stdClass Object ( [id] => 1359066 [title] => Amerikanci su od Plenkovića tražili da ‘urazumi‘ Dragana Čovića oko plinskog koridora. Zašto im to neće uspjeti? [alias] => amerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kakve veze imaju plin i ventili s izbornim pravilima u jednoj državi? U normalnim, pa čak i onima koje su tek nedavno stale na svoje noge i samostalno prohodale – nikakve, ali u Bosni i Hercegovini itekakve.

Osoba koja spaja nespojivo zove se Dragan Čović, sada već najdugovječniji predsjednik HDZ BiH i nesumnjivi lider Hrvata u susjednoj državi. Kada bi zajedno spojili svu moć i utjecaj što su je od Orašja do Neuma od devedesetih godina prošlog stoljeća pa na ovamo imali Stjepan Kljujić, Mate Boban, Dario Kordić, Božo Rajić, Ante Jelavić..., sve to nije do koljena Čoviću. Najvažnije od svega jest da je gradeći svoje političko carstvo, on prvi i jedini od svih pobrojanih postao neovisan od – Zagreba. I to je vrlo važan detalj za ovu priču i vjerojatno za njezin konačni rasplet.

---

image

Antony Blinken je poslao itekako jasno pismo premijeru preko ministra vanjskih poslova....afp

Afp
---

Čitajući ovih dana sarajevske, ali i neke hrvatske medije, čovjek bi pomislio da Dragan Čović broji čak i zadnje dane na brojnim funkcijama što ih je za sebe priskrbio. Stao je na žulj Amerikancima i potpisao sebi smrtnu političku presudu. I to sve zbog projekta nazvanog Južna interkonekcija, plinskog povezivanja BiH s Hrvatskom kod Zagvozda i dalje na sjever, a sve kako bi je se istrglo iz ruskog zagrljaja i ovisnosti o važnom energentu.

Prema istim izvorima, Ameri samo što Čovića nisu stavili na svoju crnu listu i zaledili mu na svom teritoriju sve što ima. Ne znamo što je sa SAD-om, ali u BiH, a vjerojatno i u Hrvatskoj ima puno toga.

Da su ovo 90-e...

– S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materijalom. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatera prijenosnog sustava u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samopogodovanje, dilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU.

To je napisao nitko drugi do šef američke diplomacije, Antony Blinken. A svoje pismo, što je interesantno, poslao je Dinu Konakoviću, aktualnom ministru vanjskih poslova BiH i HDZ-ovu koalicijskom partneru, kao i svom zagrebačkom kolegi, Gordanu Grliću Radmanu. Da su neka druga vremena, recimo 90-e, to bi značilo da bi Čović, milom ili silom, već uvelike počeo spremati stvari iz ureda i čistiti tragove koliko se može.

Washington nije stao samo na tome, već se direktno da direktnije ne može uključio i u izbornu reformu u BiH. Sve ono što su Čović, znači Hrvati godinama tražili, pa čak nedavno s Dodikom i bošnjačkom Trojkom načelno dogovorili u Laktašima, sve su bacili u koš i olako prešli protiv neobranjivog da Bošnjaci godinama Hrvatima biraju tko će ih predstavljati.

---

image

Dragan Čović neupitni je vođa Hrvata u susjednoj državi

 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– SAD snažno podržava napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise nužne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u sklad s presudama ECHR-a. No izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani – poručili su diplomatski hladno iz američke ambasade u Sarajevu, dobro znajući da se zalažu za nešto što je danas jednostavno nemoguće.

Da bi se promijenio Ustav BiH, potrebna je dvotrećinska većina u državnom parlamentu. Nje nema bez SDA, koja bi dižući ruke odustala od svog perfidnog projekta preglasavanja Hrvata, u čemu im zdušno pomaže Islamska zajednice.

S druge strane, većina potrebna za izglasavanje običnog zakona, kakav je i izborni, ne bi bila problem, ali američki diplomati već su počeli pozivati na raport bošnjačke političare sklone kompromisu, poput spomenutog Konakovića, da odustanu od onog što su dogovorili na sastanku u Laktašima prije par dana. Od silnog pritiska Nermin Nikšić, šef SDP-a, najjače bošnjačke vladajuće stranke, završio je u bolnici, a naručenu komunikaciju i rušenje dogovora već provode niže rangirani kadrovi, poput bivšeg šefa špijuna Kemala Ademovića.

