stdClass Object ( [id] => 1371551 [title] => U šumi predizbornih poruka: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, a nudi se i ‘program koji još nije viđen‘ - doslovno [alias] => u-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekome tko želi glasati na predstojećim izborima za parlament, a nema strpljenja slušati predizborne izjave stranačkih prvaka kako bi stekao uvid u ono što zastupaju i čemu će eventualno težiti u slučaju osvajanja vlasti, možda se učini pametnim prosurfati po internetskim stranicama stranaka.

Trenutno ih je u Hrvatskoj registrirano čak 162 i trebalo bi nekoliko, vjerojatno besmisleno utrošenih, dana za usredotočeno čitanje programa i ciljeva svake od njih. Na to su nas, doduše, potaknuli vodećih ljudi Domovinskog pokreta koji će se, kažu, založiti za ukidanje Istanbulske konvencije i to ne, kažu, zbog ravnopravnosti žena već zbog rodne ideologije. Oni bi, naime, ukinuli konvenciju koja se, nažalost, nedovoljno provodi, a zapravo samo zato da bi rodnom ideologijom plašili jedne i privlačili druge birače.

---

---

A u programu o tome ni slova

Doduše, metoda je vrlo efikasna, tim prije kad se poruke čuju uživo jer pretragom programa na njihovoj web stranici to se uopće ne spominje. Znaju "domovinci" da rijetki čitaju te stranačke programe.

Ne čudi i da ozbiljno pregovaraju o koaliciji s nedavno osnovanom strankom Pravo i pravda Mislava Kolakušića, Vilibora Sinčića i Ivana Lovrinčevića, čiji program istaknut na web stranici je kratak kao haiku, oštar i prijeteći poput britve. Onako baš da ga svatko, pa i onaj tko je na tolikoj tehnološkoj razini da ga na računalu zna pronaći, shvati isprve.

---

image

Mislav Kolakušić sa Zoran Milanovićem iz predsjedničke kampanje

 

Goran Mehkek/Cropix
---

To su poruke koje počinju riječima kao što su "strogo ćemo kažnjavati", "drastično ćemo reorganizirati", "provest ćemo radikalno ažuriranje", "uklonit ćemo", "brisati"... "Ukinut ćemo predsjednike sudova koji su izvor korupcije na sudovima, smanjit ćemo mrežu sudova, broj sudaca i broj predmeta na sudovima", poručuje bivši sudac Kolakušić.

Ili "eliminirat ćemo političku korupciju izborom novog Državnog odvjetnika i reformom sustava borbe protiv korupcije"...

I u napisanom programu Domovinskog pokreta relativno je lako snaći se budući da je prilično sažet za razliku od nekih drugih stranaka.

---

image

Marko Jelić je poručio: Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Na nekim mjestima posve je općenit da bi se, na primjer, pod stavkom Znanost, obrazovanje, kultura i mediji navelo precizno da će se DP zalagati za "ukidanje kontinuiranog brojčanog ocjenjivanja znanja (testiranje kroz kvartalne ispite), te uvođenje opisnih ocjena za prva 4 razreda osnovne škole" kao i za "povećano trajanje pauze u osnovnim i srednjim školama (ukupno 75 minuta pauze dnevno)."

Predlažu se promjene i kod izbora zastupnika nacionalnih manjina, odnosno da budu birani u Hrvatski sabor prema općem proporcionalnom izbornom sustavu uz obvezujuće kvote. Ističe se, također, da je brak, kao zajednica između muškarca i žene, definiran u Ustavu i da su hrvatske institucije dužne poštivati sve što proizlazi iz te odredbe. Neprihvatljivo im je, piše u programu, da istospolni parovi usvajaju ili udomljuju djecu. "Umjesto kulture smrti podržavamo kulturu života, poručuje se, kao i da je država dužna štititi svako ljudsko biće od začeća pa do prirodne smrti" jer je "začeće kao početak života danas znanstveno utemeljena progresivna činjenica".

---

image

Hrvoje Zekanović je objasnio što je to sve HRVATSKA DRŽAVA

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Problem migracija, na kojemu također u javnim istupima inzistiraju u DP-u, tretira se tek ovom rečenicom: "Masovni pritisak izbjeglica i migranata veliki je izazov za cijelu Europu, pa tako i za RH. Inzistirat ćemo na zadržavanju suverenog prava odlučivati o tome tko smije i po kojim uvjetima ulaziti u našu zemlju."

