StoryEditor
RegijaCRNA GORA

Obrati u ratu protiv mafije: šefa kavačkog klana uhapsili, pustili, pa opet uhapsili. Policija ima dokaze o zvjerskom mučenju pripadnika škaljarskog klana

25. travnja 2021. - 19:53

Rat protiv narkokartela i mafije na Balkanu obilježen je živom dinamikom i sumnjivim gestama pravosuđa: nakon što je sa suradnicima uhapšen, vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan je dan poslije bio pušten, pa onda opet uhapšen. To je učinjeno nakon što je sudsko vijeće u Podgorici naknadno preinačilo odluku svog kolege Miroslava Bašovića te Kašćelana i njegovu omanju ekipu ipak poslalo u istražni zatvor.

Tužitelj Saša Čađenović dostavio je Višem sudu odluku o provođenju istrage protiv vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana (58) i Radoja Zvicera (39) te još dvanaest osumnjičenih za teška krivična djela, no inspektori – nakon što su odlukom suca istrage bili pušteni - nisu uspjeli iznova pronaći i privesti sve osumnjičene.

'Smotana' policija

Policajci nisu uspjeli opet uhapsiti odbjegle Kotorane Miloša Radonjića (35), Krsta Maroša (43) i Darka Prelevića (30) iz Podgorice. Oni su, zajedno s ostalima, osumnjičeni za najmanje jedno ubojstvo i jedan pokušaj ubojstva. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je objavio na društvenim mrežama kako je sudac istrage Bašović odgovoran za njihovo puštanje na slobodu, kao i za eventualna kaznena djela ako ih u međuvremenu počine.

- Red bi bio da sudac Bašović sad ode u Kotor i da ih jednog po jednog pronalazi i lišava slobode, umjesto što nepotrebno iscrpljuje policajce i izlaže ih opasnostima – bio je kritičan Abazović.

image
SHUTTERSTOCK

Policija i istražitelji navodno raspolažu opsežnim dokazima o zvjerskom mučenju koje su počinitelji izveli nad članovima njima suprotstavljenog škaljarskog klana. Dokazni materijal, objavili su crnogorski mediji, nalazi se na više od  160 stranica, a prikupila ga je crnogorska policija u suradnji s partnerskim službama iz dvije europske države.

Ubojstvo

Medijima je dan nakon prvog hapšenja šefova kavačkog klana iz Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici neslužbeno rečeno da grupu terete za ubojstvo tridesetogodišnjeg Podgoričanina koji je u srpnju prošle godine nestao između Kotora i Lovćena. Premda tijelo smaknutog nije pronađeno, policija navodno raspolaže dokazima njegova zvjerskog mučenja i egzekucije. Sporni sudac Bašović koji je osumnjičene pustio na slobodu dio tih dokaza proglasio je nezakonito prikupljenim.

Potpredsjednik Vlade Abazović sa suradnicima smatra da je to što sucu Bašoviću nije bilo dovoljno više od 160 stranica dokaznog materijala za djela koja nose 40 godina zatvora da grupu zadrži u pritvoru samo potvrđuje „kako su kraci kriminalne hobotnice duboko u sistemu”.

Koordinator službi sigurnosti Crne Gore ocijenio je da je Bašović na slobodu pustio kriminalce, a zapravo uhapsio državu: puštanjem 14 figura iz kriminalnog miljea da slobodno šetaju ulicama, po njemu se htjela poslati poruka da se više nitko ne usudi krenuti na mafiju koja već godinama ubija, tj. da se državu obeshrabri od ikakvog budućeg djelovanja protiv kriminala. Poručujući da je crnogorska policija dva puta u tri dana izvodila spektakularne akcije, kazao je da se to u ovim okolnostima može nazvati podvigom. Iz svega izviru skrivene poruke kako crnogorska mafija uživa podršku bivših državnih struktura, bliskih Milu Đukanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2021 02:20