stdClass Object ( [id] => 1279914 [title] => Naš reporter među kreševskim Hrvatima: Nisi se ženit‘ mogo, ako jaje nisi potkovo! Spasila me od moždanog udara... [alias] => nas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Snijeg pade na behar, na voće...

Nije neobično da zima repom ošine i u aprilu. Još jednom, prije nego što ode lijepoj svojoj i dalekoj kući na sjeveru. Pa udari po baščama i ledinama. Gorskim mističnim stazama. Kud god prođe, pahuljama pospe jabuku i šljivu u cvatu. Zerdeliju! Ljubičast kaćun i žućkastu jagorčevinu.

Ko da kroz prste soli mladu janjetinu. Sitnom onom solju, bosanskom, tuzlanskom, pa nek bi krupna stoput bolja bila na lešanom mesu. I sočnom planinskom krumpiru.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ukratko – buđenje ranog proljeća i blaga bol u grudima. Katolici su usred Velikog tjedna, čekajući Uskrs. Muslimani poste ramazan, eno im gore kandilji na munarama i mirišu topli iftarski somuni, lepinjice s čurekotom, kimom, a Židovi slave Pesah, izlazak iz egipatskog ropstva, uz macot, beskvasni kruh, gorko zelje i janjeću koljenicu.

Jedna jaja za Sv. Luciju, druga za Uskrs

Sve smo ih sreli u tom divnom kraju, Bosni Srebrenoj i kraljevskom Kreševu gradu, gdje još odzvanjaju udarci čekića po nakovnjima iz stotina drevnih majdana, đe se vruće gvožđe kuje i sloboda od davnina snuje. Još tu pamte Katarinu kraljicu Kosaču i Tomaša kralja Kotromanića.

---

image

Franjevački samostan i crkva. Samostan je iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije

Ante Čizmić/Cropix
---

– Mašio si, momak! Imamo mi druga jaja za Uskrs… Ova ti to nisu. Ova su ti jaja više za Svetu Luciju. Pošto je ona zaštitnica kovača, a ovo ti je stari kovački kraj. Zato ti mi ta svoja jaja i potkivamo. Nisi se ti ni ženit mogo ako jaje prije nisi potkovo! Dok ova uskrsna farbamo, to je više ženski poso bio.

Stjepan Biletić iz Meljina čitav je vijek proveo ko učitelj male djece. Nekad je u kraju bilo sedam područnih škola, a danas u centralnoj svi đaci stanu u jednu smjenu.

---

image

Stjepan BiletiĆ: Ovo je naša tradicija, tradicija kreševskih Hrvata

Ante Čizmić/Cropix
---

Potkovao ih je Stjepan tisuće: od malešnih ptičjih i prepeličjih do nojevih, pozamašnih. Doteklo ih je svuda, širom kruga zemaljskog. Nojeva do Australije! Danas se potkiva olovnom potkovicom, pa je mrvu lakše, a do prije 50 godina potkivalo se željeznom. I čavlima željeznim! To je bio izraz kovačke majstorske vještine. Zrelosti.

Nekako se u tim razmišljanjima – o buđenju novog proljeća i pobjedi života nad smrću – ukorijenila i simbolika šaranja pisanica, uskrsnih jaja, veselih zečeva, pilića i gnijezda.

Tu je jaje arambaša! Za plodan život. Na potkovi, za dobru sreću i berićet.

Je*o ti banje i toplice

– Sjeko ja smrču motorkom. Peko rakiju, trebalo mi. Odjednom, sve mi bijelo pred očima, kud god da pogledam. Šta je – spuco mene moždani! Ja vjerujem da se ne bi vako oporavio da ne bi jaja…

Zar jaja valjaju i za to?!

– Jašta, bolan, jebo ti banje i toplice! Kad jaje potkivaš, rade mozak i ruke. To ti je oporavak. Još ovaj konjski gel kad namažem…

Kakve veze sad konji imaju?

– Kako nemaju: kad se konju upale tetive, pa zategnu, sve mu se ukoči. Reko je meni jedan čovjek, de se i ti oprovaj namazat. Bogami – radi, stvarno opušta, vidi mi ruke i prstiju. Udarilo u desni mozak, platila mi lijeva strana. Ja sam spao sa 110 na 80 kila, nisam mogo o sebi, al dobar sam sad…

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Kreševsko potkovano jaje zaštićeno je 2014. godine. Da ga ne pokradu. Kaže Stjepan da imaju neki Mađari. Svojataju ga. I Japanci da su pokušavali. Čak i Rumunji, odnosno Hrvati iz Karaševa, manjina navodno kreševskih korijena.

– Džaba, naša je to tradicija, kreševskih Hrvata.

Stjepana je umijeću potkivanja jaja naučio Frano Ivičević, stari kovač, još je u “Čeliku” radio. Najprije je to bila kovačka zadruga, zatim i poduzeće za izradu kovanog alata, uglavnom poljoprivrednog.

U Kreševu jača Torcida nego BBB

A pogoni su bili između mjesta, stisnutog u dolinici između brda, kao u škripcu, i drevnog franjevačkog samostana – jednog od triju srednjovjekovnih koji su preživjeli 400 godina turske vlasti, uz fojnički i onaj u Kraljevoj Sutjesci – na dominantnom proplanku. Da jedni druge bolje vide, narod i fratri. Između njih su, kažu neki Kreševljaci, socijalističke vlasti kasnije nasadile kovačku tvornicu kao tampon-zonu. Iz koje da je bubalo jače od crkvenih zvona.

Potkovice su izlivene u olovu. Najbolje iz vodovodne cijevi od pola cola. Ili iz vodokotlića, od tri osmine cola. Mekše su od željeznih i lakše za kreševsko potkivanje.

---

image

Evo potkovice prije nego što je se spoji na jaje

Ante Čizmić/Cropix
---

Oblikuju se na modelima, izrađenima također od jaja. Ispušu se žumanjak i bjelanjak, a ulije se cement i pijesak s vodom.

– Dobije se betonski model. Na njemu oblikuješ potkovicu. Iz drugog jajeta izduvaš sadržaj, to je ženi za pite, kolače, kajgane i slično. Prije sam duvo na slamku, a sad kompresorom ovim, malo smo se modernizovali. Rupe u ljusci bušilo se oštrim šilom, danas ovom malom bušilicom. U zubara nabavljam burgijice.

One zubne?!

– Ja, bolan!

Posebnim čavlima, saviju se ko udice pa ih Stjepan provlači kroz rupice, veže se potkovica za ljusku:

– Nekad krene pa ide, a nekad neće pa ga jebi… Zateže se da ne pukne! S donje strane. Tako da jaje leži na potkovici. Danas se s gornje strane dodaju razni simboli, grbovi – ima i Hajdukov (jaka je Torcida u Kreševu, jača nego Boysi) – amblemi, svašta, može i logotip firme.

Ni za što drugo ne valja...

A ekseri?

– Kineska žica za lemljenje, od milimetra: ni za šta drugo ne valja već za potkivanje jaja!

Ako ćete kreševsko jaje s potkovom, to vam je pet maraka. A s potkovicom i grbom Hajduka – cener! Svega još nekoliko Kreševljaka održava tradiciju koja gasne: nesta naroda, nesta kovača, nesta jaja.

Čujemo da su iz Kreševa išle karavane za Dubrovnik, Tursku i Malu Aziju. Po sto konja nosilo je kovan teret, alate i oružje, filigranski izrađen kreševski nakit nosile su daleke gospođe i kadune. Živa se vadila, srebro topilo, željezo okivalo.