Jel‘ ovo pisala umjetna inteligencija?

Prolistali smo programe još nekih stranaka na internetskim stranicama. HDZ-ov nije dug, ali je pun općih mjesta, kao da ga je pisala umjetna inteligencija. "Sigurna starost. Država i društvo ne smiju zaboraviti ili zanemariti starije osobe. Budući da su umirovljenici svojim prethodnim radom zadužili društvo, ulagali u njega i svakodnevno ga gradili, zaslužuju dostojanstvenu i sigurnu starost...", pišu HDZ-ovci.

U SDP-u su prilično razradili stvar. Prvo su naveli politike koje planiraju provesti u idućem mandatu, poput reorganizacije lokalne i regionalne samouprave, preko zdravstva do borbe s inflacijom, obrazovanja, mirovina... Potom navode stavku po stavku odgovore na pitanje kako to ostvariti. Tako, na primjer, u prvome navode "potrebu za pokrivanjem cijele RH hitnom helikopterskom medicinskom službom", da bi u odgovoru na pitanje "kako to ostvariti" pisalo ovo: "Pokrit ćemo cijelu Hrvatsku hitnom helikopterskom medicinskom službom kako bi se za sve životno ugrožene osigurala skrb unutar zlatnog sata."

Kad je riječ o smanjenju listi čekanja u bolnicama već su konkretniji pa kažu da će "otvoriti bolnice za rad u popodnevnim i večernjim satima".

---

image


Most

---

Čovjek se pomalo umori čitajući rečenice poput "sačuvat ćemo i ojačati pravo žena na prekid neželjene trudnoće", "uvest ćemo proaktivno upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu" ili "ulagat ćemo u energetsku učinkovitost javne zdravstvene infrastrukture". Pa svi to hoćemo, zar ne?

Ono o čemu su u posljednje vrijeme najviše govorili jest povećanje mirovina, ujedno su u pisanoj formi to dobro razradili i to predstavili kao pravi plan za razdoblje od četiri godine. Prosječnu starosnu mirovinu povećat će, kažu, na 750 eura mjesečno.

Nisu loše, među ostalim, razradili ni model priuštivog stanovanja, ali sve to pomalo je zamorno za čitatelja, a kamoli slušatelja.

---

image

Domovinski pokret

---

Neki njihovi partneri uopće nemaju izrađen program osim u nekoliko rečenica. Tako se za Daliju Orešković i ljude s imenom i prezimenom, kako se zove stranka, može pronaći da je prilikom osnivanja rečeno da su im glavni ciljevi institucionalno jačanje države, reforma izbornog zakonodavstva i teritorijalnog ustroja, uspostava efikasnog pravosuđa i provedba antikorupcijskih politika.

A što je to kroni-kapitalizam?

GLAS Anke Mrak Taritaš na svojim stranicama ima program u kojemu se navode temeljni politički ciljevi stranke. Među ostalim se zalažu za individualne slobode i prava i ističe da su LGBT* prava za GLAS pitanje jednakosti svakog pojedinačnog građanina i građanke pred zakonom.

"Među našim najvažnijim agendama je i obračun s tzv. kroni-kapitalizmom, u kojem dobro prolaze samo podobne skupine snažno vezane uz aktualnu vlast. Slobodno je tržište u Hrvatskoj tek floskula, a spomenuti kontekst kroni-kapitalizma rezultira posve neracionalnim potezima", navodi se. Kroni-kapitalizam je ortački ili rodijački kapitalizam pa se pitamo zašto se stranka ne služi izrazima koji se razumljivi široj populaciji.

---

image

 HDZ

---

Kao na primjer Hrvoje Zekanović sa svojom Hrvatskom demokršćanskom strankom. Pa kaže: ČOVJEK JE SMISAO I CILJ, ČOVJEK JE NAJVEĆA VRIJEDNOST ZA DEMOKRŠĆANE, OBITELJ ZA DEMOKRŠĆANE PREDSTAVLJA NAJZNAČAJNIJU PRIRODNU I DRUŠTVENU OSNOVU, HRVATSKA DRŽAVA JE DRŽAVA KOJA ĆE TRAJATI KOLIKO I HRVATSKI NAROD, HRVATSKA DRŽAVA ZEMLJA ZNANJA I KULTURE, HRVATSKA DRŽAVA JE SLOBODNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE PRAVEDNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE PRAVNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE DRŽAVA RADA, HRVATSKA DRŽAVA POTIČE STVARALAŠTVO I PODUZETNIŠTVO, HRVATSKA DRŽAVA JE SOCIJALNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE DEMOKRATSKA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA PODJEDNAKO VODI BRIGU O SVIM NJENIM DIJELOVIMA, HRVATSKA DRŽAVA JE MIROLJUBIVA DRŽAVA, ALI MORA IMATI UČINKOVIT OBRAMBENI SUSTAV! I sve ovo napisano je velikim tiskanim slovima kao pravi proglas.

