stdClass Object ( [id] => 1328672 [title] => Nakon 15 godina nezavisnosti najmlađa država Balkana opet je na rubu rata, a suživot Albanaca i Srba poražena je ideja [alias] => nakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kažu, sve je počelo na Kosovu i završilo na Kosovu. Time se hoće reći da je raspad Jugoslavije započeo 80-ih nemirima u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Kosovo - što je 90-ih dovelo do rata između srpske vojske i Oslobodilačke vojske Kosova - a završio kad je 2008. veći dio međunarodne zajednice priznao Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. Činilo se tada da tim povijesnim presedanom konačno završavaju jugoslavenski ratovi, ali nekidan je kosovska šefica diplomacije Donika Gervalla-Schwarz upozorila da Balkanu prijeti novi rat.

- Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata. Sva sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost. Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija - rekla je Gervalla-Schwarz u razgovoru za njemački javni servis Deutschlandfunk.

Kosovska ministrica pritom se referirala na događaje od 24. rujna, kada je skupina naoružanih Srba blokirala selo Banjska na sjeveru Kosova i ubila albanskog policajca, na što je kosovska policija usmrtila trojicu napadača i zaplijenila gomilu oružja.

Kosovski ministar policije Xhelal Svecla tada je ustvrdio da je “terorističku grupu” predvodio potpredsjednik Srpske liste (glavne političke stranke kosovskih Srba) Milan Radoičić, i to po izravnom diktatu Beograda, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Potom se oglasio i Radoičić, koji je svu odgovornost za neuspjelu oružanu akciju preuzeo na sebe, tvrdeći da je sve napravio bez znanja Beograda.

Kosovska policija je, međutim, objavila videozapise iz kojih se vidi da je Radoičićeva grupa uživala logističku podršku državnih institucija Srbije, uključujući i vojnu obuku u službenim objektima Vojske Srbije.

Multietnički san

I predsjednica Kosova Vjosa Osmani ovog je tjedna za CNN rekla da je Kosovo napadnuto, povukavši analogiju s ruskom aneksijom Krima:

- Imali smo jasan akt agresije od susjeda. Provele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, s ciljem aneksije po uzoru na Krim – tvrdi Osmani, optuživši Srbiju da želi destabilizirati Kosovo kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu omogućila da otvori novi front u Europi.

---

image

Grafit "Kosovo republika" u središtu Prištine

Armend Nimani/Afp
---

Sve u svemu, čini se da priznanje Kosova iz 2008. ipak nije uspjelo smiriti situaciju na terenu i osigurati razdoblje trajnijeg mira na Balkanu, a pogotovo nije uspjelo harmonizirati odnose između dviju trajno zavađenih etničkih zajednica na Kosovu, srpske manjine - koja živi rasuta po kosovskim enklavama, ali čini većinu u nekoliko općina na sjeveru Kosova – i albanske većine.

Stoga ćemo protrčati kroz tih 15 godina kosovske nezavisnosti, u nastojanju da eventualno uočimo “kritične točke”, događaje i procese koji su spriječili da Kosovo postane istinski multietničko društvo, odnosno da se ostvari ono što su albanski politički prvaci te 2008. najavili prilikom proglašenja nezavisnosti.

Podsjetimo, nakon što je te nedjelje, 17. veljače 2008., Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti, zastupnicima se obratio tadašnji kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, koji je objavu nezavisnosti nazvao “željom naroda”, da bi potom na srpskom jeziku pozvao kosovske Srbe da “sudjeluju u izgradnji europskog Kosova”, obećavši da će kosovske institucije “zaštititi njihovu kulturnu i vjersku baštinu”.

A par minuta kasnije novinarima se u prištinskom hotelu Grand obratio tadašnji kosovski premijer Hashim Thaçi, poručivši da će Kosovo “biti multietnička država” i da će prvi zakon koji donese Skupština Kosova “biti posvećen zaštiti manjina”.

Bio sam tih dana u Prištini i ove sam Thaçijeve riječi slušao uživo. Zvučalo je dobro, progresivno i optimistički, a slične su mi ocjene tih dana davali i albanski intelektualci, uvjereni da će osamostaljenje Kosova dugoročno smanjiti tenzije između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba.

- I Albancima i Srbima treba vremena da shvate da više neće biti kao u vrijeme Slobodana Miloševića. Kad Kosovo bude nezavisno i kad više ne bude straha od Srbije, Albanac više neće gledati Srbina kao neprijatelja nego kao građanina: bit će glavno trgovina i posao, a ne nacionalnost. Na kraju će i Srbi razumjeti da je ovo objektivno i jedino moguće – uvjeravao me tih dana albanski pisac i tajnik kosovskog PEN centra Agim Đakova.

I poznati kosovski novinar, publicist i političar Veton Surroi, koji je u to vrijeme bio parlamentarni zastupnik, također mi je sugerirao da će proglašenje nezavisnosti u budućnosti relaksirati međuetničke odnose na Kosovu:

- Ovo razdoblje tenzija će proći. Kad ste u konfliktu, onda naglašavate razlike, ali kad se status Kosova riješi, kad za Albance Srbi ne budu oni koji stoje između njih i nezavisnosti, i kad Srbi uvide da ne mogu preusmjeriti historiju, onda će doći drugi interesi, ekonomski i razvojni, koji će nas povezati – tvrdio je Surroi.

Tako je to tada izgledalo: promatrač koji je te veljače 2008. hodao prištinskim ulicama mogao je vidjeti unisonu euforiju i optimizam razdraganih albanskih sugovornika, ali bilo je dovoljno otići samo par desetaka kilometara od Prištine, do neke od srpskih enklava ili u sjeverni dio Mitrovice, kako bi se vidjelo gnjev i gorčinu smrknutih srpskih sugovornika.

---

image

Albin Kurti, kosovski premijer pali svijeću za albanskog policajca poginulog blizu Banjske

Armend Nimani/Afp
---

Strah od Kurtija

Iz današnje perspektive, zanimljivo je podsjetiti koga se tih dana, uoči proglašenja nezavisnosti Kosova, međunarodna zajednica najviše pribojavala. Osim lokalnih srpskih političara, za koje se znalo da će poticati kosovske Srbe na neposluh prema novoj državi, čovjek koji je najviše brinuo zapadne dužnosnike bio je tada 33-godišnji Albin Kurti. Sadašnji premijer Kosova.