Hej Ameri, ne valja vam računica

Amerikanci bi se, međutim, u ovoj šahovskoj partiji mogli preračunati. Svako rušenje dogovora oko izbornog zakona znači održavanje Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. On je odavno crvena krpa i Hrvati u BiH na birališta izlaze i svoj glas svake četiri godine daju HDZ-u iz čistog dišpeta, a ne velebnih uspjeha Čovića i ekipe. Potonji to jako dobro znaju i ne treba im previše truda uložiti u bilo koju izbornu kampanju, jer su glasovi dok je Komšića zagarantirani. Reklo bi se, Komšić radi za Čovića, a Čović za Komšića.

---

image

Željko Komšić s Emmanuelom Macronom. Dok je Komšića, nema Čoviću straha od izbora

 

 

Afp
---

– Kao što imamo dvije elektroprivrede, dva telekoma, dvije pošte pod vlasništvom Vlade Federacije BiH, tako ćemo i ovo. Dopustiti da jednim bitnim strateškim energentom kao što je plin upravlja netko drugi s različitim mogućim strategijama bi bilo politički naivno. Ja nisam voljan tako nešto uraditi. Ne bih želio da sutra netko zbog političke krize zatvori plin u Sarajevu onima u Posušju. Nadležnosti u BiH su takve da moramo uvažavati entitetsku i kantonalnu nadležnost – "prodao" je Čović ovih dana svojim sunarodnjacima još jednom priču koja je melem za njihove uši, sve garnirajući starim trikom kako bi se, ne odustane li od svog poduzeća kojim bi iz Mostara upravljalo novim plinovodom i sve prepusti bošnjačkom BH-Gasu, čak mogao naći pod udarom istražnih organa, čitaj biti uhićen. Otvorite li internetske tražilice, slične ćete najave iz njegovih usta naći u više navrata od 2009. godine na ovamo.

– Ja sam razgovarao sa strancima kao predstavnik HDZ-a u lipnju prošle godine kada je bio posjet jednog predstavnika. Kad smo se razišli, rečeno je ako ne uradim to što mi je kazano da će me prozvati za korupciju i slično – prepričao je Čović na sastanak, koji je vjerojatno imao s američkim veleposlanikom Murphyjem i podsjetio na njegovu javnu kritiku koja je ubrzo uslijedila.

Druga stvar oko koje bi se Amerikanci mogli prekombinirati u Čovićevu slučaju jest njihovo igranje na Zagreb. Samo su formalno pisali Grliću Radmanu, a zapravo su od njega, poznavajući o kakvom se (pod)kapacitetu radi, tražili da samo bude kurir i prenese Andreju Plenkoviću što se od njega traži u pogledu šefa sestrinske stranke iz Mostara.

– Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike – izjavio je neodređeno "plenkovićevski" Grlić Radman kada su ga novinari zaskočili oko Blinkenova pisma.

Eh, u pitanju su tri zastupnika iz dijaspore

Andreju Plenkoviću nešto ovako najmanje je trebalo u superizbornoj godini. Lijepo je slušati kada ti iz Washingtona tepaju da si im "najvažniji partner u regiji", ali još ljepše u izbornoj noći i prije nego što su kutije otvorene i glasovi prebrojani, znati da su tri mjesta tzv. dijaspore unaprijed tvoja. A to mu svojom uhodanom stranačkom mašinom i glasačkim tijelom na daljinski upravljač garantira upravo Dragan Čović.

A Čović ko Čović to ne radi za badava. Prije svega, on je taj koji iz izbora u izbore određuje koja će barem dva od tri, ako ne i sva tri sretnika osigurati sebi saborsku mirovinu. Zato su u pravu oni koji kažu da Plenković ne kontrolira Čovića, već obratno.

---

image

Plenković za nedavna posjeta Sarajevu, u društvu Ursule von der Leyen, predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea i Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara BiH

Antonio BaliĆ/Cropix
---

Već mjesecima gledamo i film gdje se jedan za drugim hrvatski ministar utrkuju odnijeti što više pomoći ili financirati kakav lokalni projekt u većinski hrvatskim sredinama od Hercegovine, preko središnje Bosne do Posavine.

Sam Plenković je ovog tjedna u Sarajevu upriličio sebi u međunarodnim okvirima nesvojstven dramolet sa Željkom Komšićem i zbog njega s Ursulom von der Leyen nije htio otići u zgradu Predsjedništva BiH.