Most donosi tekst deklaracije u kojoj se ističe da je sloboda temeljna vrijednost stranke. Ono po čemu se donekle izdvajaju od ostalih jest inzistiranje na zadržavanju radnika u IT sektoru i unapređenju obrazovne politike u STEM području, te digitalne i medijske pismenosti, te etički promišljen tehnološki napredak, AI kao alat za boljitak društva.

---

image

 Možemo

---

Naglašava se potreba da se uredi popis birača, racionalizira javna uprava, pojednostavni porezni sustav radi olakšavanja planiranja poduzetnika te predlaže aktivacije nekretnina i imovine koja nije u funkciji.

E, ovo je nešto sasvim drukčije

Na stranicama stranke Akcije za promjene (AP) koju vodi, sjeća li se još itko, šibensko-kninski župan Marko Jelić, stoji ovo: "Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!" I nije, jer ga još nema. Kažu da su "jedina politička stranka koja namjerava provesti stvarne promjene" i da će program biti predstavljen uskoro. Aj baš da i taj vidimo!

Jasno je, naime, da će napisani stranački programi ostati daleko od očiju velikog dijela javnosti. Ti pisani su čisti smor za čitatelje. Istupi, primjerice, Nikole Grmoje ili pak Marina Miletića, njihove frizure i gestikulacija uvlačit će se u primozge birača i potiho određivati kome će dati glas. Valjda tome služi i najava ukidanja konvencija i plašenje rodnom ideologijom koja nije ugrozila nikoga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stranački programi: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, produžetaka školskih odmora, a imamo i ‘program kakav nije viđen‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROČITALI SMO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Stranački programi: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, produžetaka školskih odmora, a imamo i ‘program kakav nije viđen‘ PROČITALI SMO... 2 0 8811 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-11 12:24:29 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-12 11:21:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-12 11:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Stranački programi: ima 'eliminacija' i 'obračuna', produžetaka školskih odmora, a imamo i 'program kakav nije viđen' [metadata] => robots= author= title=U šumi predizbornih poruka: ima 'eliminacija' i 'obračuna', a nudi se i 'program koji još nije viđen' - doslovno page_title=U šumi predizbornih poruka: ima 'eliminacija' i 'obračuna', a nudi se i 'program koji još nije viđen' - doslovno [metakey] => parlamentarni izbori, političke stranke, Kroni kapitalizam, Politički programi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26756419.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/12411694.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26670854.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26481563.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26756418.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26756417.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26756415.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/11\/26756416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Goran Mehkek\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u00a0SDP<\/p>","

Mislav Kolaku\u0161i\u0107 sa Zoran Milanovi\u0107em iz predsjedni\u010dke kampanje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Marko Jeli\u0107 je poru\u010dio: Program koji \u0107e Akcija za promjene ponuditi bira\u010dima u povijesti Hrvatske jo\u0161 nije vi\u0111en!<\/p>","

Hrvoje Zekanovi\u0107 je objasnio \u0161to je to sve HRVATSKA DR\u017dAVA<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","


\nMost<\/p>","

Domovinski pokret<\/p>","

\u00a0HDZ<\/p>","

