stdClass Object ( [id] => 1337431 [title] => U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Neki su vrlo nezadovoljni; Burić: ‘Reći ću vam otvoreno...‘ [alias] => u-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zadnja sjednica Županijskog odbora HDZ-a izazvala je pravu pomutnju u redovima stranke koju u Šibensko-kninskoj županiji vodi Željko Burić. A sve zbog, navodno načelnog, apostrofiranja nekoliko imena mlađih članova iza kojih, kako je rečeno, stoje rezultati i na koje bi se stranka trebala oslanjati na izborima i nakon njih. Kao na bitan potencijal stranke.

Neki su to shvatili kao njihovu preliminarnu promociju ususret pripremama za anketiranje članstva o tome koga drže najboljim među njima i shodno tomu najprikladnijim da se nađu na listi za Sabor iduće godine. A saborske fotelje mnogima su još san nedosanjani... I tako se zakotrljalo nezadovoljstvo, napose onih koji nisu istaknuti kao potentan stranački kadar.

Neposredno nakon sjednice Županijskog odbora procurile su informacije da je Burić pod točkom “razno” otvorio i temu izbora 2024., te najavio kako će osobno zagovarati mlađe kandidate iza kojih stoje konkretni rezultati, kao kvalitetno kadrovsko osvježenje na koje stranka računa.

Burić je poimenice istaknuo nekoliko članova, a, kako smo neslužbeno doznali, spomenuo je Zvonimira Štrkalja, direktora “Vodovoda i odvodnje”, Roberta Podruga, direktora “Bikarca”, Emila Živkovića, šefa šibenske “Elektre”...

Ima nezadovoljnih

Navodno je na samoj sjednici ŽO-a reagirao Tomislav Ninić opaskom kako je i on mlad, ali svejedno se njegovo ime ne spominje na listi za Sabor.

U stranačkim kuloarima govori se da iza svojevrsne preliminarne nominacije tih članova HDZ-a stoji tajnik ŽO-a Paško Dželalija, a Burić, kao predsjednik, kojemu stranačka pitanja nisu prioritet (Grad Šibenik je njegov glavni fokus), to prezentira. No to su unutarstranačke ćakule u kojima, stječe se dojam, Dželalija ima predimenzioniranu ulogu.

Iako, s pozicije na kojoj je u HDZ-u, očigledno ima popriličan utjecaj. Neki smatraju da će Dželalija snažno lobirati za Štrkalja i njegovu kandidaturu za Sabor, kao i Živkovića, jer potonji sigurno neće prestižnu, dobro plaćenu fotelju u “Elektri” (od navodno 3300 eura) mijenjati za onu ne baš tako unosnu zastupničku.

Na takvo lobiranje velik broj članova ŽO-a ne gleda blagonaklono, kao ni na činjenicu da je Štrkalj instaliran na mjesto direktora “Vodovoda” bez natječaja, a Živković izbacio iz konkurencije za mjesto direktora “Elektre” Joška Vučenovića, HDZ-ova veterana kojemu je, govore, bila obećana direktorska pozicija, a i Gradski odbor HDZ-a Šibenik dao mu je potporu.

Zbog toga, forsiranje Štrkalja i Živkovića, smatraju nezadovoljni članovi, ne bi bilo nimalo motivirajuće za velik broj članova HDZ-a koji bi mogli i opstruirati izbore, što nitko u stranci ne želi niti bi bio spreman na takav rizik.

---

image

Robert Podrug, direktor ‘Bikarca’

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Oni koji se protive kandidaturama tih članova, kojima je snažan vjetar u krila dao sam Burić apostrofirajući ih kao značajan stranački potencijal s kojim se računa u budućnosti, smatraju, međutim, da bi oni na lokalnim izborima prošli još gore – da bi doživjeli pravi fijasko. No ne treba zaboraviti da to govore redom članovi koji se isticanjem određenih imena, među kojima nisu i oni sami, osjećaju zakinutima...

Do izbora ima vremena, ali za zauzeti što bolju poziciju uoči sastavljanja lista nikad nije prerano. Otud i nezadovoljstvo onih koji su ostali izvan vidokruga predsjednika ŽO HDZ-a, a istaknuti su, misle nezadovoljnici, nedovoljno prepoznatljivi članovi stranke, bez karizme i značajnijeg minulog rada u HDZ-u. A sve, kažu, zahvaljujući protežiranju pojedinaca u stranci koji trenutno imaju značajan utjecaj u kadroviranju.