Naime, desetak dana prije proglašenja nezavisnosti svi kosovski mediji objavili su da je iz zatvora pušten “vođa studentskog pokreta Vetëvendosje (Samoodređenje) Albin Kurti”, od kojeg, kako je isticano, međunarodna zajednica strahuje da će izvesti tisuće studenata i mladih Albanaca na ulice, “ako se proglašenje nezavisnosti Kosova bude i dalje odgađalo”.

Kurti je tada bio mladi albanski radikal, ljevičarski nacionalist koji je u zatvoru završio zbog organiziranja nasilnih prosvjeda protiv međunarodne zajednice: Kurti je smatrao da Zapad daje previše ustupaka srpskoj manjini, a napadao je i albanske političare na Kosovu, kako zbog kriminala i korupcije, tako i zbog popustljivosti prema međunarodnoj zajednici i Srbima.

Petnaest godina kasnije Kurti je premijer Kosova, u beogradskim tabloidima označen kao “mrzitelj svega srpskog”.

Vratimo se u te dane “ponosa i slave”: tog 17. veljače 2008. atmosfera u Prištini bila je teško opisiva. Čistačice u hotelu Grand pjevale su od rane zore, a šire središte Prištine zakrčili su deseci tisuća građana s albanskim i američkim zastavama. Bulevarom Majke Tereze jahali su konjanici u narodnim nošnjama, a na svakom koraku plesalo se tradicionalno albansko kolo. Navečer je iz prištinske bolnice stigla vijest da je prva djevojčica rođena nakon proglašenja nezavisnosti dobila ime Pavarësia, što na albanskom znači “nezavisnost”.

---

image

Banjska na Kosovu: Čahure na cesti nakon sukoba kosovske policije i naoružane grupe Srba

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp
---

Biblijski egzodus

Tridesetak kilometara dalje, u sjevernom dijelu Mitrovice, atmosfera je bila bitno drukčija: građani su bili šutljivi i zabrinuti, a sve srpske radio stanice emitirale su tugaljivu glazbu. Koji sat prije no što će Priština proglasiti nezavisnost, u Mitrovicu je stigao srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je poručio da će Srbija na sjevernom Kosovu uspostaviti paralelne institucije vlasti, te da albanska vlast neće funkcionirati na prostorima gdje žive Srbi.

A nešto iza 18 sati, baš dok su u prištinskom hotelu Grand predsjednik Sejdiu i premijer Thaçi u slavljeničkim govorima najavljivali rađanje “multietničke države”, pred zgradom Okružnog suda u sjevernom dijelu Mitrovice eksplodirala je bomba, a još jedna neeksplodirana naprava pronađena je pred uredom buduće misije EU-a. Bio je to jasan znak da tvrda jezgra kosovskih Srba ne prihvaća ni kosovske ni međunarodne institucije.

Već sutradan, prvi dan kosovske nezavisnosti, u enklavama širom Kosova održani su prosvjedni mitinzi srpske zajednice, od kojih je najveći bio u sjevernoj Mitrovici. Bijesni govornici pozivali su kosovske Srbe da nikad ne priznaju nezavisno Kosovo, u masi su vijorile srpske i ruske zastave, a skandiralo se “Ovo je Srbija”, “Ne damo Kosovo” i “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”. Dan potom, dok su Albanci još slavili, Srbi su demolirali dva granična punkta, Brnjak i Jarinje, zapalivši brojna policijska vozila.

Ta “svakodnevna dvostrukost” kosovske stvarnosti, vidljiva već u prvim danima nezavisnosti, faktički traje do danas.

A te veljače 2008. sve se, bar u albanskim očima, činilo mogućim. Usprkos lošem ekonomskom stanju (prosječna plaća na Kosovu tada je bila 200 eura, prosječna mirovina 50 eura, a stopa nezaposlenosti iznad 40 posto), Kosovari su bili uvjereni da će im država biti gospodarski stabilna. Nade su polagali u najmlađu populaciju Europe (50 posto kosovskih Albanaca bilo je mlađe od 27 godina), bogatu dijasporu (koja pod srpskom okupacijom nije htjela ulagati u zavičaj) i velika strana ulaganja, koja se dotad nisu mogla realizirati zbog neriješenog statusa Kosova.

Osim gospodarskog uspona, kosovski političari su očekivali i brzi ulazak u euroatlantske integracije: predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi već 20. veljače 2008., trećeg dana nezavisnosti, potpisuje dokument o “Milenijskim razvojnim ciljevima” Kosova do 2015. godine, izrazivši nadu da će Kosovo već u tom sedmogodišnjem roku postati član Europske unije i NATO-a.

Kao što znamo, to se nije dogodilo: niti je mlada država bitnije ekonomski napredovala, niti je do danas ušla u euroatlantske integracije. Štoviše, kad je prošlo tih biblijskih sedam godina nezavisnosti, desilo se nešto posve oprečno: u veljači i ožujku 2015. mediji širom Europe pisali su o biblijskom egzodusu mladih građana Kosova prema zemljama Europske unije.

Bježeći od siromaštva, deseci tisuća ljudi u autobusnim su konvojima te 2015. napuštali Kosovo i kretali na neizvjesno putovanje preko Srbije do Mađarske, i potom do Austrije ili Njemačke, s ciljem dobivanja azila u tim zemljama. Mađarska ambasada na Kosovu tvrdila je tada da je u samo nekoliko tjedana u Mađarsku ušlo 60 tisuća Kosovara, dok je austrijska policija objavila da su zadnjih mjeseci kosovski Albanci podnijeli u Austriji 30 tisuća zahtjeva za azilom.

Nevladine organizacije procjenjivale su tada da se broj novopečenih kosovskih imigranata u Europi kreće oko 200 tisuća, što je iznosilo više od deset posto kosovske populacije.

---

image

Donika Gervalla Schwarz, kosovska minsitrica vanjskih poslova i dijaspore

Tomislav Kristo/Cropix
---

Tako se pokazalo da je ekonomska iluzija o prosperitetu nove države trajala sedam godina. Toliko je trebalo da eksploziju sreće zamijeni eksplozija beznađa i gnjeva, i da mladi kosovski Albanci na svojim kostima prožive proročanski stih srpskog pjesnika da sloboda ne umije da pjeva onako kako su sužnji pjevali o njoj.”Nezavisnost se ne može jesti”, kazivali su tada kosovski imigranti europskim novinarima, tumačeći zašto masovno napuštaju dugo sanjanu Republiku.

