StoryEditorOCM
Regija‘letio u leru‘

Teško oštećen jedan od ukupno tri helikoptera Vojske Crne Gore; Šteta je velika, a uzrok havarije bizaran

Piše vijesti sd
31. siječnja 2024. - 11:14

Jedan od ukupno tri srednja višenamjenska helikoptera tipa Bell-412, kojima raspolaže Zrakoplovstvo Vojske Crne Gore, teško je oštećen u incidentu koji se nedavno dogodio na vojnom aerodromu "Knjaz Danilo" u Golubovcima.

Prema tvrdnji izvora koji je želio da ostane anoniman, do incidenta nije došlo tijekom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji, piše Siniša Luković za Vijesti.

Navodno je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Na taj način došlo je do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisijskom sklopu rotora.

Šteta se, prema neslužbenim informacijama, još procjenjuje, a kreće se u rasponu od pola do skoro milijun eura.

Drugi izvor upoznat s događajem rekao je da je iznos preliminarne procjene štete 700.000 eura.

potpuna odsutnost pažnje posade

Prema tvrdnji izvora, teško mehaničko oštećenje helikoptera dogodilo se dok su u letjelici bila oba pilota i aviomehaničar.

"Mislim da se ovdje ne radi o nepažnji, nego o neshvatljivoj potpunoj odsutnosti pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letjelice ovog tipa, ali će to definitivno utvrditi istraga jer je formirana komisija za procjenu štete i utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja", rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor kazao je da su piloti opteretili motore helikoptera sa 112 posto snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103 posto.

Prema njegovim riječima, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom je stanju drugi motor i transmisija.

Incident se, prema riječima tog sugovornika, dogodio 17. siječnja.

Upućen je preliminarni upit kompaniji u Varšavi, koja je po ugovoru zadužena za remont i popravke helikoptera, pišu Vijesti.

image

Crnogorska vojska trenutno je ostala na dva helikoptera (ilustracija)

Javier Torres/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:15