StoryEditorOCM
Regijatuga u jablanici

Nađena su još dva tijela, stanje je loše, strahuje se od novih bujica. Pomoć stiže sa svih strana, ali utjehe nema

Piše Stanislav Soldo
5. listopada 2024. - 22:25

Jablanica ulazi u još jednu besanu noć. Potraga za nestalima u katastrofalnim bujičnim poplavama nastavlja se sutra ujutro. Na terenu su pripadnici žurnih službi, vojska, policija, HGSS.

Pomoć stiže sa svih strana, ali to je slaba utjeha onima koji tragaju za svojim najmilijima koje su zatrpale hrpe kamenja.

Probili smo se do Jablanice, svatko je nekog izgubio, svjedočanstva su potresna: ‘Od kamenoloma je sve zlo poteklo!‘

I Vlada Republike Hrvatske donijela je na današnjoj telefonskoj sjednici odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini. Riječ je o iznosu od 10 milijuna eura u svrhu pružanja hitne pomoći u sanaciji posljedica poplava te pomoći u obnovi infrastrukture i osiguravanju osnovnih potrepština za stradale i evakuirane osobe.

U večernjim satima otvoren je humanitarni prometni koridor iz Jablanice prema Mostaru kojim prometuju pripadnici žurnih službi i dostava humanitarne pomoći. Cesta prema Blidinju u naselju Doljani je potpuno uništena i nitko ne zna kada će se osposobiti za promet. Prometovati se jedino može jednim kolničkim trakom prometnicom Rama-Prozor. Otvorena je i cesta Mostar-Rujišta-Konjic, međutim, kako se radi o bijelom putu koji je većim dijelom izlokala voda nije preporučljivo njime putovati u noćnim satima.

- Osim poplava koje su poharale nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, možemo očekivati ​​i pojavu novih klizišta na vodom zasićenim terenima, upozorava akademik Hazim Hrvatović, stručnjak za geologiju i tektoniku, prenosi Dnevni avaz.

- Pogotovo na terenima koji su građeni od za to pogodnih stijena, gdje ima dosta glinovitih stijena, aluvijalnih materijala, a posebno na padinama koje su već zasićene vodom. Nove količine oborina dodatno će olakšati kretanje materijala niz padinu – pojašnjava Hrvatović u razgovoru za Avaz.

Hrvatović se slaže s činjenicom da tragedija u Donjoj Jablanici ne bi imala tako strašne posljedice da na padini iznad naselja nije izgrađen kamenolom.

image
Nikola Brboleža/Cropix

- Uzrok je svakako velika količina materijala koji je došao s područja kamenoloma i dijela prostora koji se nalazi ispod kamenoloma. Barem prema onome što sam uspio vidjeti na snimkama, radi se o nasipu iz tko zna kojeg vremena. Prostor iznad kamenoloma, materijal u kamenolomu bio je zasićen vodom, pritisak na prostor ispod kamenoloma je bio toliki da se praktično cijela masa u jednom trenutku srušila na naselje. Malo razmišljamo o posljedicama kada siječemo šume, pregrađujemo rijeke, gradimo objekte poput kamenoloma iznad naselja, slaže se Hrvatović.

No, ocjenjuje da je ovakvu nesreću bilo teško predvidjeti, za razliku od dijela pruge prema Komadinom izvoru koji je uništen, a koji je izgrađen na nasipu, a ne na kamenoj podlozi.

Objavljena imena žrtava

Crna bilanca smrtno stradalih u Bosni i Hercegovini popela se na 18 nakon što su tijekom dana u subotu pronađena tijela još dvije žrtve, a traga se za još osmero nestalih u sjevernom dijelu Hercegovine koja je najteže stradala u poplavama i odronima kamenja.

Kako je za Hinu potvrdio voditelj Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka, jedno beživotno tijelo otkriveno je  u mjestu Donja Jablanica, a drugo u selu Buturović Polju u konjičkoj općini. Za sada je petnaest smrtno stradalih u poplavama i odronima u Hercegovini koji su pogodili ovaj dio zemlje u noći na petak.

Još se traga za najmanje petero nestalih u Donjoj Jablanici, te troje u Buturović Polju.

Potragu otežava kiša koje je ponovno počela padati, te raste zabrinutost od novih bujica.

Na selo Donju Jablanicu sručila se golema količina kamena, pijeska i zemlje te zatrpala veći broj kuća u kojima su se nalazile čitave obitelji.

Juka je potvrdio da je u Buturović Polju srušeno 20 obiteljskih kuća, dok se u Donjoj Jablanici može govoriti o više desetaka urušenih objekata.

U poplavama koje su nastale nakon obilnih kiša u Fojnici u središnjoj Bosni utopile su se tri osobe.

Avaz je objavio imena 11 identificiranih žrtava. Jedno tijelo u mrtvačnici u Jablanici do sada nije identificirano i vodi se kao NN.

Među identificiranim žrtvama su Tufek Hivzija (1959), Begić Ajla (1995), trudnica, Tufek Vedad (1985), Čilić Jasmin (1986), Čilić Irmela (1992), Tufek Adela (1988), Begović Huma (1968), Begović Zejna, Imamović Fikret, Imamović Amira i Begović Fatima (1958).

(Hina, Vijesti SD)

image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 22:26