StoryEditor
Regija10 ranjenih, jedan kritično

Drama na Kosovu: Nakon što je naredio podizanje borbene gotovosti u cijeloj Srbiji, Vučić stigao u Rašku. ‘Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem jer ćemo znati odgovoriti!‘

Piše S.Pg.
13. listopada 2021. - 15:26

NOVIJE: 
16:50

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku odakle se obratio građanima. Prethodno je naredio podizanje borbene gotovosti na teritoriju cijele Srbije. 

Oglasila se i sestra od strica ranjenog Srećka Sofronijevića: "Ja ne znam više šta da radim. Doživljavali smo sve i svašta. Došli smo u situaciju da nemamo lijekove, da nemamo državne ustanove."

Jedan od Srba rekao je da smatra da za ovu situaciju, prema njegovom mišljenju, postoje samo dva rješenja - ili borba za prava Srba na demokratski način u kosovskim institucijama u kojima nema ni srpskog jezika, ni prijevoda ili građanska neposlušnost i izlazak iz svih institucija prištinske vlasti.

Potom se okupljenima obratio i Vučić: "Danas sam shvatio i nešto ću vam kazati, nisam ja tražio od vas da budete uz mene ili da budemo zajedno zato što nam se nešto sviđa - kada je u pitanju Kosovo i Metohija ne postoji nijedna lijepa stvar koja je mogla ili će moći da nam se dogodi. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da sve sačuvamo a da ne ugrozimo cjelokupnu Srbiju", rekao je Vučić i dodao:

"Kada vi govorite, ja negdje mislim isto sve što i vi - svako slovo, svaku riječ. Postavlja se pitanje što je to što je naša pametna reakcija? Ja sam taj koji je kriv i koji je molio da ne napadate ROSU, ne zato što sam brinuo za njih, već zato što sam brinuo da će netko od njih to jedva dočekati i ubiti nekoga našeg. Danas, dok nisam čuo i vidio da je iz Sofronijevića izvađen metak i da će sve biti u redu, živ nisam bio. Pozvao sam Lajčaka danas i rekao sam mu: 'Zauzdajte ih, ako niste u stanju da ih zauzdate, zauzdat ćemo ih mi.' Oni su mi rekli: 'Radimo na tome', a onda su ih natjerali da se povuku. Ovo danas što su izvodili imali su podršku makar jedne države i to nije nijedna zemlja današnje Europske unije", istakao je predsednik.

"Razumijem vaš gnjev, dočekali smo trenutak da napadaju dugim cijevima na keks i limenke soka. Pronašli smo 65 čahura, sve njihove vojske ROSU. Sve su Albanci pucali."

"Postoji tri razloga zašto ovo rade, prvi razlog je taj što ih neke velike sile požuruju - tu se nalazi i želja dijela velikih zapadnih sila da se sve ruši, kako bi oni mogli bolje upravljati procesima. I druga stvar, ne zaboravite, njima nije samo cilj nezavisno Kosovo, njima je cilj slabljenje Srbije."

"Postavlja se pitanje što je nama činiti, ja vidim kakvo je raspoloženje kod vas i šta god da vas molim, znam da me nećete poslušati. Došao sam ovdje da vam se obratim i molio sam vas samo da me saslušate do kraja. Ne mogu vas pozivati da ulazite u sukobe s bilo kim. Ja samo ne mislim da je to u ovom trenutku najpametniji izbor. Ali, šta god da se dogodi, Srbija i Beograd će biti uz vas", rekao je Vučić, na šta su mu prisutni aplaudirali.

"Oni misle kako imaju pravo ubijati Srbe i ne sekiraju se za Sofronijevića, ne sekiraju se ni za što. Reći će da su oni tamo jurili strašne kriminalce koji zarađuju na keksu. Ne daju nam lijekove da uvezemo regularno, duže od mjesec dana nam stoje lekovi na administrativnoj liniji."

Vučić je dodao da će se poštovati svaki postignuti dogovor i sporazum.

"Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbe utjeruju i dovode u red. Ako to opet budu pokušali, moj odgovor će biti kristalno jasan, a to je - da u toj borbi u kojoj moramo štititi živote naše djece na Kosovu i Metohiji, ne samo da ćemo ih zaštititi, nego ćemo u toj borbi i pobijediti", zaključio je Vučić.
 

NOVIJE: 
15:20 


Deset osoba je ranjeno, a životno je ugrožen jedan muškarac, potvrdio je za N1 dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici. Elek je za N1 rekao da je “bez ikakvog povoda” ozlijeđeno desetero građana.

“Osam njih je ozlijeđeno šok bombama, gumenim mecima i suzavcem. Oni nisu zadržani na liječenju u Kliničko-bolničkom centru. Najteže je ozlijeđen muškarac iz Zvečana koji je maltene upucan s leđa. Ima ozljedu desne lopatice, prijelom desne lopatice, prijelom drugog desnog rebra i metak mu je gotovo izašao na prednju stranu vrata. Hitnom kirurškom intervencijom zaustavljeno je krvarenje“, naveo je Elek.

