način, i ruska (čitaj Putinova) strana biti namirena, a mogla bi biti namirena upravo preko namirivanja gladnih apetita "vječito ugrožene Srbije", koja bi mogla dobiti sjever Kosova i nekakvu Republiku Srpsku na njemu, ali koja bi dobila i Crnu Goru – ponovno – kao ratnu stečevinu uz pola BiH, koju pod Dodikom već faktički i ima.

A to onda iz korijena mijenja ulogu Srbije i stavlja je iz pozicije luzera devedesetih u direktnog, snažnog ruskog igrača na Balkanu, koji Rusiji može omogućiti dugoročan utjecaj u ovom dijelu svijeta, a možda čak i njen izlazak na Jadransko more preko Crne Gore.

Netko će pitati, kako će NATO gledati na sve to, znajući da je Crna Gora članica ove alijanse. Prvo, Trump neće financirati NATO, makar ne kao u dosadašnjem obimu, a drugo, najvažniji predstavnici "srpskog sveta" u Crnoj Gori, predvođeni četničkim vojvodom Andrijom Mandićem i istomišljenicima poput Milana Kneževića, već sada stavljaju ozbiljan upitnik na pripadnost ove zemlje euroatlantskoj alijansi. Što bi značilo da bi neki budući litijaški pokret mogao vratiti zemlju pod okrilje Srbije. Kad su je mogli vratiti s EU-a na ruski put, mogu i to, nemojte se čuditi.

I nemojte zanemariti činjenicu da je Vučićev udar na Crnu Goru materijaliziran kroz potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i tadašnje manjinske crnogorske vlade. Ugovor se ticao reguliranja sveukupnih, ali prije svega pravno-imovinskih odnosa Crkve i države i zapravo je zanemarivao povijesnu zbilju, otimajući Crnogorcima materijalnu i duhovnu baštinu i stavljajući je u ruke Crkve Srbije. Naravno, ovaj ugovor bi bilo nemoguće potpisati bez Dritana Abazovića i partija na vlasti koje su kao korisni idioti poslužile Vučiću u Crkvi Srbije.

Na istoku iste priče...

Što se tiče same "srpske ugroženosti", potpisnik ovih redaka je prije par godina hodio nekoliko mjeseci po Crnoj Gori tražeći tu legendarnu "srpsku ugroženost" zbog koje je izvedena velikosrpska klerikalna četnička kontrarevolucija u kolovozu 2020. godine. I našao je samo manastire sa četiri S, srpske zastave, velike grafite podrške četnicima i ratnim zločincima, pa se s pravom zapitao, što bi tek bilo da su stvarno ugroženi, kad se ovako "deru" dok slave sponzore zla.

I priča je uvijek ista, mantra je uvijek ista, srpski režimi desetljećima, da ne kažem vjekovima, ispredaju mitove o ugroženosti dok se naoružavaju, dok izmišljaju neprijatelje kao alibi za nove i nove napade. Nekada im svjetska previranja ne idu u prilog, ali se bojim da bi ova i iduće godine itekako mogla ići u korist Vučiću i svim jahačima "srpskog sveta".