---

image

Dalibor Biletić: Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju

Ante Čizmić/Cropix
---

– Ti ni žensku nisi mogo potkovat ako nisi znao jaje! A vidi mene danas: mažem se ko kljuse tim gelom konjskim za tetive. Najverojatnije ću za ovim stolom i završit karijeru…

Kovač Dalibor Biletić jedan je od rijetkih kreševskih kovača danas:

– Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju. Svake godine il dvije idu sačevi dolje brodom…

Ostale tri kovačnice

Ajde?!

– Bogami!

Kako radite?

– Na starinski način. Prije su čekiće gonili mlinovi, zato su majdani i bili uz potoke. Ko u Varešu što ima i sad, u selu Oćevija. Danas je u nas ipak malo modernije, imaju motori da vrte. Danas su u Kreševu ostale još tri kovačnice, a pred rat ih je bilo 27! Evo, čujem da je prije sto godina bilo 280 duganja, tih malih kovačnica, ko što je i ova bila, u svakoj drugoj kući.

Potkivaš li jaja?

– Jok! To ovi stariji rade.

Ti si onda više ko hard core, heavy metal.

– Isto teškaš, ha-ha-ha…

---

image

Marko Čalaga, kustos franjevačkog muzeja koji čuva i ‘rudarsku Bibliju’, raritetnu knjigu ‘De re metallica’

Ante Čizmić/Cropix
---

U Gospinoj crkvi ponad ubave kreševske čaršijice, još bolje kazano, stare urbane jezgre i danas dobro očuvane, s brojnim bosanskim kućama, krečom bojenima, pod šindrinim crnim krovovima na četiri vode, u toj, dakle, Božjoj kući, neki stari Bachov koral odsvirao nam je nadahnuto Frano Martinčević. Dok je kasni snijeg bijelio drevni grad. I kasnije nam pokazao sve što o Kreševu treba znati!

---

image

Frano Martinčević, jedini magistar orgulja u BiH

Ante Čizmić/Cropix
---

– Ja sam jedini magistar orgulja u BiH, koncertni orguljaš. Iz drevne kreševske loze Martinčevića, zna joj se trag 450 godina!

Hrvat i Židov i Mladićev ćato

Frano ima dvojak identitet. I dva imena. Drugo je Yehuda. Nosi i dva prezimena. Jedno ste čuli, kreševsko je, ćaćino mu. Ali orguljaru je važna i ženska, materine matere strana, a ona vodi u Solun, pa u Makedoniju. Prezime koje slijedi žensku liniju Franina identiteta je Kolonomos.

– Tako ti ja osjećam hrvatski i židovski puls, korijen, kulturu, tradiciju i identitet… Pa čak i makedonski!

Mogao bi roman napisati. Više od 20 godina živio je u Norveškoj. Rekli bi ljudi iz Bosne, gore kod šarafa! Onog na globusu, uz sjevernu Zemljinu os.

– Iz Sarajeva sam prvo odletio u Beograd, sa još 700 natiskanih ljudi, onim “kikašem”, Boeingom iz Ugande. Avionom punim oružja što ga je JNA zaplijenila na početku rata u Hrvatskoj i uhapsila Antona Kikaša.

Po svijetu mu je četvero od ukupno devetero djece, Sara, Ivan, Janko i Nastasja, odrasli su to već ljudi, a u Kreševu – u bosanskoj kući, na one četiri vode, u kojoj se 320 godina rađalo i umiralo 19 naraštaja Martinčevića – orguljar čuva još pet dragulja:

– Rebeka Iva ima 18 godina, Petar Yitzhak 16, Ivo Joshua 13, David Ya’akov 11 i Moshe Jordan 7,5. Ukratko, samohrani sam otac petoro djece, trenutno bez stalnog zaposlenja, pa nam životni izazovi nisu strani zadnjih godina, a posao bi mi jako dobro došao. Volio bih i u Hrvatskoj.

Sviram ja tako na pianinu...

Frano je, veli, akademski školovan glazbenik, sedam jezika govori, svijeta pola vidio, koncerte imao, tisuću nastupa u 30 zemalja, albume snimao. Sportski klub u Kreševu vodio, turističkom promocijom mjesta i kraja se bavio, savjetnik predsjedavajućeg Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH bio, dislocirani studij glazbene umjetnosti vodio. Svašta još.

Ne biste vjerovali, stigao je biti i ćato, pisar najpoznatijeg budućeg ratnog zločinca s ovih prostora, osuđenog u Haagu na doživotnu robiju.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

– Sviram ja tako Rahmanjinova na pianinu u Domu JNA u Štipu, vježbam. Osamdesetih… Kad, eto ti Ratka Mladića. Tek će on postat “Mladić”. Pita šta se to svira. Ruski kompozitor?! Svidjelo mu se! Pita znam li tako kucat i po mašini. Dobro, kaže, onda čizme, uprtači i sutra kod mene...

I kad smo već u fratarskoj kući na kreševskom brijegu, nek znate i da je Frano stigao biti i franjevački sjemeništarac u Visokom. Gdje danas traže piramide. I gdje se za turskoga vakta išlo promijeniti ime.

“Sretan Uskrs!” Razapeli su Kreševljaci čestitku nad ulazom u grad. Uz šareno bojene pisanice. Pokraj velikog kreševskog potkovanog simbola na visoku stalku. Koji je vidio i bolje dane.

Tu je ipak – zna se – jaje arambaša!            

---

Samostan sv. Katarine Aleksandrijske

– Samostan sv. Katarine Aleksandrijske datira još iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije. Paljen, rušen i obnavljan. Današnja zgrada je iz Austro-Ugarske. I crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je stradavala.

Ova je primjer moderne sakralne arhitekture iz 1970. godine. Autor vitraja je Đuro Pulitika, po nacrtu Ive Dulčića. Dulčić je autor i pet mozaika na pročelju. Interijer je oslikao Đuro Seder. Bistu fra Grge Martića napravio je Ivan Meštrović...

Pastoralna skrb čitave Hercegovine u tursko doba vodila se iz kreševskog samostana. Zato nije čudo da je u Kreševu djelovao i čuveni posuški Hercegovac fra Grgo Martić: odlikovali su ga i turski sultan i bečki car. U njegovoj spomen-sobi u muzeju imamo i sablju koju mu je darovao ban Josip Jelačić. Na njoj ćirilicom piše: “Živio ban Jelačić” i “Sve za domovinu”.

Kustos veli da čuvaju i raritetnu knjigu “De re metallica” (O metalima), autora Georgiusa Agricolae, iz 1657. godine. Još je samo jedna takva u cijelosti sačuvana u švicarskom Baselu. Rudarskom biblijom je zovu. Važna za rudarski kreševski kraj sa živom, željezom, baritom, pa i srebrom i zlatom. Kovači su bili katolici, pa su ih i Turci štedjeli jer su im trebali.

---

---

Trista čuda

Trista čuda je u Kreševu. Naprimjer, neobično lijepo selo Vranci u dolinici pod obraslim obroncima planine Lopate. Tu je stari rimski most u kamenu izveden. Gustu, mahovinastu bradu ne moči mu bistar potok dok poskakuje veselo niza stranu. Tu je više kuća proglašeno nacionalnim spomenicima BiH - šindrom pokriven krov na četiri vode, četiri obijeljena zida i malešna prozorska okna.