U međuvremenu su, u travnju 2013., Kosovo i Srbija nakon dugih pregovora, vođenih pod pokroviteljstvom EU-a, potpisali Briselski sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa. Među ostalim, taj sporazum – koji su potpisali premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić - predviđa da se na sjeveru Kosova osnuje Zajednica srpskih općina (ZSO), što nije ispunjeno do danas: aktualni premijer Kosova Albin Kurti tvrdi da ne može dopustiti stvaranje “nove Republike Srpske”, jer bi to u konačnici vodilo secesiji tog dijela Kosova.

Ubojstvo umjerenog čovjeka

Dugoročno gledano, možda i najteži udarac za albansko-srpske odnose na Kosovu u ovih 15 godina dogodio se u siječnju 2018., kad je u sjevernom dijelu Mitrovice ubijen jedan od lidera kosovskih Srba, Oliver Ivanović. Mnogi drže da se međuetnički suživot na Kosovu nikad nije oporavio od tog udarca.

Jer Ivanović je bio najumjereniji srpski političar na Kosovu, dobar govornik albanskog jezika - što i nije čest slučaj među kosovskim Srbima - i jedini koji je Albance zvao Albancima, a ne pogrdno “Šiptarima”. Kad su ostali srpski političari zagovarali bojkot kosovskih institucija, bio je jedini koji je inzistirao da se sudbina kosovskih Srba rješava u političkom dijalogu s Albancima.

Zato je, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, i bio prvi srpski političar koji je ušao u kosovski parlament, da se tamo bori za interese srpske zajednice, zbog čega je među srpskim radikalima na Kosovu – okupljenima oko Srpske liste - stekao epitet “nacionalnog izdajnika”.

U optužnici koju je Specijalno tužiteljstvo u Prištini podiglo krajem 2019., za Ivanovićevo ubojstvo sumnjičio se upravo ranije spomenuti potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić – i niz srpskih policajaca kojima je Radoičić zapovijedao - koji se u optužnici navodio kao “vođa kriminalne skupine” koja je odgovorna za atentat.

Tužiteljstvo u Prištini pritom je zaključilo da je ubojstvo izvršeno “iz političkih motiva”, jer je “kriminalna grupa kojom rukovodi Milan Radoičić vidjela Ivanovića kao političkog rivala kod stanovništva sjevernog dijela Kosova”.Tada je raspisana i tjeralicu za Radoičićem, ali je ona u ožujku 2021. povučena bez obrazloženja, čime je Ivanovićevo ubojstvo ostalo nerazjašnjeno.

Nakon toga albansko-srpski odnosi na Kosovu ušli su u novi negativni ciklus. Lani u studenome Srbi su napustili sve kosovske institucije, a ovoga svibnja u neredima nakon pokušaja Prištine da u općinama sa srpskom većinom postavi albanske gradonačelnike – jer su Srbi bojkotirali izbore – ozlijeđeni su deseci srpskih prosvjednika i pripadnika međunarodnih snaga, a sve je kulminiralo nedavnim upadom Radoičićevih “ustanika” u selo Banjska, zbog čega najviši dužnosnici Republike Kosovo upozoravaju da Balkanu prijeti novi rat.

Pet ‘kritičnih točaka’

Sada je vrijeme da se vratimo na početak. Ako bismo trebali identificirati razloge zbog kojih Kosovo u ovih 15 godina nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo, možemo navesti nekoliko “kritičnih točaka”.

Prvo, iznimno visoka početna razina međusobnog nepovjerenja između dviju etničkih zajednica, što je povijesna posljedica nagomilane “zle krvi” uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja.

Drugo, neuspjeh Republike Kosovo da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje i relaksiralo međuetničke odnose.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Treće, ubojstvo Olivera Ivanovića kao najumjerenijeg srpskog političara na Kosovu, nakon čega se više nitko među kosovskim Srbima ne usuđuje konkurirati radikalnim nacionalistima sa Srpske liste, čime su praktično svi kosovski Srbi postali taoci vlastitih ekstremista.

Četvrto, nevoljkost kosovskih vlasti da implementiraju zaključke Briselskog sporazuma o osnivanju Srpske zajednice općina na sjeveru Kosova. Koliko god bili razumljivi Kurtijevi strahovi od stvaranja nove Republike Srpske – koja već 30 godina destruira normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine – toliko odbijanje provođenja sporazuma daje “vjetar u leđa” srpskim radikalima za njihove nasilne akcije na sjeveru Kosova.

I peto, jalovost Europske unije i općenito međunarodne zajednice, koja nije donijela nikakve modalitete ni rokove za provođenje Briselskog sporazuma, kao ni sankcije za njegovo neprovođenje, čime taj sporazum postaje čardak ni na nebu ni na zemlji, odnosno mrtvo slovo na papiru. Baš kao što se multietničko Kosovo danas doima kao mrtva ideja, poražena od ideje paralelnih svjetova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Kosovo nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo? Više je ‘kritičnih točaka‘. Među ostalim, visoka početna razina međusobnog nepovjerenja dviju etničkih zajednica kao posljedica nagomilane ‘zle krvi‘ uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja, zatim neuspjeh da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje, te jalovost EU i općenito međunarodne zajednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSSIER KOSOVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zašto Kosovo nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo? Više je ‘kritičnih točaka‘. Među ostalim, visoka početna razina međusobnog nepovjerenja dviju etničkih zajednica kao posljedica nagomilane ‘zle krvi‘ uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja, zatim neuspjeh da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje, te jalovost EU i općenito međunarodne zajednice DOSSIER KOSOVO 2 0 15459 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-04 12:53:19 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => damir pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-07 18:11:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-07 18:11:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zašto Kosovo nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo? Više je 'kritičnih točaka'. Među ostalim, visoka početna razina međusobnog nepovjerenja dviju etničkih zajednica kao posljedica nagomilane 'zle krvi' uslijed ranijih međusobnih zlo [metadata] => robots= author= title=Nakon 15 godina nezavisnosti najmlađa država Balkana opet je na rubu rata, a suživot Albanaca i Srba poražena je ideja [metakey] => Kosovo, Banjska, sukob, Veton Surroi, Albin Kurti, milan radoičić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25707839.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25756931.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25751632.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25741695.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25734836.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25734828.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25732849.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/25703146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Armend Nimani\/Afp","Tomislav Kristo\/Cropix","Andrej Isakovic\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Stringer\/Afp","Armend Nimani\/Afp","Erkin Keci\/Anadolu Agency Via Afp","Armend Nimani\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kosovski policajci \u010duvaju stra\u017eu na ulaza u selo Banjska na\u00a0 sjeveru Kosova<\/p>","

Donika Gervalla Schwarz, kosovska minsitrica vanjskih poslova i dijaspore<\/p>","","