\u00a0Mo\u017eemo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1244x856","hd_26756419_1920.jpg":"1920x1080","k_26756419_1280.jpg":"1280x1280","k_26756419_1024.jpg":"1024x1024","k_26756419_640.jpg":"640x640","k_26756419_480.jpg":"480x480","k_26756419_340.jpg":"340x340","k_26756419_220.jpg":"220x220","o_26756419_1280.jpg":"1280x880","o_26756419_1024.jpg":"1024x704","o_26756419_640.jpg":"640x440","o_26756419_480.jpg":"480x330","o_26756419_340.jpg":"340x233","o_26756419_220.jpg":"220x151","h_26756419_1280.jpg":"1280x854","h_26756419_1024.jpg":"1024x683","h_26756419_640.jpg":"640x427","h_26756419_480.jpg":"480x320","h_26756419_340.jpg":"340x227","h_26756419_220.jpg":"220x147","pp_26756419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756419_640.jpg":"640x814","pp_26756419_480.jpg":"480x611","pp_26756419_340.jpg":"340x432","pp_26756419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12411694_1920.jpg":"1920x1080","k_12411694_1280.jpg":"1280x1280","k_12411694_1024.jpg":"1024x1024","k_12411694_640.jpg":"640x640","k_12411694_480.jpg":"480x480","k_12411694_340.jpg":"340x340","k_12411694_220.jpg":"220x220","o_12411694_1280.jpg":"1280x853","o_12411694_1024.jpg":"1024x682","o_12411694_640.jpg":"640x426","o_12411694_480.jpg":"480x320","o_12411694_340.jpg":"340x226","o_12411694_220.jpg":"220x146","h_12411694_1280.jpg":"1280x854","h_12411694_1024.jpg":"1024x683","h_12411694_640.jpg":"640x427","h_12411694_480.jpg":"480x320","h_12411694_340.jpg":"340x227","h_12411694_220.jpg":"220x147","pp_12411694_1280.jpg":"1280x1628","pp_12411694_1024.jpg":"1024x1303","pp_12411694_640.jpg":"640x814","pp_12411694_480.jpg":"480x611","pp_12411694_340.jpg":"340x432","pp_12411694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_26670854_1920.jpg":"1920x1080","k_26670854_1280.jpg":"1280x1280","k_26670854_1024.jpg":"1024x1024","k_26670854_640.jpg":"640x640","k_26670854_480.jpg":"480x480","k_26670854_340.jpg":"340x340","k_26670854_220.jpg":"220x220","o_26670854_1280.jpg":"1280x806","o_26670854_1024.jpg":"1024x644","o_26670854_640.jpg":"640x403","o_26670854_480.jpg":"480x302","o_26670854_340.jpg":"340x214","o_26670854_220.jpg":"220x138","h_26670854_1280.jpg":"1280x854","h_26670854_1024.jpg":"1024x683","h_26670854_640.jpg":"640x427","h_26670854_480.jpg":"480x320","h_26670854_340.jpg":"340x227","h_26670854_220.jpg":"220x147","pp_26670854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670854_640.jpg":"640x814","pp_26670854_480.jpg":"480x611","pp_26670854_340.jpg":"340x432","pp_26670854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26481563_1920.jpg":"1920x1080","k_26481563_1280.jpg":"1280x1280","k_26481563_1024.jpg":"1024x1024","k_26481563_640.jpg":"640x640","k_26481563_480.jpg":"480x480","k_26481563_340.jpg":"340x340","k_26481563_220.jpg":"220x220","o_26481563_1280.jpg":"1280x853","o_26481563_1024.jpg":"1024x682","o_26481563_640.jpg":"640x426","o_26481563_480.jpg":"480x320","o_26481563_340.jpg":"340x226","o_26481563_220.jpg":"220x146","h_26481563_1280.jpg":"1280x854","h_26481563_1024.jpg":"1024x683","h_26481563_640.jpg":"640x427","h_26481563_480.jpg":"480x320","h_26481563_340.jpg":"340x227","h_26481563_220.jpg":"220x147","pp_26481563_1280.jpg":"1280x1628","pp_26481563_1024.jpg":"1024x1303","pp_26481563_640.jpg":"640x814","pp_26481563_480.jpg":"480x611","pp_26481563_340.jpg":"340x432","pp_26481563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1241x856","hd_26756418_1920.jpg":"1920x1080","k_26756418_1280.jpg":"1280x1280","k_26756418_1024.jpg":"1024x1024","k_26756418_640.jpg":"640x640","k_26756418_480.jpg":"480x480","k_26756418_340.jpg":"340x340","k_26756418_220.jpg":"220x220","o_26756418_1280.jpg":"1280x882","o_26756418_1024.jpg":"1024x706","o_26756418_640.jpg":"640x441","o_26756418_480.jpg":"480x331","o_26756418_340.jpg":"340x234","o_26756418_220.jpg":"220x151","h_26756418_1280.jpg":"1280x854","h_26756418_1024.jpg":"1024x683","h_26756418_640.jpg":"640x427","h_26756418_480.jpg":"480x320","h_26756418_340.jpg":"340x227","h_26756418_220.jpg":"220x147","pp_26756418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756418_640.jpg":"640x814","pp_26756418_480.jpg":"480x611","pp_26756418_340.jpg":"340x432","pp_26756418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1260x806","hd_26756417_1920.jpg":"1920x1080","k_26756417_1280.jpg":"1280x1280","k_26756417_1024.jpg":"1024