StoryEditorOCM
Regijaispali i zaboravi

Šef srpske diplomacije Dačić: ‘Kad bi Srbija željela ratovati, Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina!‘

Piše Vijesti Sd
15. siječnja 2024. - 22:23

Srpski ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić poručio je kako Srbija nema namjeru ratovati, ali da hoće tada “Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina”.

Kazao je to govoreći o američkoj prodaji protutenkovskih projektila Javelin Kosovu. Smatra kako se time ne šalje poruka Srbiji, nego da je to dio dugoročnog cilja da se pomogne neovisnosti Kosova, koji se počeo provoditi 1990-ih. Kaže kako je Oslobodilačka vojska Kosova dobivala oružje od brojnih zemalja: Njemačke, SAD-a, islamskih zemalja...

"Imamo dublji problem, ovdje je riječ o strateškim interesima da tzv. Kosovo bude neovisno, čemu se protivimo. Moramo biti oštri, čvrsti, mudri i realni u međunarodnim okolnostima", rekao je Dačić i dodao da Srbija treba nastaviti s naoružavanjem.

Dačić vjeruje kako je krajnje vrijeme da Srbija odluči je li Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije.

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa, kaže za beogradski Danas da ova izjava točno odražava namjeru Dačića i Srbije da će, ako im se ukaže prilika, “uništiti” Kosovo.

- Ali Dačić i Dačićevci trebaju znati da su jednom okusili što znači NATO i vjerujem da više nikada u životu ne bi htjeli osjetiti što znači NATO. Dačić zaboravlja da je NATO na Kosovu i da će doživotno biti na Kosovu. To je poruka za Dačića i Srbiju - kaže Šeholi. 

image
Goran Mehkek/Cropix

Borko Stefanović, potpredsjednik SSP-a, smatra da smo svjedoci još jednog radikalnog čina, a to je zveckanje oružjem i utrka u naoružanju s Kurtijem.

– Sav neuspjeh naše vanjske politike vidi se u ovom slučaju, budući da na naprednjačko lažno regionalno hvalisanje brojem tenkova, režim dobiva pljusku iz Washingtona na način da će prodati Javeline Prištini, iako Priština ne bi ni smjela imati vojsku po rezoluciji 1244. - navodi on za Danas.

Miroslav Aleksić, čelnik Narodnog pokreta Srbije, ističe da ovakva izjava ne priliči ozbiljnim političarima jer se može protumačiti i kao prijetnja, te da u biti samo služi za unutarnji PR za prikrivanje poraza u pregovorima s Prištinom.

Dačić se osvrnuo se i na Srpsku pravoslavnu crkvu kritizirajući  SPC što je odbila prihvatiti papin posjet Srbiji jer drži da je utjecaj Vatikana izuzetno važan u svijetu. Smatra da je važno da SPC radi na odnosu s Vatikanom jer je u interesu Srbije da Papa bude na srpskoj strani. Podsjetio je da Kosovo već neko vrijeme njeguje neformalne veze s Vatikanom.

"Mislim da je vrijeme da SPC prije svega radi na tome", kazao je Dačić i istaknuo da je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao papu u Srbiju, ali je poziv na zahtjev nekih vladika otkazan.

image
Bo Amstrup/Afp

"Je li nam bitno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili nije... Hoćemo li nešto uraditi ili ćemo i dalje biti u rovovima koji nam nisu praktični. Nama je interes da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca", istaknuo je.

Tvrdi da nije svejedno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili neće jer se zna koliki je dio svijeta pod utjecajem Vatikana. "Patrijarh, vladike, Sinod svi moraju hitno reagirati oko Svete stolice, isto kao i Srpska akademija nauka i umjetnosti, sa svojim kolegama širom svijeta, isto kao i sportski savezi i svi drugi", napomenuo je.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:47