StoryEditorOCM
Regijaobračun s ‘turcima‘

Tursko veleposlanstvo o prijetnjama crnogorskog političara, umiješalo se i tužiteljstvo: ‘Mislio sam na borbe predaka‘

Piše vijesti sd
18. lipnja 2024. - 08:50
Crnogorski političar se sada pravda da je mislio na borbe predaka, a ne na današnje TurkeUmit Turhan Coskun/Afp

Veleposlanstvo Turske u Crnoj Gori priopćilo je sinoć da su "neprihvatljive uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima koje je izrekao predsjednik općine Nikšić Marko Kovačević".

"Negativna upotreba termina ‘Turci’, čak i sa povijesnim referencama, prilično je žalosna. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koje prijete cijelom europskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori. Nastavit ćemo podržavati nacionalni i vjerski sklad i toleranciju u Crnoj Gori, kao i do sada”, napisali su na mreži X.

Više državno tužiteljstvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom sporne izjave Marka Kovačevića, koji je kazao da će, "prema onima koji neće da nam budu braća, postupati kao prema Turcima“, piše danas.rs.

Kovačević je tim povodom bio saslušan u nikšićkoj policiji. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić oštro su osudili izjavu Kovačevića. Oštro su reagirali i pojedini predstavnici oporbe. Ovo nije prvi put da Kovačević, kadar Nove srpske demokracije predsjednika parlamenta Andrije Mandića, iznosi slične stavove.

Kovačević je na društvenim mrežama kazao da tijekom svog govora na Grahovcu nije spominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu.

Kovačević je kazao sljedeće: "Bit ćemo strpljivi. Čekat ćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem: Jesmo li braća? A ako netko neće da budemo braća, ako netko hoće više sličiti Turcima, onda Boga mi, u budućnosti, prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati!“, rekao je Kovačević u govoru kojeg se danima komentira..

"Turke sam spomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili, prije svega u obrani svojih ognjišta i oslobađanja od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom“, rekao je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 08:50