x1024","k_26756417_640.jpg":"640x640","k_26756417_480.jpg":"480x480","k_26756417_340.jpg":"340x340","k_26756417_220.jpg":"220x220","o_26756417_1280.jpg":"1280x818","o_26756417_1024.jpg":"1024x655","o_26756417_640.jpg":"640x409","o_26756417_480.jpg":"480x307","o_26756417_340.jpg":"340x217","o_26756417_220.jpg":"220x140","h_26756417_1280.jpg":"1280x854","h_26756417_1024.jpg":"1024x683","h_26756417_640.jpg":"640x427","h_26756417_480.jpg":"480x320","h_26756417_340.jpg":"340x227","h_26756417_220.jpg":"220x147","pp_26756417_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756417_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756417_640.jpg":"640x814","pp_26756417_480.jpg":"480x611","pp_26756417_340.jpg":"340x432","pp_26756417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1255x804","hd_26756415_1920.jpg":"1920x1080","k_26756415_1280.jpg":"1280x1280","k_26756415_1024.jpg":"1024x1024","k_26756415_640.jpg":"640x640","k_26756415_480.jpg":"480x480","k_26756415_340.jpg":"340x340","k_26756415_220.jpg":"220x220","o_26756415_1280.jpg":"1280x820","o_26756415_1024.jpg":"1024x656","o_26756415_640.jpg":"640x410","o_26756415_480.jpg":"480x307","o_26756415_340.jpg":"340x217","o_26756415_220.jpg":"220x140","h_26756415_1280.jpg":"1280x854","h_26756415_1024.jpg":"1024x683","h_26756415_640.jpg":"640x427","h_26756415_480.jpg":"480x320","h_26756415_340.jpg":"340x227","h_26756415_220.jpg":"220x147","pp_26756415_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756415_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756415_640.jpg":"640x814","pp_26756415_480.jpg":"480x611","pp_26756415_340.jpg":"340x432","pp_26756415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1236x879","hd_26756416_1920.jpg":"1920x1080","k_26756416_1280.jpg":"1280x1280","k_26756416_1024.jpg":"1024x1024","k_26756416_640.jpg":"640x640","k_26756416_480.jpg":"480x480","k_26756416_340.jpg":"340x340","k_26756416_220.jpg":"220x220","o_26756416_1280.jpg":"1280x910","o_26756416_1024.jpg":"1024x728","o_26756416_640.jpg":"640x455","o_26756416_480.jpg":"480x341","o_26756416_340.jpg":"340x241","o_26756416_220.jpg":"220x156","h_26756416_1280.jpg":"1280x854","h_26756416_1024.jpg":"1024x683","h_26756416_640.jpg":"640x427","h_26756416_480.jpg":"480x320","h_26756416_340.jpg":"340x227","h_26756416_220.jpg":"220x147","pp_26756416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26756416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26756416_640.jpg":"640x814","pp_26756416_480.jpg":"480x611","pp_26756416_340.jpg":"340x432","pp_26756416_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8209508 Threads: 1 Questions: 1693691857 Slow queries: 5052190 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112744130 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/u-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno-1371551 [printLink] => /vijesti/politika/u-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno-1371551?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391575 [name] => parlamentarni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori [link] => /tag/parlamentarni-izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259809 [name] => Političke stranke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => politicke-stranke [link] => /tag/politicke-stranke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 751448 [name] => Kroni kapitalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 12:21:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kroni-kapitalizam [link] => /tag/kroni-kapitalizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 751449 [name] => Politički programi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 12:21:15 [main_article_id] => 0 [alias] => politicki-programi [link] => /tag/politicki-programi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stranački programi: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, produžetaka školskih odmora, a imamo i ‘program kakav nije viđen‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROČITALI SMO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U šumi predizbornih poruka: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, a nudi se i ‘program koji još nije viđen‘ - doslovno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756419.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