Kako bilo, u stranci tvrde da su tri imena na listi HDZ-a za Sabor (IX. izbornu jedinicu) sigurna. To su Ivan Malenica (ministar uprave i pravosuđa), Željko Burić (šibenski gradonačelnik i šef ŽO HDZ-a) i Hrvoje Zekanović (član Hrvatske demokršćanske stranke, lojalan vladajućoj koaliciji).

Tko su zamjene?

Bitka će se voditi, kažu HDZ-ovci, oko još nekoliko mjesta pri dnu liste koje će Šibenik dobiti, a oni koji budu na tim mjestima imaju priliku ući u Sabor, neovisno o broju dobivenih glasova, kao moguća zamjena za one koji imaju siguran prolaz ali ne namjeravaju sjediti u zastupničkim klupama.

Tu se prije svih misli na gradonačelnika Burića, koji je i dosad svoje mjesto u Saboru prepuštao drugima, naglašavajući da je njegova misija – Šibenik. Također, moguće je da u slučaju pobjede HDZ-a na izborima i Malenica bude ponovno u izvršnoj vlasti, odnosno član Vlade, a tada bi i njegovo mjesto popunio “zamjenski kandidat”.

Zekanović igra samo za sebe, Sabor je, kako izgleda, njegov dugoročni cilj...

Puno je spekulacija i oko potencijalnih Burićevih zamjenika u Saboru, a kao takav najčešće se spominje predsjednik šibenskog HDZ-a Paško Rakić, bivši zamjenik gradonačelnika i trenutni zaposlenik gradske uprave. Da bi uopće mogao pretendirati na mjesto u Saboru, Rakić se tek treba izboriti za mjesto na listi.

A što na sve ovo kažu glavni akteri ove priče?

Burić i ne pokušava osporiti da je na sjednici spomenuo neka od, po njegovu mišljenju, prominentnih stranačkih imena, ali kontekst je, tvrdi, pogrešno interpretiran.

---

image

Željana Šikić istaknula se uspješnim vođenjem županijske Turističke zajednice

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

– Mašta može svašta. Istina je da sam spomenuo nekoliko imena, a reći ću vam otvoreno i koja: Željanu Šikić, Živkovića, Podruga, Štrkalja, Kneževića..., ali u kontekstu mlađih ljudi, srednje aktivne dobi, kao kadar na koji stranka računa, u smislu da HDZ treba privlačiti i motivirati takve ljude koji su godinama u stranci a bez ikakvih političkih pozicija, što znači da im to nije bio motiv ulaska u stranku. Govorio sam o njima kao o potencijalu na koji stranka računa u budućnosti, a nikakve liste i nikakav Sabor nisu bili dio te priče – uvjerava nas Burić.

S druge strane, što se njega tiče, može biti na listi za Sabor, kao dio liste HDZ-a u IX. jedinici.

Oprezno s izjavama

– Ali moje ambicije nisu vezane za Sabor, moj je cilj i želja učiniti koliko god mogu za svoj grad. Nema nikakvog presinga oko toga što ću odlučiti oko eventualne kandidature za još jedan mandat gradonačelnika. Nikad nisam rekao ni da, ni ne. Ali, naglašavam, moj cilj je da 14. prosinca konačno iziđe natječaj za Batižele, da se realizira projekt na Podima koji je već spreman, investitori su već dali ponudu za otkup prvih 600 tisuća kvadrata zemljišta... A što se mene osobno tiče i moje kandidature, vidjet ćemo. To je ta vražja draž donošenja odluka. Meni je to uvijek izazov – Burić ostavlja sve karte na stolu.

Svi ostali naši sugovornici puno su suzdržaniji i oprezniji u izjavama, pažljivo biraju riječi i paze da ne naprave koju grešku u koracima koja bi ih mogla stajati kandidature.

Paško Rakić, predsjednik šibenskog HDZ-a, ograđuje se od komentiranja onoga što se događalo na ŽO HDZ-a, jer nije član, nije bio na sjednici pa je red i da je ne komentira. A što se tiče kandidata koji bi se mogli naći na HDZ-ovoj listi za Sabor, vjeruje da će o tome odlučivati stranačka tijela.

– To je prvenstveno odgovornost ŽO-a, ali sumnjam da će iz toga biti izuzet i GO HDZ-a.

Što se tiče eventualne kandidature Zekanovića na listi HDZ-a, to će se, veli, dogovarati na nacionalnoj razini i ne bi o tome, a i općenito licitiranje imenima smatra krajnje neugodnim jer se ljudi izlažu tome da se spominju kao kandidati, a sutra možda uopće neće biti u igri.

Ne bježi od osobnih ambicija, jer, “tko god se bavi politikom, ima ambicije, ali one moraju biti realne, a koliko su realne, pokazat će ankete među članstvom, koje bi, vjerujem, mogle biti provedene do kraja godine. Tada ćemo znati nešto više”, veli Rakić.
Pitali smo i Tomislava Ninića, koji je, navodno, jedini reagirao na sastanku ŽO HDZ-a, što misli o svemu.