Sve su to razlozi zbog kojih je nerealno očekivati Čovićev skori kraj. U svojoj političkoj karijeri imao je puno težih trenutaka. Samo se treba prisjetiti kada je potkraj 2006. godine osuđen i kao član državnog Predsjedništva završio u zatvoru, jer je prethodno kao ministar pogodovao Lijanovićima oko šverca mesa.

Iza rešetaka je bio mjesec i nešto, ali nakon godinu dana presuda je pala i Čović se u politiku vratio jači nego ikada.

Nešto prije, na vrhuncu svoje moći rušio ga je i Ivo Sanader, osnovavši paralelni HDZ 1990. Malo po malo, Čović se odupro i Zagrebu, i Sanaderu, i njihovim lokalnim favoritima, od kojih su mu se mnogi godinama poslije skrušeno vratili pod skute.

Zato ni ovog puta ne bi bilo pametno unaprijed otpisivati vječitog Dragana Čovića.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ANALIZA 2 0 8366 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 11:09:00 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-28 10:20:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-28 10:20:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Amerikanci su od Plenkovića tražili da 'urazumi' Dragana Čovića oko plinskog koridora. Zašto im to neće uspjeti? page_title=Amerikanci su od Plenkovića tražili da 'urazumi' Dragana Čovića oko plinskog koridora. Zašto im to neće uspjeti? [metakey] => HDZ BiH, antony blinken, Dragan Čović, Plinovod kod Zagvozda, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25813993.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26442624.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25814004.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26430043.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26023451.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Afp","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Antonio Bali\u0106\/Cropix","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plenkovi\u0107 i \u010covi\u0107 u Zagrebu. Kakav uop\u0107e utjecaj Plenkovi\u0107 ima na \u0161efa HDZ-a u BiH<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Antony Blinken je poslao itekako jasno pismo premijeru preko ministra vanjskih poslova....afp<\/p>","

Dragan \u010covi\u0107 neupitni je vo\u0111a Hrvata u susjednoj dr\u017eavi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Plenkovi\u0107 za nedavna posjeta Sarajevu, u dru\u0161tvu Ursule von der Leyen, predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea i Borjane Kri\u0161to, predsjedateljice Vije\u0107a ministara BiH<\/p>","