U jednom trenutku policija je upotrijebila suzavac da rastjera okupljene. Kako piše Kossev, čule su se i šok bombe.

Građani koji su se zatekli na licu mjesta prenose da je riječ o specijalnim jedinicima policije i da se mogu vidjeti uglavnom ispred ljekarni.

Srpski mediji javljaju kako su u Rašku, općinu na jugozapadu Srbije na granici s Kosovom, krenuli predsjednik Aleksandar Vučić, ministar obrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za gospodarski kriminal zatvorili više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima.

“Upadaju u skladišta,trgovine, ljekarne ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme s policijom u sjevernom dijelu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svjedočenja i tvrdnje očevidaca.

Stiglo je i naknadno priopćenje policije:

“Završena je policijska operacija u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice. Ozlijeđeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u Sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prevoznim sredstvima, koristile plinske boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti“, navodi se u priopćenju kosovske policije.

Do sada je uhićeno osam osoba: R. K. (1957) kosovski Albanac, muškarac iz Peći; A. K. (1979) kosovski Albanac, muškarac iz regije Prištine; M.N. (1990) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; I.Z. (1982) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; A.D. (1995) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; M. DŽ. (1958) kosovski Bošnjak, muškarac iz sjeverne Mitrovice; I. H. (1975) kosovski Albanac, muškarac iz sjeverne Mitrovice; M. L. (1978) kosovski Srbin, muškarac iz sjeverne Mitrovice”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, Kfora i međunarodne zajednice, a predsjednik Srbije uputio se u Rašku, na jugu Srbije, gdje će se poslijepodne sastati s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

NOVO:

13:20: Prema poslednjim informacijama portala Kosovo online šestero Srba primljeno je u KBC Kosovska Mitrovica.

----------------------------------------------

U Sjevernoj Mitrovici na Kosovu kosovske policija krenula je u akciju uz zvuk sirena za zračnu opasnost koje su odjekivale gradom, a veliki broj Srba okupio se na ulicama. Jedan Srbin je ustrijeljen u Zvečanu te se trenutačno nalazi u teškom stanju.

"Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu prsnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro", rekao je za "Kosovo online" kirurg Zlatan Elek, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica.

Kako prenosi reporter "Kosovo onlinea", kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih ljekarni kako bi provjerila carinske papire. Nakon toga su se okupili građani srpske nacionalnosti, izražavajući nezadovoljstvo tom akcijom, a situacija je eskalirala kada je policija počela bacati šok bombe i suzavac.

Akcija je počela u srijedu rano ujutro "u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe", kako navode u svom priopćenju u kojem se također navodi da se "akcija provodi u regiji Prištine, Peći, Južne i Sjeverne Mitrovice".

Oko podneva premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, javlja "Gazeta ekspres".

"Zločin i kriminalne grupe neće se tolerirati i protiv njih će se voditi borba. Borit ćemo se i spriječiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Sjevernoj Mitrovici da ne nasjedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele ih politizirati i etnizirati", poručio je Kurti.

Kosovska policija tvrdi kako se "sve policijske radnje provode u koordinaciji s nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe..." U priopćenju navode da je "kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine do sada zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz".

S druge strane oglasila se premijerka Srbije Ana Brnabić, pozivajući "međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reagiraju i zauzdaju" njezina kosovskog kolegu Kurtija.

"Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas nas na ivicu kaosa", navela je Brnabić.

Oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je kazao da je ova akcija "još jedna provokacija premijera tzv. Kosova".

"Imamo na desetine povrijeđenih naših ljudi. Zbog akcije Kurtija, Aleksandar Vučić se hitno uputio ka Raškoj, gde će u 15 sati imati sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM", kazao je Petković na konferenciji za novinare, tvrdeći da je sve ovo "direktno maslo psihopate Aljbina Kurtija, koji želi izazvati krizu širih razmjera da se osveti Srbima i da osvoji sjever".

Upitao je što će poduzeti NATO i KFOR, "čija je obaveza po Rezoluciji 1244 da brani srpski narod i garantira sigurnost".

"Pala je prva kap krvi, srpske krvi", naveo je Petković. "O čemu pričamo kada se liječnici bore za život čovjeka koji je upucan?! Krenuli su oklopnim vozilima na 'Fantu' i 'Snickers' i naše lijekove", kazao je Petković.

"Ako KFOR nije spreman zaštititi srpski narod, ima tko hoće", upozorio je Petković, istodobno pozvajući srpski narod da se suzdrži od nasilja.

item - id = 1134629
related id = 0 -> 1135465
related id = 1 -> 1135427
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 01:10