Ukoliko susjedi Srbije na vrijeme ne shvate što se zbiva, mogli bi se naći u čudu vječitog ponavljanja prvih godina devedesetih i početka velikosrpske agresije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne sjećate se, naravno. Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare vrišti o tome kako se Srbija naoružava ‘da razni patuljci ne bi umislili da ponovno mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Naoružava se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ne sjećate se, naravno. Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare vrišti o tome kako se Srbija naoružava ‘da razni patuljci ne bi umislili da ponovno mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila!‘ Naoružava se 0 10126 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-11 13:17:11 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-18 10:59:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-18 10:59:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ne sjećate se, naravno. Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare vrišti o tome kako se Srbija naoružava 'da razni patuljci ne bi umislili da ponovno mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila!' [metadata] => robots= author= title=Vučić se boji otimanja teritorija, 'kao puno puta ranije'. Kao kad je Hrvatska pošla na Čačak, a Slovenija na Novi Sad? page_title=Vučić se boji otimanja teritorija, 'kao puno puta ranije'. Kao kad je Hrvatska pošla na Čačak, a Slovenija na Novi Sad? [metakey] => Srbija, Aleksandar Vučić, naoružavanje srbije, dragan bursać [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26759916.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26759917.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrej Isakovi\u0107\/Afp","Andrej Isakovi\u0107\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Vojni bud\u017eet Srbije ve\u0107i je i ja\u010di od vojnih bud\u017eeta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26759916_1920.jpg":"1920x1080","k_26759916_1280.jpg":"1280x1280","k_26759916_1024.jpg":"1024x1024","k_26759916_640.jpg":"640x640","k_26759916_480.jpg":"480x480","k_26759916_340.jpg":"340x340","k_26759916_220.jpg":"220x220","o_26759916_1280.jpg":"1280x853","o_26759916_1024.jpg":"1024x682","o_26759916_640.jpg":"640x426","o_26759916_480.jpg":"480x320","o_26759916_340.jpg":"340x226","o_26759916_220.jpg":"220x146","h_26759916_1280.jpg":"1280x854","h_26759916_1024.jpg":"1024x683","h_26759916_640.jpg":"640x427","h_26759916_480.jpg":"480x320","h_26759916_340.jpg":"340x227","h_26759916_220.jpg":"220x147","pp_26759916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26759916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26759916_640.jpg":"640x814","pp_26759916_480.jpg":"480x611","pp_26759916_340.jpg":"340x432","pp_26759916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26759917_1920.jpg":"1920x1080","k_26759917_1280.jpg":"1280x1280","k_26759917_1024.jpg":"1024x1024","k_26759917_640.jpg":"640x640","k_26759917_480.jpg":"480x480","k_26759917_340.jpg":"340x340","k_26759917_220.jpg":"220x220","o_26759917_1280.jpg":"1280x853","o_26759917_1024.jpg":"1024x682","o_26759917_640.jpg":"640x426","o_26759917_480.jpg":"480x320","o_26759917_340.jpg":"340x226","o_26759917_220.jpg":"220x146","h_26759917_1280.jpg":"1280x854","h_26759917_1024.jpg":"1024x683","h_26759917_640.jpg":"640x427","h_26759917_480.jpg":"480x320","h_26759917_340.jpg":"340x227","h_26759917_220.jpg":"220x147","pp_26759917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26759917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26759917_640.jpg":"640x814","pp_26759917_480.jpg":"480x611","pp_26759917_340.jpg":"340x432","pp_26759917_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15182106 Threads: 4 Questions: 3168030629 Slow queries: 7093452 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235313421 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/vucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad-1373255 [printLink] => /vijesti/regija/vucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad-1373255?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 660225 [name] => naoružavanje srbije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-17 16:56:52 [main_article_id] => 0 [alias] => naoruzavanje-srbije [link] => /tag/naoruzavanje-srbije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650009 [name] => dragan bursać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 12:01:04 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-bursac [link] => /tag/dragan-bursac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne sjećate se, naravno. Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare vrišti o tome kako se Srbija naoružava ‘da razni patuljci ne bi umislili da ponovno mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Naoružava se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vučić se boji otimanja teritorija, ‘kao puno puta ranije‘. Kao kad je Hrvatska pošla na Čačak, a Slovenija na Novi Sad? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26759916.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrej Isaković/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26759916.jpg [title] => Andrej Isaković/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26759917.jpg [title] =>

Vojni budžet Srbije veći je i jači od vojnih budžeta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedno

Andrej Isaković/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana Aleksandar Vučić je kazao kako se Srbija naoružava da bi "čuvala sebe, a ne da bi nekoga u regionu ugrozila" i tom je prilikom poručio da su komentari o tome da je naoružavanje Srbije prijetnja miru u regionu "mantra onih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno unižena da bi takvom Srbijom bili zadovoljni".

Ako bi se netko teoretski probudio iz višedesetljetne kome, možda bi i mogao saslušati srbijanskog predsjednika bez ciničnog osmijeha. Svi ostali odrično vrte glavom shvaćajući da je riječ o još jednoj retoričkoj vratolomiji, usudit ću se kazati nebulozi prvog čovjeka Srbije, koji iznova i iznova mijenja uzrok za posljedicu izvrćući istinu.

Naime, Vučić vrlo dobro, odlično zna da je Srbija bila ta koja je u zadnja tri desetljeća vodila osvajačke i agresorske ratove NA TUĐEM TERITORIJU – od Slovenije, Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine do Kosova, i da nikome u regionu nije palo na pamet da dira srpske granice.