Dogovor o Zekanoviću

– To je bilo neformalno, pod “razno”, ali nikakve liste za Sabor nisu se spominjale – ograđuje se Ninić.

Sebe u ovom trenutku i ne vidi na listi jer misli da prije svega stranački lideri trebaju biti kandidirani, a prije svih Burić. Svakako bi trebale biti kandidirane i istaknute članice stranke, a njih u HDZ-u ima dosta, od Branke Juričev Martinčev, preko Sanje Jakelić do Anite Aužine.

---

image

Branka Juričev Martinčev - čeka li je i četvrti saborski mandat?

 

Damjan Tadić/Cropix
---

– Branka se dokazala i kao gradonačelnica (Vodica) i kao saborska zastupnica, Sanja kao ugledna liječnica i bivša ravnateljica Bolnice, Anita kao dugogodišnja članica stranke, predsjednica žena HDZ-a – objašnjava, dodajući kako treba voditi računa i o ostalim dijelovima županije, Kninu, Drnišu.

I Ninić smatra da su Burić i Malenica sigurni na listi, a što se Zekanovića tiče, to je stvar koalicijskog dogovora.

– Vjerujem da Zekanović zna što radi i da neće odustati od političke karijere. A oni koji se spominju sigurno neće u Sabor.
Branka Juričev Martinčev je tri mandata saborska zastupnica i ne želi licitirati oko četvrtoga. Nije bila na sjednici ŽO HDZ-a, ali čula je da su se spominjala neka imena, kao kadrovi koji su se pokazali uspješni u svom radu, nevezano za bilo kakve liste.

– Mislim da je preuranjeno o tome govoriti, jer imam iskustva i doživjela sam i sama da se sat prije predaje lista mijenjaju imena, tako da doista o tome sad još nema smisla govoriti. Zadatak je svakog od nas da radi najbolje što zna i može, a stranka će to valorizirati. Ima mjesta za sve one koji žele raditi – tvrdi Juričev Martinčev.

Na eventualnu Zekanovićevu kandidaturu gleda vrlo benevolentno, jer, kaže, riječ je o kolegi koji jako puno radi i trudi se.

– No to su stvari za nacionalnu razinu stranke. A što se tiče kandidata iz ŽO HDZ-a koji će biti predloženi, vidjet ćemo. Kad je Nediljko Dujić bio predsjednik ŽO HDZ-a, Županija je trebala predložiti osam kandidata, a bilo je puno više zainteresiranih i onda je provedeno tajno glasanje i članovi su svojim glasovima definirali kojih je to osam. A bit će – dodaje Juričev Martinčev – provedena i anketa među članovima o njihovim preferencijama.

– Nadam se da žene neće biti zaboravljene i da će se kvota od 40 posto žena na listi poštovati. Kako je došlo do prekrajanja izbornih jedinica, mi bismo trebali dobiti barem jednu poziciju na listi više, jer u našoj jedinici više nije cijela Ličko-senjska i dio Zadarske županije, a pridodan nam je samo Solin. Ne bojim se da će kandidature biti na bilo koji način sporne, jer sve su to kvalitetni i lojalni ljudi stranke – poručuje Juričev Martinčev.

I za kraj, jedan od apostrofiranih, “novih snaga HDZ-a”, na koje stranka, kako je rekao Burić, računa u budućnosti – Zvonimir Štrkalj.

– Naravno da mi je drago, imponira mi da sam spomenut u pozitivnom kontekstu na sjednici ŽO HDZ-a – priznaje Štrkalj.
Na pitanje bi li iz “Vodovoda” otišao u Sabor i poziciju direktora mijenjao za zastupničku, Štrkalj odgovara:

– Ovo je iznimno zahtjevna funkcija i kao direktor “Vodovoda i odvodnje”, vjerujte, uopće ne stignem misliti o tome. Eto, sasvim iskreno vam to kažem.