I metalne tahte (ta‘te). U tursko doba, crkvena zvona vlastima nisu bila baš omiljena glazba, pa su se katolici morali domisliti jadu: budući da su bili rudari i kovači, iskovali bi metalne ploče, objesili ih o gredu i željeznim batićima stvarali zamjenski zvučni dojam.

Nije daleko ni Oberska jama, gdje se od davnina vadio mineral cinabarit ili rumenica, najvažnija živina ruda, a živa se koristila za topljenje zlata.

Slikovite Deževice, između padina Vranice i Bitovnje kriju svetiše sv. Jakova Markijskog, talijanskog franjevca koji je djelovao u Bosni. Tu se crpilo srebro i olovo još u srednjem vijeku.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOLJETNa TRADICIJa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => STOLJETNa TRADICIJa 2 0 9845 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-06 12:53:06 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-09 11:47:39 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-04-09 09:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 104 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naš reporter među kreševskim Hrvatima: Nisi se ženit' mogo, ako jaje nisi potkovo! Spasila me od moždanog udara... [metakey] => Kreševo, Bosna Srebrena, potkivanje jaja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24674179.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653407.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653408.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653409.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653411.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653410.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653389.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653398.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653399.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653403.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653437.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653438.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653434.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653442.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653439.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653405.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653404.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653394.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653401.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653402.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/06\/24653393.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Stjepan Bileti\u0106: Ovo je na\u0161a tradicija, tradicija kre\u0161evskih Hrvata<\/p>","","

Pepav je ovo posao...<\/p>","

Pepav je ovo posao...<\/p>","

Naravno da su \u010desta jaja s Hajdukovim grbom kad Kre\u0161evo di\u0161e za \u2018bijele\u2019. Ma je, ima ne\u0161to i BBB-a, onako, nek im bude...<\/p>","

Evo potkovice prije nego \u0161to je se spoji na jaje<\/p>","

Dalibor Bileti\u0107: Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, a\u0161ove, budake, onda sa\u010deve, verige, sve \u0161to ide. Sa\u010deve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju<\/p>","

Marko \u010calaga, kustos franjeva\u010dkog muzeja koji \u010duva i \u2018rudarsku Bibliju\u2019, raritetnu knjigu \u2018De re metallica\u2019<\/p>","

Frano Martin\u010devi\u0107, jedini magistar orgulja u BiH<\/p>","

\u2019Sretan Uskrs\u2019 na ulazu u Kre\u0161evo<\/p>","

Veliko potkovano jaje<\/p>","","","","

SPECIAL SD
\nKresevo, 050423.
\nPotkivanje jaja stari je obicaj koji se njeguje u Kresevu.
\nNa fotografiji: ulice grada.
","