 SDP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756419.jpg [title] =>

 SDP

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/12411694.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Mislav Kolakušić sa Zoran Milanovićem iz predsjedničke kampanje

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26670854.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Marko Jelić je poručio: Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26481563.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Hrvoje Zekanović je objasnio što je to sve HRVATSKA DRŽAVA

 

 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756418.jpg [title] =>


Most

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756417.jpg [title] =>

Domovinski pokret

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756415.jpg [title] =>

 HDZ

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/11/26756416.jpg [title] =>

 Možemo

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nekome tko želi glasati na predstojećim izborima za parlament, a nema strpljenja slušati predizborne izjave stranačkih prvaka kako bi stekao uvid u ono što zastupaju i čemu će eventualno težiti u slučaju osvajanja vlasti, možda se učini pametnim prosurfati po internetskim stranicama stranaka.

Trenutno ih je u Hrvatskoj registrirano čak 162 i trebalo bi nekoliko, vjerojatno besmisleno utrošenih, dana za usredotočeno čitanje programa i ciljeva svake od njih. Na to su nas, doduše, potaknuli vodećih ljudi Domovinskog pokreta koji će se, kažu, založiti za ukidanje Istanbulske konvencije i to ne, kažu, zbog ravnopravnosti žena već zbog rodne ideologije. Oni bi, naime, ukinuli konvenciju koja se, nažalost, nedovoljno provodi, a zapravo samo zato da bi rodnom ideologijom plašili jedne i privlačili druge birače.

---

---

A u programu o tome ni slova

Doduše, metoda je vrlo efikasna, tim prije kad se poruke čuju uživo jer pretragom programa na njihovoj web stranici to se uopće ne spominje. Znaju "domovinci" da rijetki čitaju te stranačke programe.

Ne čudi i da ozbiljno pregovaraju o koaliciji s nedavno osnovanom strankom Pravo i pravda Mislava Kolakušića, Vilibora Sinčića i Ivana Lovrinčevića, čiji program istaknut na web stranici je kratak kao haiku, oštar i prijeteći poput britve. Onako baš da ga svatko, pa i onaj tko je na tolikoj tehnološkoj razini da ga na računalu zna pronaći, shvati isprve.

---

image

Mislav Kolakušić sa Zoran Milanovićem iz predsjedničke kampanje

 

Goran Mehkek/Cropix
---

To su poruke koje počinju riječima kao što su "strogo ćemo kažnjavati", "drastično ćemo reorganizirati", "provest ćemo radikalno ažuriranje", "uklonit ćemo", "brisati"... "Ukinut ćemo predsjednike sudova koji su izvor korupcije na sudovima, smanjit ćemo mrežu sudova, broj sudaca i broj predmeta na sudovima", poručuje bivši sudac Kolakušić.

Ili "eliminirat ćemo političku korupciju izborom novog Državnog odvjetnika i reformom sustava borbe protiv korupcije"...

I u napisanom programu Domovinskog pokreta relativno je lako snaći se budući da je prilično sažet za razliku od nekih drugih stranaka.

---

image

Marko Jelić je poručio: Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Na nekim mjestima posve je općenit da bi se, na primjer, pod stavkom Znanost, obrazovanje, kultura i mediji navelo precizno da će se DP zalagati za "ukidanje kontinuiranog brojčanog ocjenjivanja znanja (testiranje kroz kvartalne ispite), te uvođenje opisnih ocjena za prva 4 razreda osnovne škole" kao i za "povećano trajanje pauze u osnovnim i srednjim školama (ukupno 75 minuta pauze dnevno)."

Predlažu se promjene i kod izbora zastupnika nacionalnih manjina, odnosno da budu birani u Hrvatski sabor prema općem proporcionalnom izbornom sustavu uz obvezujuće kvote. Ističe se, također, da je brak, kao zajednica između muškarca i žene, definiran u Ustavu i da su hrvatske institucije dužne poštivati sve što proizlazi iz te odredbe. Neprihvatljivo im je, piše u programu, da istospolni parovi usvajaju ili udomljuju djecu. "Umjesto kulture smrti podržavamo kulturu života, poručuje se, kao i da je država dužna štititi svako ljudsko biće od začeća pa do prirodne smrti" jer je "začeće kao početak života danas znanstveno utemeljena progresivna činjenica".

---

image

Hrvoje Zekanović je objasnio što je to sve HRVATSKA DRŽAVA

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Problem migracija, na kojemu također u javnim istupima inzistiraju u DP-u, tretira se tek ovom rečenicom: "Masovni pritisak izbjeglica i migranata veliki je izazov za cijelu Europu, pa tako i za RH. Inzistirat ćemo na zadržavanju suverenog prava odlučivati o tome tko smije i po kojim uvjetima ulaziti u našu zemlju."

Jel‘ ovo pisala umjetna inteligencija?

