stdClass Object ( [id] => 1159536 [title] => Ceca suze roni: subota je Arkanu bila omiljeni dan, u ‘Interkontinentalu‘ se osjećao sigurno, naručio je tortu i dobio – tri hica u glavu! Počeo je kao lopov, onda je ubijao, ali dio Srba ga i dalje slavi... [alias] => ceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Željko Ražnatović Arkan ubijen je na današnji dan, 15. siječnja 2000. godine, nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu "Interkontinental" – podsjeća "Blic".

Hicima iz heklera s Arkanom su ubijeni i njegovi prijatelji koji su bili s njim, bivši djelatnici Saveznog SUP-a, pukovnik Dragan Garić i bojnik Milenko Mandić, pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

Više ovdje: 

Suze za krvoloka Arkana; Srpski mediji o njemu pišu kao o heroju, a pevaljka Ceca nariče nad njegovim grobom

Pričalo se da Arkan najviše voli subotu. Tog dana bi spavao duže, pa doručkovao s obitelji... Kobnog 15. siječnja 2000. doručkovao je u svojoj vili s djecom i suprugom Svetlanom Cecom Ražnatović. Nakon doručka, Ceca je otišla da se nađe sa sestrom Lidijom u njihovom butiku u hotelu Intercontinental, a Arkan je otišao dovršiti neke sitne poslove.

Drugi dom

Kažu da su ga tog poslijepodneva vidjeli kako pije cappuccino u kafiću "Trozubac" u Nušićevoj ulici. U trgovini na Terazijama kupio je dnevne novine. Zatim je s tjelohraniteljem sjeo u svoj blindirani džip Chevrolet i uputio se u hotel Intercontinental na ručak. Pred ulazom je susreo starog prijatelja Milenka Mandića Mandu, biznismena koji mu je vodio razne poslove – od kockarnica do fitness klubova. Arkan ga je pozvao da se pridruži njemu i Gariću, djelatnika saveznog SUP-a koji je navodno bio zadužen za rješavanje problema vezanih uz vize za srpske nogometne klubove.

Sjeli su u separe, Ražnatović i Mandić su ispunili tiket. Mandić ga je krenuo uplatiti, no naišao je njegov poznanik i ponudio se da mu to obavi. Nažalost, Mandić je na to pristao... Ceca i Lidija otišle su u butik. Naizgled mirna subota...

Arkan se u hotelu Intercontinental osjećao sigurno – tamo se oženio i osnovao stranku. Ovaj hotel mu je bio kao drugi dom. Samo minutu prije pucnjave naručio je komad torte. U isto vrijeme, oko njega se spremala zasjeda. Arkan nije ništa slutio.

Dragan Gagi Nikolić, njegov brat Milan Đuričić Miki i policajac Dobrosav Gavrić, uz potporu još nekoliko osoba, kovali su krvavi plan. Njih trojica su danima pratili Arkana, planirajući ga smaknuti na Autokomandi, gdje je često prolazio. No, 15. siječnja Gagi je dobio poziv od Branka Jevtovića Jorge, osuđenog kriminalca, koji mu je rekao da će Arkan tog dana biti sam u hotelu Intercontinental sa suprugom Svetlanom. Taj dan nisu planirali ubiti Arkana, ali su se brzo organizirali i odmah krenuli prema Beogradu.

Jorga je u međuvremenu Arkana izveo ispred hotela kako bi mu pokušao prodati Audi A8. Zapravo, samo ga je pokušavao što duže zadržati u "Intercontinentalu", pa je predložio cijenu. Arkan je rekao da neće, da vozi samo džipove... Nakon nekog vremena vratio se u predvorje hotela. Jorge je Gagija uporno zvao da pita zašto Gavrić kasni...

Situacija je bila 'dobra'

U isto vrijeme u hotelu je bio i Milenko Mandić Manda, Arkanov prijatelj. Gavrić se do "Intercontinentala" dovezao Toyotom. Za njim je došao Miki Đuričić drugim automobilom, "opel kalibrom" i parkirao se u blizini. Gavrić je ušao u hotel i sjeo iza separea u kojem su sjedili Arkan, Milenko Mandić i Dragan Garić. Bio je tamo i Jorga. U tom trenutku je otišao do Arkana da mu donese traženi komad torte... Miki Đuričić je bio parkiran u blizini i čekao da Gavrića brzo odveze na sigurno kad “posao bude gotov”. Gavrić je iz hotela nazvao Nikolića i rekao mu da "situacija nije dobra".

- Paralelno su me zvali Skole iz Njemačke i Jorga iz hotela i tvrdili suprotno - da je situacija dobra! U jednom trenutku sam nazvao Gavrića i rekao mu: 'Nema problema, odustat ćemo. Ti si moj brat i kum, ako kažeš da nije za reakciju, onda nije. Ne moraš danas'. Više sam vjerovao Gavriću - rekao je nedavno Nikolić.

---

image
Željko Ražnatović Arkan (desno) u blizini Osjeka u lipnju 1995.
---

No, nekoliko trenutaka kasnije, Gavrić je ponovno nazvao Nikolića i rekao mu samo: "Krećem." I poklopio. Njegov telefon više nije bio dostupan. U tom trenutku Gavrić je prišao Arkanovom separeu. Stao mu je iza leđa i zapucao. Ispalio je tri metka u Arkanovu glavu i još tri u Mandu, dva u glavu i jedan u leđa. U Garića je ispalio dva hica ... Na pod dvorane u "Intercontinentalu" pale su čahure, čaše, šalice i boce, a gosti su polegli na pod. Odjeknuli su pucnji, u zraku se osjetio miris baruta... Arkan je bio u lokvi krvi.