Dakako, ova bizarna srpska teorija o vječitoj ugroženosti se crpi i iz Memoranduma SANU-a, ali još ranije iz viševjekovne konkvistadorske težnje srpske vlastele koja bi dominirala cijelim Balkanom – na ovaj ili onaj način.

Pa nije se valjda Vukovar uništavao u obrambenom srpskom ratu, nije počinjen genocid u Srebrenici u obrambenom srpskom ratu, nije uništavano Sarajevo u obrambenom srpskom ratu, nisu se formirale SAO Krajine u obrambenom srpskom ratu? Naravno da nisu, samo što srpski narativ govori upravno suprotno – sve je to za njih bio obrambeni rat, zaključno na kraju i s rasističkim zatiranjem Albanaca na svojim ognjištima na Kosovu.

Šešeljevim stazama velikosrpstva

A zašto je to tako? Pa zato što je paradigma o Jugoslaviji u velikosrpskih elita uvijek bila zapravo paradigma o Srboslaviji, koja se suštinski nikad zvanično nije tako zvala.

Ali se na spomen rata početkom devedesetih odmah isprojektirala Velika Srbija sa dobro znanim granicama Karlobag – Karlovac – Ogulin – Virovitica, a autor karte je, gle čuda, Vučićev politički otac i medijski mentor, ratni zločinac Vojislav Šešelj.

"Srbija kad se naoružava, naoružava se prije svega iz domaće industrije. Naoružava se da bi čuvala svoje ime, svoje prezime, da bi čuvala svoje nebo, svoju zemlju. Da razni patuljci ne bi umislili da ponovo mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila", vrišti nervozno Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare.

Nego, hajmo se malo pozabaviti tim "patuljcima" koji bi da joj (Srbiji) "ponovno otimaju teritorij". Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? Jesu li hrvatske postrojbe upadale u Čačak i rušile i palile grad ili su to bile srpsko-četničke u Vukovaru ili Cavtatu? Je li Janšina TO tenkovima nadirala na Novi Sad ili su tenkovi ispraćeni špalirima ruža iz Beograda išli put Slovenije? Je li Peti korpus Armije BiH granatirao Valjevo ili je vojska bosanskih Srba to činila četiri godine Bihaću u BiH?

Stvar je jasna, ponavljam, da jasnija ne može biti, jedna agresivna nacionalistička velikosrpska politika, mit o srpskoj ugroženosti koristi kao alibi – ako im uopće treba alibi za naoružavanje. Autor ovih redaka nikako ne bježi u tako popularnu amnestiju naroda, odnosno građana Srbije. Jer kao što su početkom devedesetih odlično znali da je Milošević suspendirao Ustav SFRJ i nametnuo de facto Srboslaviju, kao što su znali da se sprema osvajački rat, danas znaju da iste nakane ima i Vučić. Samo što je Vučić možda čak i perfidniji od Miloševića, jer osim Šešeljeve ideološke škole ima dovoljno prijetvornosti da se naivnim Europljanima prikazuje kao suradnik, dok suptilno radi za svoje i Putinove interese.

Što nam kažu brojke?

Ilustracije radi, kako navodi vojni analitičar Nedžad Ahatović, Vučić je najavio da će tijekom ove godine biti spremna dva paketa, sa 150 milijuna i 400 milijuna eura za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. Inače, taj novac je izdvojen mimo već uknjiženih 360 milijuna eura sredstava izdvojenih u budžetu Srbije za dodatno naoružavanje. Po riječima Ahatovića, 186 milijuna eura slobodnih sredstava Vučić će odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namjenske industrije. To podrazumijeva nabavu novih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pješadije i 30 kupola za BOV "Lazar" itd. Sve to na već potrošenih šest milijardi eura na naoružavanje od 2015. do danas.

---

image

Vojni budžet Srbije veći je i jači od vojnih budžeta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedno

Andrej Isaković/Afp
---

Još ilustrativniji podaci su oni od prije godinu i pol koji nam kazuju da su tadašnji vojni budžeti u regionu bili sljedeći:

1. Srbija 1,4 milijarde eura

2. Hrvatska 1,1 milijardu eura

3. BiH 156,8 milijuna eura

4. Crna Gora 67,3 milijuna eura

Što jednostavnom računskom operacijom zbrajanja daje jasan rezultat da je vojni budžet Srbije veći i jači od zbirnih vojnih budžeta njenih susjeda s kojima je nekada dijelila zajedničku zemlju.

