StoryEditorOCM
Regija‘zov otadžbine‘

Ratni zločinac Ratko Mladić zatražio uvjetnu kaznu ili odlazak u Srbiju: ‘Tamo bih imao bolju zdravstvenu njegu‘

Piše vijesti sd
21. svibnja 2024. - 13:34

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev ratnog zločinca Ratka Mladića, nekadašnjeg zapovjednika Glavnog štaba vojske Republike Srpske (VRS), za uvjetno puštanje na slobodu ili da nastavak služenja doživotne kazne zatvora bude u Srbiji.

U odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santane navodi se da je 26. travnja 2024. Mladić podnio zahtjev tražeći uvjetno puštanje u Srbiju zbog humanitarnih razloga ili alternativno da tamo služi ostatak kazne. Kao razloge za takav zahtjev Mladić je naveo da njegova bolest nije tretirana, da bi u Srbiji imao bolju zdravstvenu njegu, kao i jezična barijera s kojom se trenutno suočava, piše Klix.ba.

Gatti Santana u odluci je napomenula da statut Mehanizma propisuje da se zatvorska kazna služi u državi s kojom Ujedinjeni narodi imaju sporazume te da Srbija ne bi bila održiva opcija za izvršenje kazne koju je izrekao MMKS.

"Budući da je odslužio samo otprilike 13 godina svoje doživotne kazne, Mladić još nije dostigao prag podobnosti za prijevremeno puštanje na slobodu", navodi se u odluci.

Redovito praćene zdravstvenog stanja

Mehanizam je 8. lipnja 2021. godine donio drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora zločincu Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj točci optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Kao dio redovitog praćenja Mladićevog zdravstvenog stanja, predsjednica je dobila izvještaj Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda koji ukazuje da je Mladićevo zdravstveno stanje trenutno stabilno i da postoji značajan napredak.

image

Na haaškim ročištima ratni zločinac pucao je od zdravlja i od smijeha

 

 

Afp

"Na osnovi informacija koje imam, smatram da uvjerljive humanitarne okolnosti na koje se pozivao Mladić nisu potkrijepljene u ovoj fazi i da Mladić dobiva svu neophodnu njegu u Pritvorskoj jedinici. Smatram da zahtjev treba odbiti", zaključila je Gatti Santana.

Prema odluci koja je donesena 10. svibnja, predsjednica je u apelirala da tajnik Mehanizma osigura, ako se to već nije dogodilo, da Mladić što prije dobije medicinsku dokumentaciju koju je zatražio, kao i da se osigura da Mladić i dalje ima pristup prevoditeljskim uslugama na svom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 15:21