Ceca i Lidija su čule pucnjavu, kao i Arkanov tjelohranitelj Mateović, koji je u to vrijeme čuvao njegovu suprugu. Kasnije je na sudu rekao da je vidio kako je Gavrić pucao u Madića. Otrčali su u predvorje...

Gavrić je potom krenuo prema izlazu, ali je ispalio još dva hica. Jedan metak pogodio je gošću hotela Ljiljanu Albijanić koja je bila na privatnoj proslavi. Mateović je također otvorio vatru s udaljenosti od 30-ak metara i pucao na Gavrića. Nekoliko metara od izlaza Gavrić je pao, pogođen između dvije ploče pancirnog prsluka, ali je nastavio dalje. Uspio se izvući iz "Interkontinentala". Gagi ga je dovukao u auto i odvezli su se.

Krvavi trag

Očevidac krvavog pira rekao je tada za "Večernje novosti" da je vidio ubojicu kako bježi iz hotela.

- Kad je vatra malo utihnula, vidio sam jednu osobu, mislim da je to bio ubojica, kako puzi prema izlazu. Vani ga je čekao auto... Vidio sam da ostavlja krvavi trag za sobom - rekao je.

To se poklopilo s pričom koju su kasnije ispričali drugi svjedoci. Arkan i njegovi prijatelji ostali su ležati u krvi. Bivši predsjednik Nogometnog kluba "Obilić", predsjednik Stranke srpskog jedinstva i jedan od najbogatijih Jugoslavena, dobio je tri metka u glavu. U bolnicu je dovezen klinički mrtav. Telefoni su “eksplodirali”. Novinari, političari, policajci, građani... svi su razmjenjivali informacije i tračeve o ubojstvu.

CNN, SKY, BBC i druge globalne informacijske mreže obustavile su program kako bi izvijestile o Arkanovoj likvidaciji. Zgradu Urgentnog centra, kao i hotel "Interkontinental", preplavili su Arkanovi prijatelji. Policija je blokirala sve ulaze u hotel, a očevid je trajao satima.

---

image
Arkanova udovica Svetlana Ražnatović pored suprugova spomenika na njegovom beogradskom grobu
 
Andrej Isakovic
---

Svi su se još nadali da će Arkan preživjeti. Kada je objavljeno da je Arkan umro, začuli su se plač i psovke... Nešto poslije 19 sati njegova supruga Ceca Ražnatović izvezena je iz bolnice u invalidskim kolicima. Bilo je očito da je pod sedativima. Odjeća joj je bila prekrivena krvlju.

Prvu informaciju o ubojstvu Željka Ražnatovića Arkana objavio je britanski “Sky”. Potom su istu vijest pod oznakom "hitno" prenijeli France Presse, Associated Press, Reuters... Do 19 sati cijeli svijet je znao za Arkanovo ubojstvo – piše "Blic".

---

Već kao dječak je u Beogradu džepario po ulici i obijao kioske, završo je  u Domu za maloljetne prijestupnike u Novom Sadu

"Danas je obljetnica smrti Željka Ražnatovića Arkana, a njegova udovica, Ceca Ražnatović među prvima se pojavila na na Novom groblju sa djecom Veljkom i Anastasijom", tako su srpski mediji izvjestili o obljetnici likvidacije zločinca koji je zapovijedao Srpskom dobrovoljačkom gardom, istodobno žaleći što se ne zna još tko je bio naručitelj njegovog ubojstva.

Možda netko iz podzemlja ili jedan od stotina onih koji su mu morali plaćati reket, pitaju se tamošnji mediji. No, nigdje spomena o njegovim zločinima, lopovluku, silovanjima i ubojstvima kojima se, kao poslovnom strategijom, bavio cijeloga svoga života. Ni crtice... Kad kažemo poslovnom strategijom, dobro je dokumentirao da su Arkanovi huligani pustošili mjesta, ubijali Hrvate i muslimane, a oni koji su se spasili pobjegli su bez ičega u rukama iz gradova, općina i sela. A onda bi na scenu stupala najveća trulež iz Srbije koja je pljačkala leševe i napuštene kuće, a potom su onda plijen preprodavali i uplaćivali u kasu zločinca s međunarodnom karijerom. Arkan je, dakle, dobro naplatio svoje četništvo, a poslije se oženio Cecom koja i danas ubire plodove njegove avanture po Bosni i Hrvatskoj. Arkan je bio čovjek koji nije imao milosti, a Ceca ga i dalje slavi i naziva "nežnom bebom".  

"Ni osamnaest godina nakon ubistva u jednom Beogradskom hotelu, pevačica ne može da sakrije bol i tugu. U javnosti je često govorila kako je Arkan bio muškarac koji ju je čuvao kao malo vode na dlanu. Perfektno je govorio pet jezika. Bio je inteligentan tip, plus ludo hrabar, i povrh svega neviđeno nežan. To potpisuje žena koja je s njim pet godina delila i dobro i zlo. U kući je bio prava beba", prenosi srbijanski Blic. 