Ako ništa drugo, mora se priznati da je HDZ-ovo “saborsko otvaranje” u Županiji poprilično intrigantno. Bit će oko toga još puno prijepora i nezadovoljnika...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurila imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => procurila imena 2 0 10821 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-09 09:45:16 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-10 13:39:54 [modified_by] => 3110 [publish_up] => 2023-11-10 13:39:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Stranački kuloari bruje; Burić: 'Reći ću vam otvoreno...' [metadata] => robots= author= title=U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Neki su vrlo nezadovoljni; Burić: 'Reći ću vam otvoreno...' page_title=U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Neki su vrlo nezadovoljni; Burić: 'Reći ću vam otvoreno...' [metakey] => hdz, Šibensko- kninska županija, Željko Burić, Zvonimir Štrkalj, Robert Podrug, emil živković, Paško Dželalija, Paško Rakić, Željana Šikić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/09\/25231740.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/19896700.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/18514108.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/25725366.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zvonimir \u0160trkalj i \u017deljko Buri\u0107 - \u2018Drago mi je \u0161to sam spomenut, ali o eventualnoj kandidaturi od posla i ne stignem misliti\u2019, veli direktor \u2018Vodovoda\u2019
\n\u00a0<\/p>","

\u017deljana \u0160iki\u0107 istaknula se uspje\u0161nim vo\u0111enjem \u017eupanijske Turisti\u010dke zajednice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Robert Podrug, direktor \u2018Bikarca\u2019<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Branka Juri\u010dev Martin\u010dev - \u010deka li je i \u010detvrti saborski mandat?<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1141","hd_25231740_1920.jpg":"1920x1080","k_25231740_1280.jpg":"1280x1280","k_25231740_1024.jpg":"1024x1024","k_25231740_640.jpg":"640x640","k_25231740_480.jpg":"480x480","k_25231740_340.jpg":"340x340","k_25231740_220.jpg":"220x220","o_25231740_1280.jpg":"1280x760","o_25231740_1024.jpg":"1024x608","o_25231740_640.jpg":"640x380","o_25231740_480.jpg":"480x285","o_25231740_340.jpg":"340x202","o_25231740_220.jpg":"220x130","h_25231740_1280.jpg":"1280x854","h_25231740_1024.jpg":"1024x683","h_25231740_640.jpg":"640x427","h_25231740_480.jpg":"480x320","h_25231740_340.jpg":"340x227","h_25231740_220.jpg":"220x147","pp_25231740_1280.jpg":"1280x1628","pp_25231740_1024.jpg":"1024x1303","pp_25231740_640.jpg":"640x814","pp_25231740_480.jpg":"480x611","pp_25231740_340.jpg":"340x432","pp_25231740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19896700_1920.jpg":"1920x1080","k_19896700_1280.jpg":"1280x1280","k_19896700_1024.jpg":"1024x1024","k_19896700_640.jpg":"640x640","k_19896700_480.jpg":"480x480","k_19896700_340.jpg":"340x340","k_19896700_220.jpg":"220x220","o_19896700_1280.jpg":"1280x853","o_19896700_1024.jpg":"1024x682","o_19896700_640.jpg":"640x426","o_19896700_480.jpg":"480x320","o_19896700_340.jpg":"340x226","o_19896700_220.jpg":"220x146","h_19896700_1280.jpg":"1280x854","h_19896700_1024.jpg":"1024x683","h_19896700_640.jpg":"640x427","h_19896700_480.jpg":"480x320","h_19896700_340.jpg":"340x227","h_19896700_220.jpg":"220x147","pp_19896700_1280.jpg":"1280x1628","pp_19896700_1024.jpg":"1024x1303","pp_19896700_640.jpg":"640x814","pp_19896700_480.jpg":"480x611","pp_19896700_340.jpg":"340x432","pp_19896700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1069","hd_18514108_1920.jpg":"1920x1080","k_18514108_1280.jpg":"1280x1280","k_18514108_1024.jpg":"1024x1024","k_18514108_640.jpg":"640x640","k_18514108_480.jpg":"480x480","k_18514108_340.jpg":"340x340","k_18514108_220.jpg":"220x220","o_18514108_1280.jpg":"1280x712","o_18514108_1024.jpg":"1024x570","o_18514108_640.jpg":"640x356","o_18514108_480.jpg":"480x267","o_18514108_340.jpg":"340x189","o_18514108_220.jpg":"220x122","h_18514108_1280.jpg":"1280x854","h_18514108_1024.jpg":"1024x683","h_18514108_640.jpg":"640x427","h_18514108_480.jpg":"480x320","h_18514108_340.jpg":"340x227","h_18514108_220.jpg":"220x147","pp_18514108_1280.jpg":"1280x1628","pp_18514108_1024.jpg":"1024x1303","pp_18514108_640.jpg":"640x814","pp_18514108_480.jpg":"480x611","pp_18514108_340.jpg":"340x432","pp_18514108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25725366_1920.jpg":"1920x1080","k_25725366_1280.jpg":"1280x1280","k_25725366_1024.jpg":"1024x1024","k_25725366_640.jpg":"640x640","k_25725366_480.jpg":"480x480","k_25725366_340.jpg":"340x340","k_25725366_220.jpg":"220x220","o_25725366_1280.jpg":"1280x853","o_25725366_1024.jpg":"1024x682","o_25725366_640.jpg":"640x426","o_25725366_480.jpg":"480x320","o_25725366_340.jpg":"340x226","o_25725366_220.jpg":"220x146","h_25725366_1280.jpg":"1280x854","h_25725366_1024.jpg":"1024x683","h_25725366_640.jpg":"640x427","h_25725366_480.jpg":"480x320","h_25725366_340.jpg":"340x227","h_25725366_220.jpg":"220x147","pp_25725366_1280.jpg":"1280x1628","pp_25725366_1024.jpg":"1024x1303","pp_25725366_640.jpg":"640x814","pp_25725366_480.jpg":"480x611","pp_25725366_340.jpg":"340x432","pp_25725366_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7884269 Threads: 1 Questions: 1647137412 Slow queries: 4896187 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111682003 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/u-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno-1337431 [printLink] => /vijesti/politika/u-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno-1337431?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285718 [name] => HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 377059 [name] => Šibensko- kninska županija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibensko-kninska-zupanija [link] => /tag/sibensko-kninska-zupanija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281293 [name] => željko burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-buric [link] => /tag/zeljko-buric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713374 [name] => Zvonimir Štrkalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-20 18:23:48 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimir-strkalj [link] => /tag/zvonimir-strkalj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 385922 [name] => Robert Podrug [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-podrug [link] => /tag/robert-podrug ) [5] => stdClass Object ( [id] => 736117 [name] => emil živković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-09 11:33:49 [main_article_id] => 0 [alias] => emil-zivkovic [link] => /tag/emil-zivkovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 689040 [name] => Paško Dželalija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-29 13:38:04 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-dzelalija [link] => /tag/pasko-dzelalija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 289298 [name] => Paško rakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-rakic [link] => /tag/pasko-rakic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 269412 [name] => Zeljana Šikić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljana-sikic [link] => /tag/zeljana-sikic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurila imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Neki su vrlo nezadovoljni; Burić: ‘Reći ću vam otvoreno...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/25231740.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Zvonimir Štrkalj i Željko Burić - ‘Drago mi je što sam spomenut, ali o eventualnoj kandidaturi od posla i ne stignem misliti’, veli direktor ‘Vodovoda’
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/25231740.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zvonimir Štrkalj i Željko Burić - ‘Drago mi je što sam spomenut, ali o eventualnoj kandidaturi od posla i ne stignem misliti’, veli direktor ‘Vodovoda’
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/19896700.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Željana Šikić istaknula se uspješnim vođenjem županijske Turističke zajednice