Sukobi na Kosovu kulminirali su nedavnim upadom \u201custanika\u201d Milana Radoi\u010di\u0107a u selo Banjska, zbog \u010dega najvi\u0161i du\u017enosnici Republike Kosovo upozoravaju da Balkanu prijeti novi rat<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Grafit \u201dKosovo republika\u201d u sredi\u0161tu Pri\u0161tine<\/p>","

Banjska na Kosovu: \u010cahure na cesti nakon sukoba kosovske policije i naoru\u017eane grupe Srba<\/p>","

Albin Kurti, kosovski premijer pali svije\u0107u za albanskog policajca poginulog blizu Banjske<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_25707839_1920.jpg":"1920x1080","k_25707839_1280.jpg":"1280x1280","k_25707839_1024.jpg":"1024x1024","k_25707839_640.jpg":"640x640","k_25707839_480.jpg":"480x480","k_25707839_340.jpg":"340x340","k_25707839_220.jpg":"220x220","o_25707839_1280.jpg":"1280x852","o_25707839_1024.jpg":"1024x681","o_25707839_640.jpg":"640x426","o_25707839_480.jpg":"480x319","o_25707839_340.jpg":"340x226","o_25707839_220.jpg":"220x146","h_25707839_1280.jpg":"1280x854","h_25707839_1024.jpg":"1024x683","h_25707839_640.jpg":"640x427","h_25707839_480.jpg":"480x320","h_25707839_340.jpg":"340x227","h_25707839_220.jpg":"220x147","pp_25707839_1280.jpg":"1280x1628","pp_25707839_1024.jpg":"1024x1303","pp_25707839_640.jpg":"640x814","pp_25707839_480.jpg":"480x611","pp_25707839_340.jpg":"340x432","pp_25707839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25756931_1920.jpg":"1920x1080","k_25756931_1280.jpg":"1280x1280","k_25756931_1024.jpg":"1024x1024","k_25756931_640.jpg":"640x640","k_25756931_480.jpg":"480x480","k_25756931_340.jpg":"340x340","k_25756931_220.jpg":"220x220","o_25756931_1280.jpg":"1280x850","o_25756931_1024.jpg":"1024x680","o_25756931_640.jpg":"640x425","o_25756931_480.jpg":"480x318","o_25756931_340.jpg":"340x225","o_25756931_220.jpg":"220x146","h_25756931_1280.jpg":"1280x854","h_25756931_1024.jpg":"1024x683","h_25756931_640.jpg":"640x427","h_25756931_480.jpg":"480x320","h_25756931_340.jpg":"340x227","h_25756931_220.jpg":"220x147","pp_25756931_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756931_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756931_640.jpg":"640x814","pp_25756931_480.jpg":"480x611","pp_25756931_340.jpg":"340x432","pp_25756931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25751632_1920.jpg":"1920x1080","k_25751632_1280.jpg":"1280x1280","k_25751632_1024.jpg":"1024x1024","k_25751632_640.jpg":"640x640","k_25751632_480.jpg":"480x480","k_25751632_340.jpg":"340x340","k_25751632_220.jpg":"220x220","o_25751632_1280.jpg":"1280x853","o_25751632_1024.jpg":"1024x682","o_25751632_640.jpg":"640x426","o_25751632_480.jpg":"480x320","o_25751632_340.jpg":"340x226","o_25751632_220.jpg":"220x146","h_25751632_1280.jpg":"1280x854","h_25751632_1024.jpg":"1024x683","h_25751632_640.jpg":"640x427","h_25751632_480.jpg":"480x320","h_25751632_340.jpg":"340x227","h_25751632_220.jpg":"220x147","pp_25751632_1280.jpg":"1280x1628","pp_25751632_1024.jpg":"1024x1303","pp_25751632_640.jpg":"640x814","pp_25751632_480.jpg":"480x611","pp_25751632_340.jpg":"340x432","pp_25751632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25741695_1920.jpg":"1920x1080","k_25741695_1280.jpg":"1280x1280","k_25741695_1024.jpg":"1024x1024","k_25741695_640.jpg":"640x640","k_25741695_480.jpg":"480x480","k_25741695_340.jpg":"340x340","k_25741695_220.jpg":"220x220","o_25741695_1280.jpg":"1280x853","o_25741695_1024.jpg":"1024x682","o_25741695_640.jpg":"640x426","o_25741695_480.jpg":"480x320","o_25741695_340.jpg":"340x226","o_25741695_220.jpg":"220x146","h_25741695_1280.jpg":"1280x854","h_25741695_1024.jpg":"1024x683","h_25741695_640.jpg":"640x427","h_25741695_480.jpg":"480x320","h_25741695_340.jpg":"340x227","h_25741695_220.jpg":"220x147","pp_25741695_1280.jpg":"1280x1628","pp_25741695_1024.jpg":"1024x1303","pp_25741695_640.jpg":"640x814","pp_25741695_480.jpg":"480x611","pp_25741695_340.jpg":"340x432","pp_25741695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25734836_1920.jpg":"1920x1080","k_25734836_1280.jpg":"1280x1280","k_25734836_1024.jpg":"1024x1024","k_25734836_640.jpg":"640x640","k_25734836_480.jpg":"480x480","k_25734836_340.jpg":"340x340","k_25734836_220.jpg":"220x220","o_25734836_1280.jpg":"1280x853","o_25734836_1024.jpg":"1024x682","o_25734836_640.jpg":"640x426","o_25734836_480.jpg":"480x320","o_25734836_340.jpg":"340x226","o_25734836_220.jpg":"220x146","h_25734836_1280.jpg":"1280x854","h_25734836_1024.jpg":"1024x683","h_25734836_640.jpg":"640x427","h_25734836_480.jpg":"480x320","h_25734836_340.jpg":"340x227","h_25734836_220.jpg":"220x147","pp_25734836_1280.jpg":"1280x1628","pp_25734836_1024.jpg":"1024x1303","pp_25734836_640.jpg":"640x814","pp_25734836_480.jpg":"480x611","pp_25734836_340.jpg":"340x432","pp_25734836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25734828_1920.jpg":"1920x1080","k_25734828_1280.jpg":"1280x1280","k_25734828_1024.jpg":"1024x1024","k_25734828_640.jpg":"640x640","k_25734828_480.jpg":"480x480","k_25734828_340.jpg":"340x340","k_25734828_220.jpg":"220x220","o_25734828_1280.jpg":"1280x852","o_25734828_1024.jpg":"1024x681","o_25734828_640.jpg":"640x426","o_25734828_480.jpg":"480x319","o_25734828_340.jpg":"340x226","o_25734828_220.jpg":"220x146","h_25734828_1280.jpg":"1280x854","h_25734828_1024.jpg":"1024x683","h_25734828_640.jpg":"640x427","h_25734828_480.jpg":"480x320","h_25734828_340.jpg":"340x227","h_25734828_220.jpg":"220x147","pp_25734828_1280.jpg":"1280x1628","pp_25734828_1024.jpg":"1024x1303","pp_25734828_640.jpg":"640x814","pp_25734828_480.jpg":"480x611","pp_25734828_340.jpg":"340x432","pp_25734828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25732849_1920.jpg":"1920x1080","k_25732849_1280.jpg":"1280x1280","k_25732849_1024.jpg":"1024x1024","k_25732849_640.jpg":"640x640","k_25732849_480.jpg":"480x480","k_25732849_340.jpg":"340x340","k_25732849_220.jpg":"220x220","o_25732849_1280.jpg":"1280x852","o_25732849_1024.jpg":"1024x682","o_25732849_640.jpg":"640x426","o_25732849_480.jpg":"480x319","o_25732849_340.jpg":"340x226","o_25732849_220.jpg":"220x146","h_25732849_1280.jpg":"1280x854","h_25732849_1024.jpg":"1024x683","h_25732849_640.jpg":"640x427","h_25732849_480.jpg":"480x320","h_25732849_340.jpg":"340x227","h_25732849_220.jpg":"220x147","pp_25732849_1280.jpg":"1280x1628","pp_25732849_1024.jpg":"1024x1303","pp_25732849_640.jpg":"640x814","pp_25732849_480.jpg":"480x611","pp_25732849_340.jpg":"340x432","pp_25732849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25703146_1920.jpg":"1920x1080","k_25703146_1280.jpg":"1280x1280","k_25703146_1024.jpg":"1024x1024","k_25703146_640.jpg":"640x640","k_25703146_480.jpg":"480x480","k_25703146_340.jpg":"340x340","k_25703146_220.jpg":"220x220","o_25703146_1280.jpg":"1280x853","o_25703146_1024.jpg":"1024x682","o_25703146_640.jpg":"640x426","o_25703146_480.jpg":"480x320","o_25703146_340.jpg":"340x226","o_25703146_220.jpg":"220x146","h_25703146_1280.jpg":"1280x854","h_25703146_1024.jpg":"1024x683","h_25703146_640.jpg":"640x427","h_25703146_480.jpg":"480x320","h_25703146_340.jpg":"340x227","h_25703146_220.jpg":"220x147","pp_25703146_1280.jpg":"1280x1628","pp_25703146_1024.jpg":"1024x1303","pp_25703146_640.jpg":"640x814","pp_25703146_480.jpg":"480x611","pp_25703146_340.jpg":"340x432","pp_25703146_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7510391 Threads: 2 Questions: 1606510483 Slow queries: 4767917 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110669077 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/nakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja-1328672 [printLink] => /vijesti/regija/nakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja-1328672?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 465338 [name] => Kosovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosovo [link] => /tag/kosovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730939 [name] => Banjska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-24 15:18:12 [main_article_id] => 0 [alias] => banjska [link] => /tag/banjska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 349951 [name] => sukob [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sukob [link] => /tag/sukob ) [3] => stdClass Object ( [id] => 732396 [name] => Veton Surroi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 20:02:29 [main_article_id] => 0 [alias] => veton-surroi [link] => /tag/veton-surroi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 630968 [name] => Albin Kurti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-15 07:07:15 [main_article_id] => 0 [alias] => albin-kurti [link] => /tag/albin-kurti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 731373 [name] => milan radoičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 10:25:50 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-radoicic [link] => /tag/milan-radoicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Kosovo nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo? Više je ‘kritičnih točaka‘. Među ostalim, visoka početna razina međusobnog nepovjerenja dviju etničkih zajednica kao posljedica nagomilane ‘zle krvi‘ uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja, zatim neuspjeh da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje, te jalovost EU i općenito međunarodne zajednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSSIER KOSOVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon 15 godina nezavisnosti najmlađa država Balkana opet je na rubu rata, a suživot Albanaca i Srba poražena je ideja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25707839.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Armend Nimani/Afp [mainImageDesc] =>