Na grobu svom ocu se pojavila i njegova kćer Sofija iz Belgije. U suzama je, tvrde novinari Kurira, ispričala po čemu će pamtiti oca.

"Za mene je bio najbolji čovek na svetu! Bio je pažljiv prema deci, posebno prema meni. Svako bi poželeo da ima takvog roditelja. Sećam se da se ljutio kad sam se kući kasno vraćala iz provoda. Znao je da me izgrdi. Znam da je bio poznat, cenjen i popularan, ali prema deci je bio posebno osetljiv. Oduvek je želeo da budemo jedna velika i složna familija. Živeo je za nas. Insistirao je na tome da se poštujemo i da pomažemo jedni drugima", rekla je Sofija i otkrila nam svoj poslednji razgovor sa ocem, nekoliko dana pred ubojstvo:

"Želeo je da mi sredi dokumenta da bih dobila srpski pasoš. Razgovarali smo o tome nekoliko dana pre tragičnog događaja", rekla je za srpske medije. 

No, dok srpski mediji slave "nežnu bebu", valjda podsjetiti tko je zaista bio taj kriminalac.

Već kao dječak je u Beogradu džepario po ulici i obijao kioske, završo je  u Domu za maloljetne prijestupnike u Novom Sadu. Kao pubertetlija osnovao je bandu koja je krala po cijeloj Jugoslaviji, a njegova skupina je na djelu uhvaćena ni manje ni više nego u Zagrebu. Zatvoren je tri godine u maloljetničkom zatvoru u Valjevu, a već 1972. vidi da mu je Jugoslavija tijesna i kao usavršeni lopov i ubojica bježi na zapad. Navodno je bio suradnik Udbe. Po cijeloj Europi je krao i ubijao, u nekoliko navrata je zatvaran, ali je isto tako dobivao i pomoć pa je pobjegao iz zatvopra u Nizozemskoj i Belgiji. Kako je krao po raznim zemljama tako je učio i jezike, pa ga srspki mediji hvale kao izuzetnog poliglota.


Uoči raspada SFRJ se pojavio u javnosti kao vođa "Delija", navijača "Crvene zvezde". Tijekom utakmice Dinamo - Crvena Zvezda u Zagrebu, 13. svibnja 1990., bio je čelu kolone huligane koji su razbijali po hrvatskoj metropoli, a zatim su palili po stadionu Maksimir. Arkanu se mož sviđala, ali je htio naoružati svoje podređene huligane i ubrzo im je dao pištolje i puške, te je osnovao paravojnu formaciju Arkanovi tigorvi, službeno nazvanu „Srpska dobrovoljačka garda“. U garduz je primao i najokrutnije kriminalce koji su potom krali, ubijali, mučili po Hrvatskoj i BiH. 

Evo kako to opisuje srpski tjednik Vreme: 

"Srpska dobrovoljačka garda imala je oko tri stotine pripadnika. Učestvovali su u borbama u istočnoj Slavoniji u Laslovu, Ernestinovu, Vukovaru i drugim mjestima, ponekad samostalno, ali mnogo češće u sadejstvu sa JNA. Arkan je pretrpan oružjem – znao je istovremeno nositi pištolj, 'bebeći' hekler, kalašnjikov i snajpersku pušku – lično predvodio svoje ljude. Njegovo komandovanje bilo je mješavina urlanja, šamaranja, poticanja i zdravorazumskih savjeta da se ne puca utaman, da se uhvati zaklon itd. Arkan i njegova Garda istakli su se u ratnim zločinima i etničkom čišćenju. Ali još i više u industrijskom i sistematskom pljačkanju sela po istočnoj Slavoniji. Gardisti zaduženi za bijelu i drugu tehniku, industrijske i poljoprivredne mašine te sve ostale vrste roba, nazivani su inžinjerci - navodi  'Vreme', te još jednom podsjeća na jedan dobro poznat podatak. 

"Na povratku iz Knina u Beograd, Arkan je sa trojicom saputnika uhapšen u noći 28. na 29. novembar 1990. u Dvoru na Uni. Hrvatska policija je u njegovom vozilu našla dva heklera, pištolj, revolver, dvije ručne bombe i tri stotine metaka. Arkan je u Zagrebu optužen za pripremanje oružane pobune i rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Mada ga je branio tim od petnaestak poznatih i uglednih advokata iz Srbije i Hrvatske, činilo se da zadugo neće izići na slobodu. Međutim, svi koji su se na to kladili, izgubili su. Dok je Arkan u zagrebačkom zatvoru Remetinac na video-rekorderu gledao filmove koji su mu donosili čuvari, Bogdanović i Stanišić su neumorno pregovarali sa hrvatskim kolegama po funkciji Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem. Kakav su sporazum postigli i uz kakve kompromise, nikad se nije saznalo. U svakom slučaju, Arkan je u junu 1991. u Zagrebu osuđen na pet godina zatvora i pušten da se do pravosnažnosti presude brani sa slobode. Odmah je privatnim avionom odletio za Beograd",  navodi Vreme, dok drugi mediji pišu da je Arkan nekome u vodstvu mlade hrvatske države platio i milijun tadašnjih maraka da ga puste. Sve te priče nisu nikada do kraja razjašnjene, ali je očito pušten da pobjegne.