Franjeva\u010dki samostan i crkva. Samostan je iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nad\u017eivjeli Osmanlije<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["55:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1400","hd_24674179_1920.jpg":"1920x1080","k_24674179_1280.jpg":"1280x1280","k_24674179_1024.jpg":"1024x1024","k_24674179_640.jpg":"640x640","k_24674179_480.jpg":"480x480","k_24674179_340.jpg":"340x340","k_24674179_220.jpg":"220x220","o_24674179_1280.jpg":"1280x933","o_24674179_1024.jpg":"1024x746","o_24674179_640.jpg":"640x466","o_24674179_480.jpg":"480x350","o_24674179_340.jpg":"340x247","o_24674179_220.jpg":"220x160","h_24674179_1280.jpg":"1280x854","h_24674179_1024.jpg":"1024x683","h_24674179_640.jpg":"640x427","h_24674179_480.jpg":"480x320","h_24674179_340.jpg":"340x227","h_24674179_220.jpg":"220x147","pp_24674179_1280.jpg":"1280x1628","pp_24674179_1024.jpg":"1024x1303","pp_24674179_640.jpg":"640x814","pp_24674179_480.jpg":"480x611","pp_24674179_340.jpg":"340x432","pp_24674179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_24653407_1920.jpg":"1920x1080","k_24653407_1280.jpg":"1280x1280","k_24653407_1024.jpg":"1024x1024","k_24653407_640.jpg":"640x640","k_24653407_480.jpg":"480x480","k_24653407_340.jpg":"340x340","k_24653407_220.jpg":"220x220","o_24653407_1280.jpg":"1280x844","o_24653407_1024.jpg":"1024x675","o_24653407_640.jpg":"640x422","o_24653407_480.jpg":"480x316","o_24653407_340.jpg":"340x224","o_24653407_220.jpg":"220x145","h_24653407_1280.jpg":"1280x854","h_24653407_1024.jpg":"1024x683","h_24653407_640.jpg":"640x427","h_24653407_480.jpg":"480x320","h_24653407_340.jpg":"340x227","h_24653407_220.jpg":"220x147","pp_24653407_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653407_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653407_640.jpg":"640x814","pp_24653407_480.jpg":"480x611","pp_24653407_340.jpg":"340x432","pp_24653407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_24653408_1920.jpg":"1920x1080","k_24653408_1280.jpg":"1280x1280","k_24653408_1024.jpg":"1024x1024","k_24653408_640.jpg":"640x640","k_24653408_480.jpg":"480x480","k_24653408_340.jpg":"340x340","k_24653408_220.jpg":"220x220","o_24653408_1280.jpg":"1280x783","o_24653408_1024.jpg":"1024x626","o_24653408_640.jpg":"640x391","o_24653408_480.jpg":"480x293","o_24653408_340.jpg":"340x208","o_24653408_220.jpg":"220x134","h_24653408_1280.jpg":"1280x854","h_24653408_1024.jpg":"1024x683","h_24653408_640.jpg":"640x427","h_24653408_480.jpg":"480x320","h_24653408_340.jpg":"340x227","h_24653408_220.jpg":"220x147","pp_24653408_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653408_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653408_640.jpg":"640x814","pp_24653408_480.jpg":"480x611","pp_24653408_340.jpg":"340x432","pp_24653408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24653409_1920.jpg":"1920x1080","k_24653409_1280.jpg":"1280x1280","k_24653409_1024.jpg":"1024x1024","k_24653409_640.jpg":"640x640","k_24653409_480.jpg":"480x480","k_24653409_340.jpg":"340x340","k_24653409_220.jpg":"220x220","o_24653409_1280.jpg":"1280x853","o_24653409_1024.jpg":"1024x682","o_24653409_640.jpg":"640x426","o_24653409_480.jpg":"480x320","o_24653409_340.jpg":"340x226","o_24653409_220.jpg":"220x146","h_24653409_1280.jpg":"1280x854","h_24653409_1024.jpg":"1024x683","h_24653409_640.jpg":"640x427","h_24653409_480.jpg":"480x320","h_24653409_340.jpg":"340x227","h_24653409_220.jpg":"220x147","pp_24653409_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653409_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653409_640.jpg":"640x814","pp_24653409_480.jpg":"480x611","pp_24653409_340.jpg":"340x432","pp_24653409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24653411_1920.jpg":"1920x1080","k_24653411_1280.jpg":"1280x1280","k_24653411_1024.jpg":"1024x1024","k_24653411_640.jpg":"640x640","k_24653411_480.jpg":"480x480","k_24653411_340.jpg":"340x340","k_24653411_220.jpg":"220x220","o_24653411_1280.jpg":"1280x853","o_24653411_1024.jpg":"1024x682","o_24653411_640.jpg":"640x426","o_24653411_480.jpg":"480x320","o_24653411_340.jpg":"340x226","o_24653411_220.jpg":"220x146","h_24653411_1280.jpg":"1280x854","h_24653411_1024.jpg":"1024x683","h_24653411_640.jpg":"640x427","h_24653411_480.jpg":"480x320","h_24653411_340.jpg":"340x227","h_24653411_220.jpg":"220x147","pp_24653411_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653411_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653411_640.jpg":"640x814","pp_24653411_480.jpg":"480x611","pp_24653411_340.jpg":"340x432","pp_24653411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_24653410_1920.jpg":"1920x1080","k_24653410_1280.jpg":"1280x1280","k_24653410_1024.jpg":"1024x1024","k_24653410_640.jpg":"640x640","k_24653410_480.jpg":"480x480","k_24653410_340.jpg":"340x340","k_24653410_220.jpg":"220x220","o_24653410_1280.jpg":"1280x812","o_24653410_1024.jpg":"1024x650","o_24653410_640.jpg":"640x406","o_24653410_480.jpg":"480x304","o_24653410_340.jpg":"340x215","o_24653410_220.jpg":"220x139","h_24653410_1280.jpg":"1280x854","h_24653410_1024.jpg":"1024x683","h_24653410_640.jpg":"640x427","h_24653410_480.jpg":"480x320","h_24653410_340.jpg":"340x227","h_24653410_220.jpg":"220x147","pp_24653410_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653410_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653410_640.jpg":"640x814","pp_24653410_480.jpg":"480x611","pp_24653410_340.jpg":"340x432","pp_24653410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_24653389_1920.jpg":"1920x1080","k_24653389_1280.jpg":"1280x1280","k_24653389_1024.jpg":"1024x1024","k_24653389_640.jpg":"640x640","k_24653389_480.jpg":"480x480","k_24653389_340.jpg":"340x340","k_24653389_220.jpg":"220x220","o_24653389_1280.jpg":"1280x808","o_24653389_1024.jpg":"1024x646","o_24653389_640.jpg":"640x404","o_24653389_480.jpg":"480x303","o_24653389_340.jpg":"340x214","o_24653389_220.jpg":"220x138","h_24653389_1280.jpg":"1280x854","h_24653389_1024.jpg":"1024x683","h_24653389_640.jpg":"640x427","h_24653389_480.jpg":"480x320","h_24653389_340.jpg":"340x227","h_24653389_220.jpg":"220x147","pp_24653389_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653389_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653389_640.jpg":"640x814","pp_24653389_480.jpg":"480x611","pp_24653389_340.jpg":"340x432","pp_24653389_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_24653398_1920.jpg":"1920x1080","k_24653398_1280.jpg":"1280x1280","k_24653398_1024.jpg":"1024x1024","k_24653398_640.jpg":"640x640","k_24653398_480.jpg":"480x480","k_24653398_340.jpg":"340x340","k_24653398_220.jpg":"220x220","o_24653398_1280.jpg":"1280x900","o_24653398_1024.jpg":"1024x720","o_24653398_640.jpg":"640x450","o_24653398_480.jpg":"480x337","o_24653398_340.jpg":"340x239","o_24653398_220.jpg":"220x154","h_24653398_1280.jpg":"1280x854","h_24653398_1024.jpg":"1024x683","h_24653398_640.jpg":"640x427","h_24653398_480.jpg":"480x320","h_24653398_340.jpg":"340x227","h_24653398_220.jpg":"220x147","pp_24653398_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653398_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653398_640.jpg":"640x814","pp_24653398_480.jpg":"480x611","pp_24653398_340.jpg":"340x432","pp_24653398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24653399_1920.jpg":"1920x1080","k_24653399_1280.jpg":"1280x1280","k_24653399_1024.jpg":"1024x1024","k_24653399_640.jpg":"640x640","k_24653399_480.jpg":"480x480","k_24653399_340.jpg":"340x340","k_24653399_220.jpg":"220x220","o_24653399_1280.jpg":"1280x853","o_24653399_1024.jpg":"1024x682","o_24653399_640.jpg":"640x426","o_24653399_480.jpg":"480x320","o_24653399_340.jpg":"340x226","o_24653399_220.jpg":"220x146","h_24653399_1280.jpg":"1280x854","h_24653399_1024.jpg":"1024x683","h_24653399_640.jpg":"640x427","h_24653399_480.jpg":"480x320","h_24653399_340.jpg":"340x227","h_24653399_220.jpg":"220x147","pp_24653399_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653399_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653399_640.jpg":"640x814","pp_24653399_480.jpg":"480x611","pp_24653399_340.jpg":"340x432","pp_24653399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_24653403_1920.jpg":"1920x1080","k_24653403_1280.jpg":"1280x1280","k_24653403_1024.jpg":"1024x1024","k_24653403_640.jpg":"640x640","k_24653403_480.jpg":"480x480","k_24653403_340.jpg":"340x340","k_24653403_220.jpg":"220x220","o_24653403_1280.jpg":"1280x863","o_24653403_1024.jpg":"1024x690","o_24653403_640.jpg":"640x431","o_24653403_480.jpg":"480x323","o_24653403_340.jpg":"340x229","o_24653403_220.jpg":"220x148","h_24653403_1280.jpg":"1280x854","h_24653403_1024.jpg":"1024x683","h_24653403_640.jpg":"640x427","h_24653403_480.jpg":"480x320","h_24653403_340.jpg":"340x227","h_24653403_220.jpg":"220x147","pp_24653403_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653403_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653403_640.jpg":"640x814","pp_24653403_480.jpg":"480x611","pp_24653403_340.jpg":"340x432","pp_24653403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24653437_1920.jpg":"1920x1080","k_24653437_1280.jpg":"1280x1280","k_24653437_1024.jpg":"1024x1024","k_24653437_640.jpg":"640x640","k_24653437_480.jpg":"480x480","k_24653437_340.jpg":"340x340","k_24653437_220.jpg":"220x220","o_24653437_1280.jpg":"1280x853","o_24653437_1024.jpg":"1024x682","o_24653437_640.jpg":"640x426","o_24653437_480.jpg":"480x320","o_24653437_340.jpg":"340x226","o_24653437_220.jpg":"220x146","h_24653437_1280.jpg":"1280x854","h_24653437_1024.jpg":"1024x683","h_24653437_640.jpg":"640x427","h_24653437_480.jpg":"480x320","h_24653437_340.jpg":"340x227","h_24653437_220.jpg":"220x147","pp_24653437_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653437_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653437_640.jpg":"640x814","pp_24653437_480.jpg":"480x611","pp_24653437_340.jpg":"340x432","pp_24653437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24653438_1920.jpg":"1920x1080","k_24653438_1280.jpg":"1280x1280","k_24653438_1024.jpg":"1024x1024","k_24653438_640.jpg":"640x640","k_24653438_480.jpg":