A što će, opet, logičkim slijedom, kazati da se Srbija itekako sprema za buduće sukobe i da većinu oružja nabavlja kupujući ga od domaćih proizvođača, ali i iz inozemstva. Za sve one koji s podsmijehom odmahnu glavom, govoreći kako je to oružje zastarjelo, upravo ono – dakle, tako primitivno je počinilo najviše štete i odnijelo najviše ljudskih života u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Vučić traži način da prijetnjom upotrebe nadmoćne vojne sile utječe na političke procese u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, na koje Srbija polaže teritorijalne pretenzije. Srbija glumeći u političkom smislu mini Rusiju na Balkanu, svoj srpski svet želi da zaokruži kombinacijom terorizma, prijetnje oružanim konfliktom i izazivanjem unutrašnjih kriza u pomenutim zemljama koje polažu apsolutno suvereno pravo na teritorij koji je pseudo povijesno bio navodno oduvijek srpski", odlično sublimira vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Budućnost susjeda Srbije nije nimalo svijetla

I ne samo to, nedavni teroristički napad na Kosovu (u Banjskoj) pokazao je da srbijanske trupe mogu penetrirati na suverenu državu, da imaju potencijal da izvode terorističke akcije na tuđem tlu i još više, a to je stvar mentalitetske prirode, da je takva akcija gotovo sto posto podržana u Srbiji.

Nemojte zaboraviti da je vođa te naoružane skupine, kriminalac i terorist Milan Radoičić slavljen kao heroj u Srbiji i da je još uvijek na slobodi, a da su njegovi poginuli teroristički kolege koji su ubijali albanske policajce odavno opisani kao "srpski heroji".

Ali ako znamo da je Srbija odavno sigurna kuća za ratne zločine i ako znamo da, primjerice, ljudi sa službenim iskaznicama države Srbije štite murale ratnog zločinca Ratka Mladića, onda se sve ukaplja u slagalicu užasa.

Na sve ovo treba kazati da je Srbija najveća rusofilska baza u Europi, da je tzv. Ruski humanitarni centar u Nišu zapravo logističko-operativno leglo ruskog FSB-a, da srpski dobrovoljci formiraju čitave terorističke jedinice ratujući kao psi rata na ruskoj strani u Ukrajini i da se sama Srbija postavila u poziciju da brani interese "brata iz Kremlja" uz imaginarnu epopeiku vječnih čekača ruskih tenkova na Dunavu.

Prirodno je onda da u svemu ovome ima puno jeze, koja može i mora uzbuniti region. Jer, ako se svjetska geostrategija prelomi preko izbora u SAD-u i ako Donald Trump pobijedi – a ima veliku šansu – postoji osnovana sumnja da će u velikom mirnodopskom sporazumu, na neki način, i ruska (čitaj Putinova) strana biti namirena, a mogla bi biti namirena upravo preko namirivanja gladnih apetita "vječito ugrožene Srbije", koja bi mogla dobiti sjever Kosova i nekakvu Republiku Srpsku na njemu, ali koja bi dobila i Crnu Goru – ponovno – kao ratnu stečevinu uz pola BiH, koju pod Dodikom već faktički i ima.

A to onda iz korijena mijenja ulogu Srbije i stavlja je iz pozicije luzera devedesetih u direktnog, snažnog ruskog igrača na Balkanu, koji Rusiji može omogućiti dugoročan utjecaj u ovom dijelu svijeta, a možda čak i njen izlazak na Jadransko more preko Crne Gore.

Netko će pitati, kako će NATO gledati na sve to, znajući da je Crna Gora članica ove alijanse. Prvo, Trump neće financirati NATO, makar ne kao u dosadašnjem obimu, a drugo, najvažniji predstavnici "srpskog sveta" u Crnoj Gori, predvođeni četničkim vojvodom Andrijom Mandićem i istomišljenicima poput Milana Kneževića, već sada stavljaju ozbiljan upitnik na pripadnost ove zemlje euroatlantskoj alijansi. Što bi značilo da bi neki budući litijaški pokret mogao vratiti zemlju pod okrilje Srbije. Kad su je mogli vratiti s EU-a na ruski put, mogu i to, nemojte se čuditi.