Ubrzo nakon puštanja, Arkan se sa svojom jedinicom prvi put pojavio na ratištu u Tenji pored Osijeka u junu 1991., a njegova Garda, posjećaju mediji, je potom djelovala diljem Hrvatske, uglavnom po Lici, Baniji, Kordunu i Dalmaciji, čineći brojna razbojstva i pljačke. Stacioniran u Erdutu sa svojom jedinicom izvršio je ubistva većeg broja mještana civila u Dalju, Aljmašu i Erdutu, hrvatske i mađarske nacionalnosti.  Oni savjesniji srpski mediji pišu kako je kao dio programa "obuke" njegove postrojbe je bilo i ubijanje hrvatskih civila na okupiranom području, na način da bi hrvatski civil bio doveden u kamp za obuku, gdje bi ga pripadnici Arkanove garde smaknuli. 

Mediji pišu da je usprkos zločinima uživao zaštitu Srpske pravoslavne crkve, slično kao što su neki hrvatski kriminalci i zločinci uživali potporru kod djela katoličkog klera. Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je objavio optužnicu protiv Arkana, a teretilo ga se za siulovanja, ubojstva i druga nehumana djela. PSD

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBLJETNICA ATENTATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OBLJETNICA ATENTATA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-15 15:50:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-15 18:38:35 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-01-15 17:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2090 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20579700.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20579704.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/15\/20579708.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Milos Vukadinovic","","Andrej Isakovic"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017deljko Ra\u017enatovi\u0107 Arkan, s pi\u0161toljem i u srpskoj narodnoj no\u0161ni, na svom vjen\u010danju za folk zvijezdu Svetlanu Cecu Veli\u010dkovi\u0107\u00a0","\u017deljko Ra\u017enatovi\u0107 Arkan (desno) u blizini Osjeka u lipnju 1995.","Arkanova udovica Svetlana Ra\u017enatovi\u0107 pored suprugova spomenika na njegovom beogradskom grobu
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","44:96","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x748","hd_20579700_1920.jpg":"1920x1080","k_20579700_1280.jpg":"1280x1280","k_20579700_1024.jpg":"1024x1024","k_20579700_640.jpg":"640x640","k_20579700_480.jpg":"480x480","k_20579700_340.jpg":"340x340","k_20579700_220.jpg":"220x220","o_20579700_1280.jpg":"1280x935","o_20579700_1024.jpg":"1024x748","o_20579700_640.jpg":"640x467","o_20579700_480.jpg":"480x350","o_20579700_340.jpg":"340x248","o_20579700_220.jpg":"220x160","h_20579700_1280.jpg":"1280x854","h_20579700_1024.jpg":"1024x683","h_20579700_640.jpg":"640x427","h_20579700_480.jpg":"480x320","h_20579700_340.jpg":"340x227","h_20579700_220.jpg":"220x147","pp_20579700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20579700_1024.jpg":"805x1024","pp_20579700_640.jpg":"503x640","pp_20579700_480.jpg":"377x480","pp_20579700_340.jpg":"267x340","pp_20579700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x686","hd_20579704_1920.jpg":"1920x1080","k_20579704_1280.jpg":"1280x1280","k_20579704_1024.jpg":"1024x1024","k_20579704_640.jpg":"640x640","k_20579704_480.jpg":"480x480","k_20579704_340.jpg":"340x340","k_20579704_220.jpg":"220x220","o_20579704_1280.jpg":"1280x857","o_20579704_1024.jpg":"1024x686","o_20579704_640.jpg":"640x428","o_20579704_480.jpg":"480x321","o_20579704_340.jpg":"340x227","o_20579704_220.jpg":"220x147","h_20579704_1280.jpg":"1280x854","h_20579704_1024.jpg":"1024x683","h_20579704_640.jpg":"640x427","h_20579704_480.jpg":"480x320","h_20579704_340.jpg":"340x227","h_20579704_220.jpg":"220x147","pp_20579704_1280.jpg":"1006x1280","pp_20579704_1024.jpg":"805x1024","pp_20579704_640.jpg":"503x640","pp_20579704_480.jpg":"377x480","pp_20579704_340.jpg":"267x340","pp_20579704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"643x1024","hd_20579708_1920.jpg":"1920x1080","k_20579708_1280.jpg":"1280x1280","k_20579708_1024.jpg":"1024x1024","k_20579708_640.jpg":"640x640","k_20579708_480.jpg":"480x480","k_20579708_340.jpg":"340x340","k_20579708_220.jpg":"220x220","o_20579708_1280.jpg":"1280x2038","o_20579708_1024.jpg":"1024x1630","o_20579708_640.jpg":"640x1019","o_20579708_480.jpg":"480x764","o_20579708_340.jpg":"340x541","o_20579708_220.jpg":"220x350","h_20579708_1280.jpg":"1280x854","h_20579708_1024.jpg":"1024x683","h_20579708_640.jpg":"640x427","h_20579708_480.jpg":"480x320","h_20579708_340.jpg":"340x227","h_20579708_220.jpg":"220x147","pp_20579708_1280.jpg":"1006x1280","pp_20579708_1024.jpg":"805x1024","pp_20579708_640.jpg":"503x640","pp_20579708_480.jpg":"377x480","pp_20579708_340.jpg":"267x340","pp_20579708_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8149479 Threads: 6 Questions: 1614473107 Slow queries: 4944957 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112898742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/ceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi-1159536 [printLink] => /vijesti/regija/ceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi-1159536?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 646053 [name] => željko ražnatović arkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-08 09:46:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-raznatovic-arkan [link] => /tag/zeljko-raznatovic-arkan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336942 [name] => atentat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atentat [link] => /tag/atentat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBLJETNICA ATENTATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ceca suze roni: subota je Arkanu bila omiljeni dan, u ‘Interkontinentalu‘ se osjećao sigurno, naručio je tortu i dobio – tri hica u glavu! Počeo je kao lopov, onda je ubijao, ali dio Srba ga i dalje slavi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-15-00-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20579700.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Milos Vukadinovic [mainImageDesc] => Željko Ražnatović Arkan, s pištoljem i u srpskoj narodnoj nošni, na svom vjenčanju za folk zvijezdu Svetlanu Cecu Veličković  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20579700.jpg [title] => Željko Ražnatović Arkan, s pištoljem i u srpskoj narodnoj nošni, na svom vjenčanju za folk zvijezdu Svetlanu Cecu Veličković  Milos Vukadinovic ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20579704.jpg [title] => Željko Ražnatović Arkan (desno) u blizini Osjeka u lipnju 1995. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/15/20579708.jpg [title] => Arkanova udovica Svetlana Ražnatović pored suprugova spomenika na njegovom beogradskom grobu
 