"480x480","k_24653438_340.jpg":"340x340","k_24653438_220.jpg":"220x220","o_24653438_1280.jpg":"1280x850","o_24653438_1024.jpg":"1024x680","o_24653438_640.jpg":"640x425","o_24653438_480.jpg":"480x319","o_24653438_340.jpg":"340x225","o_24653438_220.jpg":"220x146","h_24653438_1280.jpg":"1280x854","h_24653438_1024.jpg":"1024x683","h_24653438_640.jpg":"640x427","h_24653438_480.jpg":"480x320","h_24653438_340.jpg":"340x227","h_24653438_220.jpg":"220x147","pp_24653438_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653438_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653438_640.jpg":"640x814","pp_24653438_480.jpg":"480x611","pp_24653438_340.jpg":"340x432","pp_24653438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_24653434_1920.jpg":"1920x1080","k_24653434_1280.jpg":"1280x1280","k_24653434_1024.jpg":"1024x1024","k_24653434_640.jpg":"640x640","k_24653434_480.jpg":"480x480","k_24653434_340.jpg":"340x340","k_24653434_220.jpg":"220x220","o_24653434_1280.jpg":"1280x845","o_24653434_1024.jpg":"1024x676","o_24653434_640.jpg":"640x422","o_24653434_480.jpg":"480x317","o_24653434_340.jpg":"340x224","o_24653434_220.jpg":"220x145","h_24653434_1280.jpg":"1280x854","h_24653434_1024.jpg":"1024x683","h_24653434_640.jpg":"640x427","h_24653434_480.jpg":"480x320","h_24653434_340.jpg":"340x227","h_24653434_220.jpg":"220x147","pp_24653434_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653434_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653434_640.jpg":"640x814","pp_24653434_480.jpg":"480x611","pp_24653434_340.jpg":"340x432","pp_24653434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24653442_1920.jpg":"1920x1080","k_24653442_1280.jpg":"1280x1280","k_24653442_1024.jpg":"1024x1024","k_24653442_640.jpg":"640x640","k_24653442_480.jpg":"480x480","k_24653442_340.jpg":"340x340","k_24653442_220.jpg":"220x220","o_24653442_1280.jpg":"1280x853","o_24653442_1024.jpg":"1024x682","o_24653442_640.jpg":"640x426","o_24653442_480.jpg":"480x320","o_24653442_340.jpg":"340x226","o_24653442_220.jpg":"220x146","h_24653442_1280.jpg":"1280x854","h_24653442_1024.jpg":"1024x683","h_24653442_640.jpg":"640x427","h_24653442_480.jpg":"480x320","h_24653442_340.jpg":"340x227","h_24653442_220.jpg":"220x147","pp_24653442_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653442_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653442_640.jpg":"640x814","pp_24653442_480.jpg":"480x611","pp_24653442_340.jpg":"340x432","pp_24653442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_24653439_1920.jpg":"1920x1080","k_24653439_1280.jpg":"1280x1280","k_24653439_1024.jpg":"1024x1024","k_24653439_640.jpg":"640x640","k_24653439_480.jpg":"480x480","k_24653439_340.jpg":"340x340","k_24653439_220.jpg":"220x220","o_24653439_1280.jpg":"1280x840","o_24653439_1024.jpg":"1024x672","o_24653439_640.jpg":"640x420","o_24653439_480.jpg":"480x315","o_24653439_340.jpg":"340x223","o_24653439_220.jpg":"220x144","h_24653439_1280.jpg":"1280x854","h_24653439_1024.jpg":"1024x683","h_24653439_640.jpg":"640x427","h_24653439_480.jpg":"480x320","h_24653439_340.jpg":"340x227","h_24653439_220.jpg":"220x147","pp_24653439_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653439_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653439_640.jpg":"640x814","pp_24653439_480.jpg":"480x611","pp_24653439_340.jpg":"340x432","pp_24653439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2577","hd_24653405_1920.jpg":"1920x1080","k_24653405_1280.jpg":"1280x1280","k_24653405_1024.jpg":"1024x1024","k_24653405_640.jpg":"640x640","k_24653405_480.jpg":"480x480","k_24653405_340.jpg":"340x340","k_24653405_220.jpg":"220x220","o_24653405_1280.jpg":"1280x1718","o_24653405_1024.jpg":"1024x1374","o_24653405_640.jpg":"640x859","o_24653405_480.jpg":"480x644","o_24653405_340.jpg":"340x456","o_24653405_220.jpg":"220x295","h_24653405_1280.jpg":"1280x854","h_24653405_1024.jpg":"1024x683","h_24653405_640.jpg":"640x427","h_24653405_480.jpg":"480x320","h_24653405_340.jpg":"340x227","h_24653405_220.jpg":"220x147","pp_24653405_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653405_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653405_640.jpg":"640x814","pp_24653405_480.jpg":"480x611","pp_24653405_340.jpg":"340x432","pp_24653405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_24653404_1920.jpg":"1920x1080","k_24653404_1280.jpg":"1280x1280","k_24653404_1024.jpg":"1024x1024","k_24653404_640.jpg":"640x640","k_24653404_480.jpg":"480x480","k_24653404_340.jpg":"340x340","k_24653404_220.jpg":"220x220","o_24653404_1280.jpg":"1280x838","o_24653404_1024.jpg":"1024x670","o_24653404_640.jpg":"640x419","o_24653404_480.jpg":"480x314","o_24653404_340.jpg":"340x222","o_24653404_220.jpg":"220x144","h_24653404_1280.jpg":"1280x854","h_24653404_1024.jpg":"1024x683","h_24653404_640.jpg":"640x427","h_24653404_480.jpg":"480x320","h_24653404_340.jpg":"340x227","h_24653404_220.jpg":"220x147","pp_24653404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653404_640.jpg":"640x814","pp_24653404_480.jpg":"480x611","pp_24653404_340.jpg":"340x432","pp_24653404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_24653394_1920.jpg":"1920x1080","k_24653394_1280.jpg":"1280x1280","k_24653394_1024.jpg":"1024x1024","k_24653394_640.jpg":"640x640","k_24653394_480.jpg":"480x480","k_24653394_340.jpg":"340x340","k_24653394_220.jpg":"220x220","o_24653394_1280.jpg":"1280x798","o_24653394_1024.jpg":"1024x638","o_24653394_640.jpg":"640x399","o_24653394_480.jpg":"480x299","o_24653394_340.jpg":"340x212","o_24653394_220.jpg":"220x137","h_24653394_1280.jpg":"1280x854","h_24653394_1024.jpg":"1024x683","h_24653394_640.jpg":"640x427","h_24653394_480.jpg":"480x320","h_24653394_340.jpg":"340x227","h_24653394_220.jpg":"220x147","pp_24653394_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653394_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653394_640.jpg":"640x814","pp_24653394_480.jpg":"480x611","pp_24653394_340.jpg":"340x432","pp_24653394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_24653401_1920.jpg":"1920x1080","k_24653401_1280.jpg":"1280x1280","k_24653401_1024.jpg":"1024x1024","k_24653401_640.jpg":"640x640","k_24653401_480.jpg":"480x480","k_24653401_340.jpg":"340x340","k_24653401_220.jpg":"220x220","o_24653401_1280.jpg":"1280x840","o_24653401_1024.jpg":"1024x672","o_24653401_640.jpg":"640x420","o_24653401_480.jpg":"480x315","o_24653401_340.jpg":"340x223","o_24653401_220.jpg":"220x144","h_24653401_1280.jpg":"1280x854","h_24653401_1024.jpg":"1024x683","h_24653401_640.jpg":"640x427","h_24653401_480.jpg":"480x320","h_24653401_340.jpg":"340x227","h_24653401_220.jpg":"220x147","pp_24653401_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653401_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653401_640.jpg":"640x814","pp_24653401_480.jpg":"480x611","pp_24653401_340.jpg":"340x432","pp_24653401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_24653402_1920.jpg":"1920x1080","k_24653402_1280.jpg":"1280x1280","k_24653402_1024.jpg":"1024x1024","k_24653402_640.jpg":"640x640","k_24653402_480.jpg":"480x480","k_24653402_340.jpg":"340x340","k_24653402_220.jpg":"220x220","o_24653402_1280.jpg":"1280x832","o_24653402_1024.jpg":"1024x665","o_24653402_640.jpg":"640x416","o_24653402_480.jpg":"480x312","o_24653402_340.jpg":"340x221","o_24653402_220.jpg":"220x143","h_24653402_1280.jpg":"1280x854","h_24653402_1024.jpg":"1024x683","h_24653402_640.jpg":"640x427","h_24653402_480.jpg":"480x320","h_24653402_340.jpg":"340x227","h_24653402_220.jpg":"220x147","pp_24653402_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653402_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653402_640.jpg":"640x814","pp_24653402_480.jpg":"480x611","pp_24653402_340.jpg":"340x432","pp_24653402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_24653393_1920.jpg":"1920x1080","k_24653393_1280.jpg":"1280x1280","k_24653393_1024.jpg":"1024x1024","k_24653393_640.jpg":"640x640","k_24653393_480.jpg":"480x480","k_24653393_340.jpg":"340x340","k_24653393_220.jpg":"220x220","o_24653393_1280.jpg":"1280x906","o_24653393_1024.jpg":"1024x724","o_24653393_640.jpg":"640x453","o_24653393_480.jpg":"480x339","o_24653393_340.jpg":"340x240","o_24653393_220.jpg":"220x155","h_24653393_1280.jpg":"1280x854","h_24653393_1024.jpg":"1024x683","h_24653393_640.jpg":"640x427","h_24653393_480.jpg":"480x320","h_24653393_340.jpg":"340x227","h_24653393_220.jpg":"220x147","pp_24653393_1280.jpg":"1280x1628","pp_24653393_1024.jpg":"1024x1303","pp_24653393_640.jpg":"640x814","pp_24653393_480.jpg":"480x611","pp_24653393_340.jpg":"340x432","pp_24653393_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7443005 Threads: 2 Questions: 1599450204 Slow queries: 4747474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110505868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/nas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara-1279914 [printLink] => /vijesti/regija/nas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara-1279914?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 356793 [name] => Kreševo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresevo [link] => /tag/kresevo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712111 [name] => Bosna Srebrena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 11:52:17 [main_article_id] => 0 [alias] => bosna-srebrena [link] => /tag/bosna-srebrena ) [2] => stdClass Object ( [id] => 712113 [name] => potkivanje jaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 11:52:17 [main_article_id] => 0 [alias] => potkivanje-jaja [link] => /tag/potkivanje-jaja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOLJETNa TRADICIJa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš reporter među kreševskim Hrvatima: Nisi se ženit‘ mogo, ako jaje nisi potkovo! Spasila me od moždanog udara... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24674179.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24674179.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653407.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Stjepan BiletiĆ: Ovo je naša tradicija, tradicija kreševskih Hrvata

