StoryEditorOCM
RegijaPROMJENA ODVJETNIKA

Preokret u slučaju ubojstva male Danke, osumnjičeni je odlučio sve ispričati?! ‘Ovakvo što rijetko se događa...‘

Piše vijesti sd
19. travnja 2024. - 10:29

Srđan Janković (50), osumnjičen da je vozio službeni automobil JKP ‘Vodovod‘ u kojim je 26. ožujka u Banjskom polju udarena Danka Ilić (2), do sada se branio šutnjom. No, prije dva dana zatražio je promjenu odvjetnika pa je opravdano očekivati ​​da je spreman sve ispričati nadležnima. Odvjetnik Radomir Munižaba za Blic objašnjava kako ova promjena može utjecati na postupak, prenosi Jutarnji list.

Prema riječima Munižabe, u svakoj fazi postupka osumnjičenik, a kasnije i okrivljenik, ima pravo braniti se kako želi, što znači da ako se u prvoj fazi brani šutnjom, svoju obranu može iznijeti i kasnije.

- Ne znamo žele li osumnjičeni ili ne žele otkriti gdje je tijelo Danke Ilić. Sigurno postoji razlog zašto tijelo do sada nije pronađeno. Pronalazak tijela važan je za postupak kako bi se utvrdile sve činjenice o ozljedama koje je zadobila oštećena Danka Ilić, a samim tim i kako bi se utvrdilo koje su ozljede dovele do smrtnog ishoda - objašnjava Munižaba.

Ističe da se branitelj i osumnjičenik mogu obratiti istražnim tijelima s prijedlogom da pomognu u ovoj istrazi dopunom svojih iskaza datih u tužiteljstvu.

Pravo na promjenu odvjetnika

- Situacija s promjenom odvjetnika ne utječe bitno na eventualni sudski postupak, ali angažman novog branitelja može dovesti do promjene u obrani osumnjičenika, što bi svakako moglo utjecati na sam sudski postupak. Sve zavisi od nadležnog tužiteljstva kakva će optužnica biti podignuta – kaže Munižaba.

Odvjetnik napominje kako takve situacije nisu rijetke, posebice u ovoj fazi kaznenog postupka.

- I nakon određivanja branitelja po službenoj dužnosti, osumnjičenik ima pravo ponovno sâm angažirati odvjetnika, a branitelja po službenoj dužnosti razriješiti - kaže Munižaba.

image

Mala Danka još nije pronađena

Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Srđan Janković je prije dva dana otkazao punomoć odvjetniku jer ne želi da ga on više brani.

- Očito je da je nezadovoljan njegovim savjetima i načinom na koji ga je branio pred nadležnim tijelima. Janković je zatražio da mu se dodijeli odvjetnik po službenoj dužnosti. To nas je iznenadilo jer se rijetko događa da usred ročišta osumnjičenik zatraži promjenu odvjetnika - rekli su u tužiteljstvu.

Za sada nije poznato koji će odvjetnik biti dodijeljen Jankoviću, no o tome će se odlučiti do sutra.

Nezadovoljan obranom šutnjom

- Daljnji postupak je takav da slijedi razgovor novog odvjetnika s osumnjičenim Jankovićem. S obzirom na tijek rasprave, apsolutno svaki odvjetnik savjetovat će mu da se prestane braniti šutnjom jer je bolje da Janković sâm ispriča sve što zna. S obzirom na to da je Dragijević priznao kako je osobno golim rukama zadavio djevojčicu, time je automatski otklonjena sumnja da je Janković izravni ubojica. Zatim, da je Srđan Janković bio zadovoljan načinom obrane, odnosno šutnjom, sigurno ne bi dao otkaz svom odvjetniku. Uvjereni smo da je pitanje trenutka kada će Janković dobrovoljno iznijeti svoju obranu u tužiteljstvu. Nadamo se da postoji mogućnost da se sazna gdje je tijelo malene Danke - kažu neslužbeno nadležni.

image

Građani Bora i cijele regije s velikim zanimanjem i empatijom prate slučaj

Ranko Šuvar/Cropix

Ostvare li se prognoze tužiteljstva, novi momenti u istrazi očekuju se nakon što Janković ispriča svoju verziju događaja tog kobnog dana.

Podsjetimo, u Višem javnom tužiteljstvu u Zaječaru u svojstvu svjedoka saslušani su Ivana i Miloš Ilić, roditelji ubijene djevojčice. Svjedočili su u nazočnosti dvojice optuženih. Svjedočenje roditelja je bilo potresno, otac i majka su plakali.

Danka Ilić (2) nestala je 26. ožujka u Banjskom polju, gdje je iz Bora došla sa majkom i starijim bratom. Za Dankom je tragala cijela Srbija sve do 4. travnja, kada je policija uhitila Srđana Jankovića iz sela Luka i Dejana Dragijevića iz sela Zlot. Tereti ih se za teško ubojstvo, piše Jutarnji list.

image

Policija još uvijek nije uspjela pronaći tijelo

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:30