Andrej Isakovic ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Željko Ražnatović Arkan ubijen je na današnji dan, 15. siječnja 2000. godine, nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu "Interkontinental" – podsjeća "Blic".

Hicima iz heklera s Arkanom su ubijeni i njegovi prijatelji koji su bili s njim, bivši djelatnici Saveznog SUP-a, pukovnik Dragan Garić i bojnik Milenko Mandić, pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

Više ovdje: 

Suze za krvoloka Arkana; Srpski mediji o njemu pišu kao o heroju, a pevaljka Ceca nariče nad njegovim grobom

Pričalo se da Arkan najviše voli subotu. Tog dana bi spavao duže, pa doručkovao s obitelji... Kobnog 15. siječnja 2000. doručkovao je u svojoj vili s djecom i suprugom Svetlanom Cecom Ražnatović. Nakon doručka, Ceca je otišla da se nađe sa sestrom Lidijom u njihovom butiku u hotelu Intercontinental, a Arkan je otišao dovršiti neke sitne poslove.

Drugi dom

Kažu da su ga tog poslijepodneva vidjeli kako pije cappuccino u kafiću "Trozubac" u Nušićevoj ulici. U trgovini na Terazijama kupio je dnevne novine. Zatim je s tjelohraniteljem sjeo u svoj blindirani džip Chevrolet i uputio se u hotel Intercontinental na ručak. Pred ulazom je susreo starog prijatelja Milenka Mandića Mandu, biznismena koji mu je vodio razne poslove – od kockarnica do fitness klubova. Arkan ga je pozvao da se pridruži njemu i Gariću, djelatnika saveznog SUP-a koji je navodno bio zadužen za rješavanje problema vezanih uz vize za srpske nogometne klubove.

Sjeli su u separe, Ražnatović i Mandić su ispunili tiket. Mandić ga je krenuo uplatiti, no naišao je njegov poznanik i ponudio se da mu to obavi. Nažalost, Mandić je na to pristao... Ceca i Lidija otišle su u butik. Naizgled mirna subota...

Arkan se u hotelu Intercontinental osjećao sigurno – tamo se oženio i osnovao stranku. Ovaj hotel mu je bio kao drugi dom. Samo minutu prije pucnjave naručio je komad torte. U isto vrijeme, oko njega se spremala zasjeda. Arkan nije ništa slutio.

Dragan Gagi Nikolić, njegov brat Milan Đuričić Miki i policajac Dobrosav Gavrić, uz potporu još nekoliko osoba, kovali su krvavi plan. Njih trojica su danima pratili Arkana, planirajući ga smaknuti na Autokomandi, gdje je često prolazio. No, 15. siječnja Gagi je dobio poziv od Branka Jevtovića Jorge, osuđenog kriminalca, koji mu je rekao da će Arkan tog dana biti sam u hotelu Intercontinental sa suprugom Svetlanom. Taj dan nisu planirali ubiti Arkana, ali su se brzo organizirali i odmah krenuli prema Beogradu.

Jorga je u međuvremenu Arkana izveo ispred hotela kako bi mu pokušao prodati Audi A8. Zapravo, samo ga je pokušavao što duže zadržati u "Intercontinentalu", pa je predložio cijenu. Arkan je rekao da neće, da vozi samo džipove... Nakon nekog vremena vratio se u predvorje hotela. Jorge je Gagija uporno zvao da pita zašto Gavrić kasni...

Situacija je bila 'dobra'

U isto vrijeme u hotelu je bio i Milenko Mandić Manda, Arkanov prijatelj. Gavrić se do "Intercontinentala" dovezao Toyotom. Za njim je došao Miki Đuričić drugim automobilom, "opel kalibrom" i parkirao se u blizini. Gavrić je ušao u hotel i sjeo iza separea u kojem su sjedili Arkan, Milenko Mandić i Dragan Garić. Bio je tamo i Jorga. U tom trenutku je otišao do Arkana da mu donese traženi komad torte... Miki Đuričić je bio parkiran u blizini i čekao da Gavrića brzo odveze na sigurno kad “posao bude gotov”. Gavrić je iz hotela nazvao Nikolića i rekao mu da "situacija nije dobra".

