StoryEditorOCM
Regijavučićevi žetončići

Skupština Crne Gore poslije burne rasprave usvojila rezoluciju o Jasenovcu; skoro pola zastupnika nije glasalo

Piše vijesti sd
28. lipnja 2024. - 20:13

  Skupština Crne Gore u petak navečer usvojila je rezoluciju o Jasenovcu. Glasala su 42 od 81 zastupnika u parlamentu, 41 je bio za, a jedan protiv.

Za dopunu dnevnog reda prijedlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 zastupnika. Glasova protiv i suzdržanih tada nije bilo, izvještva podgorička Pobjeda, prenosi Jutarnji list.

image

Jasenovac je crnogorskim zastupnicima često bio poticaj za raspravu o drugim problemima

Afp

U petak popodne rasprava u crnogorskoj skupštini bila je polemična. 

 Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata (SD) postavio je pitanje zašto se čekalo osam mjeseci na donošenje rezolucije, naglašavajući kako je to zbog blagoslova onih koji ne žele Crnu Goru u Europi.

  "Učili smo u školama o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, a vi kažete da nije bio genocid u Srebrenici. Skupština Srbije neće donijeti rezoluciju o Jasenovcu da ne bi ugrozila europski put, a mi to radimo", rekao je Nikola Janović (DPS), prenosi Index.

"I Stepinac je rekao da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda. Ima li lidera SPC-a da kaže isto za Srebrenicu?, upitao je Albin Ćeman iz Demokrata.

image

Brojni crnogorski zastupnici spominjali su i zločin u Srebrenici

Elvis Barukčić/Afp

 Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) istaknuo je da hrvatski državni vrh redovno obilazi Jasenovac te da bi bilo dobro da i srpski vrh počne ići u Srebrenicu.

Bogdan Božović iz SNP-a potvrdio je da zločin u Srebrenici ne može biti osporen te da zločinci ne mogu biti heroji.

  "Uništavate ekonomiju, sigurnosni sektor, a ovom rezolucijom i međunarodni ugled. Posvađani smo sa susjedima", kazao je Andrija Nikolić iz DPS-a.

Prosrpski predsjednik skupštine Andrija Mandić je rekao kako je važno da se rezolucijom ne ograničavaju samo na Jasenovac već da se proširi i na druge logore kao što su Dachau i Mauthausen kako bi se obuhvatila cjelokupna povijesna slika zločina.

On je poručio je da je usvajanje rezolucije čast za sve građane Crne Gore i pozvao sve zastupnike da sudjeluju u ovom povijesnom trenutku, prenosi Index.

image

Andrija Mandić, prosrpski predsjednik skupštine 

Savo Prelević/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 20:15