Prolistali smo programe još nekih stranaka na internetskim stranicama. HDZ-ov nije dug, ali je pun općih mjesta, kao da ga je pisala umjetna inteligencija. "Sigurna starost. Država i društvo ne smiju zaboraviti ili zanemariti starije osobe. Budući da su umirovljenici svojim prethodnim radom zadužili društvo, ulagali u njega i svakodnevno ga gradili, zaslužuju dostojanstvenu i sigurnu starost...", pišu HDZ-ovci.

U SDP-u su prilično razradili stvar. Prvo su naveli politike koje planiraju provesti u idućem mandatu, poput reorganizacije lokalne i regionalne samouprave, preko zdravstva do borbe s inflacijom, obrazovanja, mirovina... Potom navode stavku po stavku odgovore na pitanje kako to ostvariti. Tako, na primjer, u prvome navode "potrebu za pokrivanjem cijele RH hitnom helikopterskom medicinskom službom", da bi u odgovoru na pitanje "kako to ostvariti" pisalo ovo: "Pokrit ćemo cijelu Hrvatsku hitnom helikopterskom medicinskom službom kako bi se za sve životno ugrožene osigurala skrb unutar zlatnog sata."

Kad je riječ o smanjenju listi čekanja u bolnicama već su konkretniji pa kažu da će "otvoriti bolnice za rad u popodnevnim i večernjim satima".

---

image


Most

---

Čovjek se pomalo umori čitajući rečenice poput "sačuvat ćemo i ojačati pravo žena na prekid neželjene trudnoće", "uvest ćemo proaktivno upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu" ili "ulagat ćemo u energetsku učinkovitost javne zdravstvene infrastrukture". Pa svi to hoćemo, zar ne?

Ono o čemu su u posljednje vrijeme najviše govorili jest povećanje mirovina, ujedno su u pisanoj formi to dobro razradili i to predstavili kao pravi plan za razdoblje od četiri godine. Prosječnu starosnu mirovinu povećat će, kažu, na 750 eura mjesečno.

Nisu loše, među ostalim, razradili ni model priuštivog stanovanja, ali sve to pomalo je zamorno za čitatelja, a kamoli slušatelja.

---

image

Domovinski pokret

---

Neki njihovi partneri uopće nemaju izrađen program osim u nekoliko rečenica. Tako se za Daliju Orešković i ljude s imenom i prezimenom, kako se zove stranka, može pronaći da je prilikom osnivanja rečeno da su im glavni ciljevi institucionalno jačanje države, reforma izbornog zakonodavstva i teritorijalnog ustroja, uspostava efikasnog pravosuđa i provedba antikorupcijskih politika.

A što je to kroni-kapitalizam?

GLAS Anke Mrak Taritaš na svojim stranicama ima program u kojemu se navode temeljni politički ciljevi stranke. Među ostalim se zalažu za individualne slobode i prava i ističe da su LGBT* prava za GLAS pitanje jednakosti svakog pojedinačnog građanina i građanke pred zakonom.

"Među našim najvažnijim agendama je i obračun s tzv. kroni-kapitalizmom, u kojem dobro prolaze samo podobne skupine snažno vezane uz aktualnu vlast. Slobodno je tržište u Hrvatskoj tek floskula, a spomenuti kontekst kroni-kapitalizma rezultira posve neracionalnim potezima", navodi se. Kroni-kapitalizam je ortački ili rodijački kapitalizam pa se pitamo zašto se stranka ne služi izrazima koji se razumljivi široj populaciji.

---

image

 HDZ

---

Kao na primjer Hrvoje Zekanović sa svojom Hrvatskom demokršćanskom strankom. Pa kaže: ČOVJEK JE SMISAO I CILJ, ČOVJEK JE NAJVEĆA VRIJEDNOST ZA DEMOKRŠĆANE, OBITELJ ZA DEMOKRŠĆANE PREDSTAVLJA NAJZNAČAJNIJU PRIRODNU I DRUŠTVENU OSNOVU, HRVATSKA DRŽAVA JE DRŽAVA KOJA ĆE TRAJATI KOLIKO I HRVATSKI NAROD, HRVATSKA DRŽAVA ZEMLJA ZNANJA I KULTURE, HRVATSKA DRŽAVA JE SLOBODNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE PRAVEDNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE PRAVNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE DRŽAVA RADA, HRVATSKA DRŽAVA POTIČE STVARALAŠTVO I PODUZETNIŠTVO, HRVATSKA DRŽAVA JE SOCIJALNA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA JE DEMOKRATSKA DRŽAVA, HRVATSKA DRŽAVA PODJEDNAKO VODI BRIGU O SVIM NJENIM DIJELOVIMA, HRVATSKA DRŽAVA JE MIROLJUBIVA DRŽAVA, ALI MORA IMATI UČINKOVIT OBRAMBENI SUSTAV! I sve ovo napisano je velikim tiskanim slovima kao pravi proglas.