- Paralelno su me zvali Skole iz Njemačke i Jorga iz hotela i tvrdili suprotno - da je situacija dobra! U jednom trenutku sam nazvao Gavrića i rekao mu: 'Nema problema, odustat ćemo. Ti si moj brat i kum, ako kažeš da nije za reakciju, onda nije. Ne moraš danas'. Više sam vjerovao Gavriću - rekao je nedavno Nikolić.

---

image
Željko Ražnatović Arkan (desno) u blizini Osjeka u lipnju 1995.
---

No, nekoliko trenutaka kasnije, Gavrić je ponovno nazvao Nikolića i rekao mu samo: "Krećem." I poklopio. Njegov telefon više nije bio dostupan. U tom trenutku Gavrić je prišao Arkanovom separeu. Stao mu je iza leđa i zapucao. Ispalio je tri metka u Arkanovu glavu i još tri u Mandu, dva u glavu i jedan u leđa. U Garića je ispalio dva hica ... Na pod dvorane u "Intercontinentalu" pale su čahure, čaše, šalice i boce, a gosti su polegli na pod. Odjeknuli su pucnji, u zraku se osjetio miris baruta... Arkan je bio u lokvi krvi.

Ceca i Lidija su čule pucnjavu, kao i Arkanov tjelohranitelj Mateović, koji je u to vrijeme čuvao njegovu suprugu. Kasnije je na sudu rekao da je vidio kako je Gavrić pucao u Madića. Otrčali su u predvorje...

Gavrić je potom krenuo prema izlazu, ali je ispalio još dva hica. Jedan metak pogodio je gošću hotela Ljiljanu Albijanić koja je bila na privatnoj proslavi. Mateović je također otvorio vatru s udaljenosti od 30-ak metara i pucao na Gavrića. Nekoliko metara od izlaza Gavrić je pao, pogođen između dvije ploče pancirnog prsluka, ali je nastavio dalje. Uspio se izvući iz "Interkontinentala". Gagi ga je dovukao u auto i odvezli su se.

Krvavi trag

Očevidac krvavog pira rekao je tada za "Večernje novosti" da je vidio ubojicu kako bježi iz hotela.

- Kad je vatra malo utihnula, vidio sam jednu osobu, mislim da je to bio ubojica, kako puzi prema izlazu. Vani ga je čekao auto... Vidio sam da ostavlja krvavi trag za sobom - rekao je.

To se poklopilo s pričom koju su kasnije ispričali drugi svjedoci. Arkan i njegovi prijatelji ostali su ležati u krvi. Bivši predsjednik Nogometnog kluba "Obilić", predsjednik Stranke srpskog jedinstva i jedan od najbogatijih Jugoslavena, dobio je tri metka u glavu. U bolnicu je dovezen klinički mrtav. Telefoni su “eksplodirali”. Novinari, političari, policajci, građani... svi su razmjenjivali informacije i tračeve o ubojstvu.

CNN, SKY, BBC i druge globalne informacijske mreže obustavile su program kako bi izvijestile o Arkanovoj likvidaciji. Zgradu Urgentnog centra, kao i hotel "Interkontinental", preplavili su Arkanovi prijatelji. Policija je blokirala sve ulaze u hotel, a očevid je trajao satima.

---

image
Arkanova udovica Svetlana Ražnatović pored suprugova spomenika na njegovom beogradskom grobu
 
Andrej Isakovic
---

Svi su se još nadali da će Arkan preživjeti. Kada je objavljeno da je Arkan umro, začuli su se plač i psovke... Nešto poslije 19 sati njegova supruga Ceca Ražnatović izvezena je iz bolnice u invalidskim kolicima. Bilo je očito da je pod sedativima. Odjeća joj je bila prekrivena krvlju.

Prvu informaciju o ubojstvu Željka Ražnatovića Arkana objavio je britanski “Sky”. Potom su istu vijest pod oznakom "hitno" prenijeli France Presse, Associated Press, Reuters... Do 19 sati cijeli svijet je znao za Arkanovo ubojstvo – piše "Blic".

---

Već kao dječak je u Beogradu džepario po ulici i obijao kioske, završo je  u Domu za maloljetne prijestupnike u Novom Sadu

"Danas je obljetnica smrti Željka Ražnatovića Arkana, a njegova udovica, Ceca Ražnatović među prvima se pojavila na na Novom groblju sa djecom Veljkom i Anastasijom", tako su srpski mediji izvjestili o obljetnici likvidacije zločinca koji je zapovijedao Srpskom dobrovoljačkom gardom, istodobno žaleći što se ne zna još tko je bio naručitelj njegovog ubojstva.