\u017deljko Kom\u0161i\u0107 s Emmanuelom Macronom. Dok je Kom\u0161i\u0107a, nema \u010covi\u0107u straha od izbora<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25813993_1920.jpg":"1920x1080","k_25813993_1280.jpg":"1280x1280","k_25813993_1024.jpg":"1024x1024","k_25813993_640.jpg":"640x640","k_25813993_480.jpg":"480x480","k_25813993_340.jpg":"340x340","k_25813993_220.jpg":"220x220","o_25813993_1280.jpg":"1280x853","o_25813993_1024.jpg":"1024x682","o_25813993_640.jpg":"640x426","o_25813993_480.jpg":"480x320","o_25813993_340.jpg":"340x226","o_25813993_220.jpg":"220x146","h_25813993_1280.jpg":"1280x854","h_25813993_1024.jpg":"1024x683","h_25813993_640.jpg":"640x427","h_25813993_480.jpg":"480x320","h_25813993_340.jpg":"340x227","h_25813993_220.jpg":"220x147","pp_25813993_1280.jpg":"1280x1628","pp_25813993_1024.jpg":"1024x1303","pp_25813993_640.jpg":"640x814","pp_25813993_480.jpg":"480x611","pp_25813993_340.jpg":"340x432","pp_25813993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26442624_1920.jpg":"1920x1080","k_26442624_1280.jpg":"1280x1280","k_26442624_1024.jpg":"1024x1024","k_26442624_640.jpg":"640x640","k_26442624_480.jpg":"480x480","k_26442624_340.jpg":"340x340","k_26442624_220.jpg":"220x220","o_26442624_1280.jpg":"1280x852","o_26442624_1024.jpg":"1024x682","o_26442624_640.jpg":"640x426","o_26442624_480.jpg":"480x319","o_26442624_340.jpg":"340x226","o_26442624_220.jpg":"220x146","h_26442624_1280.jpg":"1280x854","h_26442624_1024.jpg":"1024x683","h_26442624_640.jpg":"640x427","h_26442624_480.jpg":"480x320","h_26442624_340.jpg":"340x227","h_26442624_220.jpg":"220x147","pp_26442624_1280.jpg":"1280x1628","pp_26442624_1024.jpg":"1024x1303","pp_26442624_640.jpg":"640x814","pp_26442624_480.jpg":"480x611","pp_26442624_340.jpg":"340x432","pp_26442624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25814004_1920.jpg":"1920x1080","k_25814004_1280.jpg":"1280x1280","k_25814004_1024.jpg":"1024x1024","k_25814004_640.jpg":"640x640","k_25814004_480.jpg":"480x480","k_25814004_340.jpg":"340x340","k_25814004_220.jpg":"220x220","o_25814004_1280.jpg":"1280x853","o_25814004_1024.jpg":"1024x682","o_25814004_640.jpg":"640x426","o_25814004_480.jpg":"480x320","o_25814004_340.jpg":"340x226","o_25814004_220.jpg":"220x146","h_25814004_1280.jpg":"1280x854","h_25814004_1024.jpg":"1024x683","h_25814004_640.jpg":"640x427","h_25814004_480.jpg":"480x320","h_25814004_340.jpg":"340x227","h_25814004_220.jpg":"220x147","pp_25814004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25814004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25814004_640.jpg":"640x814","pp_25814004_480.jpg":"480x611","pp_25814004_340.jpg":"340x432","pp_25814004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26430043_1920.jpg":"1920x1080","k_26430043_1280.jpg":"1280x1280","k_26430043_1024.jpg":"1024x1024","k_26430043_640.jpg":"640x640","k_26430043_480.jpg":"480x480","k_26430043_340.jpg":"340x340","k_26430043_220.jpg":"220x220","o_26430043_1280.jpg":"1280x853","o_26430043_1024.jpg":"1024x682","o_26430043_640.jpg":"640x426","o_26430043_480.jpg":"480x320","o_26430043_340.jpg":"340x226","o_26430043_220.jpg":"220x146","h_26430043_1280.jpg":"1280x854","h_26430043_1024.jpg":"1024x683","h_26430043_640.jpg":"640x427","h_26430043_480.jpg":"480x320","h_26430043_340.jpg":"340x227","h_26430043_220.jpg":"220x147","pp_26430043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26430043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26430043_640.jpg":"640x814","pp_26430043_480.jpg":"480x611","pp_26430043_340.jpg":"340x432","pp_26430043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26023451_1920.jpg":"1920x1080","k_26023451_1280.jpg":"1280x1280","k_26023451_1024.jpg":"1024x1024","k_26023451_640.jpg":"640x640","k_26023451_480.jpg":"480x480","k_26023451_340.jpg":"340x340","k_26023451_220.jpg":"220x220","o_26023451_1280.jpg":"1280x853","o_26023451_1024.jpg":"1024x682","o_26023451_640.jpg":"640x426","o_26023451_480.jpg":"480x320","o_26023451_340.jpg":"340x226","o_26023451_220.jpg":"220x146","h_26023451_1280.jpg":"1280x854","h_26023451_1024.jpg":"1024x683","h_26023451_640.jpg":"640x427","h_26023451_480.jpg":"480x320","h_26023451_340.jpg":"340x227","h_26023451_220.jpg":"220x147","pp_26023451_1280.jpg":"1280x1628","pp_26023451_1024.jpg":"1024x1303","pp_26023451_640.jpg":"640x814","pp_26023451_480.jpg":"480x611","pp_26023451_340.jpg":"340x432","pp_26023451_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7597842 Threads: 2 Questions: 1615336599 Slow queries: 4795397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110893097 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/amerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti-1359066 [printLink] => /vijesti/regija/amerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti-1359066?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351592 [name] => HDZ BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz-bih [link] => /tag/hdz-bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623742 [name] => antony blinken [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-23 14:12:29 [main_article_id] => 0 [alias] => antony-blinken [link] => /tag/antony-blinken ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235717 [name] => Dragan Čović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-covic [link] => /tag/dragan-covic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745709 [name] => Plinovod kod Zagvozda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-28 11:20:56 [main_article_id] => 0 [alias] => plinovod-kod-zagvozda [link] => /tag/plinovod-kod-zagvozda ) [4] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Amerikanci su od Plenkovića tražili da ‘urazumi‘ Dragana Čovića oko plinskog koridora. Zašto im to neće uspjeti? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25813993.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa Pandžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Plenković i Čović u Zagrebu. Kakav uopće utjecaj Plenković ima na šefa HDZ-a u BiH