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/18514108.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Robert Podrug, direktor ‘Bikarca’

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/25725366.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Branka Juričev Martinčev - čeka li je i četvrti saborski mandat?

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zadnja sjednica Županijskog odbora HDZ-a izazvala je pravu pomutnju u redovima stranke koju u Šibensko-kninskoj županiji vodi Željko Burić. A sve zbog, navodno načelnog, apostrofiranja nekoliko imena mlađih članova iza kojih, kako je rečeno, stoje rezultati i na koje bi se stranka trebala oslanjati na izborima i nakon njih. Kao na bitan potencijal stranke.

Neki su to shvatili kao njihovu preliminarnu promociju ususret pripremama za anketiranje članstva o tome koga drže najboljim među njima i shodno tomu najprikladnijim da se nađu na listi za Sabor iduće godine. A saborske fotelje mnogima su još san nedosanjani... I tako se zakotrljalo nezadovoljstvo, napose onih koji nisu istaknuti kao potentan stranački kadar.

Neposredno nakon sjednice Županijskog odbora procurile su informacije da je Burić pod točkom “razno” otvorio i temu izbora 2024., te najavio kako će osobno zagovarati mlađe kandidate iza kojih stoje konkretni rezultati, kao kvalitetno kadrovsko osvježenje na koje stranka računa.

Burić je poimenice istaknuo nekoliko članova, a, kako smo neslužbeno doznali, spomenuo je Zvonimira Štrkalja, direktora “Vodovoda i odvodnje”, Roberta Podruga, direktora “Bikarca”, Emila Živkovića, šefa šibenske “Elektre”...

Ima nezadovoljnih

Navodno je na samoj sjednici ŽO-a reagirao Tomislav Ninić opaskom kako je i on mlad, ali svejedno se njegovo ime ne spominje na listi za Sabor.

U stranačkim kuloarima govori se da iza svojevrsne preliminarne nominacije tih članova HDZ-a stoji tajnik ŽO-a Paško Dželalija, a Burić, kao predsjednik, kojemu stranačka pitanja nisu prioritet (Grad Šibenik je njegov glavni fokus), to prezentira. No to su unutarstranačke ćakule u kojima, stječe se dojam, Dželalija ima predimenzioniranu ulogu.