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653408.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653409.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Pepav je ovo posao...

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653411.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Pepav je ovo posao...

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653410.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Naravno da su česta jaja s Hajdukovim grbom kad Kreševo diše za ‘bijele’. Ma je, ima nešto i BBB-a, onako, nek im bude...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653389.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Evo potkovice prije nego što je se spoji na jaje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653398.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Dalibor Biletić: Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653399.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Marko Čalaga, kustos franjevačkog muzeja koji čuva i ‘rudarsku Bibliju’, raritetnu knjigu ‘De re metallica’

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653403.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Frano Martinčević, jedini magistar orgulja u BiH

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653437.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

’Sretan Uskrs’ na ulazu u Kreševo

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653438.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Veliko potkovano jaje

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653434.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653442.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653439.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653405.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

SPECIAL SD
Kresevo, 050423.
Potkivanje jaja stari je obicaj koji se njeguje u Kresevu.
Na fotografiji: ulice grada.
) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653404.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Franjevački samostan i crkva. Samostan je iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653394.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653401.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653402.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/06/24653393.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Snijeg pade na behar, na voće...

Nije neobično da zima repom ošine i u aprilu. Još jednom, prije nego što ode lijepoj svojoj i dalekoj kući na sjeveru. Pa udari po baščama i ledinama. Gorskim mističnim stazama. Kud god prođe, pahuljama pospe jabuku i šljivu u cvatu. Zerdeliju! Ljubičast kaćun i žućkastu jagorčevinu.

Ko da kroz prste soli mladu janjetinu. Sitnom onom solju, bosanskom, tuzlanskom, pa nek bi krupna stoput bolja bila na lešanom mesu. I sočnom planinskom krumpiru.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ukratko – buđenje ranog proljeća i blaga bol u grudima. Katolici su usred Velikog tjedna, čekajući Uskrs. Muslimani poste ramazan, eno im gore kandilji na munarama i mirišu topli iftarski somuni, lepinjice s čurekotom, kimom, a Židovi slave Pesah, izlazak iz egipatskog ropstva, uz macot, beskvasni kruh, gorko zelje i janjeću koljenicu.

Jedna jaja za Sv. Luciju, druga za Uskrs

Sve smo ih sreli u tom divnom kraju, Bosni Srebrenoj i kraljevskom Kreševu gradu, gdje još odzvanjaju udarci čekića po nakovnjima iz stotina drevnih majdana, đe se vruće gvožđe kuje i sloboda od davnina snuje. Još tu pamte Katarinu kraljicu Kosaču i Tomaša kralja Kotromanića.

---

image

Franjevački samostan i crkva. Samostan je iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije

Ante Čizmić/Cropix
---

– Mašio si, momak! Imamo mi druga jaja za Uskrs… Ova ti to nisu. Ova su ti jaja više za Svetu Luciju. Pošto je ona zaštitnica kovača, a ovo ti je stari kovački kraj. Zato ti mi ta svoja jaja i potkivamo. Nisi se ti ni ženit mogo ako jaje prije nisi potkovo! Dok ova uskrsna farbamo, to je više ženski poso bio.

Stjepan Biletić iz Meljina čitav je vijek proveo ko učitelj male djece. Nekad je u kraju bilo sedam područnih škola, a danas u centralnoj svi đaci stanu u jednu smjenu.

---

image

Stjepan BiletiĆ: Ovo je naša tradicija, tradicija kreševskih Hrvata

Ante Čizmić/Cropix
---

Potkovao ih je Stjepan tisuće: od malešnih ptičjih i prepeličjih do nojevih, pozamašnih. Doteklo ih je svuda, širom kruga zemaljskog. Nojeva do Australije! Danas se potkiva olovnom potkovicom, pa je mrvu lakše, a do prije 50 godina potkivalo se željeznom. I čavlima željeznim! To je bio izraz kovačke majstorske vještine. Zrelosti.

Nekako se u tim razmišljanjima – o buđenju novog proljeća i pobjedi života nad smrću – ukorijenila i simbolika šaranja pisanica, uskrsnih jaja, veselih zečeva, pilića i gnijezda.

Tu je jaje arambaša! Za plodan život. Na potkovi, za dobru sreću i berićet.

Je*o ti banje i toplice

– Sjeko ja smrču motorkom. Peko rakiju, trebalo mi. Odjednom, sve mi bijelo pred očima, kud god da pogledam. Šta je – spuco mene moždani! Ja vjerujem da se ne bi vako oporavio da ne bi jaja…

Zar jaja valjaju i za to?!

– Jašta, bolan, jebo ti banje i toplice! Kad jaje potkivaš, rade mozak i ruke. To ti je oporavak. Još ovaj konjski gel kad namažem…

Kakve veze sad konji imaju?