Kosovski policajci čuvaju stražu na ulaza u selo Banjska na  sjeveru Kosova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25707839.jpg [title] => Armend Nimani/Afp

Kosovski policajci čuvaju stražu na ulaza u selo Banjska na  sjeveru Kosova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25756931.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix

Donika Gervalla Schwarz, kosovska minsitrica vanjskih poslova i dijaspore

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25751632.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25741695.jpg [title] => Andrej Isakovic/Afp

Sukobi na Kosovu kulminirali su nedavnim upadom “ustanika” Milana Radoičića u selo Banjska, zbog čega najviši dužnosnici Republike Kosovo upozoravaju da Balkanu prijeti novi rat

 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25734836.jpg [title] => Stringer/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25734828.jpg [title] => Armend Nimani/Afp

Grafit ”Kosovo republika” u središtu Prištine

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25732849.jpg [title] => Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Banjska na Kosovu: Čahure na cesti nakon sukoba kosovske policije i naoružane grupe Srba

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/25703146.jpg [title] => Armend Nimani/Afp

Albin Kurti, kosovski premijer pali svijeću za albanskog policajca poginulog blizu Banjske

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kažu, sve je počelo na Kosovu i završilo na Kosovu. Time se hoće reći da je raspad Jugoslavije započeo 80-ih nemirima u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Kosovo - što je 90-ih dovelo do rata između srpske vojske i Oslobodilačke vojske Kosova - a završio kad je 2008. veći dio međunarodne zajednice priznao Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. Činilo se tada da tim povijesnim presedanom konačno završavaju jugoslavenski ratovi, ali nekidan je kosovska šefica diplomacije Donika Gervalla-Schwarz upozorila da Balkanu prijeti novi rat.

- Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata. Sva sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost. Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija - rekla je Gervalla-Schwarz u razgovoru za njemački javni servis Deutschlandfunk.

Kosovska ministrica pritom se referirala na događaje od 24. rujna, kada je skupina naoružanih Srba blokirala selo Banjska na sjeveru Kosova i ubila albanskog policajca, na što je kosovska policija usmrtila trojicu napadača i zaplijenila gomilu oružja.