Iako, s pozicije na kojoj je u HDZ-u, očigledno ima popriličan utjecaj. Neki smatraju da će Dželalija snažno lobirati za Štrkalja i njegovu kandidaturu za Sabor, kao i Živkovića, jer potonji sigurno neće prestižnu, dobro plaćenu fotelju u “Elektri” (od navodno 3300 eura) mijenjati za onu ne baš tako unosnu zastupničku.

Na takvo lobiranje velik broj članova ŽO-a ne gleda blagonaklono, kao ni na činjenicu da je Štrkalj instaliran na mjesto direktora “Vodovoda” bez natječaja, a Živković izbacio iz konkurencije za mjesto direktora “Elektre” Joška Vučenovića, HDZ-ova veterana kojemu je, govore, bila obećana direktorska pozicija, a i Gradski odbor HDZ-a Šibenik dao mu je potporu.

Zbog toga, forsiranje Štrkalja i Živkovića, smatraju nezadovoljni članovi, ne bi bilo nimalo motivirajuće za velik broj članova HDZ-a koji bi mogli i opstruirati izbore, što nitko u stranci ne želi niti bi bio spreman na takav rizik.

---

image

Robert Podrug, direktor ‘Bikarca’

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Oni koji se protive kandidaturama tih članova, kojima je snažan vjetar u krila dao sam Burić apostrofirajući ih kao značajan stranački potencijal s kojim se računa u budućnosti, smatraju, međutim, da bi oni na lokalnim izborima prošli još gore – da bi doživjeli pravi fijasko. No ne treba zaboraviti da to govore redom članovi koji se isticanjem određenih imena, među kojima nisu i oni sami, osjećaju zakinutima...

Do izbora ima vremena, ali za zauzeti što bolju poziciju uoči sastavljanja lista nikad nije prerano. Otud i nezadovoljstvo onih koji su ostali izvan vidokruga predsjednika ŽO HDZ-a, a istaknuti su, misle nezadovoljnici, nedovoljno prepoznatljivi članovi stranke, bez karizme i značajnijeg minulog rada u HDZ-u. A sve, kažu, zahvaljujući protežiranju pojedinaca u stranci koji trenutno imaju značajan utjecaj u kadroviranju.

Kako bilo, u stranci tvrde da su tri imena na listi HDZ-a za Sabor (IX. izbornu jedinicu) sigurna. To su Ivan Malenica (ministar uprave i pravosuđa), Željko Burić (šibenski gradonačelnik i šef ŽO HDZ-a) i Hrvoje Zekanović (član Hrvatske demokršćanske stranke, lojalan vladajućoj koaliciji).

Tko su zamjene?

Bitka će se voditi, kažu HDZ-ovci, oko još nekoliko mjesta pri dnu liste koje će Šibenik dobiti, a oni koji budu na tim mjestima imaju priliku ući u Sabor, neovisno o broju dobivenih glasova, kao moguća zamjena za one koji imaju siguran prolaz ali ne namjeravaju sjediti u zastupničkim klupama.

Tu se prije svih misli na gradonačelnika Burića, koji je i dosad svoje mjesto u Saboru prepuštao drugima, naglašavajući da je njegova misija – Šibenik. Također, moguće je da u slučaju pobjede HDZ-a na izborima i Malenica bude ponovno u izvršnoj vlasti, odnosno član Vlade, a tada bi i njegovo mjesto popunio “zamjenski kandidat”.

Zekanović igra samo za sebe, Sabor je, kako izgleda, njegov dugoročni cilj...

Puno je spekulacija i oko potencijalnih Burićevih zamjenika u Saboru, a kao takav najčešće se spominje predsjednik šibenskog HDZ-a Paško Rakić, bivši zamjenik gradonačelnika i trenutni zaposlenik gradske uprave. Da bi uopće mogao pretendirati na mjesto u Saboru, Rakić se tek treba izboriti za mjesto na listi.

A što na sve ovo kažu glavni akteri ove priče?

Burić i ne pokušava osporiti da je na sjednici spomenuo neka od, po njegovu mišljenju, prominentnih stranačkih imena, ali kontekst je, tvrdi, pogrešno interpretiran.