Most donosi tekst deklaracije u kojoj se ističe da je sloboda temeljna vrijednost stranke. Ono po čemu se donekle izdvajaju od ostalih jest inzistiranje na zadržavanju radnika u IT sektoru i unapređenju obrazovne politike u STEM području, te digitalne i medijske pismenosti, te etički promišljen tehnološki napredak, AI kao alat za boljitak društva.

---

image

 Možemo

---

Naglašava se potreba da se uredi popis birača, racionalizira javna uprava, pojednostavni porezni sustav radi olakšavanja planiranja poduzetnika te predlaže aktivacije nekretnina i imovine koja nije u funkciji.

E, ovo je nešto sasvim drukčije

Na stranicama stranke Akcije za promjene (AP) koju vodi, sjeća li se još itko, šibensko-kninski župan Marko Jelić, stoji ovo: "Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!" I nije, jer ga još nema. Kažu da su "jedina politička stranka koja namjerava provesti stvarne promjene" i da će program biti predstavljen uskoro. Aj baš da i taj vidimo!

Jasno je, naime, da će napisani stranački programi ostati daleko od očiju velikog dijela javnosti. Ti pisani su čisti smor za čitatelje. Istupi, primjerice, Nikole Grmoje ili pak Marina Miletića, njihove frizure i gestikulacija uvlačit će se u primozge birača i potiho određivati kome će dati glas. Valjda tome služi i najava ukidanja konvencija i plašenje rodnom ideologijom koja nije ugrozila nikoga.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Damjan Tadić/Cropix

 SDP

Goran Mehkek/Cropix

Mislav Kolakušić sa Zoran Milanovićem iz predsjedničke kampanje

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Marko Jelić je poručio: Program koji će Akcija za promjene ponuditi biračima u povijesti Hrvatske još nije viđen!

Damjan Tadić/Cropix

Hrvoje Zekanović je objasnio što je to sve HRVATSKA DRŽAVA

 

 



Most


Domovinski pokret


 HDZ


 Možemo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/u-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno-1371551 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37329b0a7e7e48fe911af43edb6a6633b37ae054 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C5%A1umi+predizbornih+poruka%3A+ima+%E2%80%98eliminacija%E2%80%98+i+%E2%80%98obra%C4%8Duna%E2%80%98%2C+a+nudi+se+i+%E2%80%98program+koji+jo%C5%A1+nije+vi%C4%91en%E2%80%98+-+doslovno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fu-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno-1371551 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fu-sumi-predizbornih-poruka-ima-eliminacija-i-obracuna-a-nudi-se-i-program-koji-jos-nije-viden-doslovno-1371551 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Stranački programi: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, produžetaka školskih odmora, a imamo i ‘program kakav nije viđen‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROČITALI SMO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaPROČITALI SMO...

U šumi predizbornih poruka: ima ‘eliminacija‘ i ‘obračuna‘, a nudi se i ‘program koji još nije viđen‘ - doslovno

Piše Silvana Uzinić
12. ožujka 2024. - 12:20

Nekome tko želi glasati na predstojećim izborima za parlament, a nema strpljenja slušati predizborne izjave stranačkih prvaka kako bi stekao uvid u ono što zastupaju i čemu će eventualno težiti u slučaju osvajanja vlasti, možda se učini pametnim prosurfati po internetskim stranicama stranaka.

Trenutno ih je u Hrvatskoj registrirano čak 162 i trebalo bi nekoliko, vjerojatno besmisleno utrošenih, dana za usredotočeno čitanje programa i ciljeva svake od njih. Na to su nas, doduše, potaknuli vodećih ljudi Domovinskog pokreta koji će se, kažu, založiti za ukidanje Istanbulske konvencije i to ne, kažu, zbog ravnopravnosti žena već zbog rodne ideologije. Oni bi, naime, ukinuli konvenciju koja se, nažalost, nedovoljno provodi, a zapravo samo zato da bi rodnom ideologijom plašili jedne i privlačili druge birače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:15