Kosovski ministar policije Xhelal Svecla tada je ustvrdio da je “terorističku grupu” predvodio potpredsjednik Srpske liste (glavne političke stranke kosovskih Srba) Milan Radoičić, i to po izravnom diktatu Beograda, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Potom se oglasio i Radoičić, koji je svu odgovornost za neuspjelu oružanu akciju preuzeo na sebe, tvrdeći da je sve napravio bez znanja Beograda.

Kosovska policija je, međutim, objavila videozapise iz kojih se vidi da je Radoičićeva grupa uživala logističku podršku državnih institucija Srbije, uključujući i vojnu obuku u službenim objektima Vojske Srbije.

Multietnički san

I predsjednica Kosova Vjosa Osmani ovog je tjedna za CNN rekla da je Kosovo napadnuto, povukavši analogiju s ruskom aneksijom Krima:

- Imali smo jasan akt agresije od susjeda. Provele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, s ciljem aneksije po uzoru na Krim – tvrdi Osmani, optuživši Srbiju da želi destabilizirati Kosovo kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu omogućila da otvori novi front u Europi.

---

image

Grafit "Kosovo republika" u središtu Prištine

Armend Nimani/Afp
---

Sve u svemu, čini se da priznanje Kosova iz 2008. ipak nije uspjelo smiriti situaciju na terenu i osigurati razdoblje trajnijeg mira na Balkanu, a pogotovo nije uspjelo harmonizirati odnose između dviju trajno zavađenih etničkih zajednica na Kosovu, srpske manjine - koja živi rasuta po kosovskim enklavama, ali čini većinu u nekoliko općina na sjeveru Kosova – i albanske većine.

Stoga ćemo protrčati kroz tih 15 godina kosovske nezavisnosti, u nastojanju da eventualno uočimo “kritične točke”, događaje i procese koji su spriječili da Kosovo postane istinski multietničko društvo, odnosno da se ostvari ono što su albanski politički prvaci te 2008. najavili prilikom proglašenja nezavisnosti.

Podsjetimo, nakon što je te nedjelje, 17. veljače 2008., Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o nezavisnosti, zastupnicima se obratio tadašnji kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, koji je objavu nezavisnosti nazvao “željom naroda”, da bi potom na srpskom jeziku pozvao kosovske Srbe da “sudjeluju u izgradnji europskog Kosova”, obećavši da će kosovske institucije “zaštititi njihovu kulturnu i vjersku baštinu”.

A par minuta kasnije novinarima se u prištinskom hotelu Grand obratio tadašnji kosovski premijer Hashim Thaçi, poručivši da će Kosovo “biti multietnička država” i da će prvi zakon koji donese Skupština Kosova “biti posvećen zaštiti manjina”.

Bio sam tih dana u Prištini i ove sam Thaçijeve riječi slušao uživo. Zvučalo je dobro, progresivno i optimistički, a slične su mi ocjene tih dana davali i albanski intelektualci, uvjereni da će osamostaljenje Kosova dugoročno smanjiti tenzije između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba.

- I Albancima i Srbima treba vremena da shvate da više neće biti kao u vrijeme Slobodana Miloševića. Kad Kosovo bude nezavisno i kad više ne bude straha od Srbije, Albanac više neće gledati Srbina kao neprijatelja nego kao građanina: bit će glavno trgovina i posao, a ne nacionalnost. Na kraju će i Srbi razumjeti da je ovo objektivno i jedino moguće – uvjeravao me tih dana albanski pisac i tajnik kosovskog PEN centra Agim Đakova.

I poznati kosovski novinar, publicist i političar Veton Surroi, koji je u to vrijeme bio parlamentarni zastupnik, također mi je sugerirao da će proglašenje nezavisnosti u budućnosti relaksirati međuetničke odnose na Kosovu:

- Ovo razdoblje tenzija će proći. Kad ste u konfliktu, onda naglašavate razlike, ali kad se status Kosova riješi, kad za Albance Srbi ne budu oni koji stoje između njih i nezavisnosti, i kad Srbi uvide da ne mogu preusmjeriti historiju, onda će doći drugi interesi, ekonomski i razvojni, koji će nas povezati – tvrdio je Surroi.

Tako je to tada izgledalo: promatrač koji je te veljače 2008. hodao prištinskim ulicama mogao je vidjeti unisonu euforiju i optimizam razdraganih albanskih sugovornika, ali bilo je dovoljno otići samo par desetaka kilometara od Prištine, do neke od srpskih enklava ili u sjeverni dio Mitrovice, kako bi se vidjelo gnjev i gorčinu smrknutih srpskih sugovornika.

---

image

Albin Kurti, kosovski premijer pali svijeću za albanskog policajca poginulog blizu Banjske

Armend Nimani/Afp
---

Strah od Kurtija

Iz današnje perspektive, zanimljivo je podsjetiti koga se tih dana, uoči proglašenja nezavisnosti Kosova, međunarodna zajednica najviše pribojavala. Osim lokalnih srpskih političara, za koje se znalo da će poticati kosovske Srbe na neposluh prema novoj državi, čovjek koji je najviše brinuo zapadne dužnosnike bio je tada 33-godišnji Albin Kurti. Sadašnji premijer Kosova.

Naime, desetak dana prije proglašenja nezavisnosti svi kosovski mediji objavili su da je iz zatvora pušten “vođa studentskog pokreta Vetëvendosje (Samoodređenje) Albin Kurti”, od kojeg, kako je isticano, međunarodna zajednica strahuje da će izvesti tisuće studenata i mladih Albanaca na ulice, “ako se proglašenje nezavisnosti Kosova bude i dalje odgađalo”.

Kurti je tada bio mladi albanski radikal, ljevičarski nacionalist koji je u zatvoru završio zbog organiziranja nasilnih prosvjeda protiv međunarodne zajednice: Kurti je smatrao da Zapad daje previše ustupaka srpskoj manjini, a napadao je i albanske političare na Kosovu, kako zbog kriminala i korupcije, tako i zbog popustljivosti prema međunarodnoj zajednici i Srbima.

Petnaest godina kasnije Kurti je premijer Kosova, u beogradskim tabloidima označen kao “mrzitelj svega srpskog”.

Vratimo se u te dane “ponosa i slave”: tog 17. veljače 2008. atmosfera u Prištini bila je teško opisiva. Čistačice u hotelu Grand pjevale su od rane zore, a šire središte Prištine zakrčili su deseci tisuća građana s albanskim i američkim zastavama. Bulevarom Majke Tereze jahali su konjanici u narodnim nošnjama, a na svakom koraku plesalo se tradicionalno albansko kolo. Navečer je iz prištinske bolnice stigla vijest da je prva djevojčica rođena nakon proglašenja nezavisnosti dobila ime Pavarësia, što na albanskom znači “nezavisnost”.