---

image

Željana Šikić istaknula se uspješnim vođenjem županijske Turističke zajednice

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

– Mašta može svašta. Istina je da sam spomenuo nekoliko imena, a reći ću vam otvoreno i koja: Željanu Šikić, Živkovića, Podruga, Štrkalja, Kneževića..., ali u kontekstu mlađih ljudi, srednje aktivne dobi, kao kadar na koji stranka računa, u smislu da HDZ treba privlačiti i motivirati takve ljude koji su godinama u stranci a bez ikakvih političkih pozicija, što znači da im to nije bio motiv ulaska u stranku. Govorio sam o njima kao o potencijalu na koji stranka računa u budućnosti, a nikakve liste i nikakav Sabor nisu bili dio te priče – uvjerava nas Burić.

S druge strane, što se njega tiče, može biti na listi za Sabor, kao dio liste HDZ-a u IX. jedinici.

Oprezno s izjavama

– Ali moje ambicije nisu vezane za Sabor, moj je cilj i želja učiniti koliko god mogu za svoj grad. Nema nikakvog presinga oko toga što ću odlučiti oko eventualne kandidature za još jedan mandat gradonačelnika. Nikad nisam rekao ni da, ni ne. Ali, naglašavam, moj cilj je da 14. prosinca konačno iziđe natječaj za Batižele, da se realizira projekt na Podima koji je već spreman, investitori su već dali ponudu za otkup prvih 600 tisuća kvadrata zemljišta... A što se mene osobno tiče i moje kandidature, vidjet ćemo. To je ta vražja draž donošenja odluka. Meni je to uvijek izazov – Burić ostavlja sve karte na stolu.

Svi ostali naši sugovornici puno su suzdržaniji i oprezniji u izjavama, pažljivo biraju riječi i paze da ne naprave koju grešku u koracima koja bi ih mogla stajati kandidature.

Paško Rakić, predsjednik šibenskog HDZ-a, ograđuje se od komentiranja onoga što se događalo na ŽO HDZ-a, jer nije član, nije bio na sjednici pa je red i da je ne komentira. A što se tiče kandidata koji bi se mogli naći na HDZ-ovoj listi za Sabor, vjeruje da će o tome odlučivati stranačka tijela.

– To je prvenstveno odgovornost ŽO-a, ali sumnjam da će iz toga biti izuzet i GO HDZ-a.

Što se tiče eventualne kandidature Zekanovića na listi HDZ-a, to će se, veli, dogovarati na nacionalnoj razini i ne bi o tome, a i općenito licitiranje imenima smatra krajnje neugodnim jer se ljudi izlažu tome da se spominju kao kandidati, a sutra možda uopće neće biti u igri.

Ne bježi od osobnih ambicija, jer, “tko god se bavi politikom, ima ambicije, ali one moraju biti realne, a koliko su realne, pokazat će ankete među članstvom, koje bi, vjerujem, mogle biti provedene do kraja godine. Tada ćemo znati nešto više”, veli Rakić.
Pitali smo i Tomislava Ninića, koji je, navodno, jedini reagirao na sastanku ŽO HDZ-a, što misli o svemu.

Dogovor o Zekanoviću

– To je bilo neformalno, pod “razno”, ali nikakve liste za Sabor nisu se spominjale – ograđuje se Ninić.

Sebe u ovom trenutku i ne vidi na listi jer misli da prije svega stranački lideri trebaju biti kandidirani, a prije svih Burić. Svakako bi trebale biti kandidirane i istaknute članice stranke, a njih u HDZ-u ima dosta, od Branke Juričev Martinčev, preko Sanje Jakelić do Anite Aužine.

---

image

Branka Juričev Martinčev - čeka li je i četvrti saborski mandat?

 

Damjan Tadić/Cropix
---

– Branka se dokazala i kao gradonačelnica (Vodica) i kao saborska zastupnica, Sanja kao ugledna liječnica i bivša ravnateljica Bolnice, Anita kao dugogodišnja članica stranke, predsjednica žena HDZ-a – objašnjava, dodajući kako treba voditi računa i o ostalim dijelovima županije, Kninu, Drnišu.

I Ninić smatra da su Burić i Malenica sigurni na listi, a što se Zekanovića tiče, to je stvar koalicijskog dogovora.

– Vjerujem da Zekanović zna što radi i da neće odustati od političke karijere. A oni koji se spominju sigurno neće u Sabor.
Branka Juričev Martinčev je tri mandata saborska zastupnica i ne želi licitirati oko četvrtoga. Nije bila na sjednici ŽO HDZ-a, ali čula je da su se spominjala neka imena, kao kadrovi koji su se pokazali uspješni u svom radu, nevezano za bilo kakve liste.

– Mislim da je preuranjeno o tome govoriti, jer imam iskustva i doživjela sam i sama da se sat prije predaje lista mijenjaju imena, tako da doista o tome sad još nema smisla govoriti. Zadatak je svakog od nas da radi najbolje što zna i može, a stranka će to valorizirati. Ima mjesta za sve one koji žele raditi – tvrdi Juričev Martinčev.