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25813993.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix

Plenković i Čović u Zagrebu. Kakav uopće utjecaj Plenković ima na šefa HDZ-a u BiH

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26442624.jpg [title] => Afp

Antony Blinken je poslao itekako jasno pismo premijeru preko ministra vanjskih poslova....afp

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25814004.jpg [title] => Vanesa Pandžić/Cropix

Dragan Čović neupitni je vođa Hrvata u susjednoj državi

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26430043.jpg [title] => Antonio BaliĆ/Cropix

Plenković za nedavna posjeta Sarajevu, u društvu Ursule von der Leyen, predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea i Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara BiH

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26023451.jpg [title] => Afp

Željko Komšić s Emmanuelom Macronom. Dok je Komšića, nema Čoviću straha od izbora

 

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kakve veze imaju plin i ventili s izbornim pravilima u jednoj državi? U normalnim, pa čak i onima koje su tek nedavno stale na svoje noge i samostalno prohodale – nikakve, ali u Bosni i Hercegovini itekakve.

Osoba koja spaja nespojivo zove se Dragan Čović, sada već najdugovječniji predsjednik HDZ BiH i nesumnjivi lider Hrvata u susjednoj državi. Kada bi zajedno spojili svu moć i utjecaj što su je od Orašja do Neuma od devedesetih godina prošlog stoljeća pa na ovamo imali Stjepan Kljujić, Mate Boban, Dario Kordić, Božo Rajić, Ante Jelavić..., sve to nije do koljena Čoviću. Najvažnije od svega jest da je gradeći svoje političko carstvo, on prvi i jedini od svih pobrojanih postao neovisan od – Zagreba. I to je vrlo važan detalj za ovu priču i vjerojatno za njezin konačni rasplet.

---

image

Antony Blinken je poslao itekako jasno pismo premijeru preko ministra vanjskih poslova....afp

Afp
---

Čitajući ovih dana sarajevske, ali i neke hrvatske medije, čovjek bi pomislio da Dragan Čović broji čak i zadnje dane na brojnim funkcijama što ih je za sebe priskrbio. Stao je na žulj Amerikancima i potpisao sebi smrtnu političku presudu. I to sve zbog projekta nazvanog Južna interkonekcija, plinskog povezivanja BiH s Hrvatskom kod Zagvozda i dalje na sjever, a sve kako bi je se istrglo iz ruskog zagrljaja i ovisnosti o važnom energentu.

Prema istim izvorima, Ameri samo što Čovića nisu stavili na svoju crnu listu i zaledili mu na svom teritoriju sve što ima. Ne znamo što je sa SAD-om, ali u BiH, a vjerojatno i u Hrvatskoj ima puno toga.

Da su ovo 90-e...

– S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materijalom. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatera prijenosnog sustava u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samopogodovanje, dilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU.

To je napisao nitko drugi do šef američke diplomacije, Antony Blinken. A svoje pismo, što je interesantno, poslao je Dinu Konakoviću, aktualnom ministru vanjskih poslova BiH i HDZ-ovu koalicijskom partneru, kao i svom zagrebačkom kolegi, Gordanu Grliću Radmanu. Da su neka druga vremena, recimo 90-e, to bi značilo da bi Čović, milom ili silom, već uvelike počeo spremati stvari iz ureda i čistiti tragove koliko se može.

Washington nije stao samo na tome, već se direktno da direktnije ne može uključio i u izbornu reformu u BiH. Sve ono što su Čović, znači Hrvati godinama tražili, pa čak nedavno s Dodikom i bošnjačkom Trojkom načelno dogovorili u Laktašima, sve su bacili u koš i olako prešli protiv neobranjivog da Bošnjaci godinama Hrvatima biraju tko će ih predstavljati.

---

image

Dragan Čović neupitni je vođa Hrvata u susjednoj državi

 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– SAD snažno podržava napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise nužne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u sklad s presudama ECHR-a. No izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani – poručili su diplomatski hladno iz američke ambasade u Sarajevu, dobro znajući da se zalažu za nešto što je danas jednostavno nemoguće.

Da bi se promijenio Ustav BiH, potrebna je dvotrećinska većina u državnom parlamentu. Nje nema bez SDA, koja bi dižući ruke odustala od svog perfidnog projekta preglasavanja Hrvata, u čemu im zdušno pomaže Islamska zajednice.