Možda netko iz podzemlja ili jedan od stotina onih koji su mu morali plaćati reket, pitaju se tamošnji mediji. No, nigdje spomena o njegovim zločinima, lopovluku, silovanjima i ubojstvima kojima se, kao poslovnom strategijom, bavio cijeloga svoga života. Ni crtice... Kad kažemo poslovnom strategijom, dobro je dokumentirao da su Arkanovi huligani pustošili mjesta, ubijali Hrvate i muslimane, a oni koji su se spasili pobjegli su bez ičega u rukama iz gradova, općina i sela. A onda bi na scenu stupala najveća trulež iz Srbije koja je pljačkala leševe i napuštene kuće, a potom su onda plijen preprodavali i uplaćivali u kasu zločinca s međunarodnom karijerom. Arkan je, dakle, dobro naplatio svoje četništvo, a poslije se oženio Cecom koja i danas ubire plodove njegove avanture po Bosni i Hrvatskoj. Arkan je bio čovjek koji nije imao milosti, a Ceca ga i dalje slavi i naziva "nežnom bebom".  

"Ni osamnaest godina nakon ubistva u jednom Beogradskom hotelu, pevačica ne može da sakrije bol i tugu. U javnosti je često govorila kako je Arkan bio muškarac koji ju je čuvao kao malo vode na dlanu. Perfektno je govorio pet jezika. Bio je inteligentan tip, plus ludo hrabar, i povrh svega neviđeno nežan. To potpisuje žena koja je s njim pet godina delila i dobro i zlo. U kući je bio prava beba", prenosi srbijanski Blic. 

Na grobu svom ocu se pojavila i njegova kćer Sofija iz Belgije. U suzama je, tvrde novinari Kurira, ispričala po čemu će pamtiti oca.

"Za mene je bio najbolji čovek na svetu! Bio je pažljiv prema deci, posebno prema meni. Svako bi poželeo da ima takvog roditelja. Sećam se da se ljutio kad sam se kući kasno vraćala iz provoda. Znao je da me izgrdi. Znam da je bio poznat, cenjen i popularan, ali prema deci je bio posebno osetljiv. Oduvek je želeo da budemo jedna velika i složna familija. Živeo je za nas. Insistirao je na tome da se poštujemo i da pomažemo jedni drugima", rekla je Sofija i otkrila nam svoj poslednji razgovor sa ocem, nekoliko dana pred ubojstvo:

"Želeo je da mi sredi dokumenta da bih dobila srpski pasoš. Razgovarali smo o tome nekoliko dana pre tragičnog događaja", rekla je za srpske medije. 

No, dok srpski mediji slave "nežnu bebu", valjda podsjetiti tko je zaista bio taj kriminalac.

Već kao dječak je u Beogradu džepario po ulici i obijao kioske, završo je  u Domu za maloljetne prijestupnike u Novom Sadu. Kao pubertetlija osnovao je bandu koja je krala po cijeloj Jugoslaviji, a njegova skupina je na djelu uhvaćena ni manje ni više nego u Zagrebu. Zatvoren je tri godine u maloljetničkom zatvoru u Valjevu, a već 1972. vidi da mu je Jugoslavija tijesna i kao usavršeni lopov i ubojica bježi na zapad. Navodno je bio suradnik Udbe. Po cijeloj Europi je krao i ubijao, u nekoliko navrata je zatvaran, ali je isto tako dobivao i pomoć pa je pobjegao iz zatvopra u Nizozemskoj i Belgiji. Kako je krao po raznim zemljama tako je učio i jezike, pa ga srspki mediji hvale kao izuzetnog poliglota.


Uoči raspada SFRJ se pojavio u javnosti kao vođa "Delija", navijača "Crvene zvezde". Tijekom utakmice Dinamo - Crvena Zvezda u Zagrebu, 13. svibnja 1990., bio je čelu kolone huligane koji su razbijali po hrvatskoj metropoli, a zatim su palili po stadionu Maksimir. Arkanu se mož sviđala, ali je htio naoružati svoje podređene huligane i ubrzo im je dao pištolje i puške, te je osnovao paravojnu formaciju Arkanovi tigorvi, službeno nazvanu „Srpska dobrovoljačka garda“. U garduz je primao i najokrutnije kriminalce koji su potom krali, ubijali, mučili po Hrvatskoj i BiH. 

Evo kako to opisuje srpski tjednik Vreme: 

"Srpska dobrovoljačka garda imala je oko tri stotine pripadnika. Učestvovali su u borbama u istočnoj Slavoniji u Laslovu, Ernestinovu, Vukovaru i drugim mjestima, ponekad samostalno, ali mnogo češće u sadejstvu sa JNA. Arkan je pretrpan oružjem – znao je istovremeno nositi pištolj, 'bebeći' hekler, kalašnjikov i snajpersku pušku – lično predvodio svoje ljude. Njegovo komandovanje bilo je mješavina urlanja, šamaranja, poticanja i zdravorazumskih savjeta da se ne puca utaman, da se uhvati zaklon itd. Arkan i njegova Garda istakli su se u ratnim zločinima i etničkom čišćenju. Ali još i više u industrijskom i sistematskom pljačkanju sela po istočnoj Slavoniji. Gardisti zaduženi za bijelu i drugu tehniku, industrijske i poljoprivredne mašine te sve ostale vrste roba, nazivani su inžinjerci - navodi  'Vreme', te još jednom podsjeća na jedan dobro poznat podatak. 