– Kako nemaju: kad se konju upale tetive, pa zategnu, sve mu se ukoči. Reko je meni jedan čovjek, de se i ti oprovaj namazat. Bogami – radi, stvarno opušta, vidi mi ruke i prstiju. Udarilo u desni mozak, platila mi lijeva strana. Ja sam spao sa 110 na 80 kila, nisam mogo o sebi, al dobar sam sad…

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Kreševsko potkovano jaje zaštićeno je 2014. godine. Da ga ne pokradu. Kaže Stjepan da imaju neki Mađari. Svojataju ga. I Japanci da su pokušavali. Čak i Rumunji, odnosno Hrvati iz Karaševa, manjina navodno kreševskih korijena.

– Džaba, naša je to tradicija, kreševskih Hrvata.

Stjepana je umijeću potkivanja jaja naučio Frano Ivičević, stari kovač, još je u “Čeliku” radio. Najprije je to bila kovačka zadruga, zatim i poduzeće za izradu kovanog alata, uglavnom poljoprivrednog.

U Kreševu jača Torcida nego BBB

A pogoni su bili između mjesta, stisnutog u dolinici između brda, kao u škripcu, i drevnog franjevačkog samostana – jednog od triju srednjovjekovnih koji su preživjeli 400 godina turske vlasti, uz fojnički i onaj u Kraljevoj Sutjesci – na dominantnom proplanku. Da jedni druge bolje vide, narod i fratri. Između njih su, kažu neki Kreševljaci, socijalističke vlasti kasnije nasadile kovačku tvornicu kao tampon-zonu. Iz koje da je bubalo jače od crkvenih zvona.

Potkovice su izlivene u olovu. Najbolje iz vodovodne cijevi od pola cola. Ili iz vodokotlića, od tri osmine cola. Mekše su od željeznih i lakše za kreševsko potkivanje.

---

image

Evo potkovice prije nego što je se spoji na jaje

Ante Čizmić/Cropix
---

Oblikuju se na modelima, izrađenima također od jaja. Ispušu se žumanjak i bjelanjak, a ulije se cement i pijesak s vodom.

– Dobije se betonski model. Na njemu oblikuješ potkovicu. Iz drugog jajeta izduvaš sadržaj, to je ženi za pite, kolače, kajgane i slično. Prije sam duvo na slamku, a sad kompresorom ovim, malo smo se modernizovali. Rupe u ljusci bušilo se oštrim šilom, danas ovom malom bušilicom. U zubara nabavljam burgijice.

One zubne?!

– Ja, bolan!

Posebnim čavlima, saviju se ko udice pa ih Stjepan provlači kroz rupice, veže se potkovica za ljusku:

– Nekad krene pa ide, a nekad neće pa ga jebi… Zateže se da ne pukne! S donje strane. Tako da jaje leži na potkovici. Danas se s gornje strane dodaju razni simboli, grbovi – ima i Hajdukov (jaka je Torcida u Kreševu, jača nego Boysi) – amblemi, svašta, može i logotip firme.

Ni za što drugo ne valja...

A ekseri?

– Kineska žica za lemljenje, od milimetra: ni za šta drugo ne valja već za potkivanje jaja!

Ako ćete kreševsko jaje s potkovom, to vam je pet maraka. A s potkovicom i grbom Hajduka – cener! Svega još nekoliko Kreševljaka održava tradiciju koja gasne: nesta naroda, nesta kovača, nesta jaja.

Čujemo da su iz Kreševa išle karavane za Dubrovnik, Tursku i Malu Aziju. Po sto konja nosilo je kovan teret, alate i oružje, filigranski izrađen kreševski nakit nosile su daleke gospođe i kadune. Živa se vadila, srebro topilo, željezo okivalo.

---

image

Dalibor Biletić: Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju

Ante Čizmić/Cropix
---

– Ti ni žensku nisi mogo potkovat ako nisi znao jaje! A vidi mene danas: mažem se ko kljuse tim gelom konjskim za tetive. Najverojatnije ću za ovim stolom i završit karijeru…

Kovač Dalibor Biletić jedan je od rijetkih kreševskih kovača danas:

– Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju. Svake godine il dvije idu sačevi dolje brodom…

Ostale tri kovačnice

Ajde?!

– Bogami!

Kako radite?

– Na starinski način. Prije su čekiće gonili mlinovi, zato su majdani i bili uz potoke. Ko u Varešu što ima i sad, u selu Oćevija. Danas je u nas ipak malo modernije, imaju motori da vrte. Danas su u Kreševu ostale još tri kovačnice, a pred rat ih je bilo 27! Evo, čujem da je prije sto godina bilo 280 duganja, tih malih kovačnica, ko što je i ova bila, u svakoj drugoj kući.

Potkivaš li jaja?

– Jok! To ovi stariji rade.

Ti si onda više ko hard core, heavy metal.

– Isto teškaš, ha-ha-ha…

---

image

Marko Čalaga, kustos franjevačkog muzeja koji čuva i ‘rudarsku Bibliju’, raritetnu knjigu ‘De re metallica’

Ante Čizmić/Cropix
---

U Gospinoj crkvi ponad ubave kreševske čaršijice, još bolje kazano, stare urbane jezgre i danas dobro očuvane, s brojnim bosanskim kućama, krečom bojenima, pod šindrinim crnim krovovima na četiri vode, u toj, dakle, Božjoj kući, neki stari Bachov koral odsvirao nam je nadahnuto Frano Martinčević. Dok je kasni snijeg bijelio drevni grad. I kasnije nam pokazao sve što o Kreševu treba znati!

---

image

Frano Martinčević, jedini magistar orgulja u BiH

Ante Čizmić/Cropix
---

– Ja sam jedini magistar orgulja u BiH, koncertni orguljaš. Iz drevne kreševske loze Martinčevića, zna joj se trag 450 godina!

Hrvat i Židov i Mladićev ćato

Frano ima dvojak identitet. I dva imena. Drugo je Yehuda. Nosi i dva prezimena. Jedno ste čuli, kreševsko je, ćaćino mu. Ali orguljaru je važna i ženska, materine matere strana, a ona vodi u Solun, pa u Makedoniju. Prezime koje slijedi žensku liniju Franina identiteta je Kolonomos.

– Tako ti ja osjećam hrvatski i židovski puls, korijen, kulturu, tradiciju i identitet… Pa čak i makedonski!

Mogao bi roman napisati. Više od 20 godina živio je u Norveškoj. Rekli bi ljudi iz Bosne, gore kod šarafa! Onog na globusu, uz sjevernu Zemljinu os.

– Iz Sarajeva sam prvo odletio u Beograd, sa još 700 natiskanih ljudi, onim “kikašem”, Boeingom iz Ugande. Avionom punim oružja što ga je JNA zaplijenila na početku rata u Hrvatskoj i uhapsila Antona Kikaša.

Po svijetu mu je četvero od ukupno devetero djece, Sara, Ivan, Janko i Nastasja, odrasli su to već ljudi, a u Kreševu – u bosanskoj kući, na one četiri vode, u kojoj se 320 godina rađalo i umiralo 19 naraštaja Martinčevića – orguljar čuva još pet dragulja:

– Rebeka Iva ima 18 godina, Petar Yitzhak 16, Ivo Joshua 13, David Ya’akov 11 i Moshe Jordan 7,5. Ukratko, samohrani sam otac petoro djece, trenutno bez stalnog zaposlenja, pa nam životni izazovi nisu strani zadnjih godina, a posao bi mi jako dobro došao. Volio bih i u Hrvatskoj.

Sviram ja tako na pianinu...