---

image

Banjska na Kosovu: Čahure na cesti nakon sukoba kosovske policije i naoružane grupe Srba

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp
---

Biblijski egzodus

Tridesetak kilometara dalje, u sjevernom dijelu Mitrovice, atmosfera je bila bitno drukčija: građani su bili šutljivi i zabrinuti, a sve srpske radio stanice emitirale su tugaljivu glazbu. Koji sat prije no što će Priština proglasiti nezavisnost, u Mitrovicu je stigao srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je poručio da će Srbija na sjevernom Kosovu uspostaviti paralelne institucije vlasti, te da albanska vlast neće funkcionirati na prostorima gdje žive Srbi.

A nešto iza 18 sati, baš dok su u prištinskom hotelu Grand predsjednik Sejdiu i premijer Thaçi u slavljeničkim govorima najavljivali rađanje “multietničke države”, pred zgradom Okružnog suda u sjevernom dijelu Mitrovice eksplodirala je bomba, a još jedna neeksplodirana naprava pronađena je pred uredom buduće misije EU-a. Bio je to jasan znak da tvrda jezgra kosovskih Srba ne prihvaća ni kosovske ni međunarodne institucije.

Već sutradan, prvi dan kosovske nezavisnosti, u enklavama širom Kosova održani su prosvjedni mitinzi srpske zajednice, od kojih je najveći bio u sjevernoj Mitrovici. Bijesni govornici pozivali su kosovske Srbe da nikad ne priznaju nezavisno Kosovo, u masi su vijorile srpske i ruske zastave, a skandiralo se “Ovo je Srbija”, “Ne damo Kosovo” i “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”. Dan potom, dok su Albanci još slavili, Srbi su demolirali dva granična punkta, Brnjak i Jarinje, zapalivši brojna policijska vozila.

Ta “svakodnevna dvostrukost” kosovske stvarnosti, vidljiva već u prvim danima nezavisnosti, faktički traje do danas.

A te veljače 2008. sve se, bar u albanskim očima, činilo mogućim. Usprkos lošem ekonomskom stanju (prosječna plaća na Kosovu tada je bila 200 eura, prosječna mirovina 50 eura, a stopa nezaposlenosti iznad 40 posto), Kosovari su bili uvjereni da će im država biti gospodarski stabilna. Nade su polagali u najmlađu populaciju Europe (50 posto kosovskih Albanaca bilo je mlađe od 27 godina), bogatu dijasporu (koja pod srpskom okupacijom nije htjela ulagati u zavičaj) i velika strana ulaganja, koja se dotad nisu mogla realizirati zbog neriješenog statusa Kosova.

Osim gospodarskog uspona, kosovski političari su očekivali i brzi ulazak u euroatlantske integracije: predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi već 20. veljače 2008., trećeg dana nezavisnosti, potpisuje dokument o “Milenijskim razvojnim ciljevima” Kosova do 2015. godine, izrazivši nadu da će Kosovo već u tom sedmogodišnjem roku postati član Europske unije i NATO-a.

Kao što znamo, to se nije dogodilo: niti je mlada država bitnije ekonomski napredovala, niti je do danas ušla u euroatlantske integracije. Štoviše, kad je prošlo tih biblijskih sedam godina nezavisnosti, desilo se nešto posve oprečno: u veljači i ožujku 2015. mediji širom Europe pisali su o biblijskom egzodusu mladih građana Kosova prema zemljama Europske unije.

Bježeći od siromaštva, deseci tisuća ljudi u autobusnim su konvojima te 2015. napuštali Kosovo i kretali na neizvjesno putovanje preko Srbije do Mađarske, i potom do Austrije ili Njemačke, s ciljem dobivanja azila u tim zemljama. Mađarska ambasada na Kosovu tvrdila je tada da je u samo nekoliko tjedana u Mađarsku ušlo 60 tisuća Kosovara, dok je austrijska policija objavila da su zadnjih mjeseci kosovski Albanci podnijeli u Austriji 30 tisuća zahtjeva za azilom.

Nevladine organizacije procjenjivale su tada da se broj novopečenih kosovskih imigranata u Europi kreće oko 200 tisuća, što je iznosilo više od deset posto kosovske populacije.

---

image

Donika Gervalla Schwarz, kosovska minsitrica vanjskih poslova i dijaspore

Tomislav Kristo/Cropix
---

Tako se pokazalo da je ekonomska iluzija o prosperitetu nove države trajala sedam godina. Toliko je trebalo da eksploziju sreće zamijeni eksplozija beznađa i gnjeva, i da mladi kosovski Albanci na svojim kostima prožive proročanski stih srpskog pjesnika da sloboda ne umije da pjeva onako kako su sužnji pjevali o njoj.”Nezavisnost se ne može jesti”, kazivali su tada kosovski imigranti europskim novinarima, tumačeći zašto masovno napuštaju dugo sanjanu Republiku.

U međuvremenu su, u travnju 2013., Kosovo i Srbija nakon dugih pregovora, vođenih pod pokroviteljstvom EU-a, potpisali Briselski sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa. Među ostalim, taj sporazum – koji su potpisali premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić - predviđa da se na sjeveru Kosova osnuje Zajednica srpskih općina (ZSO), što nije ispunjeno do danas: aktualni premijer Kosova Albin Kurti tvrdi da ne može dopustiti stvaranje “nove Republike Srpske”, jer bi to u konačnici vodilo secesiji tog dijela Kosova.

Ubojstvo umjerenog čovjeka

Dugoročno gledano, možda i najteži udarac za albansko-srpske odnose na Kosovu u ovih 15 godina dogodio se u siječnju 2018., kad je u sjevernom dijelu Mitrovice ubijen jedan od lidera kosovskih Srba, Oliver Ivanović. Mnogi drže da se međuetnički suživot na Kosovu nikad nije oporavio od tog udarca.

Jer Ivanović je bio najumjereniji srpski političar na Kosovu, dobar govornik albanskog jezika - što i nije čest slučaj među kosovskim Srbima - i jedini koji je Albance zvao Albancima, a ne pogrdno “Šiptarima”. Kad su ostali srpski političari zagovarali bojkot kosovskih institucija, bio je jedini koji je inzistirao da se sudbina kosovskih Srba rješava u političkom dijalogu s Albancima.

Zato je, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, i bio prvi srpski političar koji je ušao u kosovski parlament, da se tamo bori za interese srpske zajednice, zbog čega je među srpskim radikalima na Kosovu – okupljenima oko Srpske liste - stekao epitet “nacionalnog izdajnika”.