S druge strane, većina potrebna za izglasavanje običnog zakona, kakav je i izborni, ne bi bila problem, ali američki diplomati već su počeli pozivati na raport bošnjačke političare sklone kompromisu, poput spomenutog Konakovića, da odustanu od onog što su dogovorili na sastanku u Laktašima prije par dana. Od silnog pritiska Nermin Nikšić, šef SDP-a, najjače bošnjačke vladajuće stranke, završio je u bolnici, a naručenu komunikaciju i rušenje dogovora već provode niže rangirani kadrovi, poput bivšeg šefa špijuna Kemala Ademovića.

Hej Ameri, ne valja vam računica

Amerikanci bi se, međutim, u ovoj šahovskoj partiji mogli preračunati. Svako rušenje dogovora oko izbornog zakona znači održavanje Željka Komšića u Predsjedništvu BiH. On je odavno crvena krpa i Hrvati u BiH na birališta izlaze i svoj glas svake četiri godine daju HDZ-u iz čistog dišpeta, a ne velebnih uspjeha Čovića i ekipe. Potonji to jako dobro znaju i ne treba im previše truda uložiti u bilo koju izbornu kampanju, jer su glasovi dok je Komšića zagarantirani. Reklo bi se, Komšić radi za Čovića, a Čović za Komšića.

---

image

Željko Komšić s Emmanuelom Macronom. Dok je Komšića, nema Čoviću straha od izbora

 

 

Afp
---

– Kao što imamo dvije elektroprivrede, dva telekoma, dvije pošte pod vlasništvom Vlade Federacije BiH, tako ćemo i ovo. Dopustiti da jednim bitnim strateškim energentom kao što je plin upravlja netko drugi s različitim mogućim strategijama bi bilo politički naivno. Ja nisam voljan tako nešto uraditi. Ne bih želio da sutra netko zbog političke krize zatvori plin u Sarajevu onima u Posušju. Nadležnosti u BiH su takve da moramo uvažavati entitetsku i kantonalnu nadležnost – "prodao" je Čović ovih dana svojim sunarodnjacima još jednom priču koja je melem za njihove uši, sve garnirajući starim trikom kako bi se, ne odustane li od svog poduzeća kojim bi iz Mostara upravljalo novim plinovodom i sve prepusti bošnjačkom BH-Gasu, čak mogao naći pod udarom istražnih organa, čitaj biti uhićen. Otvorite li internetske tražilice, slične ćete najave iz njegovih usta naći u više navrata od 2009. godine na ovamo.

– Ja sam razgovarao sa strancima kao predstavnik HDZ-a u lipnju prošle godine kada je bio posjet jednog predstavnika. Kad smo se razišli, rečeno je ako ne uradim to što mi je kazano da će me prozvati za korupciju i slično – prepričao je Čović na sastanak, koji je vjerojatno imao s američkim veleposlanikom Murphyjem i podsjetio na njegovu javnu kritiku koja je ubrzo uslijedila.

Druga stvar oko koje bi se Amerikanci mogli prekombinirati u Čovićevu slučaju jest njihovo igranje na Zagreb. Samo su formalno pisali Grliću Radmanu, a zapravo su od njega, poznavajući o kakvom se (pod)kapacitetu radi, tražili da samo bude kurir i prenese Andreju Plenkoviću što se od njega traži u pogledu šefa sestrinske stranke iz Mostara.

– Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike – izjavio je neodređeno "plenkovićevski" Grlić Radman kada su ga novinari zaskočili oko Blinkenova pisma.

Eh, u pitanju su tri zastupnika iz dijaspore

Andreju Plenkoviću nešto ovako najmanje je trebalo u superizbornoj godini. Lijepo je slušati kada ti iz Washingtona tepaju da si im "najvažniji partner u regiji", ali još ljepše u izbornoj noći i prije nego što su kutije otvorene i glasovi prebrojani, znati da su tri mjesta tzv. dijaspore unaprijed tvoja. A to mu svojom uhodanom stranačkom mašinom i glasačkim tijelom na daljinski upravljač garantira upravo Dragan Čović.

A Čović ko Čović to ne radi za badava. Prije svega, on je taj koji iz izbora u izbore određuje koja će barem dva od tri, ako ne i sva tri sretnika osigurati sebi saborsku mirovinu. Zato su u pravu oni koji kažu da Plenković ne kontrolira Čovića, već obratno.