Frano je, veli, akademski školovan glazbenik, sedam jezika govori, svijeta pola vidio, koncerte imao, tisuću nastupa u 30 zemalja, albume snimao. Sportski klub u Kreševu vodio, turističkom promocijom mjesta i kraja se bavio, savjetnik predsjedavajućeg Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH bio, dislocirani studij glazbene umjetnosti vodio. Svašta još.

Ne biste vjerovali, stigao je biti i ćato, pisar najpoznatijeg budućeg ratnog zločinca s ovih prostora, osuđenog u Haagu na doživotnu robiju.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

– Sviram ja tako Rahmanjinova na pianinu u Domu JNA u Štipu, vježbam. Osamdesetih… Kad, eto ti Ratka Mladića. Tek će on postat “Mladić”. Pita šta se to svira. Ruski kompozitor?! Svidjelo mu se! Pita znam li tako kucat i po mašini. Dobro, kaže, onda čizme, uprtači i sutra kod mene...

I kad smo već u fratarskoj kući na kreševskom brijegu, nek znate i da je Frano stigao biti i franjevački sjemeništarac u Visokom. Gdje danas traže piramide. I gdje se za turskoga vakta išlo promijeniti ime.

“Sretan Uskrs!” Razapeli su Kreševljaci čestitku nad ulazom u grad. Uz šareno bojene pisanice. Pokraj velikog kreševskog potkovanog simbola na visoku stalku. Koji je vidio i bolje dane.

Tu je ipak – zna se – jaje arambaša!            

---

Samostan sv. Katarine Aleksandrijske

– Samostan sv. Katarine Aleksandrijske datira još iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije. Paljen, rušen i obnavljan. Današnja zgrada je iz Austro-Ugarske. I crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je stradavala.

Ova je primjer moderne sakralne arhitekture iz 1970. godine. Autor vitraja je Đuro Pulitika, po nacrtu Ive Dulčića. Dulčić je autor i pet mozaika na pročelju. Interijer je oslikao Đuro Seder. Bistu fra Grge Martića napravio je Ivan Meštrović...

Pastoralna skrb čitave Hercegovine u tursko doba vodila se iz kreševskog samostana. Zato nije čudo da je u Kreševu djelovao i čuveni posuški Hercegovac fra Grgo Martić: odlikovali su ga i turski sultan i bečki car. U njegovoj spomen-sobi u muzeju imamo i sablju koju mu je darovao ban Josip Jelačić. Na njoj ćirilicom piše: “Živio ban Jelačić” i “Sve za domovinu”.

Kustos veli da čuvaju i raritetnu knjigu “De re metallica” (O metalima), autora Georgiusa Agricolae, iz 1657. godine. Još je samo jedna takva u cijelosti sačuvana u švicarskom Baselu. Rudarskom biblijom je zovu. Važna za rudarski kreševski kraj sa živom, željezom, baritom, pa i srebrom i zlatom. Kovači su bili katolici, pa su ih i Turci štedjeli jer su im trebali.

---

---

Trista čuda

Trista čuda je u Kreševu. Naprimjer, neobično lijepo selo Vranci u dolinici pod obraslim obroncima planine Lopate. Tu je stari rimski most u kamenu izveden. Gustu, mahovinastu bradu ne moči mu bistar potok dok poskakuje veselo niza stranu. Tu je više kuća proglašeno nacionalnim spomenicima BiH - šindrom pokriven krov na četiri vode, četiri obijeljena zida i malešna prozorska okna.

I metalne tahte (ta‘te). U tursko doba, crkvena zvona vlastima nisu bila baš omiljena glazba, pa su se katolici morali domisliti jadu: budući da su bili rudari i kovači, iskovali bi metalne ploče, objesili ih o gredu i željeznim batićima stvarali zamjenski zvučni dojam.

Nije daleko ni Oberska jama, gdje se od davnina vadio mineral cinabarit ili rumenica, najvažnija živina ruda, a živa se koristila za topljenje zlata.

Slikovite Deževice, između padina Vranice i Bitovnje kriju svetiše sv. Jakova Markijskog, talijanskog franjevca koji je djelovao u Bosni. Tu se crpilo srebro i olovo još u srednjem vijeku.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Stjepan BiletiĆ: Ovo je naša tradicija, tradicija kreševskih Hrvata

Ante Čizmić/Cropix

Pepav je ovo posao...

Ante Čizmić/Cropix

Pepav je ovo posao...

Ante Čizmić/Cropix

Naravno da su česta jaja s Hajdukovim grbom kad Kreševo diše za ‘bijele’. Ma je, ima nešto i BBB-a, onako, nek im bude...

Ante Čizmić/Cropix

Evo potkovice prije nego što je se spoji na jaje

Ante Čizmić/Cropix

Dalibor Biletić: Sav poljoprivredni alat kujemo: sjekire, krampove, ašove, budake, onda sačeve, verige, sve što ide. Sačeve ti, naprimjer, izvozimo u Australiju

Ante Čizmić/Cropix

Marko Čalaga, kustos franjevačkog muzeja koji čuva i ‘rudarsku Bibliju’, raritetnu knjigu ‘De re metallica’

Ante Čizmić/Cropix

Frano Martinčević, jedini magistar orgulja u BiH

Ante Čizmić/Cropix

’Sretan Uskrs’ na ulazu u Kreševo

Ante Čizmić/Cropix

Veliko potkovano jaje

Ante Čizmić/Cropix

SPECIAL SD
Kresevo, 050423.
Potkivanje jaja stari je obicaj koji se njeguje u Kresevu.
Na fotografiji: ulice grada.

Ante Čizmić/Cropix

Franjevački samostan i crkva. Samostan je iz srednjeg vijeka, prije Turaka, i jedan je od tri koji su nadživjeli Osmanlije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/nas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara-1279914 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df3dd65a9996d1b26f4af6cacebf2fd3458b0464 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+reporter+me%C4%91u+kre%C5%A1evskim+Hrvatima%3A+Nisi+se+%C5%BEenit%E2%80%98+mogo%2C+ako+jaje+nisi+potkovo%21+Spasila+me+od+mo%C5%BEdanog+udara...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara-1279914 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnas-reporter-medu-kresevskim-hrvatima-nisi-se-zenit-mogo-ako-jaje-nisi-potkovo-spasila-me-od-mozdanog-udara-1279914 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOLJETNa TRADICIJa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaSTOLJETNa TRADICIJa

Naš reporter među kreševskim Hrvatima: Nisi se ženit‘ mogo, ako jaje nisi potkovo! Spasila me od moždanog udara...

9. travnja 2023. - 11:51

Snijeg pade na behar, na voće...

Nije neobično da zima repom ošine i u aprilu. Još jednom, prije nego što ode lijepoj svojoj i dalekoj kući na sjeveru. Pa udari po baščama i ledinama. Gorskim mističnim stazama. Kud god prođe, pahuljama pospe jabuku i šljivu u cvatu. Zerdeliju! Ljubičast kaćun i žućkastu jagorčevinu.

Ko da kroz prste soli mladu janjetinu. Sitnom onom solju, bosanskom, tuzlanskom, pa nek bi krupna stoput bolja bila na lešanom mesu. I sočnom planinskom krumpiru.

Ukratko – buđenje ranog proljeća i blaga bol u grudima. Katolici su usred Velikog tjedna, čekajući Uskrs. Muslimani poste ramazan, eno im gore kandilji na munarama i mirišu topli iftarski somuni, lepinjice s čurekotom, kimom, a Židovi slave Pesah, izlazak iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:20