Na eventualnu Zekanovićevu kandidaturu gleda vrlo benevolentno, jer, kaže, riječ je o kolegi koji jako puno radi i trudi se.

– No to su stvari za nacionalnu razinu stranke. A što se tiče kandidata iz ŽO HDZ-a koji će biti predloženi, vidjet ćemo. Kad je Nediljko Dujić bio predsjednik ŽO HDZ-a, Županija je trebala predložiti osam kandidata, a bilo je puno više zainteresiranih i onda je provedeno tajno glasanje i članovi su svojim glasovima definirali kojih je to osam. A bit će – dodaje Juričev Martinčev – provedena i anketa među članovima o njihovim preferencijama.

– Nadam se da žene neće biti zaboravljene i da će se kvota od 40 posto žena na listi poštovati. Kako je došlo do prekrajanja izbornih jedinica, mi bismo trebali dobiti barem jednu poziciju na listi više, jer u našoj jedinici više nije cijela Ličko-senjska i dio Zadarske županije, a pridodan nam je samo Solin. Ne bojim se da će kandidature biti na bilo koji način sporne, jer sve su to kvalitetni i lojalni ljudi stranke – poručuje Juričev Martinčev.

I za kraj, jedan od apostrofiranih, “novih snaga HDZ-a”, na koje stranka, kako je rekao Burić, računa u budućnosti – Zvonimir Štrkalj.

– Naravno da mi je drago, imponira mi da sam spomenut u pozitivnom kontekstu na sjednici ŽO HDZ-a – priznaje Štrkalj.
Na pitanje bi li iz “Vodovoda” otišao u Sabor i poziciju direktora mijenjao za zastupničku, Štrkalj odgovara:

– Ovo je iznimno zahtjevna funkcija i kao direktor “Vodovoda i odvodnje”, vjerujte, uopće ne stignem misliti o tome. Eto, sasvim iskreno vam to kažem.

Ako ništa drugo, mora se priznati da je HDZ-ovo “saborsko otvaranje” u Županiji poprilično intrigantno. Bit će oko toga još puno prijepora i nezadovoljnika...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zvonimir Štrkalj i Željko Burić - ‘Drago mi je što sam spomenut, ali o eventualnoj kandidaturi od posla i ne stignem misliti’, veli direktor ‘Vodovoda’
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Željana Šikić istaknula se uspješnim vođenjem županijske Turističke zajednice

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Robert Podrug, direktor ‘Bikarca’

 

Damjan Tadić/Cropix

Branka Juričev Martinčev - čeka li je i četvrti saborski mandat?

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/u-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno-1337431 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a574823e109cd60f0bc0bf2c67ccdc641a48aa5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C5%A1ibensko-kninskom+HDZ-u+ve%C4%87+se+kroje+liste+za+Sabor%3F+Neki+su+vrlo+nezadovoljni%3B+Buri%C4%87%3A+%E2%80%98Re%C4%87i+%C4%87u+vam+otvoreno...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fu-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno-1337431 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fu-sibensko-kninskom-hdz-u-vec-se-kroje-liste-za-sabor-neki-su-vrlo-nezadovoljni-buric-reci-cu-vam-otvoreno-1337431 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurila imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikaprocurila imena

U šibensko-kninskom HDZ-u već se kroje liste za Sabor? Neki su vrlo nezadovoljni; Burić: ‘Reći ću vam otvoreno...‘

Piše Davorka Blažević
10. studenog 2023. - 14:39
Zvonimir Štrkalj i Željko Burić - ‘Drago mi je što sam spomenut, ali o eventualnoj kandidaturi od posla i ne stignem misliti’, veli direktor ‘Vodovoda’  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zadnja sjednica Županijskog odbora HDZ-a izazvala je pravu pomutnju u redovima stranke koju u Šibensko-kninskoj županiji vodi Željko Burić. A sve zbog, navodno načelnog, apostrofiranja nekoliko imena mlađih članova iza kojih, kako je rečeno, stoje rezultati i na koje bi se stranka trebala oslanjati na izborima i nakon njih. Kao na bitan potencijal stranke.

Neki su to shvatili kao njihovu preliminarnu promociju ususret pripremama za anketiranje članstva o tome koga drže najboljim među njima i shodno tomu najprikladnijim da se nađu na listi za Sabor iduće godine. A saborske fotelje mnogima su još san nedosanjani... I tako se zakotrljalo nezadovoljstvo, napose onih koji nisu istaknuti kao potentan stranački kadar.

Neposredno nakon sjednice Županijskog odbora procurile su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:55