---

image

Plenković za nedavna posjeta Sarajevu, u društvu Ursule von der Leyen, predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea i Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara BiH

Antonio BaliĆ/Cropix
---

Već mjesecima gledamo i film gdje se jedan za drugim hrvatski ministar utrkuju odnijeti što više pomoći ili financirati kakav lokalni projekt u većinski hrvatskim sredinama od Hercegovine, preko središnje Bosne do Posavine.

Sam Plenković je ovog tjedna u Sarajevu upriličio sebi u međunarodnim okvirima nesvojstven dramolet sa Željkom Komšićem i zbog njega s Ursulom von der Leyen nije htio otići u zgradu Predsjedništva BiH.

Sve su to razlozi zbog kojih je nerealno očekivati Čovićev skori kraj. U svojoj političkoj karijeri imao je puno težih trenutaka. Samo se treba prisjetiti kada je potkraj 2006. godine osuđen i kao član državnog Predsjedništva završio u zatvoru, jer je prethodno kao ministar pogodovao Lijanovićima oko šverca mesa.

Iza rešetaka je bio mjesec i nešto, ali nakon godinu dana presuda je pala i Čović se u politiku vratio jači nego ikada.

Nešto prije, na vrhuncu svoje moći rušio ga je i Ivo Sanader, osnovavši paralelni HDZ 1990. Malo po malo, Čović se odupro i Zagrebu, i Sanaderu, i njihovim lokalnim favoritima, od kojih su mu se mnogi godinama poslije skrušeno vratili pod skute.

Zato ni ovog puta ne bi bilo pametno unaprijed otpisivati vječitog Dragana Čovića.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa Pandžić/Cropix Afp Vanesa Pandžić/Cropix Antonio BaliĆ/Cropix Afp
Vanesa Pandžić/Cropix

Plenković i Čović u Zagrebu. Kakav uopće utjecaj Plenković ima na šefa HDZ-a u BiH

 

Afp

Antony Blinken je poslao itekako jasno pismo premijeru preko ministra vanjskih poslova....afp

Vanesa Pandžić/Cropix

Dragan Čović neupitni je vođa Hrvata u susjednoj državi

 

Antonio BaliĆ/Cropix

Plenković za nedavna posjeta Sarajevu, u društvu Ursule von der Leyen, predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske Marka Ruttea i Borjane Krišto, predsjedateljice Vijeća ministara BiH

Afp

Željko Komšić s Emmanuelom Macronom. Dok je Komšića, nema Čoviću straha od izbora

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/amerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti-1359066 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6946d3d371520a17e4592fdd665e4d007add14b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Amerikanci+su+od+Plenkovi%C4%87a+tra%C5%BEili+da+%E2%80%98urazumi%E2%80%98+Dragana+%C4%8Covi%C4%87a+oko+plinskog+koridora.+Za%C5%A1to+im+to+ne%C4%87e+uspjeti%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Famerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti-1359066 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Famerikanci-su-od-plenkovica-trazili-da-urazumi-dragana-covica-oko-plinskog-koridora-zasto-im-to-nece-uspjeti-1359066 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaANALIZA

Amerikanci su od Plenkovića tražili da ‘urazumi‘ Dragana Čovića oko plinskog koridora. Zašto im to neće uspjeti?

Piše Zoran Šagolj
28. siječnja 2024. - 11:20

Kakve veze imaju plin i ventili s izbornim pravilima u jednoj državi? U normalnim, pa čak i onima koje su tek nedavno stale na svoje noge i samostalno prohodale – nikakve, ali u Bosni i Hercegovini itekakve.

Osoba koja spaja nespojivo zove se Dragan Čović, sada već najdugovječniji predsjednik HDZ BiH i nesumnjivi lider Hrvata u susjednoj državi. Kada bi zajedno spojili svu moć i utjecaj što su je od Orašja do Neuma od devedesetih godina prošlog stoljeća pa na ovamo imali Stjepan Kljujić, Mate Boban, Dario Kordić, Božo Rajić, Ante Jelavić..., sve to nije do koljena Čoviću. Najvažnije od svega jest da je gradeći svoje političko carstvo, on prvi i jedini od svih pobrojanih postao neovisan od – Zagreba. I to je vrlo važan detalj za ovu priču i vjerojatno za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:21