U optužnici koju je Specijalno tužiteljstvo u Prištini podiglo krajem 2019., za Ivanovićevo ubojstvo sumnjičio se upravo ranije spomenuti potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić – i niz srpskih policajaca kojima je Radoičić zapovijedao - koji se u optužnici navodio kao “vođa kriminalne skupine” koja je odgovorna za atentat.

Tužiteljstvo u Prištini pritom je zaključilo da je ubojstvo izvršeno “iz političkih motiva”, jer je “kriminalna grupa kojom rukovodi Milan Radoičić vidjela Ivanovića kao političkog rivala kod stanovništva sjevernog dijela Kosova”.Tada je raspisana i tjeralicu za Radoičićem, ali je ona u ožujku 2021. povučena bez obrazloženja, čime je Ivanovićevo ubojstvo ostalo nerazjašnjeno.

Nakon toga albansko-srpski odnosi na Kosovu ušli su u novi negativni ciklus. Lani u studenome Srbi su napustili sve kosovske institucije, a ovoga svibnja u neredima nakon pokušaja Prištine da u općinama sa srpskom većinom postavi albanske gradonačelnike – jer su Srbi bojkotirali izbore – ozlijeđeni su deseci srpskih prosvjednika i pripadnika međunarodnih snaga, a sve je kulminiralo nedavnim upadom Radoičićevih “ustanika” u selo Banjska, zbog čega najviši dužnosnici Republike Kosovo upozoravaju da Balkanu prijeti novi rat.

Pet ‘kritičnih točaka’

Sada je vrijeme da se vratimo na početak. Ako bismo trebali identificirati razloge zbog kojih Kosovo u ovih 15 godina nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo, možemo navesti nekoliko “kritičnih točaka”.

Prvo, iznimno visoka početna razina međusobnog nepovjerenja između dviju etničkih zajednica, što je povijesna posljedica nagomilane “zle krvi” uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja.

Drugo, neuspjeh Republike Kosovo da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje i relaksiralo međuetničke odnose.

---

image
Andrej Isakovic/Afp
---

Treće, ubojstvo Olivera Ivanovića kao najumjerenijeg srpskog političara na Kosovu, nakon čega se više nitko među kosovskim Srbima ne usuđuje konkurirati radikalnim nacionalistima sa Srpske liste, čime su praktično svi kosovski Srbi postali taoci vlastitih ekstremista.

Četvrto, nevoljkost kosovskih vlasti da implementiraju zaključke Briselskog sporazuma o osnivanju Srpske zajednice općina na sjeveru Kosova. Koliko god bili razumljivi Kurtijevi strahovi od stvaranja nove Republike Srpske – koja već 30 godina destruira normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine – toliko odbijanje provođenja sporazuma daje “vjetar u leđa” srpskim radikalima za njihove nasilne akcije na sjeveru Kosova.

I peto, jalovost Europske unije i općenito međunarodne zajednice, koja nije donijela nikakve modalitete ni rokove za provođenje Briselskog sporazuma, kao ni sankcije za njegovo neprovođenje, čime taj sporazum postaje čardak ni na nebu ni na zemlji, odnosno mrtvo slovo na papiru. Baš kao što se multietničko Kosovo danas doima kao mrtva ideja, poražena od ideje paralelnih svjetova.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Armend Nimani/Afp Tomislav Kristo/Cropix Andrej Isakovic/Afp Andrej Isakovic/Afp Stringer/Afp Armend Nimani/Afp Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp Armend Nimani/Afp
Armend Nimani/Afp

Kosovski policajci čuvaju stražu na ulaza u selo Banjska na  sjeveru Kosova

Tomislav Kristo/Cropix

Donika Gervalla Schwarz, kosovska minsitrica vanjskih poslova i dijaspore

Andrej Isakovic/Afp

Sukobi na Kosovu kulminirali su nedavnim upadom “ustanika” Milana Radoičića u selo Banjska, zbog čega najviši dužnosnici Republike Kosovo upozoravaju da Balkanu prijeti novi rat

 

Armend Nimani/Afp

Grafit ”Kosovo republika” u središtu Prištine

Erkin Keci/Anadolu Agency Via Afp

Banjska na Kosovu: Čahure na cesti nakon sukoba kosovske policije i naoružane grupe Srba

Armend Nimani/Afp

Albin Kurti, kosovski premijer pali svijeću za albanskog policajca poginulog blizu Banjske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/nakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja-1328672 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6329522ef4d78e5130dcdf8f71e529a963916703 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+15+godina+nezavisnosti+najmla%C4%91a+dr%C5%BEava+Balkana+opet+je+na+rubu+rata%2C+a+su%C5%BEivot+Albanaca+i+Srba+pora%C5%BEena+je+ideja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja-1328672 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fnakon-15-godina-nezavisnosti-najmlada-drzava-balkana-opet-je-na-rubu-rata-a-suzivot-albanaca-i-srba-porazena-je-ideja-1328672 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zašto Kosovo nije uspjelo postati istinsko multietničko društvo? Više je ‘kritičnih točaka‘. Među ostalim, visoka početna razina međusobnog nepovjerenja dviju etničkih zajednica kao posljedica nagomilane ‘zle krvi‘ uslijed ranijih međusobnih zločina, koji su uključivali i pogrome i etnička čišćenja, zatim neuspjeh da postane gospodarski stabilna i prosperitetna država, što bi barem donekle otopilo međusobno nepovjerenje, te jalovost EU i općenito međunarodne zajednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSSIER KOSOVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaDOSSIER KOSOVO

Nakon 15 godina nezavisnosti najmlađa država Balkana opet je na rubu rata, a suživot Albanaca i Srba poražena je ideja

Piše damir pilić
7. listopada 2023. - 20:11

Kažu, sve je počelo na Kosovu i završilo na Kosovu. Time se hoće reći da je raspad Jugoslavije započeo 80-ih nemirima u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Kosovo - što je 90-ih dovelo do rata između srpske vojske i Oslobodilačke vojske Kosova - a završio kad je 2008. veći dio međunarodne zajednice priznao Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. Činilo se tada da tim povijesnim presedanom konačno završavaju jugoslavenski ratovi, ali nekidan je kosovska šefica diplomacije Donika Gervalla-Schwarz upozorila da Balkanu prijeti novi rat.

- Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata. Sva sreća da nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost. Cilj Beograda je okupacija dijela kosovskog teritorija - rekla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:03