I nemojte zanemariti činjenicu da je Vučićev udar na Crnu Goru materijaliziran kroz potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i tadašnje manjinske crnogorske vlade. Ugovor se ticao reguliranja sveukupnih, ali prije svega pravno-imovinskih odnosa Crkve i države i zapravo je zanemarivao povijesnu zbilju, otimajući Crnogorcima materijalnu i duhovnu baštinu i stavljajući je u ruke Crkve Srbije. Naravno, ovaj ugovor bi bilo nemoguće potpisati bez Dritana Abazovića i partija na vlasti koje su kao korisni idioti poslužile Vučiću u Crkvi Srbije.

Na istoku iste priče...

Što se tiče same "srpske ugroženosti", potpisnik ovih redaka je prije par godina hodio nekoliko mjeseci po Crnoj Gori tražeći tu legendarnu "srpsku ugroženost" zbog koje je izvedena velikosrpska klerikalna četnička kontrarevolucija u kolovozu 2020. godine. I našao je samo manastire sa četiri S, srpske zastave, velike grafite podrške četnicima i ratnim zločincima, pa se s pravom zapitao, što bi tek bilo da su stvarno ugroženi, kad se ovako "deru" dok slave sponzore zla.

I priča je uvijek ista, mantra je uvijek ista, srpski režimi desetljećima, da ne kažem vjekovima, ispredaju mitove o ugroženosti dok se naoružavaju, dok izmišljaju neprijatelje kao alibi za nove i nove napade. Nekada im svjetska previranja ne idu u prilog, ali se bojim da bi ova i iduće godine itekako mogla ići u korist Vučiću i svim jahačima "srpskog sveta".

Ukoliko susjedi Srbije na vrijeme ne shvate što se zbiva, mogli bi se naći u čudu vječitog ponavljanja prvih godina devedesetih i početka velikosrpske agresije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrej Isaković/Afp Andrej Isaković/Afp
Andrej Isaković/Afp

Vojni budžet Srbije veći je i jači od vojnih budžeta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore zajedno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/vucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad-1373255 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97603f56c5f773e64429a1f16070c0f0500cdb0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vu%C4%8Di%C4%87+se+boji+otimanja+teritorija%2C+%E2%80%98kao+puno+puta+ranije%E2%80%98.+Kao+kad+je+Hrvatska+po%C5%A1la+na+%C4%8Ca%C4%8Dak%2C+a+Slovenija+na+Novi+Sad%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad-1373255 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvucic-se-boji-otimanja-teritorija-kao-puno-puta-ranije-kao-kad-je-hrvatska-posla-na-cacak-a-slovenija-na-novi-sad-1373255 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne sjećate se, naravno. Koja se to bivša jugoslavenska republika bavila otimanjem teritorija od Srbije? No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedavnoj konferenciji za novinare vrišti o tome kako se Srbija naoružava ‘da razni patuljci ne bi umislili da ponovno mogu da joj otimaju teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Naoružava se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaNaoružava se

Vučić se boji otimanja teritorija, ‘kao puno puta ranije‘. Kao kad je Hrvatska pošla na Čačak, a Slovenija na Novi Sad?

Piše Dragan Bursać
18. ožujka 2024. - 11:59

Prije nekoliko dana Aleksandar Vučić je kazao kako se Srbija naoružava da bi "čuvala sebe, a ne da bi nekoga u regionu ugrozila" i tom je prilikom poručio da su komentari o tome da je naoružavanje Srbije prijetnja miru u regionu "mantra onih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno unižena da bi takvom Srbijom bili zadovoljni".

Ako bi se netko teoretski probudio iz višedesetljetne kome, možda bi i mogao saslušati srbijanskog predsjednika bez ciničnog osmijeha. Svi ostali odrično vrte glavom shvaćajući da je riječ o još jednoj retoričkoj vratolomiji, usudit ću se kazati nebulozi prvog čovjeka Srbije, koji iznova i iznova mijenja uzrok za posljedicu izvrćući istinu.

Naime, Vučić vrlo dobro, odlično zna da je Srbija bila ta koja je u zadnja tri desetlje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:26