"Na povratku iz Knina u Beograd, Arkan je sa trojicom saputnika uhapšen u noći 28. na 29. novembar 1990. u Dvoru na Uni. Hrvatska policija je u njegovom vozilu našla dva heklera, pištolj, revolver, dvije ručne bombe i tri stotine metaka. Arkan je u Zagrebu optužen za pripremanje oružane pobune i rušenje ustavnog poretka Republike Hrvatske. Mada ga je branio tim od petnaestak poznatih i uglednih advokata iz Srbije i Hrvatske, činilo se da zadugo neće izići na slobodu. Međutim, svi koji su se na to kladili, izgubili su. Dok je Arkan u zagrebačkom zatvoru Remetinac na video-rekorderu gledao filmove koji su mu donosili čuvari, Bogdanović i Stanišić su neumorno pregovarali sa hrvatskim kolegama po funkciji Josipom Boljkovcem i Josipom Perkovićem. Kakav su sporazum postigli i uz kakve kompromise, nikad se nije saznalo. U svakom slučaju, Arkan je u junu 1991. u Zagrebu osuđen na pet godina zatvora i pušten da se do pravosnažnosti presude brani sa slobode. Odmah je privatnim avionom odletio za Beograd",  navodi Vreme, dok drugi mediji pišu da je Arkan nekome u vodstvu mlade hrvatske države platio i milijun tadašnjih maraka da ga puste. Sve te priče nisu nikada do kraja razjašnjene, ali je očito pušten da pobjegne.

Ubrzo nakon puštanja, Arkan se sa svojom jedinicom prvi put pojavio na ratištu u Tenji pored Osijeka u junu 1991., a njegova Garda, posjećaju mediji, je potom djelovala diljem Hrvatske, uglavnom po Lici, Baniji, Kordunu i Dalmaciji, čineći brojna razbojstva i pljačke. Stacioniran u Erdutu sa svojom jedinicom izvršio je ubistva većeg broja mještana civila u Dalju, Aljmašu i Erdutu, hrvatske i mađarske nacionalnosti.  Oni savjesniji srpski mediji pišu kako je kao dio programa "obuke" njegove postrojbe je bilo i ubijanje hrvatskih civila na okupiranom području, na način da bi hrvatski civil bio doveden u kamp za obuku, gdje bi ga pripadnici Arkanove garde smaknuli. 

Mediji pišu da je usprkos zločinima uživao zaštitu Srpske pravoslavne crkve, slično kao što su neki hrvatski kriminalci i zločinci uživali potporru kod djela katoličkog klera. Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je objavio optužnicu protiv Arkana, a teretilo ga se za siulovanja, ubojstva i druga nehumana djela. PSD

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Milos Vukadinovic Andrej Isakovic
Milos Vukadinovic
Željko Ražnatović Arkan, s pištoljem i u srpskoj narodnoj nošni, na svom vjenčanju za folk zvijezdu Svetlanu Cecu Veličković 

Željko Ražnatović Arkan (desno) u blizini Osjeka u lipnju 1995.
Andrej Isakovic
Arkanova udovica Svetlana Ražnatović pored suprugova spomenika na njegovom beogradskom grobu
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/ceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi-1159536 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b23b61f880cc6737d478c0e57a1c8c9443349c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ceca+suze+roni%3A+subota+je+Arkanu+bila+omiljeni+dan%2C+u+%E2%80%98Interkontinentalu%E2%80%98+se+osje%C4%87ao+sigurno%2C+naru%C4%8Dio+je+tortu+i+dobio+%E2%80%93+tri+hica+u+glavu%21+Po%C4%8Deo+je+kao+lopov%2C+onda+je+ubijao%2C+ali+dio+Srba+ga+i+dalje+slavi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi-1159536 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fceca-suze-roni-subota-je-arkanu-bila-omiljeni-dan-u-interkontinentalu-se-osjecao-sigurno-narucio-je-tortu-i-dobio-tri-hica-u-glavu-poceo-je-kao-lopov-onda-je-ubijao-ali-dio-srba-ga-i-dalje-slavi-1159536 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBLJETNICA ATENTATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaOBLJETNICA ATENTATA

Ceca suze roni: subota je Arkanu bila omiljeni dan, u ‘Interkontinentalu‘ se osjećao sigurno, naručio je tortu i dobio – tri hica u glavu! Počeo je kao lopov, onda je ubijao, ali dio Srba ga i dalje slavi...

Piše PSD
15. siječnja 2022. - 18:48
Željko Ražnatović Arkan, s pištoljem i u srpskoj narodnoj nošni, na svom vjenčanju za folk zvijezdu Svetlanu Cecu Veličković Milos Vukadinovic

Željko Ražnatović Arkan ubijen je na današnji dan, 15. siječnja 2000. godine, nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu "Interkontinental" – podsjeća "Blic".

Hicima iz heklera s Arkanom su ubijeni i njegovi prijatelji koji su bili s njim, bivši djelatnici Saveznog SUP-a, pukovnik Dragan Garić i bojnik Milenko Mandić, pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

Više ovdje: 

Suze za krvoloka Arkana; Srpski mediji o njemu pišu kao o heroju, a pevaljka Ceca nariče nad njegovim grobom

Pričalo se da Arkan najviše voli subotu. Tog dana bi spavao duže, pa doručkovao s obitelji... Kobnog 15. siječnja 2000. doručkovao je u svojoj vili s djecom i suprugom Svetlanom Cecom Ražnatović. Nakon doručka, Ceca je otišla da se nađe sa sestrom Lidijom u njihovom butiku u hotelu Intercontinent...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 17:00